un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Verificați bateriile de la gadgeturi care stau nefolosite – eu am găsit câteva umflate

16 Apr 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Îmi folosesc destul de rar camera GoPro, dar recent am încărcat-o pentru testdrive-ul Bigster, ocazie cu care am descoperit că ambele baterii pe care le aveam pentru ea erau foarte umflate.

Una nici nu ar mai fi încăput în cameră. Alta era umflată, dar nu peste volumul locașului din cameră. Ambele aveau în jur de 4 ani, dacă nu mă înșel.

Câteva zile mai târziu le-am aruncat pe amândouă și am comandat o baterie nouă Enduro. Să le fi păstrat așa umflate era un risc de incendiu sau explozie. Deja mi-a explodat în trecut un alt GoPro, probabil din cauza supraîncălzirii bateriei din el. Nu vreau acest risc în casă.

Morala este că ar trebui sa verificați urgent toate bateriile care zac prin diverse gadgeturi sau aruncate prin vreun sertar. Dacă nu le-ați mai văzut de mult, s-ar putea să descoperiți că s-au îngrășat sau au curs, în funcție de tipul lor.

Câteva exemple:

  • Camere foto vechi pe care poate le păstrați din nostalgie sau de backup.
  • Telefoane vechi păstrate “să fie în caz că-l pierdeți pe cel curent”.
  • Baterii externe vechi, înlocuite în serviciul activ cu modele mai noi și mai rapide.
  • Cutia aia de 20 de baterii AA cumpărată la ofertă bună acum doi ani și din care încă mai aveți jumătate.
  • Difuzoare externe, lanterne, ceasuri și alte gadgeturi vechi care au rămas nefolosite de multă vreme.
  • Obiecte vintage pe care le țineți de suvenir. Eu am un Samsung Note7 pe care-l țin de suvenir pentru că sunt foarte rare, doar puține au apucat să fie livrate înainte ca Samsung să le retragă pe toate de pe piață pentru că le lua foc bateria. Glumesc.
  • Jucării cu care copilul nu s-a mai jucat de multă vreme.
  • Jucării cu care adulții nu s-au mai jucat de multă vreme, dacă înțelegeți ce vreau să spun, pentru că serile sunt mai puțin pasionale și amândoi sunteți foarte obosiți și nu mai este atâta timp de preludiu.
  • Bateriile suplimentare de la diverse dispozitive, dar care nu ajung niciodată să fie utilizate. La mine, de exemplu, cea mai umflată baterie de GoPro era cea care stătea într-un sertar, nu cea care se afla în camera video.

Ar trebui să vă uitați la toate bateriile posibile și să verificați dacă sunt umflate, dacă miros ciudat (de exemplu, nu a baterie) sau se desprinde vreo folie de pe ele sau sunt modificate în vreun fel.

De asemenea, ar trebui să vă gândiți dacă puteți arunca bateriile pe care nu le veți mai folosi, în practică, niciodată. O singură baterie externă pentru telefon este suficientă. E ok să țineți un DSLR vechi ca obiect decorativ, dar probabil că nu veți mai face fotografii cu el niciodată. Faceți o triere, aruncați, vindeți sau reciclați ce nu folosiți, nu păstrați inutil în casă obiecte care pot lua foc. Dacă vreți să trăiți periculos, este suficient să dați răspunsul incorect când nevasta vă întreabă “auzi, observi ceva diferit la mine?” sau ceva.

Eu am luat cele două baterii umflate de GoPro și, ca să fiu sigur că nu pot porni vreun incendiu, le-am aruncat în weekendul următor în lacul Herăstrău. Glumesc din nou. Cam orice Lidl are un container pentru reciclarea bateriilor, dar și alte supermarketuri și hipermarketuri, plus cam orice magazin de bricolaje.

    11 comentarii

  1. N-am văzut baterii AA sa se umfle sau sa ia foc.

      (Citează)

  2. Vorbesc din experienta proprie.
    Am avut probleme doar cu “chinezării”.

    Doua baterii pentru o drona ieftina.
    Bateria de la un Huawei cu butoane de la Digi.
    Bateria ne originala de la un iPhone 7. Mai bine nu schimbam bateria.

    Rezista foarte bine alte antichități de la firme serioase.

      (Citează)

  3. Cătălin Tănase

    16/04/2025 la 7:33 AM

    Un aspect foarte important: stocați bateriile încărcate la jumătate, nici pline, nici goale

      (Citează)

  4. Anul trecut am dus in jur de 2kg de baterii AA si AAA la IKEA si mi-am luat 4 acumulatori in incarcator moca. Reciclare eficienta.

      (Citează)

  5. Acum o săptămână am pățit fix același lucru cu cele două baterii Gopro. Când revin din concediu le arunc. Pana atunci le voi tine în husa specială de la bateriile de dronă, să fie izolate cât de cât.

      (Citează)

  6. Montați un senzor in fiecare încăpere. Puteți dormi liniștit fără ca să riscați un incendiu sau intoxicație cu fum.

      (Citează)

  7. * doar acumulatorii LiIon au problema asta, bateriile uzuale cel mult curg.

      (Citează)

  8. Eu nu am patit niciodata sa se umfle bateriile care nu au stat intr-un echipament. Mari porcarii bateriile alea de la GoPro daca se umfla fiind nefolosite. Te asteptai ca cel mai mare producator de camere de actiune sa foloseasca accesorii de calitate.

      (Citează)

  9. am telefoane vechi de 8-10 și nu au bateria umflata nici acum

      (Citează)

  10. Tano:
    am telefoane vechi de 8-10 și nu au bateria umflata nici acum

    Confirm. Singurul telefon la care mi s-a umflat vreodata bateria, in timp ce era folosit, a fost un Motorola One. S-a umflat pana a dezlipit capacul de pe spate al telefonului, atat de bine era facut totul.
    Am un laptop in casa care are 12 ani, bateria n-are niciun semn de umflat si inca tine jumatate de ora cand il deschid din an in paste.
    Deci se umfla si expira stand doar bateriile facute in cada.

      (Citează)

  11. Eu am patit cu bateria de la laptopul DELL cand se umfla destul de tare. Nu stiu daca are sau nu legatura cu zborul dar am observat ca dupa zbor se umfla mai tare…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus