+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
O pană de curent semnificativă a afectat Spania și Portugalia, paralizând orașe întregi. Mă gândesc că, realist vorbind, ar putea avea loc una și la noi. Astfel de evenimente sunt în general rare, dar se pot întâmpla. Țin minte știri de acum câțiva ani despre o pană semnificativă de curent în SUA, afectând toată coasta de Est, și de alta în Australia, care s-au remediat în câteva zile.
Cauza: o combinație de condiții atmosferice a dat peste cap liniile de foarte înaltă tensiune. Unele state folosesc sisteme mari de stocare a energiei în baterii tocmai ca un buffer împotriva unor astfel de evenimente, pentru a putea menține în funcțiune măcar sistemele critice, dar asta ține de strategia de țară și oricum este altă discuție.
Ideea din acest articol este că, la o astfel de pană de curent, nu mai funcționează nimic. Nu mai ai curent în casă. Metroul se oprește, semafoarele se sting, Internetul este mort. Prin articol sunt imagini reale din Spania și Portugalia, cu exemple de acest gen. Iar textul de mai jos are un ton amuzant, dar situația în vestul Europei este pe alocuri proastă, cu magazine jefuite, blocaje ample pe autostradă, oameni rămași în câmp lângă trenul oprit la zeci de kilometri de vreun oraș și probleme de transport și aprovizionare cu mâncare și apă. Link, alt link.
Să ne imaginăm o pană de curent de 2-3 zile. Poate că nu vă dați seama de toate implicațiile unui astfel de probleme. Cred că este ușor de zis “țeapă dacă ai doar bani pe card, nu cash”, dar sunt toate șansele ca magazinele principale să nu mai vândă nimic, de exemplu, majoritatea funcționând acum cu case de marcat conectate la baze de date pentru stocuri și prețuri. În caz de pană de curent, s-a pus lacătul la ușă și au plecat și vânzătorii acasă.
Nici benzina nu va fi prea ușor de vândut, pompele fiind alimentate electric, până la urmă, iar casa de marcat la fel. Fără semafoare, traficul în oraș va fi deosebit de dificil și de lent bazat doar pe indicatoare rutiere, iar câteva accidente ar putea paraliza rapid orașul. Metroul transportă sute de mii de oameni zilnic, care deci acum vor fi nevoiți să revină pe jos acasă, ceea ce va bloca traficul auto și mai mult. Telefonia mobilă va fi picată. Or avea stațiile telecom niște alimentare de redundanță, dar nu pentru toată lumea.
Nu vom avea iluminat stradal noaptea, nici măcar lumini ambientale de la firme luminoase și ferestrele blocurilor. Va fi o beznă totală în oraș. Televiziunea nu va emite. Va fi dificil și să afli informații de la autorități.
În casele fiecăruia va fi beznă. Frigiderele se opresc. Dacă ai aragaz și chibrit, poate că vei putea găti mâncare la gaz, dar este la fel de posibil ca instalația de gaz (nu musai a ta, dar a blocului sau cartierului) să depindă de tot felul de regulatoare sau electrovalve care pot închide gazul într-o astfel de situație. Poate că au o baterie proprie pentru pene mici de curent, dar la una majoră ar putea închide sistemul; chiar nu știu, dar este o posibilitate.
Situația este și mai rea dacă pana de curent are loc iarna, deși de obicei vara sunt consumurile energetice mai mari și riscurile unei căderi de curent sunt și ele mult mai mari. Dacă se întâmplă iarna, zilele sunt scurte și nopțile mai lungi, deci dezavantaj pentru oameni. Căldura va fi o problemă. Cei cu centrale proprii pe gaz nu le vor putea porni fără curent electric. RADET-ul bănuiesc că este dependent pe undeva tot de alimentare electrică, toate circuitele fiind până la urmă controlate electronic. Nu va fi sfârșitul lumii, ci doar vei sta cu paltonul pe tine și în casă.
În cele din urmă, cam asta va fi ceea ce vom face. Vom sta fiecare în casa lui, cu arma în mână (wrong country, sorry) sau pe la buticul său, ca să-l apere de hoți, și ne vom gândi pe care vecin îl mâncăm primul în caz că nu vine curentul mai repede.
(oameni în stațiile de transport în comun din Spania)
Mă știți deja. Eu sunt digital prepper, adică îmi place să mă gândesc la astfel de scenarii și cum să mă pregătesc pentru ele – dar în format digital! În practică nu prea fac nimic din ceea ce gândesc. La teorie, însă, sunt foarte bun mediocru…
Iată ce vă recomand eu să aveți pregătit:
Un loc de întâlnire cu familia. Sigur că “acasă” este cel mai bun loc, dar luați ca exemplu situația mea. Eu pot fi la bufetul vreunei conferințe, Matilda la ea la muncă unde merge cu metroul, copilul este la grădiniță. Când vine pana de curent, noi ca adulți probabil vom merge pe jos spre casă, din motive enunțate ceva mai sus. Copilul trebuie luat de la grădiniță, iar educatoarele de acolo probabil vor și ele să plece mai repede acasă, că au și ele copii de luat din alte locuri și îngrijorarea lor.
Așa că ce am stabilit eu cu Matilda este că fiecare dintre noi se îndreaptă întâi spre grădiniță (sau școală etc) și după ce ia copilul merge acasă. Celălalt dintre noi ajunge tot la grădiniță, nu mai găsește copilul acolo, se duce deci spre acasă.
Acesta este planul pentru situația în care nu putem să ne contactăm deloc prin telefon, desigur, așa că facem ceva prestabilit. Este de fapt parte din planul de cutremur de amploare, iar pentru acel caz avem un alt loc de întâlnire stabilit, un soi de spațiu mare de lângă bloc. Citiți și ce să faceți în caz de cutremur de amploare, de altfel. Serios, click acolo.
Lanterne. Oricine are lanternă pe telefon, dar pentru durate mari de timp aceasta nu este o soluție bună.
Eu am două lanterne pe care mă bazez prin casă. Una este o astfel de Varta LED de purtat în frunte, pe care am luat-o pentru renovare/lucrări electrice și s-a dovedit foarte puternică. O a doua este o astfel de lanternă de foarte mare putere pe care am luat-o din curiozitate și s-a dovedit că, în beznă totală, bate și la sute de metri distanță. Are și o funcție de focalizare prin care poți regla dispersia luminii. Am făcut aici un clip video despre ea.
Sunt însă multe tipuri de lanterne bune în piață. Poate fi o idee bună una care are și bec secundar pentru lumină ambientală, ca să ilumineze o încăpere.
Nu strică nici 1-2 lumânări prin casă, de altfel. Le puteți lua cu optimism în suflet, cu gândul la vreo baie romantică sau un masaj plăcut, și vă veți bucura 3 ani mai târziu când le găsiți pe fundul sertarului.
Baterii externe încărcate. Mă refer la baterii pentru telefon. Mai mult ca sigur aveți unele prin casă, iar ideea este să le țineți încărcate, nu descărcate. Își păstrează sarcina pentru luni de zile, fără probleme.
Telefonia nu va funcționa, dar tot vă veți încărca telefonul așteptând să revină semnalul.
Apropo, un telefon fără semnal consumă mai repede bateria, că încearcă mereu să-l găsească. Opriți Wi-Fi-ul și Bluetooth-ul, puteți să-l puneți și pe Airplane Mode și să-l activați o dată pe oră (sau alternativ cu al partenerului de viață) ca să verificați dacă a revenit rețeaua.
(La cumpărături într-un supermarket. În caz că vă întrebați de ce funcționează acel supermarket, nu știu. Unele țări au încă multe magazine independente de proximitate, iar legislația fiscală poate că este mai relaxată și omul vinde cash pe caiet.)
Niște mâncare. Ideea este că magazinele nu vă vor vinde produse dacă nu au curent electric, iar angajații lor oricum n-au de ce să vină la muncă pentru a sta în beznă acolo. Să nu vă închipuiți că mergeți la Lidl, luați un pachet de piept de pui și lăsați la casă bani cash, cu gândul că-l taxează ei mai târziu. Nu merge așa.
Pe termen lung se va găsi o soluție, dar acum vorbim de 2-3 zile fără curent electric. Dacă ține mult mai mult problema, avem oricum probleme mult mai mari și avem nevoie de furci și armuri, nu de piept de pui dezosat fără piele.
Niște mâncare în casă nu strică. Dacă aragazul încă primește gaz, eu aș găti rapid tot ce am la dispoziție, că nu știi când pică și gazul în lipsa energiei electrice. Dacă nu ai cum să gătești ceva, nu strică niște fructe sau legume, niște biscuiți și niște conserve. Nu trebuie să fie conserve din acelea ca de invazie zombie. Una de salată mexicană cu ton ține câteva luni în cămară și o puteți mânca de plăcere după o vreme și lua alta pentru a o înlocui.
Nu mai zic de batoane proteice și alimente cu cât mai multe calorii. Zic doar că sunt oameni care nu au nimic direct gata de mâncat în casă în general, ci doar alimente care trebuie preparate termic (gen, ouă și o friptură) sau se bazează că vor comanda pizza cu livrare. Nu strică totuși să aveți ce mânca pentru 1-2 zile, cu raționalizarea de rigoare în calcul.
La fel și pentru animalele de companie. Nu mai mergeți să le cumpărați mâncare abia după ce se termină total cea actuală, ci cu 1-2 zile înainte. Pisicile mele cred că rezistă o zi fără boabe, apoi ne mănâncă pe noi.
(Metrou oprit, stația evacuată.)
Niște bani cash. Într-o astfel de situație pot fi utili niște bani fizici. Poate că veți cumpăra ceva dintr-o piață sau niște medicamente. Poate vinde cineva lanterne la colțul străzii.
Eu nu țin minte când am avut nevoie de cash în ultimii ani fără să fie vreo altă posibilitate disponibilă, dar tot am niște bani cash în buzunar, să fie acolo, în general sub 3.000 de lei (glumesc). Ați văzut pe la televizor că unii sunt chiar și mai bine pregătiți, le găsește poliția chiar și dolari congolezi în portofel…
Medicamente. Dacă aveți o situație medicală în care depindeți de anumite medicamente, asigurați-vă că aveți un mic stoc în casă. Nu mergeți să cumpărați o nouă cutie abia după ce ați terminat ultima pastilă din cea veche, că nu știți când găsiți farmacia închisă și orașul în beznă și OZN-ul deasupra.
O vilă mare-mare, cu garduri înalte, gazon frumos, grătar cu cărbuni și pivniță rece pentru băuturi. Glumesc. Deși n-ar fi rău oricum.
(Trenul s-a oprit, ceea ce poate fi extra-nasol când ești la propriu în câmp și trebuie să o iei la picior spre oraș.)
Benzină în rezervor sau bateria încărcată. Știu, te-ai gândi că fără curent electric nu mai pot fi folosite mașinile electrice, dar cele ICE sunt în continuare bune! Sunt, dacă au combustibil în rezervor.
Acum niște ani de zile nu am putut alimenta cu benzină pentru că softul de gestiune al benzinăriei pierduse legătura cu serverele companiei și nu permitea alimentarea. Este ca un joc single-player, dar always-online pentru verificare că nu trișezi. Nasol, dar dacă are loc o pană de curent de 2-3 zile probabil nu vei putea alimenta cu benzină mașina, deci ar fi bine să te prindă cu ceva combustibil în rezervor.
După 2-3 zile sigur se vor găsi niște oameni întreprinzători care să cucerească benzinăria și să scoată cu furtunul combustibil din rezervoarele ei subterane. Dacă faci parte dintre ei, ai benzină. Dacă nu, probabil te va costa mult, depinde de organizare și nivelul de Mad Max la care ajungem. Dar apoi da, mașinile ICE vor fi avantajate.
Morala este, însă, mai simplă: nu-i chiar bine să realimentezi tocmai când se aprinde becul de rezervă al mașinii, că poate te prinde criza fără benzină. Bagă mai din timp.
(No idea. Oameni ieșind de la turneul de la Madrid sau ceva așa.)
Un radio cu baterii. Știu că nu o să ia nimeni un radio cu baterii doar ca să-l țină în casă în caz de astfel de probleme. Totuși, ideea rămâne bună. Considerând că toate sistemele digitale complexe de comunicație (Interneți, televiziune etc) vor fi nefuncționale, radioul rămâne cea mai bună soluție pentru a fi la curent cu ce se întâmplă.
Un emițător radio pe frecvențe AM poate fi alimentat de la un generator, bate pe zeci sau sute de kilometri și te informează despre știri, anunțuri și ora exactă. Sunt sigur că armata și alte autorități au astfel de echipamente autonome pregătite.
Generator. Știu câțiva oameni care stau la casă și și-au cumpărat și un mic generator pentru situații de urgență. Dacă aveți casă, ați putea cerceta cât costă unul. Nu va rezolva situația de fond (lipsa internetului, a gazului etc), dar măcar un bec și un reșou și un radio tot ține în funcțiune, alături de frigiderul de carne de vită maturată (bănuiesc că toată lumea are unul).
Există și variante stil acumulator de mari dimensiuni cu ieșire la 230V. Poate ați văzut pe la youtuberi reclamele la Jackery. Se găsesc și la noi stații de încărcare și panouri solare portabile Jackery. Mai sunt și mai multe la Anker și or fi și alte branduri. Sunt gândite pentru camping, dar merg și în alte situații.
Poate fi totul mai rău: poate să vă prindă pana de curent într-un lift. În acest caz, veți fi unul dintre cele 3.724 de persoane ce trebuie scoase din lifturi de către echipe de intervenție, ceea ce va dura o vreme.
Autoritățile, odată ce vor găsi cum să comunice și să se coordoneze între ele, vor lucra la remedierea alimentării cu energie. Priviți partea bună: zile libere moca. Folosiți acest timp pentru a vă odihni, pentru a mai tria din hainele din casă, pentru făcut copii, pentru a alcătui liste diverse, de exemplu cu toate fructele pe care le-ați mâncat la viața voastră, ordonate după cât de mult v-au plăcut sau după cantitatea în care estimați că le-ați mâncat. Dacă aveți copii, este un moment bun să vă jucați 3 zile cu ei non-stop, printre țipete de “m-am plictisit” și “de ce nu merge trenulețul?” și fără posibilitatea de a le pune desene animate. Vor fi amintiri plăcute.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
29/04/2025 la 8:58 AM
Dacă stai la casă și ai panouri solare, atunci mașina electrică va fi în avantaj în fața celei clasice. Dacă pana de curent ține mai mult de două – trei săptămâni și încă nu te-au vânat vecinii, vei putea să le faci în ciudă făcând drifturi pe străduța unde stai.
Legat de magazine, multe au generatoare de curent. Anul trecut a fost o pană de vreo 8 ore în sătucul de lângă Iași în care mă aflu, dar Mega Image-ul din deal a fost funcțional în tot acest timp. Din fericire, pentru că a fost ceva local, au mers și plățile cu cardul. Greu de zis, cu toate sistemele astea interconectate, dacă ai putea cumpăra ceva dintr-un astfel de magazin chiar și cu cash, atâta vreme cât casele de marcat nu pot comunica cu serverele centrale ale companiei.
ov1d1u(Citează)
29/04/2025 la 9:37 AM
Depinde de panouri si invertor. Al meu de exemplu nu merge fara curent din retea. O sa ii pun si baterii la un moment dat ca suporta, dar pana una alta am generator inverter in beci si 2 canistre cu benzina pentru a tine frigiderul si lazile in functiune, daca o sa fie cazul. Bine, sunt si pentru motocultor, motosapa, drujba samd.
Grija mea mai mult e legata de vecinii disperati pusi pe praduiala decat supravietuirea noastra, cand a fost pandemia am stat si 1-2-3 saptamani lejer fara vizita la magazine/oras.
Baltha Zerus(Citează)
29/04/2025 la 10:22 AM
Eu am invertor cu insularizare si acumulatori care ma tin din aprilie pana in octombrie cu zero import din retea. Ma descurc pe termen nelimitat si iarna daca chiar e nevoie pentru ca pot inchide unii consumatori neimportanti. Am si doua masini electrice, deci ma pot deplasa nelimitat. Am si mancare pentru minim 3 luni in congelator si camara. Problema este ca toti depindem de societate. Si avem nevoie ca toti ceilalti oameni sa se descurce.
Florin(Citează)
29/04/2025 la 9:40 AM
“Un emițător radio pe frecvențe AM […] Sunt sigur că armata și alte autorități au astfel de echipamente autonome pregătite.”
Armata… Romaniei?
C(Citează)
29/04/2025 la 9:49 AM
stai sa vezi cand afla lumea ca apa potabila e pompata folosind curent. :)
add(Citează)
29/04/2025 la 10:56 AM
Dacă aș avea panouri electrice și baterie unde să fie stocat curentul electric, cu siguranță n-aș încărca o mașină electrică. E mai bine să ai o bicicletă și s-o folosești la nevoie. Curentul stocat l-aș folosi eventual pentru un frigider portabil ca să am mâncare. Apa poate sta și la temperatura camerei. Am acasă vreo 2 baterii destul de mari (una de 10.000 și alta de 30.000 mAH, mereu încărcate).
Ca fapt divers, în sâmbăta de Paște curentul a fost oprit timp de-o oră în tot blocul meu. Blocul e vechi și mai are probleme cu instalația electrică, dar e și înconjurat de case. Unele case au instalații cu probleme care duc la căderea curentului pentru toți cei conectați pe acea rețea.
Mihai(Citează)