un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

YouTube la 20 de ani: 3 motive pentru care o consider cea mai importantă platformă de pe Internet

26 Apr 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

YouTube a împlinit 20 de ani. În cifre, pe platformă sunt 20 de miliarde de clipuri video urcate de utilizatori, iar zilnic se adaugă 20 de milioane de clipuri. Asta înseamnă un nou miliard la fiecare 50 de zile. 7 miliarde de clipuri în anul următor.

Clipurile video adună și 3,5 miliarde de like-uri în fiecare zi și apar 100 de milioane de comentarii noi. Gândiți-vă doar ce fel de baze de date trebuie să aibă pentru a ține socoteala la toate acestea și câtă stocare necesită platforma pentru a ține o mulțime de clipuri 4K, cum este probabil uzual acum la upload.

YouTube a anunțat diverse îmbunătățiri și funcții noi cu această ocazie, cea mai importantă fiind o viitoare schimbare a interfeței YouTube pe televizoare, care va arăta ca mai jos:

Am zis însă trei motive pentru care apreciez eu în mod special YouTube. Este puțin zis. Sunt trei motive pentru care consider YouTube cea mai importantă platformă de pe Internet în acest moment și, de altfel, din toată istoria netului.

CONȚINUT PRACTIC NELIMITAT

Dacă ar fi să aleg o singură platformă la care să am acces în continuare, iar toate celelalte să dispară, ar fi YouTube. Conținutul disponibil deja pe YouTube este practic nelimitat, iar asta înseamnă că posibilitățile de entertainment sunt nelimitate și, în principiu, gratuite câtă vreme te uiți și la reclame.

Gândiți-vă la modul următor: sunt mai multe clipuri bune pe YouTube doar în ceea ce consider eu “entertainment” decât ai putea urmări constant 24 de ore pe zi, în fiecare zi. Tot felul de podcast-uri interesante, streaming de jocuri video, tururi turistice prin tot felul de locuri, stand-up, desene animate, emisiuni TV, muzică… orice.

Pot lega oricând ore în șir de clipuri video doar pe baza a ce îmi apare acum în Recommended, fără să sap suplimentar prin platformă. Dacă ar fi să sap, chiar sunt convins că aș putea găsi conținut interesant pentru vizionare continuă.

Iată un clip frumos filmat prin Madeira, de exemplu:

CEA MAI MARE PLATFORMĂ EDUCAȚIONALĂ

Extinzând ideea de mai sus dincolo de entertainment și mergând spre educațional, YouTube a devenit cea mai mare bibliotecă de conținut educațional din lume. Ai aici orice de la documentare de tipul Teleenciclopedia la rețete culinare care te învață să gătești, tutoriale despre practic orice, ghiduri de reparat, clipuri despre istorie, geografie, fizică, matematică, programare, chimie, how it works, filosofie antică… orice.

Poți învăța meserii de-a dreptul de pe YouTube. Poți să înveți să faci editare video de la zero la profesionist. Poți să înveți să-ți repari singur mașina sau espressorul sau să-ți construiești mobilă sau să gătești orice. Poți afla informații despre orice subiect.

Este și mai uimitor că toate acestea sunt disponibile în format video, cel mai bun mediu pentru prezentat informație. Iar cu noile tehnologii AI în acțiune, în curând bariera lingvistică va dispărea complet. Un clip în limba română va fi automat tradus de un AI în thailandeză, dacă asta i se cere, iar apoi se va trece de la subtitrare la dublare făcută de AI direct în limba respectivă. Peste câțiva ani, orice persoană de pe planetă ar putea urmări fără probleme orice clip de pe YouTube.

CEA MAI BUNĂ PLATFORMĂ PENTRU MONETIZARE

O mulțime de platforme oferă într-o formă sau alta bani creatorilor de conținut populari, dar YouTube rămâne singura care plătește bani serioși și creează constant noi milionari în dolari.

YouTube plătește mai bine decât alții pentru fiecare view. Marii creatori de conținut fac milioane de dolari pe an doar din views și cota parte din publicitate pe care le-o dă YouTube. Cu sute de mii de subscriberi poți face câteva mii de dolari pe lună. V-am arătat recent câteva statistici date de Linus Tech Tips despre veniturile lor din views și cifre despre venitul la mia de views, care poate fi de la 2-3 dolari la 10-15 dolari, în funcție de subiect și audiență și noroc.

Odată ce ajungi la un anumit nivel de audiență, vin oricum campanii plătite care aduc alți bani, dar indirect tot datorită platformei YouTube le poți aborda. Uitați-vă prin SUA cum creatori de conținut au imperii media care generează zeci de milioane de dolari pe an, iar unii au început pe vremea când erau copii, precum MKBHD. Puteți găsi exemple destule și în România, chiar dacă nu la același nivel de venituri, existând limita lingvistică, deși vorbim și aici de milioane pe an.

Nici o altă platformă nu poate asigura asta. Și Facebook dă niște bani pentru views, la fel și TikTok, OnlyFans, Patreon, Google Ads pe site-uri șamd, dar niciuna nu se compară cu YouTube ca sume vehiculate, ca audiență potențială, ca algoritm de promovare și constanță și stabilitate. Este la propriu platforma care a creat nu doar creatori de conținut de succes, ci companii media de amploare.

Mă întreb uneori dacă poate ține la nesfârșit. Costurile de a stoca miliarde de clipuri video 4K, dintre care la multe se uită doar câteva zeci de persoane, trebuie să fie totuși fantastic de mari, plus toată redundanța necesară lor, de altfel.

    3 comentarii

  1. Dar și foarte multă mizerie…

      (Citează)

    • Deși afirmația ta cred că este adevărată, fiind foarte mult conținut, scăpa și multe probleme. Dar, din punctul meu de vedere, este cea mai putina mizerie comparativ cu restul platformelor de streaming video cu acces general(oricine poate urca).

        (Citează)

  2. Faptul că e extrem de greu să pui la dispoziție atâta stocare încât să ai un asemenea volum de date disponibil oricui oricând și la viteze bune e arătat și de concurența YouTube.

    Cei care fac lucruri similare (Vimeo, DailyMotion etc.) au în general limitări, nu există libertatea de pe YouTube în a urca clipuri.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus