►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Hero9 Black continuă principiile bune de pe generația anterioară și vine cu îmbunătățiri mari în 4 direcții importante și multe minore. Asta e suficient pentru a mă face să spun că, deși nu credeam posibil, au găsit o metodă de a face camerele lor și mai bune. Au chiar și o ofertă bună de lansare.
Specificații GoPro Hero9 Black:
Preț: în jur de 1.900 de lei pe site-ul oficial GoPro.com, unde primiți camera, un card de 32 GB și un abonament de un an la GoPro Plus în acești bani (pe care după un an îl puteți opri, dacă nu vă place). Dacă vreți doar camera, aceasta costă 2.400 de lei și la acest preț ajunge și în eMAG, PC Garage, F64 și restul magazinelor uzual. Încercați să o luați direct de la GoPro cât timp ține acea ofertă, după ce luați în calcul și transportul.
Review-ul video explică rapid ce-i cu camera și include și sample-urile filmate de mine, că o cameră video așa trebuie arătată:
Hero9 Black sosește acum într-un pachet mult mai util. Camera și accesoriile incluse sunt puse într-o mică geantă/cutie/borsetă/cum vreți să-i spuneți, un ” hard shell camera case”, care vă va fi util și în viitor pentru păstrarea camerei și a diverselor sale accesorii. Cred că-i primul review în care vor acorda puncte în plus pentru împachetarea utilă pe termen lung!
În această cutie am găsit camera, o baterie și un set uzual de accesorii, adică niște prinderi simple pe care GoPro le include de obicei cu camerele sale.
Hero9 Black este mai mare decât generația anterioară, crescând cu câțiva milimetri pe fiecare direcție. Asta le-a permis însă să includă un ecran color pe partea frontală, prima îmbunătățire majoră despre care spuneam. Ecranul acesta, foarte luminos în soare, de dimensiune și rezoluție suficientă, este foarte util în situații tip vlogging, când te filmezi singur și vrei să te asigur că ești bine încadrat, plus că vezi rapid setările și diversele mesaje din timpul filmării.
Ecranul este pătrat, nu 16:9 cum filmează camera, așa că nu-i 100% util pentru încadrări de “finețe”, dar per total este mult mai ușor de lucrat acum cu GoPro-ul. Îmi aduc aminte de multe situații în care montam camera GoPro într-un mod în care nu-i puteam vedea ecranul de pe spate, ca să mă asigur că am încadrat bine imaginea, iar acum totul este mult mai simplu.
Hero9 Black rămâne direct rezistentă la până la 10 metri adâncime în apă și rezistă la șocuri moderate. Ca și pe generația anterioară, picioarele de prindere pe alte accesorii sunt acum integrate în cameră (și rabatabile), așa că nu ai nevoie de altă carcasă în mod uzual. Ai nevoie de o altă carcasă dacă faci scufundări la mai mult de 10 metri sau pentru cine știe ce situații speciale deservite de producători 3rd party, iar aici atenție că Hero9 este mai mare decât Hero8.
Buton on/off pe stânga, buton mare Record pe dreapta, un ecran color și tactil cu bezel mai mic pe spate, ușiță pe partea dreaptă, de unde se umblă la baterie, slotul microSD și portul USB-C.
A doua îmbunătățire majoră: bateriile. Acestea noi sunt de 1.700 mAh, pe când generațiile anterioare aveau cam 1.200 mAh. Creșterea este substanțială și se cunoaște și în autonomia camerei, care a crescut.
Partea rea este că bateriile noi sunt și ele mai voluminoase decât cele vechi, adică cele vechi nu sunt compatibile cu Hero9 Black. Dacă aveți nevoie de mai multe baterii în mod uzual, trebuie să investiți în unele noi (și inclusiv charging dock nou, la o adică).
Lentila camerei poate fi înlocuită de utilizator, în caz că se sparge, o veste bună.
GoPro au lansat și câteva accesorii pentru noua cameră. Dacă tot poți înlocui tu lentila, îți oferă și una ultra-wide angle care filmează 155 de grade. Au lansat și o nouă generație de MediaMod, care include un microfon mai bun și alte îmbunătățiri, pentru Hero9 Black.
Filmează foarte bine, desigur. Eyecandy, i-am spus în review-ul video. Aici sunt celelalte două îmbunătățiri.
Camera filmează acum 5K la 30 FPS (sau 4K la 60 FPS, 2,7K la 120 FPS, 1080p la 240 FPS etc). Nu rezoluția 5K în sine contează așa mult, că-i atipică, dar dacă vrei să faci post-procesare pentru stabilizare de imagine sau crop/încadrare mai bune, ai de unde tăia și tot rămâi cu un 4K nativ.
Au îmbunătățit și stabilizarea. Pe Hero7 Black, GoPro au introdus o stabilizare extraordinar de eficientă numită HyperSmooth. Acum a ajuns la HyperSmooth 3.0, iar principalul avantaj este un mod de Horizon Leveling disponibil în filmarea Linear (fără deformare). Acesta corectează orizontalitatea camerei, dacă acesta e un cuvânt, corectând mici înclinări poate neobservabile pe ecranul ei.
La final este și un test de stabilizare.
Imaginile mi s-au părut foarte clare, culorile mult mai bine reglate pe modul GoPro Color (există și un flat profile pentru fanii de color grading în post-procesare) decât pe generațiile anterioare, unde erau uneori suprasaturate. Texturile și detaliile fine sunt bine surprinse. Am fost plăcut impresionat.
Camera nu excelează în noapte sau condiții de iluminare slabă, unde zgomotul de imagine este mai pronunțat, dar n-au cum să schimbe asta fără a trece la un senzor mai mare.
Mie mi se pare că au îmbunătățit și sunetul luat cu microfoanele incluse în cameră. Pe Hero7 și Hero8, dacă filmai în vânt, sunetul era aproape inutilizabil din cauza fâșâitului. Acum am filmat tot la malul mării, cu vânt puternic, și totuși cuvintele se înțeleg bine, iar zgomotul de vânt este mult redus.
Fără vânt, sunetul se cunoaște și mai bine că a fost îmbunătățit. Este mai puternic, vocea mai fidel surprinsă. E o scenă în sample-urile mele unde se aud de la vreo 10 metri pașii făcuți de un cățel pe asfalt. Am fost impresionat.
Camera mai vine și cu alte îmbunătățiri mai mici, să le zicem. TimeWarp crește la versiunea 3.0. Fotografierea se face acum la 20 megapixeli, dar tot cam lentă mi s-a părut, în sensul că durează vreo 3 secunde de la apăsarea butonului și până la finalizarea fotografierii și procesării imaginii. A apărut și o funcție Hindsight, un buffer de pre-înregistrare, care însă consumă mai multe resurse din cameră și cred că-i doar pentru situații speciale când aștepți să se întâmple ceva rapid, cum ar fi pe la demonstrații de sporturi extreme.
TimeWarp-ul este un mod interesant pe care aș vrea să-l explorez mai mult, dar nu prea am unde. Am văzut însă pe net tot felul de filmări foarte bine făcute în acest mod și este bun pentru a prezenta o zonă amplă într-o filmare rapidă, un fast-forward bine stabilizat de cameră. Noutatea acum este că poți apăsa pe ecran în timp ce filmezi unul și camera începe să filmeze la frame rate real, cu sunet. Asta înseamnă că poți face un timelapse și, în mijlocul său, poți insera imediat un moment în care vorbești sau arăți ceva sau explici ce se întâmplă.
Interfața este cea de pe Hero8 Black. Ai la dispoziție mai multe preset-uri de filmare între care poți schimba ușor, iar acestea pot fi și ele rapid modificate, dacă vrei asta. Camera poate filma și în mod portrait, ai în continuare comenzi vocale la dispoziție, dacă vrei să le activezi, face live streaming șamd.
Vine chiar și cu opțiuni de Scheduled Capture și Duration Capture despre care vă spuneam că au fost introduse experimental pe un firmware pentru alte camere. Acum sunt direct puse în Hero9.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
GoPro Hero9 Black este o cameră foarte bună. De la Hero7 încoace, camerele GoPro s-au dus mult în față concurenței, iar Hero9 confirmă acum că mențin același avans. Am fost plăcut impresionat de toate aspectele sale.
Singura problemă este că Hero9 reprezintă o schimbare de dimensiuni și de baterii și deci utilizatorii avansați vor investi mai mult în ea. Cred că oricine are nevoie de un charging dock și o baterie suplimentară, iar acestea trebuie cumpărate din nou acum, că cele de la Hero7 și Hero8 nu mai pot fi utilizate. De carcasa noi pentru anumite situații de nișă deja nu contează, că oricum costul de a practica astfel de sporturi extreme este mare; îți permiți și carcasa de scufundări, la o adică.
Dacă tocmai ați investit în Hero8 anul trecut, probabil nu veți dori să faceți upgrade-ul de generații. Dacă aveți un model mult mai vechi sau intrați acum în lumea GoPro, Hero9 Black este un punct bun de intrare, că probabil și generațiile următoare vor folosi bateriile introduse acum.
Preț: în jur de 1.900 de lei pe site-ul oficial GoPro.com, unde primiți camera, un card de 32 GB și un abonament de un an la GoPro Plus în acești bani (pe care după un an îl puteți opri, dacă nu vă place). Dacă vreți doar camera, aceasta costă 2.400 de lei și la acest preț ajunge și în eMAG, PC Garage, F64 și restul magazinelor uzual. Încercați să o luați direct de la GoPro cât timp ține acea ofertă, după ce luați în calcul și transportul.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
02/10/2020 la 9:24 AM
Care este autonomia acum pt o filmare 4k sau 2.7k?
Si pe 8 cand filmezi cu TimeWarp poti comuta pe filmarea la viteza normala.
Mario(Citează)
02/10/2020 la 9:33 AM
Greu de zis, eu am filmat clipuri scurte, câte 20-30 de secunde. Autonomia depinde și de cum filmezi: dacă tii camera pornită și din când în când apeși Record sau dacă folosești funcția fast record, când apeși Record și ea pornește de la zero și înregistrează. Apoi depinde de rezoluție, frame rate și cât de mult folosești stabilizarea.
Per total, aș zice cam 30% în plus autonomie față de ce-am eu. Probabil 30% în plus pentru oricine, indiferent cum folosește camera. Dar să-ți dau o cifră exactă n-aș putea și nu cred că ar fi relevantă.
nwradu(Citează)
02/10/2020 la 10:30 AM
Eu la 8 cu filmari “fast record”, stabilizarea la maxim, 2.7k cu 60fps scot in medie o ora si 15 minute de filmare / baterie, de asta eram curios. Probabil acum s-ar apropia de 2, ceea ce nu e rau.
Mario(Citează)
02/10/2020 la 9:44 AM
Vezi ca ultimul paragraf pana la “Ce e bine” se termina cam ciudat.
Ziceam sa astept review-ul sa vad daca il cumpar, dar n-am mai stat. Daca il comandati de pe site-ul Gopro, sunt sanse sa dureze mult livrarea.
Ce as putea adauga la review-ul asta: conectarea la telefon pentru preview si media transfer e putin cam dubioasa, daca nu merge direct din aplicatie trebuie sa schimbati pe wifi 2,4G si sa va conectati direct din setarile telefonului la reteaua camerei.
Giani Mucea(Citează)
02/10/2020 la 10:33 AM
Mie nu îmi merge deloc 8 ul sa îl conectez prin 5ghz la telefon. Merge doar prin 2.4ghz….e super aiurea ca durează mult transferurile.
Rob(Citează)
02/10/2020 la 12:56 PM
La mine la 9 merge să mă conectez pe 5Ghz de pe telefonul meu, dar doar pe 2,4Ghz de pe telefonul soției. Partea nasoală e că era cadou pentru ea.
Giani Mucea(Citează)
02/10/2020 la 10:36 AM
Din ce am vazut pe youtube cu achizitia de la gopro.com pe langa camera primesti si abonament plus pe un an si poti lua accesorii cu 50% discount.
Discount-ul ar trebui sa ajute in migrarea catre noile accesorii. Poate verifici informatia asta si o incluzi in articol.
Alex(Citează)
02/10/2020 la 12:05 PM
Abonamentul gopro plus include si acest discount de pana la 50%.
O singura categorie de produse nu poti cumpara din pacate : baterii.
Mario(Citează)