un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: ultrabook 2-în-1 Acer Spin 5 cu stylus integrat

15 Jul 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

Acest model Spin 5 de la Acer este un 2-în-1, adică ecranul se dă peste cap și îl poți ține în mână ca pe o tabletă, iar un lucru care m-a surprins foarte plăcut a fost că primești și un stylus activ și integrat în carcasa ultrabookului. Are locașul său în care-l poți introduce pentru a nu-l pierde, ceea ce este o lecție pentru alți producători care-ți dau stylusul lângă laptop și te descurci tu cum poți.

Vine și cu procesor Intel Core i7-1065G7 și cu grafică Iris Plus, 16 GB memorie RAM, un ecran foarte luminos și în general specificații și calitate bună a construcției. Mi-a plăcut modelul, am văzut din nou cum Acer crește de la an la an calitatea PC-urilor sale.

Specificații Acer Spin 5 SP513-54N:

  • ecran tactil de 13, 5 inchi, raport 3:2, rezoluție 2.256 x 1.504 pixeli
  • procesor Core i7-1065G7 la 1,3 GHz, grafică Iris Plus
  • 16 GB RAM LPDDR4X, 512 GB stocare SSD PCI-Express
  • Wi-Fi 6, stylus integrat, tastatură iluminată, webcam, cititor de amprente, două difuzoare
  • port HDMI, 2x USB 3.1 Gen1 tip A, 2x USB 3.1 Gen1 tip C cu Thunderbolt 3, combo audio
  • autonomie maxim 15 ore, baterie cu 4 celule

Preț: nelistat la noi, în jur de 1.300 euro.

CUM ARATĂ ACER SPIN 5

Arată bine. Este mai pătrățos și argintiu peste tot. Nu s-a încercat să i se dea vreun design special, dar le-a ieșit oricum unul curat. Este un 2-în-1, așa că-l poți folosi ca laptop normal sau pune în alte poziții, în funcție de nevoi și ocazii.

Sigla Acer pe capac este destul de discretă, balamalele sunt bine strânse aproape întreaga cursă, cu un mic joc tocmai la capăt, când dai ecranul la 360 de grade peste cap, dar nu cât să deranjeze în utilizare.

Mi-a plăcut foarte mult că stylusul activ a fost integrat în carcasă și stă chiar bine prins acolo. Așa ar trebui să fie la toate laptopurile cu stylus, altfel riști să-l pierzi sau să-l uiți pe undeva. Mi-a plăcut și că există cititor microSD, că unele laptopuri nu mai au așa ceva, și că, precum la majoritatea celor 2-în-1, butonul on/off este pe lateral, unde nu-i ușor de simțit la deget, dar măcar nici nu riști să fie apăsat din greșeală.

Încărcarea se face prin stânga, iar alimentatorul este mic și ușor. Gruparea porturilor o puteți vedea mai jos.

Tastatura are caractere albe pe taste aproape negre, adică un contrast foarte bun. Iluminarea de fundal este discretă și albă. Tastele au o cursă uzuală pentru astfel de 2-în-1, adică nu foarte lungă, iar tastele sunt drepte. Poate că nu-i un laptop pentru scris romane, dar pentru majoritatea aplicațiilor are o tastatură suficient de bună.

Trackpad-ul este și el bine integrat în laptop, iar în colțul său din stânga-sus se află un cititor de amprente. Au funcționat normal, nimic de raportat aici.

Ecranul este glossy, că e tactil, așa fiind seria Spin 5. Bezelurile stânga-dreapta sunt subțiri. Difuzoarele sunt deasupra tastaturii, sub un grilaj.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Să încep cu elementele unde Acer Spin 5 excelează. Ecranul este foarte luminos, peste așteptări, culorile sunt vii și nuanțele și luminozitatea rămân practic neschimbate când îl privești din unghiuri extreme. Rezoluția este de 2.256 x 1.504 pixeli, după cum vă spuneam, adică perfectă pentru cei 13,5 inchi.

E glossy și asta înseamnă reflexia surselor de lumină din jur în ecran, dar problema nu poate fi evitată la un ecran tactil, acoperit cu sticlă.

Partea legată de stylus, apropo, este asigurată de Wacom și sistemul suportă 4000 de niveluri de presiune. Stylusul este activ, are un buton pe el și o mică baterie, iar în câteva secunde în interiorul laptopului se încarcă pentru 90 de minute de utilizare.

Poate că veți spune ce nevoie ai de un stylus. Nu toți oamenii au, dar Spin 5 se adresează celor care vor un 2-în-1 cu ecran tactil și le dă și stylus în pachet. Poate fi util în diverse aplicații și poate și în jocuri de copii, bănuiesc. O mică problemă este că, în modul tabletă, tastele nu sunt imediat dezactivate de combinația de senzor+driver+Windows și le-am mai apăsat pe unele din greșeală atunci când îl țineam în brațe, dar n-a fost o problemă care să apară întotdeauna.

Un alt element forte pe Spin 5 sunt difuzoarele, care sunt puternice și de o calitate neașteptat de bună, sunetul lor fiind foarte plăcut urechii. Am ascultat muzică la un volum puternic fără probleme, fără distorsiuni. Good job, Acer!

Nu am ceva anume de comentat la configurația hardware. Procesorul este un Intel de generația a 10-a, unul foarte nou, dar au cam trecut vremurile când o nouă generație Intel entuziasma pe cineva. În plus, acest Core i7-1056G7 la 1,3 GHz este gândit mai degrabă pentru autonomie, nu pentru aplicații ce necesită performanță extremă. Poți face orice pe Spin 5, dar el este gândit mai degrabă pentru aplicații stil Office și relaxare la văzut un film sau un chatuit pe zoom după ce-l faci tabletă și îl ții mai ușor în brațe.

Modulul grafic este un Iris Plus făcut de Intel. Mai bun decât mult mai des întâlnitele UHD 630, dar mai slab decât variantele Iris Pro, care sunt gândite pentru aplicații ceva mai complexe multimedia. Testele arată asta. Pe cele 3DMark le-am făcut doar pentru ca cine dorește să compare scorul cu vreun laptop personal, că e clar că Spin 5 nu-i gândit pentru jocuri cu accelerare grafică serioasă.

Rezultate:

  • PCMark 10: 3.496 puncte.
  • 3DMark TimeSpy: 843 puncte.
  • 3DMark Fire Strke: 2.644 puncte.
  • PCMark 8: 3.824 puncte Home accelerated, 5.440 puncte Creative accelerated, 4.799 puncte Work accelerated.

Puteți vedea că în toate testele PCMark/3DMark este depășit de acel “office laptop 2020”, care este un model Lenovo cu grafică Iris Pro, nu Iris Plus.

Stocarea este suficient de rapidă pentru un ultrabook, în jur de 2.200 MB/s citire și 1.050 MB/s scriere secvențială. Spin 5 are și Wi-Fi 6 la bord, iar combinația de porturi mi se pare bună pentru că primești USB-C (cu Thunderbolt 3) și USB-A, plus o ieșire HDMI de dimensiuni normale.

Hardware-ul este avantajat de placa wireless Intel AX201 care suportă noul standard 802.11ax, adică Spin 5 este o soluție de viitor în această privință, deși probabil că va dura mulți ani până își va schimba lumea routerele actuale cu unele 802.11ax.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Ecran de bună calitate.
  • Sunet de bună calitate.
  • Stylus integrat în laptop.
  • Hardware suficient doar pentru aplicații office, social media, văzut filme etc, nu ceva mult mai intens.

CONCLUZIE

Acer Spin 5 este un laptop bine făcut, cu câteva elemente chiar foarte bune. Este subțire, este ușor, este un 2-în-1 ceea ce poate fi avantajos în multe situații, iar ecranul și difuzoarele sunt de calitate foarte bună și asta îl avantajează în special în aplicații multimedia ușoare.

Nu are nimic care să-l facă special, să te facă să-l dorești, precum vreun design care să atragă privirile sau măcar să-l individualizeze cumva. Dacă asta nu vă deranjează (și bănuiesc că pe majoritatea nu-i deranjează), atunci poate fi o alegere bună dacă sunteți în căutarea unui astfel de model.

Preț: nelistat la noi, în jur de 1.300 euro.

asus s5507

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus