un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review: Asus ZenWifi XT8 este un mesh Wi-Fi 6 ultra-performant

26 Nov 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Asus ZenWifi XT8 este un sistem mesh cu două unități, dar cu o acoperire foarte mare și performanță foarte înaltă. O singură unitate are acoperire mai mare decât routerul meu actual, de exemplu. XT8 are o capacitate totală AX6600 și include noul standard Wi-Fi 6, deci este future-proof ca să zic așa. Am testat anterior și ZenWifi CT8, care-i un sistem foarte asemănător, dar se oprește cu standardele la Wi-Fi 5 (802.11ac).

Specificații Asus ZenWifi XT8:

  • capacitate wireless AX6600, formată din 4.804 Mbps pe 5 GHz (802.11ax/ac), 1.201 Mbps pe altă bandă 5 GHz (802.11ax/ac) și 574 Mbps pe banda de 2,4 GHz (802.11ax/n/g/b), cu beamforming, MU-MIMO, smart connect
  • 1 port WAN 2,5 GBps și 3 porturi LAN 1 Gbps pe fiecare unitate
  • 1 port USB 3.1 Gen1 cu backup 4G
  • Quality of Service, control parental, guest networks, protecția rețelei, WPA3, download master, AiCloud, VPN server și client
  • dimensiuni 160 x 75 x 161.5 mm per unitate, greutate 716 grame
  • mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial Asus

Preț: în jur de 2.200 lei la eMAG, Altex.

CUM ARATĂ ZENWIFI XT8

Unitățile sunt făcute la mare artă și routerul arată a sistem premium. Sunt din plastic, dar pare unul de calitate bună și are o textură gri închis plăcută. Design-ul este reușit, elegant, par dispozitive smart moderne, de exemplu niște difuzoare B&O sau ceva așa.

Inclusiv perforațiile laterale și “capacul” din partea de sus sunt foarte bine integrate în carcasă. Practic Asus arată că, dacă vrea, poate să facă și routere cu aspect elegant, nu doar gaming-stealth.

Mi-a plăcut inclusiv că alimentatoarele sunt negre, adică apropiate de culoarea unităților mesh.

Porturile sunt pe spate, în ordine:

  • mufa de alimentare
  • buton on/off
  • 3 porturi LAN 1 Gbps
  • 1 port WAN 2,5Gbps/1Gbps
  • 1 port USB 3.1 Gen1

Really cool.

TESTE ȘI PERFORMANȚĂ

Cred că din specificații se vede că e ceva special la mijloc. Port de 2,5 Gbps pe o unitate mesh, de exemplu, sau port USB 3.1 Gen1, nu doar un USB aruncat acolo “ca să fie”. Asus a mers all-in, inclusiv cu un procesor quad-core înăuntru pentru controlul funcționării.

Știu că n-ai de unde obține în mod uzual o conexiune de 2,5 Gbps de Internet, dar are sens să includă un astfel de port pe router din moment ce-ți oferă o capacitate foarte mare wireless pe aceeași unitate. ZenWifi XT8 nu este future-proof doar prin standardul Wi-Fi 6 integrat, ci și prin acest port 2,5G.

Conexiunea mea la Internet este doar 1 Gbps, iar în testele mele am obținut 929 Mbps.

Rezultatele au fost foarte bune și pe torrente, unde testez gestionarea simultană a multor conexiuni. Cu un vârf și o medie de transfer foarte bună, XT8 stă bine si la acest capitol.

Capacitatea wireless este ca mai jos, un total de 6.600 Mbps împărțiți asimetric între benzi, cu doar 574 Mbps rezervați conexiunilor deja vechi pe 802.11b/g/n și restul în 802.11ac (Wi-Fi 5) și 802.11ax (Wi-Fi 6) pe banda de 5 GHz. Unitățile au backhaul dedicat, cum te și aștepți de la acest nivel de preț.

În testele mele am obținut ce vedeți mai jos, un maxim de 792 Mbps pe Wi-Fi 5 și un 689 Mbps pe Wi-Fi 6. Vă întrebați de ce am obținut mai mult pe Wi-Fi 5 decât pe noul standard, unde capacitatea este mai mare? Pentru că placa mea de test pe Wi-Fi 5 este foarte puternică, dar pentru Wi-Fi 6 încă nu a apărut una care să solicite acest ZenWifi XT8 la maxim. Probabil acolo se poate obține și mai mult.

ZenWifi XT8 stă însă foarte bine la acoperirea wireless. V-am spus, o singură unitate este mai puternică decât routerul meu cu antene externe. Două unități, zic specificațiile oficiale, acoperă 510 mp, o suprafață foarte mare. În testele mele s-a comportat bine în casă.

De obicei, cu routerul meu, în balcon cu toate ușile închise prin casă nu prind sau prind foarte slab rețeaua wireless. Cu alte sisteme mesh, obțin în jur de 40-100 Mbps în balcon, că asta înseamnă mesh, îți extinde bine rețeaua.

Cu ZenWifi XT8, am prins 451 Mbps download și 500 Mbps upload (atât poate conexiunea pe upload, de fapt) în balcon. A fost o surpriză mare, dar asta înseamnă capacitate mare și mai ales backhaul wireless între unități, ceea ce nu taie din banda utilă utilizatorului pentru a comunica înapoi către unitatea-mamă.

Și portul USB 3.1 este foarte bun pentru stocare de rețea. Testul meu clasic cu copiat un film și un folder de fotografii a adus rezultate bune. Același port poate fi utilizat pentru a conecta un modem 3G/4G ca backup de conexiune.

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII, INSTALARE

Ca și cu ZenWifi CT8, instalarea n-a mers chiar perfect. Pare a fi o neconcordanță între instrucțiunile din aplicația oficială și cum trebuie făcuți de fapt pașii, dar după câteva încercări și reporniri a mers totul bine și am adăugat ambele unități ZenWifi în rețea.

Aplicația principală de control este cea de mobil, Asus Router se numește. Are o interfață cam prea futuristă, este supra-desenată ca să zic așa, dar funcționează bine.

De aici poți vedea cum arată rețeaua ta și la ce nod este conectat fiecare dispozitiv în parte, poți configura diversele funcții ale unităților mesh, poți vedea traficul făcut prin rețea și alte asemenea aspecte uzuale.

Există apoi și configurarea clasică din interfața web, ceea ce nu toate routerele mesh pun la dispoziție (de fapt, doar puține au și așa ceva). Aceasta arată ca la majoritatea routerelor Asus și de aici puteți accesa de fapt cele mai avansate setări, aplicația de mobil fiind ceva mai medium-level, ca să zic așa.

Funcțiile importante ar fi:

Quality of Service adaptiv, tu îi spui ce servicii vrei să aibă prioritate și routerele se reglează singure pentru a oferi bandă tuturor.

Control Parental, unde poți seta intervale orare de acces și bloca anumite dispozitive

Integrare cu Alexa și IFTTT. Ultima este mai utilă în România, că poți face diverse scenarii combinând și alte dispozitive smart compatibile.

Analizor de trafic. Odată activată funcția, poți vedea cât trafic se face pe fiecare website în parte sau cât trafic face fiecare dispozitiv conectat. Așa veți putea afla cât trafic face televizorul pe Netflix sau telefonul mobil pe WhatsApp.

VPN server și client, în caz că vreți să vă configurați o astfel de funcție pentru rețeaua voastră.

Print server, backup 3G/4G, download manager și alte funcții pentru USB, inclusiv cea de AiDisk care vă transformă stocarea de rețea într-un fel de cloud accesibil din Internet.

Și mai sunt și altele. ZenWifi XT8 are toate funcțiile unui router de top Asus, de fapt.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte performant pe wireless.
  • Port 2,5Gbps WAN.
  • Multe funcții incluse.
  • Aspect plăcut.
  • Instalare cu sughițuri.

CONCLUZIE

Asus ZenWifi XT8 este un mesh ultra-performant pe toate planurile, cu acoperire wireless mare, funcții specifice routerele de top și inclusiv un design foarte modern și plăcut. Dacă vreți cel mai bun mesh cu Wi-Fi 6 în acest moment, probabil că este acesta.

Preț: în jur de 2.200 lei la eMAG, Altex.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Este un fel de Ferrari al routerelor.
    Arata foarte bine, este foarte performan, dar este extrem de scump.

      (Citează)

    • Nu extrem, ci mai scump decât restul. Sunt alte mesh-uri pe la 1.900 de lei, de ex, care nu au aceeași performanță sau aceleași funcții.

        (Citează)

  2. As fi preferat sa vad porturi LAN de 2.5 Gbps. Bine, ideal ar fi fost sa fie toate la 2.5 Gbps. Dar da, e un sistem mesh foarte OK. Mi se pare insa cam piperat pretul.

      (Citează)

  3. Salut,

    Parca stiu ca ai o placa ASUS 3×3 pe Wifi 5 … totusi 3×3 pe wif5, adica 433×3=1299 conexiune teoretica.
    La Wifi 6 un MIMO 2×2 inseamna 1201 teoretic … deci nu e mare diferenta.
    Cu ce ai testat Wifi6? Telefon, placa intel AX200?
    La Wifi 6 un MIMO 2×2 inseamna 1201 teoretic … deci nu e mare diferenta.

    Mai conteaza si latimea de banda la canale … ai verifcat daca wifi6 ti-a facut canal de 160MHz?

    Cu un AX-82U, luat de BF :) … ma limiteaza coneziunea de 1gb de la RDS. Cu un telefon cu wifi6 2×2 cu maxim canal de 80Mhz trec de 800 download, iar cu placa de retea din placa de baza ( cu chip Intel AX200) … iau maximul ce-mi da RDS pe canal de 160 MHz .., ca e Gigabit Rural si nu e intotdeuna 940.

      (Citează)

    • Cosminnn: Cu ce ai testat Wifi6? Telefon, placa intel AX200?

      Telefon și un laptop pe care-l aveam la teste, am luat cele mai bune rezultate.

      Până nu apare o placă PCI-Express pentru Wi-Fi 6, nu mi se par nici mie teste foarte relevante pe acest standard. Au apărut unele plăci, dar nu foarte capabile, așa că mai aștept până să iau una.

      Speedtest-ul de telefon folosește pachete prea mici ca să fie un test concludent, zic eu.

      De asta în general refuz unele routere cu AX de la testare, dar ZenWifi-ul a venit la pachet cu varianta CT8 și le-am testat. Mai am acum un Xiaomi la test, mai mult pentru că sunt curios ce poate face un router Xiaomi.

        (Citează)

  4. Ce ma enerveaza la toate sistemele mesh mai noi este ca folosesc formele astea de turn. Eu inteleg ca sunt mai eficiente, probabil permit o plasare mai buna a antenelor si au acoperire mai buna, dar chiar sunt situatii in care nu ai unde sa le pui si trebuie sa le atarni pe perete.
    Inca trag de un repetor Asus RP-53 (cred tot aici am vazut review), merge incet si face figuri. Dar marele lui avantaj e ca sta cuminte in priza si nici nu o blocheaza.
    As lua un mesh de 2 unitati, dar satelitul chiar nu am unde sa il pun sa nu ma incurce.
    Sugestii? Sa iau un router Asus si un repeater mai nou (eventual AX ambele) si sa ma bazez pe AIMesh?

      (Citează)

    • Ai nevoie de AX? Ai atât de multe dispozitive pe asta și ești nemulțumit de ce fac ele pe AC?

      Mie mi se pare că AX-ul va fi bun mai degrabă pentru capacitatea sa totală. O să fie mai ușor să ții 200 de dispozitive conectate la rețea, de exemplu la o conferință sau așa. Pe acasă încă nu sunt avantaje mari.

      Eu aș rămâne la soluția ta din prezent, poate cu un repetor mai bun sau poate înlocuit cu un router compatibil AiMesh, cu speranța că-ți vor merge bine.

        (Citează)

    • Probabil ca n-am nevoie de AX, de aia l-am pus in paranteza.
      Problema principala e ca repeater-ul nu e “seamless” (device-urile comuta greu intre router si repeater, chiar daca e setat pe acelasi SSID), e lent, si pare sa aiba si niste probleme daca sunt prea multe device-uri conectate (mi se intampla sa mearga ok pe laptop dar telefonul sa zica ca nu am net).
      Si daca tot schimb si repeater si router ma gandesc sa iau direct mesh. Dar nu prea vad alternative de dimensiuni decente, in afara de Asus Lyra Mini, care e cam vechi si pare sa fi avut si niste probleme de firmware, si oricum probabil nu va mai primi suport mult timp.

        (Citează)

    • poate un AmpliFi HD Mesh WiFi System de la ubiquiti .. ?

        (Citează)

  5. nwradu: Telefon și un laptop pe care-l aveam la teste, am luat cele mai bune rezultate.

    Până nu apare o placă PCI-Express pentru Wi-Fi 6, nu mi se par nici mie teste foarte relevante pe acest standard. Au apărut unele plăci, dar nu foarte capabile, așa că mai aștept până să iau una.

    Speedtest-ul de telefon folosește pachete prea mici ca să fie un test concludent, zic eu.

    De asta în general refuz unele routere cu AX de la testare, dar ZenWifi-ul a venit la pachet cu varianta CT8 și le-am testat. Mai am acum un Xiaomi la test, mai mult pentru că sunt curios ce poate face un router Xiaomi.

    Păi oricum spui că intenționezi să cumperi o placă de bază cu x570, caută una cu WiFi 6 inclus. Sunt legate la un port M.2 care clar comunică cu un standard pcix, iar 2×2 mimo pe wifi6 înseamnă 2402. Mai faci un al doilea abonament gigabit ca să-i afli limitele. 😀

    Totuși 600 pe ax e cam puțin. Sigur routerul știe mai mult, trebuie doar să rafinezi puțin metoda de testare … nu e un reproș, ai menționat clar care sunt condițiile de testare, însă e o sugestie de îmbunătățire.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus