un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Noile Huawei Mate 40: un upgrade mic față de generația anterioară

22 Oct 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Huawei tocmai a prezentat noua generație Mate 40. Sunt trei telefoane, Huawei Mate 40, Mate 40 Pro și Mate 40 Pro+.

Update: GSMarena are un review lung, DxOMark l-a pus deja pe primul loc în topul foto.

Privind în urmă, Mate 20 Pro a fost un telefon excelent, cu multe inovații la bord. Mate 30 Pro la fel; dacă țin bine minte, am spus atunci că problemele Huawei cu Google/SUA au venit fix în momentul când scoteau pe piață cel mai bun telefon al lor. Mate 40 Pro mi s-a părut, însă, un update minor față de generația anterioară.

Pare în continuare un telefon foarte bun și cu un sistem foto-video excelent. Probabil este și incorect din partea mea să mă aștept ca fiecare nouă generație să facă un salt mare tehnologic, că nici alți producători de telefoane nu reușesc acest lucru. Indiferent de motive, seria Mate 40 nu m-a impresionat, ci mi s-a părut… o nouă generație și atât. Sau, ca să zic altfel, au îmbunătățit diverse aspecte, dar niciunul prea important pentru utilizatorul de rând.

Cred că am pornit din start cu o impresie slabă când am văzut că în continuare au mers pe un ecran foarte curbat pe laterale, deși mi se pare că le-a trecut moda. iPhone 12 și Samsung S20 FE sunt lăudate în review-uri tocmai pentru ecranele lor drepte. Măcar au ascultat feedback-ul tuturor review-urilor la Mate 30 și au reintrodus butoane fizice pe lateral pentru volum, că generația anterioară aveau doar unele virtuale pe ecran și deci imposibil de utilizat “pe pipăite”.

Telefonul are de fapt și altă problemă pe lângă lipsa serviciilor Google. Întrucât SUA le-a blocat acum câteva luni și accesul la producători de chipseturi, nu se știe câte procesoare Kirin 9000 are de fapt Huawei la dispoziție. Noul lor procesor, construit în 5 nm, a fost prezentat ca fiind mai rapid decât Snapdragon 865+ și probabil că este, dar TSMC a avut voie să-l producă pentru Huawei până prin septembrie, dacă țin bine minte. Cu alte cuvinte, e posibil ca seria Mate 40 să fie disponibilă într-un număr nu foarte mare de unități și majoritatea să fie vândute în China, pe la noi ajungând un număr simbolic.

De altfel, interesul pentru lansare mi s-a părut evident în cifrele de vizualizări. La lansarea iPhone 12 din 13 octombrie am văzut cred că maxim 2,4 milioane de privitori simultan pe streamingul de YouTube Live (și cine știe câți se uitau pe site-ul oficial). La lansarea Huawei Mate 40 Pro, numărul maxim văzut de mine a fost de aproape 26.000. Faptul că Richard Yu, șeful Huawei Consumer, s-a încăpățânat să prezinte telefonul deși este foarte dificil de înțeles când vorbește în engleză (i-au pus subtitrări acum) a contribuit probabil la asta.

OK, telefonul. Telefoanele. Să vorbim de Mate 40 Pro direct. Ecran de 6,67″ OLED la 1.344 x 2.772 px, refresh la 90 Hz și rată de sampling de 240 Hz pentru ecranul tactil. Aspect plăcut, dar acel ecran ce coboară atât de mult pe laterale a eliminat butoanele de volum, după cum spuneam, și asta face foarte dificile operațiuni simple precum să dai muzica mai tare sau mai încet doar pipăind telefonul încă aflat în buzunar sau pe birou, fără a-i activa ecranul. Nici o vorbă despre vreo acoperire cu Gorilla Glass, apropo; poate că nu are.

Mate 40 are ecran de 6,5 inchi. Alături de o singură cameră frontală, nu două, și zoom optic 3x, nu 5x pe spate, aceasta pare a fi singura altă diferență față de Mate 40 Pro și nu înțeleg de ce ai face două telefoane atât de apropiate ca diagonală.

Chipsetul Kirin 9000 este performant și este cuplat cu 8 GB RAM și 256 GB stocare internă, plus card de memorie. Telefonul este 5G, are Wi-Fi 6, NFC, două difuzoare. Bateria este de 4.400 mAh și se încarcă la 66 W pe cablu, 50 W pe wireless, performanțe foarte bune.

Arată și bine. Spatele, în culoarea Mystic Silver, face un joc de culori foarte mișto. Este disponibil și în variante cu piele artificială pe spate.

Cele patru camere foto sunt acum dispuse într-un inel pe spate. Mi se pare un design prea agresiv vizual, cercul are un diametru și mai mare decât pe generația anterioară și spatele arată ca un iPod de pe vremuri pus invers. Modulul foto este însă foarte bun, având următoarele:

  • normală 50 megapixeli, f/1.9, stabilizare optică, senzor de 1/1.28″ (adică imens)
  • ultrawide 20 megapixeli, f/1.8
  • zoom optic 5x, 12 megapixeli, f/3.4, stabilizare optică
  • cameră ToF

Mate 40 Pro+ are chiar 5 camere. Cea normală și cea ultra-wide sunt la fel, dar există o cameră cu zoom optic 3x și 12 megapixeli și alta cu zoom optic 10x și 8 megapixeli. Huawei a prezentat tot felul de mostre foto despre cum camerele lor obțin rezultate mai bun în noapte și în zoom optic decât concurența. Probabil chiar obțin, de vreo 2-3 ani au o soluție foto superioară.

Și camerele frontale sunt îmbunătățite. Mate 40 are una singură, dar Mate 40 Pro are și o cameră ultra-wide, cu unghi de 100 de grade și corecție automată a deformărilor pentru selfie-uri wide-angle.

Prezentarea a insistat însă foarte mult pe filmare și despre cum poți filma “unlimited 240 fps slow-motion” și o stabilizare digitală bună, prezentând tot felul de scene filmate la sporturi extreme. Nu cred că a fost cel mai bun exemplu. Oamenii care au bani de Mate 40 Pro ȘI de sporturi extreme cred că au bani și de un GoPro Hero9 Black și nu se filmează făcând kite-surfing cu telefonul mobil.

Prezentarea, de fapt, s-a mai concentrat și pe alte elemente care nu contează. Chipsetul Kirin are mai mulți tranzistori decât cel din iPhone 12, de parcă așa ți-ai alege telefonul. Apoi, au spus că Mate 40 Pro oferă aceeași experiență plăcută de utilizare și după 36 de luni, încetinind cu doar 2,5%, deși nu înțeleg cum ar fi putut testa chestia asta care depinde enorm de mult de câte aplicații instalezi și cum folosești telefonul. 36 de luni? În teorie apar 3 noi generații de Android în această perioadă, care oricum pot schimba foarte multe.

Mai sunt și alte aspecte misterioase la mijloc. De exemplu, telefonul are always-on display, dar are și un mod eyes on display, adică aprinde ecranul doar când detectează că te uiți tu la telefon. Asta ar trebui să aducă o economie de baterie față de always-on display, zice prezentatorul. Eu mă întreb cum e posibil ca aprinderea unor pixeli pe ecran să consume mai mult decât aprinderea camerei frontale pentru a-ți detecta ochii și deci faptul că te uiți la telefon.

Tot prezentarea a arătat și că Mate 40 Pro poate fi utilizat în temperaturi scăzute, de exemplu la ski, în timp ce alte telefoane nu funcționează. Nu țin minte să fi auzit pe cineva plângându-se că n-a putut utiliza alt flagship la ski sau în alte condiții de temperatură joasă.

Și cam asta este. Mate 40 e un pic mai mic și are zoom optic 3x, nu 5x. Mate 40 Pro+ are zoom optic mai mare, cu două camere dedicate pentru asta, și urcă la 12 GB RAM. Prețuri? 900 de euro Mate 40, 1.200 de euro Mate 40 Pro, 1.400 de euro Mate 40 Pro+.

Sunt telefoane bine construite, cu hardware bun și camere foto excelente, dar 1.200 de euro pentru un telefon care totuși nu are serviciile Google și nici libertatea adusă de aplicațiile din Google Play Store? Nu văd o piață pentru el în Europa.

Mai există și Porsche Design Mate 40 RS, care-i un model super-premium. Design un pic diferit, cu camerele pe spate așezate într-un fel de octogon mai rotunjit, material ceramic pe spate. Pe lângă camere, are și un senzor de termoviziune ce măsoară temperaturi între -20 și +100 grade Celsius. Oare asta își doresc cumpărătorii de Porsche Design Mate 40 RS? Să măsoare temperaturi? Nu știu, dar costă 2.300 de euro!

asus s5507

    13 comentarii

  1. Cat ai luat de la Huawei ca sa le faci reclama? :)

      (Citează)

  2. Cred ca viitorul ca repozitiona telefoanele la 350-700 eur maxim. One Plus si Xiaomi vor lua cota de piata. Google daca rezolva distributia are sanse, mai ales cu gama “a”. Nu vad cine sa dea atatia bani pe un telefon, mai ales ca nu are servicii Google.

      (Citează)

    • Ai spus 2 lucruri care se bat cap in cap.
      OnePlus deja face telefoane care incep de la 900 euro, deci trendul este de crestere a preturilor, nu de scadere.

        (Citează)

  3. “ Prețuri? 900 de euro Mate 40, 1.200 de euro Mate 40 Pro, 1.400 de euro Mate 40 Pro+.”

    :)))))))) ieftine braga echipamentele astea 5G.

      (Citează)

  4. Ba chiar si telefoane de top fac probleme la temperaturi scazute. Se intampla destul de rar, insa se intampla. Si e enervant si vrei sa anunti internetul si apoi ajungi la hotel si te apuci de baut si uiti. Cazul meu si a unor prieteni: la ski, -20 de grade. Se inchid singure, se descarca super rapid, ecranul poate face ceva figuri ca devine unresponsive etc.
    Dar sincer, asta ar fi un punct forte in alegerea unui telefon. Pt mine. Sa fie certificat ca rezista la -20 de grade. Si sa pot sa-l bag in apa fara griji.

      (Citează)

  5. Face “si” telefoane care incep de la 900. Au si gama Nord care este in jur de 400

    Andrei G:
    Ai spus 2 lucruri care se bat cap in cap.
    OnePlus deja face telefoane care incep de la 900 euro, deci trendul este de crestere a preturilor, nu de scadere.

      (Citează)

  6. Huawei trebuia să înjumătățească preturile pentru a avea vânzări mari pe terminale in perioada următoare și pentru a convinge dezvoltatorii că merită sa pună aplicațiile și în store-ul lor. Mă aștept că sa ia traiectoria HTC de acum înainte.

      (Citează)

  7. Andrei G:
    Ai spus 2 lucruri care se bat cap in cap.
    OnePlus deja face telefoane care incep de la 900 euro, deci trendul este de crestere a preturilor, nu de scadere.

    Ma refeream, logic, la One Plus Nord, iPhone SE 2020, Pixel Xa (chiar si gama “premium” a lor ca vad ca e la pret decent – 615 eur), Xiaomi mid, poate Oppo. Ajungem sa dam pe un telefon cat pe un Macbook Pro? Si fara servicii Google….come on. Si Marques Brownlee a zis ca e cel mai misto telefon pe care nu-l va recomanda vreodata.

      (Citează)

    • Nu numai că prețurile cresc, dar crește cererea pentru terminalele scumpe – pentru iPhone se estimează că cererea va fi mult mai mare pentru modelele scumpe (Pro și Pro Max) decât pentru 12 Mini sau 12. Culmea, comunitatea asta de entuziaști nu vrea să priceapă că majoritatea companiilor fac studii serioase de piață și nu lansează telefoane pe care nu le-ar vrea lumea.

      Cine are un buget fix (gen 400 de euro) va lua telefon de 400 de euro, n-o să-și bată capul cu camere și memorie. Cine vrea iPhone, e destul de clar acolo, iar 2-300 de euro în plus pentru un model mai scump nu e nu știu ce pentru un telefon care te ține minim 3 ani – că ăla e intervalul mediu la care îl schimbă lumea.

      Nu mai e un simplu telefon, e un mini PC în buzunar și unii nu mai au nevoie de MacBook Pro. Marques tot spune „Cheap phones are getting good”, asta înseamnă că cine nu vrea să dea bani mulți are tot timpul opțiunea asta, dar faptul că alea scumpe se cumpără înseamnă că lumea le folosește.

        (Citează)

  8. Huawei are telefoane bune dar faptul ca nu au acces la ecosistemul Google ii trage in jos rau de tot, mai ales in Europa-America iar preturile nu sunt deloc mici.

    Huawei trebuie sa vina cu un pret cu 100-150 Euro mai mic decat al unui telefon echivalent sa convinga pe cineva ca merita sa plateasca 1.000 Euro si apoi sa se chinuie sa instaleze APK-uri luate de pe forumuri pentru ca nu ai acces la Google Play.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus