un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Marina SUA a testat o armă laser de 5 ori mai puternică decât cea de anul trecut

15 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Îmi plac armele laser. Cui nu-i plac, de altfel? Dacă n-ar fi nevoie de permis de port-armă-laser, aș avea cu siguranță una.

Scriam acum ceva vreme că ne apropiem de un moment de cotitură în strategia militară pentru că armele laser vor schimba modul de luptă. Forțele armate SUA testează diverse astfel de soluții. Acum vreun an, Marina SUA anunțase că, după ce a testat cu succes un laser de 30 kW putere, va testa și unul de 150 kW. De 5 ori mai puternic după un an.

Și au făcut-o. Testul s-a desfășurat cândva în luna mai 2020, când nava USS Portland a distrus o dronă cu un laser a cărui putere se crede că a fost de 150 kW. Milestone achieved, cum s-ar zice.

De ce spun că armele laser vor schimba modul de luptă? Pentru că, de-a lungul secolelor, tipuri de arme au fost făcute inutile sau înlocuite ca importanță de alte tipuri de arme. Zidurile cetăților te apărau de săgeți și săbii, dar au devenit vulnerabile când a apărut artileria. Tancurile au schimbat fața conflictelor. Aviația a schimbat apoi fața conflictelor, ducând inclusiv la dispariția marilor vase de război ce deveniseră dintr-o dată vulnerabile în fața unui singur avion.

Acum apar laserele. Rază de acțiune mare, efect imediat, acțiune neafectată de vânt, momentan imposibil de contracarat. Vor duce la scăderea importanței aviației și a rachetelor? S-ar putea.

sursa: CNN.

asus s5507

    24 comentarii

  1. Ne mai spune cineva o dată povestea cum au fost oprite tancurile rusești cu un laser cărat cu bicicleta? :))

      (Citează)

  2. Imposibil de contracarat zici. De oglinzi ai auzit?

      (Citează)

  3. Dezavantaje (deocamdata): ocupa mult spatiu, au nevoie de multa energie. Spatiul ocupat e in detrimentul altor sisteme. Nevoia de energie inseamna generatoare mai mari. Deci, pentru o capacitate similara, nave mai mari si mai scumpe.
    Ca si contramasuri – cresti reflectivitatea, gestionezi mai bine caldura. Eventual muti din activitati sub apa. UAV-urile devin clar mai importante, ca pot sa reziste la acceleratii gravitationale mai mari deci sa aiba o traiectorie mai greu de urmarit.

      (Citează)

    • Pe un vapor nu-i problema cu spatiul sau generatoarele de electricitate. Un genset cu motor termic care-ti incape in sufragerie poate avea si 1,5 MW. Sa nu mai spun de alea cu turbine RR.
      Si aia cu oglinzile e doar un vis umed.

        (Citează)

    • Nu cred că-i problemă de spațiu. Poți monta totul pe o barjă tractată de vapor sau, cum e moda acolo, poți avea vapoare specializate pe așa ceva.

        (Citează)

  4. Cristi:
    Ai curaj să te pui tu cu oglinda în fața unui laser de 150 kW?

    daca esti rus

      (Citează)

  5. Sunt tehnologii experimentale, cine stie cate se vor dovedi fezabile? O mica parte probabil. In anii 60 se testau chiar bazookas cu incarcatura nucleara:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Davy_Crockett_(nuclear_device)

      (Citează)

  6. Nu aș paria pe tehnologia asta.
    Fum, ceață, nori, plasmă.
    Apoi nevoia de a atinge o țintă în mișcare, într-un punct precis unde impactul să fie semnificativ.
    Clar e o idee mișto pentru făcut curățenie în sateliți, pe vreme bună! Nu că produsul a 150kw e ceva banal ce poți transporta ușor oriunde.

      (Citează)

  7. Am inteles ca functioneaza ca si contramasura un CD agatat in carlinga MIG-ului.

      (Citează)

  8. Cristi:
    Ai curaj să te pui tu cu oglinda în fața unui laser de 150 kW?

    eu nu, dar o trimit pe soacra-mea

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus