un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Comparație de performanță în gaming pe Samsung A21s, A41 și A71

28 Sep 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Am cele trei telefoane Samsung Galaxy A21s, A41 și A71. Le-am comparat anterior camerele foto, cu fotografii făcute în același loc. Eu mă gândesc că seria A este adresată în principal persoanelor tinere, care poate nu au buget de flagship-uri precum S20 & co, așa că mă gândesc că în principal contează cum fotografiază și cum te poți juca pe el.

Jocuri pentru că solicită procesorul È™i placa grafică. YouTube, Spotify, TikTok È™i restul merg pe orice telefon, până la urmă, chiar dacă nu musai la fel de “snappy” atunci când învârÈ›i sau lansezi aplicaÈ›iile. Jocurile, însă, sunt altă mâncare de peÈ™te.

(Vorba asta este foarte ciudată, nu credeți? N-am avut niciodată pești, nu mă pricep, dar pare extraordinar de nișată pentru o vorbă ce-ar trebui să fie ușor de înțeles de oricine, relatable cum se zice.)

Telefoanele sunt următoarele:

Samsung A21s:

  • chipset Exynos 850 octa-core 2 GHz, 8 nm, grafică Mali-G52
  • 3 GB RAM
  • ecran 6,5 inchi TFT PLS la 720 x 1.600 px

Samsung A41:

  • chipset Mediatek MT6768 Helio P65 octa-core 2 GHz, 12 nm, grafică Mali G52-MC2
  • 4 GB RAM
  • ecran 6,1 inchi Super AMOLED la 1.080 x 2.400 px

Samsung A71:

  • chipset Qualcomm Snapdragon 730 octa-core 2,2 GHz, 8 nm, grafică Adreno 618
  • 6 GB RAM
  • ecran 6,7 inchi Super AMOLED Plus la 1.080 x 2.400 pixeli

Acum, numele telefoanelor și prețul lor sunt deja indicatoare bune privind performanța aici, dar unele rezultate au fost surprinzătoare.

Iată 3DMark, care-i un test de randare grafică:

Am pus acolo și rezultatele de la Galaxy A51, testat prin primăvară și care acum este al doilea cel mai bine vândut telefon în lume. Rezultatele sunt în ordinea așteptată, cea a numerelor de pe telefoane, dar remarcați că A21s este destul de apropiat de A41 pentru că au aproximativ aceeași soluție grafică, un modul Mali G52 (un pic updatat pe A41) integrat în chipsetul fiecăruia.

A71 joacă în altă ligă, cu performanță dublă față de A41 și semnificativ mai mare și decât A51.

Geekbench testează în principal procesorul în mod single-core și multi-core și există și testul Render pentru partea grafică. Rezultatele sunt acestea:

Din nou în ordinea așteptată per total. A21s și A41 sunt destul de asemănătoare în performanța multi-core, însă diferența este la single-core. Testul render n-a mers pe A21s, dădea crash.

Cum se traduc aceste rezultate în jocuri, însă? Eh, aici am fost un pic surprins. Am jucat Asphalt 9 și Angry Birds Evolution, că asta mă joc acum pe mobilul meu.

Asphalt 9 este un racing game cu grafică bună È™i modele 3D. Are nevoie de un chipset rapid pentru momentele când “începe acÈ›iunea” È™i maÈ™inile se lovesc pe ecran sau sar dintr-o parte în alta. Fluiditatea în miÈ™care este importantă pentru rezultate, dar mai importantă pentru confortul tău, pentru plăcerea de a juca.

Asphalt 9 este jucabil pe A21s și pe A41, dar se vede că în multe momente frame-rate-ul scade și unele cadre nu sunt randate. Acțiunea este în continuare rapidă, nu joci în slow-motion, dar nu are fluiditatea despre care ziceam.

Culmea, aș spune că experiența a fost mai plăcută pe A21s. E mai slab în benchmark-uri, dar ecranul are rezoluție mai mică și atunci în joc asta echilibrează avantajul procesorului mai rapid de pe A41. Pe ambele telefoane jocul s-a mișcat aproximativ la fel, dar ecranul mai mare de pe A21s mi-a oferit de fapt o experiență mai plăcută, că vedeam mai bine ce se întâmplă pe ecran, mai ales având în vedere că în acest joc ții două degete pe ecran și deci blochezi tu măcar vreo 2 centimetri pătrați din acesta.

Același lucru s-a întâmplat și în Angry Birds Evolution. Jocul este clasicul păsări versus porcușori, dar nu 2D, ci mai degrabă ca la biliard sau pinball, de tragi cu păsări spre porcușori și au loc ricoșeuri și lovituri multiple. Și aici e nevoie de fluență, că lucrurile se întâmplă rapid, uneori cu 10 ricoșeuri pe secundă și în acel timp au loc și explozii și sar porcușori în diverse direcții.

Așa că, din nou, vrei fluiditate mare, un frame-rate bun ca să te bucuri de toate acele animații, să vezi efectele tale distructive. Importanța este strict pentru partea vizuală, pentru experiența de a te bucura de joc. Odată ce ai lansat pasărea, nu mai ai ce schimba, nu trebuie să reacționezi la nimic, așa că un frame-rate mare este un bonus pur vizual.

A21s și A41 oferă, din nou, cam aceeași experiență de joc. Choppy frame-rate în secvențele aglomerate, dar totul funcțional. Din nou aș spune că ecranul mai mare de pe A21s mi-a făcut mai mare plăcere în joc.

N-am zis nimic de A71 până acum. Asta pentru că telefonul este evident în altă ligă față de celelalte două. Asphalt 9 și AB: Evolution au funcționat fluent, fără chopping, fără stuttering, fără vreo problemă. În plus, ecranul Super AMOLED Plus se face simțit prin culori vii și o gamă dinamică mare, iar dimensiunea sa de 6,7 inchi este foarte bună pentru gaming.

Pentru aplicații uzuale există testul PCMark Work 2.0, care simulează o suită întreagă de aplicații social media, file management, apeluri, fotografii șamd. Rezultatele sunt cele de mai jos:

O creșterea aproape echidistantă între cele trei modele.

Am mai făcut și un test de rapiditate a memoriei de stocare, având în vedere că A21s și A41 folosesc memorie eMMC, iar A71 memorie UFS 2.1. În ciuda avantajului pe care ar trebui să-l aibă A71 din acest motiv și din faptul că are memoria cea mai mare (deci paralelism mai bun), rezultatele au fost mai apropiate decât credeam.

Mă refer, desigur, la cele de scriere și citire aleatoare din unitatea de stocare. La citire secvențială, UFS 2.1 își arată forța și asta contează în special în jocuri, când trebuie încărcate în memorie texturi și alte date voluminoase.

Concluzii:

  • deÈ™i în teste Samsung Galaxy A41 este superior lui A21s, în practică mi-au oferit cam aceeaÈ™i experiență de gaming în ce priveÈ™te fluenÈ›a jocului. Cu acestea în minte, aÈ™ spune că A21s, cu ecranul său mai mare, ar fi modelul pe care m-aÈ™ juca în continuare dintre cele două, strict din acest motiv al diagonalei mai mari.
  • jocurile moderne rulează choppy pe A21s È™i A41, cel puÈ›in în scenele complexe ce au loc uneori.
  • Galaxy A71 este în altă ligă, cu o clasă mai sus ca performanță È™i cu una mai sus È™i dpdv ecran. Și A41 are Super AMOLED, dar Super AMOLED Plus-ul de pe A71 chiar pare mai bun È™i este oricum mai mare ca diagonală, deci o combinaÈ›ie mult mai bună.
  • o să spun direct că, dacă vă jucaÈ›i mult pe mobil, mergeÈ›i la A71. Modelul intermediar testat anterior, Samsung A51, este un compromis bun. Nu È™tiu dacă am zis asta în review-ul său, dar m-am jucat Asphalt 9 È™i pe acela È™i experienÈ›a este superioară lui A41, adică jocul a rulat mai fluent. A71 este mai bun decât A51 la acest capitol, dar cu puÈ›in; are È™i diagonala un pic mai mare. Altfel spus, dacă vă jucaÈ›i mult pe mobil, gândiÈ›i-vă minim la A51, dar A71 ar fi È™i mai bun, mai ales că telefonul este superior È™i în alte privinÈ›e, de exemplu la fotografiere.

Prețuri: A21s începând de la 1.050 lei la eMAG (ignor varianta de 32 GB), Samsung A41 începând de la 1.150 lei la eMAG, Samsung A71 începând de la 1.699 lei la eMAG și PC Garage.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Poate pui mana pe un poco x3. Chiar as fi curios ce parere ai avea.

      (Citează)

  2. “altă mâncare de peÈ™te” cred ca se refera la mancare facuta din peste, nu mancare pentru pesti…

      (Citează)

  3. Radu, de ce nu testezi telefoane cu pret apropiat?

    Ceva gen Samsung A41 vs Xiaomi Redmi note 8/9 pro.

      (Citează)

    • zici ca ar avea de ales ce telefoane testeaza…

      testeaza si el ce primeste

        (Citează)

    • Mi s-a oferit un Xiaomi Redmi Note 9 Pro È™i vreau să-l testez, că generaÈ›ia anterioară a generat mult interes È™i trafic. Septembrie a fost o lună prea plină pentru mine, aÈ™a că am zis să mi-l trimită prin octombrie.

        (Citează)

  4. Am a70 cumpărat după citit reviuwuri, părere personală după 6 luni de utilizare un rahat de telefon. Bine am venit de pe s8. Camera praf, s7 face poze mai bune, jocuri praf și aici se mișcă puțin mai bine decât s8. Per total mai bine strangi bani și îți iei un s9-s10 sh. Sau stai și mori langa telefon sa se miste odată. Singurul plus ar fi bateria și ecranul decente.

      (Citează)

  5. Redmi Note 9s, performante de A71 la pret de A41. Ce e drept mai agata din cand in cand pe video dar dupa ultimul update nu a mai facut figuri

      (Citează)

    • e bun de tenis?
      :) 165 mm.

        (Citează)

    • Acestea sunt telefoane pentru alt gen de cumpărători. Nu toÈ›i au timp să studieze È™i să citească de Xiaomi sau alte mărci care de fapt sunt “de nișă”.

      Nu toți vor să obțină maximum ce se poate obține din banii cheltuiți, ci au nevoie de un telefon care să îndeplinească niște cerințe și atât, iar Samsung le oferă asta, sunt în stoc în toate magazinele, au brand recognition șamd.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus