un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Hackerii au preluat controlul unui satelit, accesând inclusiv ghidajul și camerele video

30 May 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Uitați ceva îngrijorător. O echipă de la Thales a reușit să hăcuiască un satelit al Agenției Spațiale Europene aflat pe orbită, dovedind astfel că hackingul este posibil la un astfel de nivel înalt (good pun, nu?).

A fost o demonstrație pentru o conferință de securitate. Satelitul se află pe orbită din 2019. Hackerii i-au putut accesa sistemul de poziționare, sistemul de ghidaj și manevrare, plus camerele de la bord. Hackerii ar fi putut introduce și cod malware în sistem, având acces și la asta.

Destul de scary. Din fericire era hacking etic, făcut la comandă pentru a descoperi vulnerabilități. Pare ceva despre care citești în cărți SF distopice cyberpunk și filme cu Tom Cruise în care rezolvă misiuni dificile, chiar aproape imposibile, nu ceva ce s-ar putea întâmpla în realitate. Și cum sunt o mulțime de operatori privați de sateliți, cred că securitatea cibernetică este o problemă mare.

A început de mulți ani era hackingului organizat chiar de guverne. Sateliții sunt în special vulnerabili pentru că sunt sus acolo și, câtă vreme poți emite spre ei un semnal radio mai puternic decât al controlorului original, poți încerca un hacking. Nu-i un computer pe care să-l deconectezi de la Internet, la care să te conectezi local prin USB și să-l cureți de malware.

Nu știu de ce am impresia că de fapt întreaga omenire stă foarte prost la securitate cibernetică și detecție de fake news. Cred că, dacă ar face cineva un hacking bine sincronizat pe toate planurile, totul s-ar bloca pentru câteva săptămâni.

Semafoarele ar deveni inoperabile, centralele energetice s-ar putea opri, spitalele ar fi blocate de ransomware, site-urile guvernamentale ar fi sub atacuri denial of service, ar fi fake news distribuit la greu pe toate platformele posibile, site-urile locale ar fi și ele blocate șamd. Nici măcar benzină nu mai poți băga fără Internet, iar o mulțime de alte servicii aparent “mecanice” au componente de control și monitorizare de la distanță fără care poate că ar refuza să funcționeze. Și mai cade și un satelit din cer sau măcar pierzi controlul lui și nu mai ai televiziune.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Asta imi aduce aminte de povestea cu brazilienii pirați care folosesc satelitii guvernului american ca să comunice între ei.

    https://www.wired.com/2009/04/fleetcom/

      (Citează)

  2. Adevarul ca abia atunci ar fi grav, cand pierzi satelitul si nu mai ai televiziune.
    O sa fie toate babele suparate ca nu mai vad telenovela turceasca sau ca nu-i mai vad cum se injura pe aia de la RTV :)))

    Acum serios vorbind, sa pierzi controlul unui satelit de comunicatii poate fi ceva foarte grav. Si nu pentru televiziuni. Poate fi o bresa de securitate nationala sau la nivel international.

      (Citează)

  3. M-am liniștit. Credeam ca au hăcuit ceva site vital, important, dar se pare ca pornhub este în siguranță. :)

      (Citează)

  4. Înălțător scenariul de la finalul articolului!…

      (Citează)

  5. Spitalele(din SUA) și centrele energetice (de prin țările arabe) au fost hackuite de multe ori, daca asculți vreun podcast de securitate sau urmărești fenomenul.

    Spitalele nu au fost “blocate”, pt că aparatura nu e conectata la internet, dar s-au furat datele pacienților, într-adevăr.

      (Citează)

  6. “Nu știu de ce am impresia că de fapt întreaga omenire stă foarte prost la securitate cibernetică”

    Omenirea nu sta prost, stau prost cei care nu investesc in securitate, adică majoritatea. plus că e regula “weakest link of the chain”. Mereu va fi o lupta gen soarecele și pisica, blue vs red team.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus