►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Apple Intelligence a fost lansat oficial în România și în tot spațiul UE odată cu update-ul la iOS 18.4 de acum două zile. Am testat fiecare funcție. Le-am dat și note. Media nu este bună și în principal deoarece limba română nu este suportată, ceea ce face aproape inutile majoritatea funcțiilor și așa rudimentare și inconsecvente în rezultate din AI-ul Apple.
Iată un clip video despre asta:
Dar dacă vreți să citiți, iată și o mică nuvelă despre Apple Intelligence. Ca să activați Apple Intelligence, trebuie să faceți update-ul la iOS 18.4 pe un iPhone 15 Pro sau iPhone 16 de orice tip. Telefonul trebuie să fie setat pe engleză (sau altă limbă dintre puținele suportate de AI), la fel și Siri, dar probabil că mulți dintre voi îl folosiți oricum în engleză.
Odată activate funcțiile Apple Intelligence, ele se găsesc răspândite prin diverse programe și meniuri. Dacă le vreți centralizate într-o listă, pagina de Help din site-ul Apple le rezumă cel mai bine și vă spune cum să le utilizați.
Visual Intelligence este un fel de Google Lens, dar acum în varianta Apple, adică o unealtă care face căutări despre obiectul văzut de camera foto. Se activează cu o apăsare lungă pe butonul Camera Control sau prin alte metode dacă nu aveți un astfel de buton, iar apoi puteți orienta telefonul spre un obiect și aveți două opțiuni mari și late în acest moment. Una face o căutare vizuală pe Google, ca în Google Lens. Cealaltă trimite fotografia obiectului spre ChatGPT, care îl recunoaște (sau încearcă) și vă spune mai multe informații despre acesta.
Ce nu mi-a plăcut foarte mult este că se face o căutare Google pe un site internațional sau, în fine, fără multe rezultate din România, ceea ce nu ne este de mare ajutor nouă. Pe o scară de la 0 la 5, îi dau acestei funcții nota 2 pentru că măcar funcționează, dar nu este prea utilă.
Și căutarea prin ChatGPT mai dă rateurile ei. Gemini are un modul mult mai performant în acest aspect, iar un update recent îl aduce într-un mediu conversațional în care îți și răspunde. Uitați-vă la acest clip la momentul 1:10:30 ca să înțelegeți ce zic.
Să trecem repede peste o funcție pe care o așteptam cu interes, dar nu funcționează aproape deloc la noi: rezumatul notificărilor!
Și de altfel nici prioritizarea notificărilor nu funcționează sau cel puțin eu nu le-am văzut niciodată în funcțiune și motivul cred că este următorul: notificările pe care le primești sunt în limba română. Indiferent că vin de la WhatsApp, Instagram, Biziday sau aplicația ta bancară, textul lor este în română și Apple Intelligence nu le înțelege, deși opțiunea de a le analiza este activată. Le analizează degeaba. Nota 0/5 aici.
Update: prioritizarea funcționează, în sensul că mi-a arătat o notificare de la WhatsApp și mi-a spus ca este prioritară. Nu era, era un masaj banal fără un caracter de urgență, iar mesajele generice de chat oricum le verific primele și în general sunt afișate sus. Hai să creștem însă nota la 1/5.
Ce-i drept, știu din review-urile străinilor că rezumarea notificărilor oricum este uneori hilară în exprimare, dar mi-ar fi plăcut să o văd cu ochii mei și să decid eu dacă este sau nu utilă.
Writing Tools este o unealtă care funcționează… dar parțial. Writing Tools poate lua cam orice text scris de tine, indiferent de aplicația în care faci asta, și îl poate verifica pentru greșeli gramaticale sau de ortografie. Îl poate și rescrie într-un ton ales de tine, de exemplu mai prietenos sau mai de business.
Problema este că, întrucât Apple Intelligence nu știe deloc limba română, funcția aceasta este utilă doar dacă scrii mesaje sau emailuri sau texte în engleză sau restul limbilor suportate. Dacă faci asta, de exemplu pe la muncă, merită probabil nota 5/5.
Bănuiala mea este că nu faceți asta, iar dacă scrieți în română, uneltele dezvoltate de Apple nu vă vor ajuta cu nimic, deci nota 0/5 în acest caz.
Tot în Writing Tools, însă, dacă faceți scroll dincolo de opțiunile de procesare Apple se găsește și opțiunea de a folosi ChatGPT. Aceea funcționează în limba română, dar în alt mod. ChatGPT nu analizează un text deja scris, ci vă întreabă ce vreți să scrieți și îi puteți spune, în română, ce text ați dori.
Îl scrie, ba chiar vă pune și întrebări dacă are nelămuriri, și îi puteți cere și acolo să schimbe tonul într-unul mai profesional sau mai casual, dar pare mult de muncă pentru a obține un mesaj. Rezultatele sunt însă bune. I-am cerut să scrie o invitație la un botez și a făcut-o. Mi-a sugerat să adauge ton glumeț, chiar și glume cu bebeluși, și a făcut asta, incluzând propoziții de genul “vom face magia cu apa” sau “petrecem cu voie bună și multe scutere schimbate (dar nu de tine)”. M-a făcut să zâmbesc.
I-aș da notă mare aici, 5/5 de la mine, dar singura problema este că nu ai nevoie de Apple Intelligence pentru asta. Poți instala direct aplicația ChatGPT și să-i ceri astfel de mesaje sau ajutor cu exprimarea sau cu altceva, indiferent ce telefon ai. Nu este musai Apple Intelligence aici, ci mai degrabă integrarea în interfața Apple a ChatGPT.
Ca să termin cu partea de vorbit și scris, Siri are câteva îmbunătățiri, dar nu multe. Dacă urmăriți știrile zilei despre tehnologie, știți că Apple a avut probleme în dezvoltarea Siri și a amânat probabil pentru final de an lansarea unui Siri îmbunătățit, deși ar fi trebuit să sosească acum.
Ce s-a schimbat acum, cu Apple Intelligence, este că poți invoca Siri și să-i scrii din tastatură ce vrei de la ea, ceea ce poate fi de ajutor dacă ești într-un loc unde nu poți da comenzi vocale. Poate ești la o conferință, poate copilul doarme lângă tine și vrei ca Siri să stingă discret niște lumini prin casă sau să ruleze vreun shortcut. Îi poți transmite ce vrei printr-un mesaj text.
Siri are acum și o integrare cu ChatGPT, în sensul că transferă spre ChatGPT întrebările tale care nu au legătură cu aplicații de telefon sau cu orice putea Siri să facă înainte. Desigur, trebuie să-i vorbești tot în engleză, de exemplu să spui “what’s the best way to make lemonade?”. Asta nu este foarte diferit de ceea ce făcea Google Assistant până acum, dar când vezi că recentul Samsung S25 are integrare cu Gemini în română, unde îi vorbești în română și primești răspunsul vorbit tot în română la loc, Apple pare din nou că a rămas în urmă cu “Inteligența”. Per total, nota 2 din 5 la îmbunătățirile aduse Siri.
Culmea este că ChatGPT te-ar putea înțelege fără probleme în română. Cum totul trece întâi prin Siri, aceasta decide că nu înțelege limba în care vorbești și nu transferă mai departe spre ChatGPT ceea ce i-ai rostit, deci nu obții nimic.
Să trecem acum la generarea de imagini sau la modificarea lor. Există o nouă aplicație numită Playground, în care poți genera avataruri sau genemoji sau ce nume a mai găsit Apple pentru asemenea mici desene și imagini. Interfața este gândită ca să amesteci diverse elemente, de exemplu să-i pui o fotografie cu tine, o pălărie și o bicicletă și poate AI-ul le combină într-un desen cu tine pe bicicletă.
Spun “poate le combină” pentru că rezultatele sunt însă foarte rudimentare și simpluțe. Mie nu mi se pare o unealtă de adulți, ci una pentru copii și adolescenți care schimbă mesaje cute între ei. Chiar și așa, tot prea de jucărie mi se par toate. În plus, dă și erori, de exemplu mie mi-a trecut ghidonul bicicletei prin mână într-o imagine.
Tot în Playground poți genera de la zero desene, pornind de la un text. Din păcate, eu i-am cerut ceva foarte simplu, doi urși jucând cărți, iar rezultatul a fost foarte amatoricesc. Urșii au cărțile întoarse spre mine, cărțile au artefacte vizuale pe ele și nu sunt bine desenate… în fine, mă așteptam la mai multe. Ce văd aici este la nivelul din 2023 sau 2024.
În apărarea aplicației, desenul este general local în telefon, nu în cloud, Apple mândrindu-se cu asta. Problema este că eu nu i-am cerut niciodată să facă totul local și aș fi preferat ca astfel de funcții să fie efectuate pe servere complexe ca să obțină un rezultat cât mai bun, altfel rămân doar treburi de făcut în joacă.
Atunci când vezi că ChatGPT 4o poate genera deja fotografii complet realiste pornind de la mesaje foarte complexe, genul de desene animate de obținut în telefon parcă mă lasă rece. Oricum, funcționează, dar nu foarte bine, nota 3 din 5 aici.
O altă funcție de desenat este cea numită Image Wand și care se găsește în aplicația Notes. Aici schițezi ceva cu degetul pe ecran, apoi încercuiești totul cu noua unealtă Image Wand și teoretic Apple Intelligence îți transformă schița într-un desen.
În practică, te mai întreabă o dată ce anume vrei să-ți genereze, ceea ce parcă face inutilă schița ta, dar să trecem peste asta. Uneori este bine că te întreabă, că poate nu este clar dacă ai schițat un cățel sau o pisică din câteva linii pe ecran. Când schițezi însă o casă, ce-ar putea fi altceva?
Rezultatele sunt mediocre și tot în stilul de desen rudimentar. Uneori iese ce intenționai, alteori dă rateuri. De exemplu, am desenat o pisică întreagă, cu coadă mare, am și spus că vreau o pisică, dar mi-a generat doar capul unei pisici, de zici că e poza de profil de Facebook a motanului. Altă schiță și același mesaj, însă, au generat rezultate mai bune, în sensul că era o pisică întreagă cu coadă corect executată.
Și funcția aceasta este însă departe de ce oferă Samsung pe telefoanele sale în Galaxy AI. Acolo poți schița ceva chiar într-o fotografie din galerie, iar Galaxy AI îți generează un obiect fotorealist în fotografie, de exemplu o pălărie pe cap sau o pisică reală, pe care apoi tu o mai poți și mișca și mări și pune unde vrei. Se vede de ce foarte mulți spun că Apple Intelligence a rămas în urmă chiar și la astfel de unelte deja considerate banale acum în comparație cu ce oferă Samsung sau Google pe telefoanele lor. Image Wand este pentru mine o funcție de nota 2 din 5.
Tot o pisică, se pare:
Să trecem chiar la fotografii. Aplicația Photos are un search îmbunătățit, în care poți căuta în limbaj natural prin fotografiile și clipurile tale video. De exemplu poți spune “Alice wearing a green dress” sau “Radu with food”. Trebuie în engleză, Apple Intelligence nu știe deloc română, după cum spuneam. Căutarea funcționează foarte bine și ia nota 4 din 5 de la mine.
Culmea este, însă, că Photos oricum avea o căutare bună chiar și fără funcții AI. Programul Photos recunoștea persoane și obiecte de diverse tipuri, așa că o căutare după “pizza” îți arăta oricum imaginile cu pizza. Apple Intelligence aduce acum un limbaj mai natural în căutare și posibilitatea de a căuta în clipuri video, dar nu pare o îmbunătățire substanțială. Contează mai puțin cine și cu ce contribuie, important este că Photos este o aplicație tot mai bună, în special dacă aveți foarte multe fotografii și filme acolo, iar noua căutare îmbunătățită va fi de mare ajutor pentru unii oameni.
Ultima funcție AI despre care vă mai spun este Photo Clean Up. Când editezi o fotografie în Photos, apare acum un nou buton Clean Up cu care poți elimina obiecte nedorite din fotografii. Apple Intelligence chiar îți sugerează din prima diverse obiecte și le poți elimina cu o singură apăsare sau poți desena tu peste obiectul nedorit pentru a-l scoate de acolo.
Rezultatele variază între neutilizabile și până la foarte bune, după noroc. Mi s-a întâmplat ca telefonul să nu poată replica o textură banală precum cea a asfaltului după ce a eliminat un obiect nedorit de pe acesta. În altă fotografie, mai complexă, a replicat bine scândurile unei mese și a eliminat cu succes paiul dintr-o băutură, replicând apoi fundalul fără probleme.
Din păcate, ține de noroc. Dacă nu-ți place rezultatul, nu poți decât să anulezi modificările și să mai încerci o dată, sperând că AI-ul va funcționa mai bine. Chiar și când funcționează bine și rezultatul te mulțumește, această funcție abia ajunge la nivelul uzual al celor similare din Samsung sau Google Pixel, care are de multă vreme un Object Eraser. Telefoanele concurente au însă multe alte funcții de editare, precum mișcatul de obiecte în imagine, mărirea lor, extinderea fotografiilor și altele. Apple pare să se fi limitat la un singur truc, din păcate.
Acest Photo Clean Up primește nota 3 din partea mea. Faptul că dă rateuri te face, pe termen lung, să renunți la a o mai folosi, de fapt, lăsând la o parte că numărul celor care vor să-și retușeze astfel imaginile oricum este mic.
Concluzia? Trucurile din Apple Intelligence sunt sub așteptări și nu știu dacă merită să pierzi 7 GB din spațiul de stocare pentru ele, nu că ai avea însă de ales, având în vedere update-ul la 18.4 oricum îl faci. Din păcate, mi s-a confirmat ceea ce mulți revieweri din străinătate au zis încă de la lansarea în SUA a Apple Intelligence, anume că sunt unelte rudimentare și că Apple este în urma concurenței la astfel de capitole.
Legendarul obicei Apple de a implementa mai târziu anumite funcții, dar făcându-le direct bune, nu s-a concretizat și aici.
Mă uit doar la Samsung S25, de exemplu, pe care l-am testat rapid. Acolo pot vorbi în română cu Gemini despre orice și mi se răspunde tot în română. Mai mult, Samsung a implementat de câte luni limba română în unelte avansate precum traducătorul în timp real. Poate că nu pare util, dar este suficient o dată să dați de vreun polonez sau vietnamez sau coreean în călătoriile voastre care să nu știe engleza și telefonul vă salvează imediat.
Inclusiv ChatGPT, cu care Apple colaborează bine, ar putea oferi mult mai multe funcții și avantaje direct în limba română, dar Apple nu-i dă voie. Apple Intelligence insistă să proceseze cât mai multe local, în telefon, și o poate face doar în câteva limbi internaționale. Avantajul adus de AI-urile care înțeleg foarte bine limba română nu se poate concretiza decât în acea mică unealtă Writing Tool unde ChatGPT este direct accesibil.
Per total, hai să zicem că vreo două funcții ar fi putut fi utile, dar nu ceva de care să nu te poți lipsi sau pentru care să nu găsești o aplicație 3rd party bine construită. Mi se pare că Apple Intelligence nu trebuie să fie deloc un factor în decizia de cumpărare și că Apple are mult teren de recuperat față de concurența sa. Să vedem ce anunță în iunie la WWDC privind iOS 19, însă momentan Apple pare că a ratat startul în cursa AI, având în vedere lansarea cu încetinitorul a uneltelor din Apple Intelligence (și mă refer în SUA, nu în UE unde au venit dintr-o dată toate cele lansate până acum), și nici nu merge cu turația la maxim pentru a recupera terenul.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
02/04/2025 la 8:07 AM
Am verificat, în continuare Siri îmi spune “I found this on the Web” inclusiv când sunt în CarPlay mode, adică la volan și conduc, și nu e capabilă să îmi dea un răspuns vorbit deși și în setări am pus “preffer spoken answers”. Mi se pare de noaptea minții.
Cât despre utilitatea aplicațiilor geb Playground, îmi aduce aminte de aplicațiile pentru Yahoo Messenger cu care puteai avea emoticoane noi. Și atunci și acum o chestie foarte utilă :)
Iulian(Citează)
02/04/2025 la 9:47 AM
E prima data cand nu vreau sa parcurg un articol scris de tine (pentru ca nu-mi place AI-ul de la Apple) si cautam spre final un tabel cu notele pe care le-ai dat. De ce nu-ti plac tabelele? :)
Bizutz(Citează)
02/04/2025 la 10:34 AM
Există soluție pentru asta. Am ascultat video, nu e lung și e mult mai util. Practic poți să și asculți în fundal dacă nu vrei sau nu poți vedea și video.
Apple Intelligence pare să fie un wrapper peste ChatGPT și alte resurse. Acum Apple poate bifa că are o soluție AI. Măcar alte soluții similare fac efortul să îți dea direct răspunsurile. Am râs când am văzut în video cum Siri a căutat imaginea pe Google ca să spună ce e în imagine. Ce naiba au instalat în cei 7 GB pe care îi ocupă doar partea de AI? Poate au făcut asta doar ca să se laude că ei fac totul local. Unii spun că spațiul ocupat va fi și mai mare (e un zvon, vom vedea). Practic dacă folosești sau nu AI, tot pierzi acei 7 GB.
Ca fapt divers, înainte să văd video-ul am instalat aseară Google Translate pe Android-ul unui om mai în vârstă care vrea să poată vorbi și o aplicație să-i traducă ceea ce spune direct în altă limbă (a vrut ceva simplu și eficient). Apple Intelligence încă nu poate face ceva de genul pentru că nu suportă decât minimul de limbi. Mai bine nu spuneau că au lansat soluția lor AI.
Mihai(Citează)
02/04/2025 la 10:25 AM
Paiul e inca vizibil in pahar, si umbra lui se vede pe masa :) In locul unde era paiul a pus o margine de pahar in care pare posibil sa te tai la buze.
Momentan mult zgomot pentru nimic.
alunelu(Citează)
02/04/2025 la 11:10 AM
Apple Maps vibes?
add(Citează)