►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Poate că vi s-a părut amuzant că India și China s-au luptat la frontiera lor comună din munții Himalaya folosind pietre și bețe de bambus cu cuie înfipte în ele, acum vreo două săptămâni. Practic un fel de bătaie generalizată între soldați de parcă ar fi clanuri mafiote din Craiova, dar nu uitați că 20 de indieni și un număr necunoscut de soldați chinezi au murit în acea bătaie. Unii de la răni, alții pentru că au fost separați de colegii lor, luați pe sus și aruncați în prăpastie, zic unele mărturii.
Apoi India a lovit puternic China interzicând… TikTok. Și alte aplicații chinezești. Acum că-i sâmbătă, poate aveți timp de citit pe îndelete cum s-a ajuns aici.
Lupta aceasta și felul în care ambele țări se ambalează militar în prezent este doar un alt capitol dintr-un conflict început acum vreo 80 de ani și care și are originea chiar acum 150 de ani, de atunci existând tensiuni în regiune.
Dacă vă interesează să înțelegeți mai bine de ce două puteri nucleare, ambele cu mai mult de un miliard de locuitori, armate de amploare și mult teritoriu sunt aproape de un război la frontieră, am pregătit mai jos câteva linkuri bune.
Pe scurt, cele două țări împart o graniță de 3.488 km lungime și ambele insistă că nu-i bine trasată. Cele mai disputate regiuni sunt în nord-vest, zona Aksai Chin din regiune Kashmir, numită “sectorul vestic”, și în nord-est, zona Arunachai Pradesh, “sectorul estic”.
By w:user:Planemad – Own work
Problema a pornit de la britanici, care atunci când stăpâneau India și apoi după retragerea de acolo au trasat niște granițe cu China urmând relieful natural, adică diverse culmi muntoase din munții Himalaya. Asta n-a fost o problemă la început pentru că un conflict pentru unde trebuie să fie de fapt granița era greu de purtat cu cai și căruțe și soldați la altitudinile acelea și în frigul din munți, dar în vremurile moderne oamenii sunt mai ușor de încălzit, există blindate și avioane, șosele de asfalt și interese economice și politice chiar și în astfel de zone aparent pustii.
După diverse tratative și negocieri în secolele 19 și 20, guvernul comunist al Chinei a declarat după 1947 că o parte indiană din Aksai Chin este de fapt teritoriu chinez și granița trebuie retrasată. Relieful complex de acolo și drumuri făcute la repezeală de ambele țări au făcut ca soldații indieni și chinezi să ocupe diverse poziții de-a lungul unei LAC – line of actual control, care a deveni granița de facto între cele două națiuni.
Cu soldații acolo, uneori păzind granița la câțiva zeci de metri unul de altul, a fost ușor de trecut la conflicte mărunte gen bătăi și mici scandaluri uneori finalizate cu decese și chiar și înfruntări militare. Cea mai mare a fost în 1967, când o serie de lupte purtate cu mitraliere și artilerie au făcut vreo 200 de victime de partea indiană și probabil câteva sute și de partea chineză. China a câștigat atunci, ocupând mai mult teritoriu indian.
Din 1967 nu s-au mai luptat cu arme de foc în acea zonă. De asta și conflictul de acum a fost purtat cu pietre și bețe. Probabil că ambele țări se feresc să tragă cu arme de foc pentru că s-ar trece peste un prag periculos, unul în care presiunea publică din ambele țări ar solicita guvernelor proprii acțiuni militare și mai ample. Ambele țări au armate numeroase și bine dotate, deci un conflict amplu n-ar fi de dorit. Până nu se trage cu gloanțe, totul se poate caracteriza drept “și-au pierdut temperamentul niște soldați și s-au bătut între ei, dar nu-i o politică de stat”.
India are suplimentar probleme în Kashmir pentru că și Pakistanul revendică teritorii de acolo. În Kashmir este practic o luptă între trei puteri nucleare și cu armate numeroase.
Poate că vă întrebați de ce contează cine stăpânește niște zone muntoase aproape pustii, fără resurse naturale, aflate la peste 4000 de metri altitudine. Sunt multe motive la mijloc:
Asta-i povestea pe scurt. Pe lung, dacă vreți să vedeți mai în detaliu ce probleme sunt și prin Asia, citiți și următoarele:
Vox – despre istoria acestui conflict și ce zic alte puteri mondiale, în special SUA.
Wikipedia – o istorie mai largă a conflictelor sino-indiene la graniță.
Al Jazeera – momente cheie în conflictul din ultimele decenii.
Vox – acest clip despre Kashmir, conflictul India-Pakistan-China și cum s-a ajuns acolo:
Wikipedia – conflictul din 2017 din sectorul estic, când chinezii au făcut un drum pe acolo.
Vox – clipul de mai jos despre de ce China construiește insule artificiale în Marea Chinei de Sud. N-are legătură cu conflictul, dar explică bine de ce astfel de avantaje militare strategice pot modifica substanțial comerțul în favoarea Chinei.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
04/07/2020 la 7:48 AM
Nu s-au folosit arme de foc deoarece există un acord in acest sens intre cele două țări. https://www.opindia.com/2020/06/india-china-agreement-congress-rahul-gandhi-lac-firearm-prevent/amp/
eu din EU(Citează)
04/07/2020 la 8:21 AM
Dar China emite pretenții teritoriale și în Marea Chinei de Sud (la mii de km depărtare de graniță lor), tot China a ocupat Tibetul, practic China se învecinează cu cine vrea ea.
Kilroy(Citează)
04/07/2020 la 9:36 AM
E un clip mai sus și despre Marea Chinei de Sud. China este o țară uriașă cu populație uriașă și armată uriașă. Istoria arată că astfel de țări nu se comportă echitabil cu cele din jurul lor, ca și cum ar fi o altă țară normală.
nwradu(Citează)
04/07/2020 la 10:31 AM
Amuzant ca au murit unii si altii au fost mutilati? Nu chiar. Sunt la varsta la care realizez ce inseamna un accident rutier si o bataie cu bate si bolovani.
Giovani(Citează)
04/07/2020 la 10:37 AM
Așa este. Culmea e că știrile au prezentat totul în manieră amuzantă, “uitați ce ciudățenie vine din India/China!”. Contextul nu prea l-a zis nimeni și de ce au ajuns ăia să se bată cu bâte.
nwradu(Citează)
04/07/2020 la 5:16 PM
Se pare că în timp ce se cafteau, a avut loc o alunecare de teren și unii au ajuns câteva sute de metri mai la vale, dar pe pământ, iar altii în apele râului care curgea pe acolo
Kilroy(Citează)
04/07/2020 la 11:20 AM
Comunitatea ar trebui să pună China la colt pentru tot ce face în ultima vreme! În diplomație, ceea ce fac ei se numeste “politica faptului implinit” – cu alte cuvinte încearcă reactiile comunității internaționale cu pasi mici. Foarte periculoasa situația- lipsa de reacție a comunității internaționale a dat curaj Germaniei naziste sa declanșeze al doilea război mondial, după ce s-a folosit, în prealabil, de același principiu.
De altfel, tot China se pronunța,acum cateva luni, ca America nu are decât să intervină militar în Marea Chinei de Sud ” daca va avea resursele manufacturiere necesare ca sa isi producă armament”. Foarte periculos contextul si foarte îndrăzneață declaratia!
All in all, oricât de nesănătos ar fi Trump, în privința Chinei are perfecta dreptate: trebuie de urgență relocata acasă industria manufacturiera – si pandemia ne-a dat si o lecție în această privință.
Cât despre parerea mea personala, chiar cred ca a venit momentul ca China sa fie izolată pe scena internațională si ar trebui să răspundă pentru situația creată!
Mircea(Citează)
04/07/2020 la 12:52 PM
Vezi ca aici Huawei e ridicat in slavi, si Trump criticat.
alex(Citează)
04/07/2020 la 1:42 PM
Lol. zice unu care cel mai probabil scrie de pe un dispozitiv facut in China , care cel mai probabil nu ar trai fara medicamente facute in China, imbracat in made in China sau care nu ar fi avut internet fara infrastructura made in China ( sau cum componente made in china)
Yeah , mai zi-ne despre comunitate si pusul la colt. Nu mai stau chinezii la cheremul nimanui azi , daca zic ei stop.. se opreste si lumea.
Usor de zis mutat productia. Costurile ar creste enorm si jadanii au doar asta in vedere.
Romanul(Citează)
04/07/2020 la 12:24 PM
Mie mi s-a parut amuzant, i-am trolat pe indieni pe 9gag (indienii sunt cel mai usor de trolat). Cu ocazia asta am mai schimbat de la lipsa de veceuri (subiect care ii scoate din minti instantaneu), la faptul ca ii bat chinezii ca pe fasole.
Altfel, am vazut niste titluri inepte cand a fost raca intre chinezi si indieni: de genul: “al treilea razboi mondial”. Isi inchipuie cineva ca daca se va ajunge la un conflict armat intre astia, Europa,SUA, Rusia, Japonia, alte tari, se vor baga? Greu de crezut.
Kopa_Kopan(Citează)
04/07/2020 la 12:29 PM
sursele de apa mi se par cele mai relevante acolo si pe alea se va trece la armament, in 10-20-50 de ani?
din pacate, in oricare varianta, razboi sau pace, panaramele astea de natii de miliarde locuitori ne vor besteli pe toti.
Avalon, Homestead II nu poate ramane doar film.
J(Citează)
04/07/2020 la 12:41 PM
noi fiind aia bunii, de calitate…
Giovani(Citează)
04/07/2020 la 1:41 PM
multi ti-ar zice apoi Giovane ca da, noi suntem ceva mai buni, dar nu ma bag io in panarame de controverse..
hai sa zicem ca deh, macar la numar de locuitori stam rezonabil. Europa 400 de milioane, e binisor, n-ai zice??
J(Citează)
04/07/2020 la 6:15 PM
e o mica diferenta intre Europa de Vest, unde nu se fac copii ca asa au ales si la noi, unde nu se fac ca sistemul e de cacat.
Giovani(Citează)
04/07/2020 la 3:19 PM
China merită boicotată pt viitorul nostru. Huawei este un măr otrăvit. Radu, ai grijă pe cine bagi în casă.
Gabriel Iacob(Citează)
04/07/2020 la 5:17 PM
China trebuie boicotată
Kilroy(Citează)
04/07/2020 la 9:43 PM
cine zice Giovane ca nu se fac in .ro copii?
un scurt google arata 1,64 nascuti per cap de femeie, 2017, peste vecinii nostri cehi, bulgari, s-altii.
s-apoi mai gasisem ca 10.000 de copii sunt abandonati anual pe plaiurile astea mirifice, s-atunci se nasc prea multi copii, de fapt, Giovane.
hai Ioane in tabara mea, copii doar cu permis de parinte, cu asigurare platita, cu plan.
toate natiile au nevoie de mai putini copii, dar care sa detina o mai inalta pregatire, moralitate, etc.
gata cu cresterea bazata pe consum, gata cu porcariile ca tot pe noi pica mizeria.
J(Citează)
05/07/2020 la 10:10 AM
După logica ta, ar însemna că toti care conduc VW sunt de acord cu politicile Germaniei naziste, nu? Ca si VW a fost inaugurat de Adolf Hitler! Si apropo, era un Beetle…
Si nu, nu mai folosesc branduri chinezesti de ceva vreme…
Mircea(Citează)
07/07/2020 la 12:13 AM
ce este ala un jadan?
gugutza(Citează)