un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Cum să-ți faci singur mască acasă

6 Apr 2020  ·

GÂNDURI  ·

40 comentarii

În Galați a devenit obligatorie purtarea măștilor în public (și în Vaslui), indiferent dacă sunt unele medicale clasice sau sunt improvizate din ce-a avut fiecare pe acasă. Scopul lor este dublu: nu dai tu vapori din respirație în aerul înconjurător, pe obiecte și pe alte persoane, și nu riști ca vaporii sau particulele din respirația, tusea sau strănutul altora să-ți intre în gură și nas.

Mă aștept ca astfel de decizii să fie luate în curând și în alte localități. Sau, pe termen lung, să aveți nevoie oricum de măști improvizate după ce se termină cele medicale pe care poate le aveți.

Mai jos este the US Surgeon General demonstrând cum face o mască dintr-un tricou sau o eșarfă și două elastice:

DIY face mask, from the Surgeon General.

Încă un clip asemănător:

Aceasta este cea mai simplă metodă pentru că nu presupune cusături. Dacă aveți talent la cusut, puteți prinde elastic sau niște șnururi ceva mai bine de o mască bine tăiată și tivuită. Cred că ideea generală este să folosiți o pânză cât mai deasă, cu cât mai multe ochiuri pe centimetru pătrat, cum s-ar zice, și împăturită de multe ori pentru a-i crește capacitatea de filtrare. O simplă cagulă de ski sau motociclism sau o eșarfă pusă o dată peste gură s-ar putea să fie prea puțin.

O mască medicală adevărată are acea zonă superioară întărită ce ajută la mularea măștii pe nas și obraji pentru a “sigila” acea zonă. Prin împăturirea unei măști artizanale de mai multe ori și toate acele răsuciri arătate în clipuri se obține un efect cât de cât asemănător.

Dacă vă întrebați de unde să faceți rost de elastic dacă nu aveți din acela “pentru borcane”, ar putea fi folosite și elastice de păr. Sau na, sacrificați o pereche de chiloți sau scoateți elasticul din vreo pereche de pantaloni cu așa ceva. Un alt sfat ar fi să rupeți baretele laterale de pe măști medicinale (mult prea) folosite. Nu le aruncați direct, ci țineți acele barete ce pot fi înnodate pentru a face un elastic suficient de bun.

Femeia de mai jos folosește chiar filtre puse în interiorul unei măști. Nu știu de unde ar putea fi luat așa ceva la noi. Observați însă că împăturirea măștii este aceeași ca mai sus.

Iar mai jos puteți vedea măști făcute din prosoape de hârtie sau șervețele și prind elasticele laterale cu capse. Nu cred că sunt de mare ajutor, dar mai bine decât nimic.

Puteți igieniza măștile pentru refolosire utilizând alcool sau o spălare temeinică. Am înțeles că și apa oxigenată este utilă în acest scop, există aparate de igienizare destinate spitalelor care folosesc vapori de apă oxiginată în acest scop.

Am mai văzut un clip în care cineva improvizează o mască dintr-un absorbant feminin și și-l lipește peste gură, dar cred că majoritatea oamenilor preferă covid-19 decât să fie văzuți purtând așa ceva.

Alte tutoriale:

asus s5507

    40 comentarii

  1. De ce nu un ventilator?

      (Citează)

  2.   (Citează)

    • N-a spus nimeni ca este eficienta 100%, dar scade riscul de a imprastia virusul (daca esti bonav). De altfel, daca stranuti nu-ti imagina ca masca de bumbac opreste mucii iar virusul se desprinde si trece cu putere prin masca. Cel mai probabil virusul ramane agatat de particulele eliminate, deci 50% ramane in masca iar restul probabil ca trece. Oricum se reduce si distanta de imprastiere. Si aici ma gandesc ca in loc sa arunci direct pe raftul din magazin, cade pe jos, langa raft.

        (Citează)

    • Banuiesc ca ati vazut si acest clip sponsorizat de Ministerul Sanatatii din Cehia.

      https://www.youtube.com/watch?v=jZtEX2-n2Hc&feature=youtu.be

      Azi ei au 4 cazuri noi, Romania 193. Au avut si ei sute.

        (Citează)

    • Eh dacă un tip cu un spray demonstrează că nu merg, înseamnă că degeaba toate acele autorități clar se înșeală!

      Și clar nu contează că ăla dă cu spray pe o mască subțire, în timp ce ăștia arată cum să faci una cu 8 straturi!

      E obligatoriu să porți mască pe stradă. Acum în câteva județe, în curând probabil este tot. Dacă nu ai una medicală, improvizează-ți cum arată ăștia, că e mai bine decât nimic!

        (Citează)

    • nwradu:
      Eh dacă un tip cu un spray demonstrează că nu merg, înseamnă că degeaba toate acele autorități clar se înșeală!

      Sunt aceleasi autoritati care pana acum cateva zile urlau in gura mare ca acele masti sunt inutile si nu te protejeaza de nimic? Si daca mai aud o data scuza aia cretina ca “ziceau si ei doar asa sa ramana pentru medici”…

        (Citează)

  3. Daca americanilor li se pare in regula sa poarte așa ceva le doresc mult noroc !

      (Citează)

    • Orice varianta care presupune impiedicarea stropilor infectati sa ajunga in mediul inconjurator este binevenita.
      Degeaba porti tu masca daca esti inconjurat de 5-6 insi bolnavi fara masca. Eventual iti vor ajunge picaturi infectate cu virus in ochi si te vei imbolnavi.
      Acum imagineaza-ti cu tu ai masca, si cei in jurul tau au masca. Riscul de infectare scade dramatic pentru ca nu mai ajung picaturi infectate cu virus in mediu.

        (Citează)

    • Poartă și ochelari! :P

        (Citează)

  4. Pentru filtrare suplimentare poti lua panza de la un sac de aspirator tip HEPA. Se taie si se pune suplimentar inauntru.

      (Citează)

    • Am mai auzit de metoda asta si cred ca ar mai merge in lipsa de filtru de aspirator HEPA si servetele de hartie in 2-3 straturi care sa adauge un plus de filtrare.

        (Citează)

    • Asa o sa fac eu cand voi incepe sa port masca. Un buff cu un filtru de aspirator.

        (Citează)

    • Am incercat eu cu buff cu un servetel pe interior (ca asta aveam la indemana). Nu prea merge, pentru ca materialul e prea elastic si prea alunecos. Chiar daca nu cade de pe fata, ai tot timpul senzatia ca aluneca, ceea ce te face sa duci mana des la fata sa il aranjezi.
      Varianta asta cu elastic pare mai ok, ar trebui sa fie fixarea mai buna.
      Sau o esarfa pe care o impaturesti in mai multe straturi si poti sa o legi la ceafa mai strans.

        (Citează)

    • folositi masti facute din “pampersi”, filtreaza mult mai bine ca o carpa de bumbac
      (nu e gluma)

        (Citează)

    • Pe CDC este un tutorial cu un filtru de cafea introdus intr-o eșarfă, pentru o filtrare mai buna. Orban promitea ca de la mijlocul lunii vom avea măști produse in Romania, pana atunci stați in casa :)

        (Citează)

    • De la un punct incolo, problema nu mai e cat de bine filtreaza masca ci cat de bine sigileaza.

        (Citează)

  5. Pentru cine are imprimanta 3d sau cunoaste pe cineva care are:

    https://www.pocketmagic.net/covid-coronavirus-face-mask/

    Am testat mai multe proiecte, iar acesta este cel mai bun si mai simplu de facut

      (Citează)

    • E misto ideea dar ma gandesc ca nu e prea comod sa o porti chiar si pe termen mediu. Am o masca 3M half-face seria 6000, cu zona de contact dintr-un cauciuc destul de moale. Chiar si aia devine enervanta dupa o ora.

        (Citează)

    • Interesant si chiar pare ok, dischete de bumbac gasesti peste tot si sunt ieftine deci cu consumabilele nu ai problema, mi-as face dar nu am imprimanta 3d, ok gasesti si ieftin din cate vad si cu 200 de euro cumperi una dar dupa ce imi fac una sau doua masti nu mai stiu ce sa fac cu imprimanta

        (Citează)

  6. De 2 zile caut să cumpăr mască – inițial văzusem ceva pe negru din bumbac dar nu știu sigur dacă să o comand, însă a rămas cam singura opțiune. Cele medicale nu se mai găsesc sau au un preț de vreo 200 RON, ceea ce e trist.

      (Citează)

  7. @Radu: Salutare! Radu, ma gandeam sa iti propun, la rubrica de stiri despre Coronavirus, sa pui un Excel/Spreadsheet cu un grafic cu cazurile noi care se raporteaza zi de zi si cu decesele…. In felul asta vedem cum evolueaza si grafic situatia..
    Eu, personal, tin asa ceva si ma ajuta – macar la nivel de moral, sa remarc trendul …Nu am insa site ca sa urc asa ceva acolo…
    Ce zici, te bagi? Iti ia maxim 5 minute sa faci un astfel de spreadsheet, cu tot cu grafice…

      (Citează)

  8. varianta simpla: un buff pus in dublu si intre cele 2 straturi servetele de praf antistatice.

    se pare ca mastile chirugicale au un layer,strat antistatic.

    dupa ce il folosesti arunci servetelul si speli buff-ul.

      (Citează)

  9. vedeți că au băgat în Auchan (Brașov), fix la intrare, măști din bumbac. 7 lei

      (Citează)

  10. instaleaza Biziday, este deja implementata.

      (Citează)

  11. Un link util cu o explicatie a unui nene de la MIT legat de măsti, are si un podcast misto, eu il ascult.
    https://www.youtube.com/watch?v=BA2BOT3A70w

    Pe scurt: masca purtata de mine te apara pe tine. Si invers.

      (Citează)

  12. Skyler:
    Ceva de genul?
    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/

    Sau mai degraba asa?
    https://datelazi.ro/

    Bune link-urile! Pe al doilea nu il stiam! Multam fain!

      (Citează)

  13. Ce frumos e in bula, acolo unde majoritatea stiu ca o masca trebuie dezinfectata, schimbata, ca nu e voie sa pui mana contaminata pe ea, etc, etc.
    Si acum sa coboram in lumea reala, unde MAJORITATEA umbla cu manusi si vorbesc la telefon (nu fiti naivi, nimeni (sau prea putini) nu dezinfecteaza telefonul dupa ce l-a manipulat cu manusi potential contaminate), manipuleaza obiecte (pachete, genti, clante,intrerupatoare, etc) cu aceleasi manusi, dupa care dau jos manusile si uita ca obiectele sunt contaminate . In lumea reala unde, dupa ce omul isi va procura cu greu o masca, (macar sa nu fie second hand) o va folosi zile in sir (daca nu saptamani), o va trage de multe ori pe gura/jos de pe gura cu mainile potetntial contaminate, va aduna bacterii si jeg in umezeala de pe masca, zile in sir.
    Sanatate curata, ce sa mai…

      (Citează)

    • Păi și ce să le faci? Informațiile corecte sunt la tv, pe net, pe radio, pe oriunde… dacă nu vor să le înțeleagă, nu o vor face. În astfel de moment ar fi fost bine dacă eram cu toții roboți și înțelegeam perfect argumentele logice legate de distanțare, protecție, igienizare șamd. Nu suntem. Unii își ating fața, alții mint că n-au fost plecați din țară, alții sunt plimbați între spitale și puși lângă oameni sănătoși. De asta este o criză.

        (Citează)

  14. Giani Mucea:
    E misto ideea dar ma gandesc ca nu e prea comod sa o porti chiar si pe termen mediu. Am o masca 3M half-face seria 6000, cu zona de contact dintr-un cauciuc destul de moale. Chiar si aia devine enervanta dupa o ora.

    Am văzut un film cum se echipeaza un medic/asistent în o țară asiatică. Tipul respectiv aplica pe piele, în zona în care contactul cu masca era mai puternic, niste benzi de leucoplast. Zona nasului si a pometilor era protejată cu benzi de leucoplast. Nu am purtat masca mai tare decât pânza si nu stiu daca ajuta dar ar trebui sa faci o probă. Poate ajuta, nu cred ca isi punea tipul respectiv benzile alea fără rost. 👍

      (Citează)

    • Nu are sens in cazul meu, zona de contact e destul de lata si ar avea cam acelasi efect ca un leucoplast. Dar tot enervant e. Aia care o poarta 12 ore pun leucoplast sa nu aiba rani deschise, presupun.

        (Citează)

  15. Eu sper sa bage masti cu 50 de bani – un leu / bucata, nu 7 sau 9 lei!
    Se lauda Orban cu niste MILIOANE de masti in maxim doua saptamani, sa vedem si ce preturi vor avea.

    Obligativitatea mastilor mi se pare o imbecilitate, atata timp cat nu exista decat in numar infim, si mai costa si de 20-30 de ori pretul normal.

      (Citează)

    • Eu nu inteleg obsesia cu sa luam 100 de masti. Daca ai 7 masti si trebuie sa iesi zilnic din casa, le folosesti pe rand, si dupa ce le folosesti le bagi intr-o punga sigilata si le lasi o saptamana, astfel ai toate sansele sa moara virusul intretimp). Daca iesi din casa o data pe saptmana (cum ar fi normal) iti e suficient si o singura masca. Orice alta dezinfectare va afecta strctura mastii dupa cateva ture.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus