un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Ce diferențe sunt între televizoarele Hisense ULED MiniLED și ce specificații are un model best-buy de 65 inci și 3.500 de lei

28 Apr 2025  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Hisense a expus televizoarele lor de top din gama ULED MiniLED în magazinul Altex București Nord, cel din Pipera, unde le puteți vedea pe toate unul lângă altul. Au fost expuse modelele U6, U7 și U8, în diverse diagonale, plus câteva televizoare din gama QLED.

Eu am fost și le-am văzut, cu tot cu o prezentare oficială a funcțiilor și a diferențelor dintre ele. Toate din seria ULED MiniLED oferă o calitate foarte bună a imaginii, de altfel, cu luminozitate mare și culori vii.

Surpriza mare pentru mine a fost prețul. De exemplu, modelul care mie mi se pare best-buy din întreaga gamă are panou de 144 Hz, peste 700 de zone de dimming, luminozitate maximă pe la 1500 nits (cam cât un OLED de top), strat Quantum Dot, compatibilitate Dolby Vision IQ și Atmos și inclusiv subwoofer integrat. Costă 3.500 lei pentru 55 inci și 4.000 lei pentru 65 inci.

Iată o comparație între 4 modele din gama ULED MiniLED, ca să știți ce le diferențiază atunci când le vedeți în oferte și probabil și de Black Friday în viitor.

Am pus mai jos informații și despre modelul de top UX, care va fi expus în curând în Media Galaxy-ul din mall Băneasa. Acel televizor este remarcabil pentru că ajunge la 10.000 nits luminozitate maximă (cam de trei ori cât un OLED de top, ca idee) și are aproximativ 40.000 de zone de dimming pe diagonala de 110 inci.

CE ESTE ULED MINILED?

De ce li se spune însă ULED MiniLED? ULED este numele “de scenă” al televizoarelor Hisense care folosesc panou cu tehnologia MiniLED și strat Quantum Dot, dar beneficiază și de alte îmbunătățiri aduse prin hardware și software suplimentar.

Tehnologia MiniLED se referă la faptul că stratul de iluminare este alcătuit din LED-uri de dimensiuni mult mai mici (cam cât un bob de orez) față de cel de pe televizoarele QLED normale, care folosesc LED-uri de dimensiuni mai mari și dispuse la distanță unul de altul. La un televizor LED normal vorbim de câteva sute de astfel de LED-uri ce alcătuiesc stratul de iluminare. În cazul unui MiniLED vorbim de mii și chiar zeci de mii de LED-uri individuale.

Fiind considerabil mai mici înseamnă că pot fi mult mai multe LED-uri în total, iar avantajul este că, atunci când începi să le stingi individual, poți obține mult mai multe zone de local dimming decât pe un LED normal, ceea ce contează tare în HDR-uri și scene cu negru absolut, apropiindu-se de ce poate oferi un OLED în această privință. MiniLED-urile sunt însă mult mai luminoase per total, ceea ce contează în alte tipuri de scene sau dacă le montezi în camere cu multă lumină ambientală. Modelul U8 ajunge la 3000 nits, iar UX la 10.000 nits peak brightness.

În acest moment, tehnologia MiniLED este cea de top pentru televizoare high-end. Tehnologia OLED este una paralelă, s-a dezvoltat pe alt principiu tehnologic și are avantajele și dezavantajele ei și este tot una de top în segmentul high-end, dar acum vorbim de MiniLED-uri.

Hisense ia un panou MiniLED și îi adaugă peste el un strat de cristale Quantum Dot. Aceste cristale au proprietatea că reemit lumina care intră în ele pe lungimi de undă foarte precis reglate, în cazul televizoarelor pe cele trei culori de bază. Asta înseamnă că imaginile afișate vor avea culori vii, intense, dar și precis reglate, astfel încât gamutul total de culoare afișat este mare și nuanțele arată așa cum au fost în realitate filmate.

ULED MiniLED este o combinație a unui astfel de panou cu un procesor neural rapid numit Hi-View, făcut de Hisense. Acest procesor este cel care face toate artificiile necesare pentru ca panoul să fie utilizat la valoarea adevărată.

În funcție de scenă, procesorul este cel care controlează luminozitatea și culorile la nivel de miniLED și celulă Quantum Dot, reglând totul pentru a obține imagini plăcute ochiului, accelerând refresh-ul și compensând pentru mișcările rapide când este cazul (de exemplu, o minge șutată care pe alt televizor ar fi doar un blur alb), făcând upscaling și tot ce mai trebuie.

HISENSE U6

Altex, Hisense. Televizorul acesta U6 este cel entry-level în gama ULED, dar mie mi s-a părut oricum un televizor bun, în special pentru cei care acum fac upgrade-ul de la un model vechi sau trec la o diagonală mare.

O fi entry-level, dar fiind parte din gama de top afișează culori foarte vii, foarte intense, iar luminozitatea maximă este bună. Celelalte modele sunt pur și simplu superioare ca specificații.

U6 are un panou de maxim 600 nits. Este compatibil Dolby Vision IQ și cu restul formatelor HDR, dar cu 600 de nits va avea o gamă dinamică reală mai mică decât a celor de mai jos. Panoul are și peste 200 de zone de dimming (numărul depinde de diagonala ecranului), iar sunetul este unul 2.0 de 20W total.

Panoul este unul de doar 60 Hz. U6 este un televizor pe care te poți și juca, dar ceva casual, de la o consolă. Are Game Mode Plus cu Variable Refresh Rate și mod de latență mică, dar dacă vreți să conectați la el un PC performant și să vă jucați la mai mult de 60 de cadre pe secundă în 4K, aveți nevoie de un U7.

HISENSE U7

Altex, site oficial Hisense. Pe acest televizor, panoul este unul de 144 Hz și deci te poți juca mult mai bine până la acel refresh rate.

Televizorul este superior însă în multe aspecte: luminozitatea maximă urcă la 1500 nits și panoul are peste 700 de zone de dimming, iar cele trei cifre de mai sus îl fac pentru mine modelul best-buy al gamei ULED MiniLED.

Pe lângă Game Mode Pro cu VRR și Auto Low-Latency Mode, există și un AI Sports Mode, în care procesorul crește refresh-ul pentru a obține claritate mai bună în fazele rapide din diverse sporturi, astfel televizorul acesta este mult mai potrivit pentru fanii jocurilor și ai sporturilor.

Inclusiv sunetul este mai bun. U7 este primul din gamă care integrează un subwoofer în interior, fiind un model 2.1.

Tot de la U7 în sus, televizoarele Hisense au și un strat anti-reflexiv aplicat pe ecran, care micșorează cantitatea de lumină ambientală reflectată din ecran.

În plus, tot de la U7 în sus telecomanda este una mică și cu încărcare solară și prin USB-C, iar televizoarele au un buton pe ele prin care poți face telecomanda să emită un sunet, ca să o găsești dacă s-a rătăcit prin cameră.

Sunt multe alte îmbunătățiri la bord, în special în funcțiile AI și procesarea pe care o face procesorul integrat.

Cum spuneam inițial, pentru 3.500 lei pentru 55 inci și 4.000 lei pentru 65 inci primești un televizor excelent, foarte luminos și cu foarte multe zone de local dimming.

HISENSE U8

Altex, Hisense. U8 este modelul de top al gamei, dacă ignorăm un pic modelul UX. U8 este gândit pentru cinefilii care vor totul pe un televizor. Panoul este unul MiniLED Pro de 144 Hz, iar luminozitatea maximă urcă la 3000 nits și are peste 2000 de zone de dimming.

Televizorul acesta suportă nu doar Dolby Vision IQ, dar este certificat și IMAX Enhanced. Are și un Filmmaker Mode pentru a regla culorile cât mai apropiat de ce a vrut regizorul filmului să prezinte.

Procesorul este unul Hi-View Engine Pro și un algoritm AI de procesare analizează fiecare imagine pentru a optimiza culorile, luminozitatea și contrastul, cu algoritmi care scot mai bine în evidență fețele oamenilor sau mișcarea mingii.

Televizorul era chiar prezentat rulând trailerul Black Myth Wukong, Hisense fiind un partener de lansare a jocului.

Și partea audio face un upgrade, sistemul integrat fiind unul 2.1.2, adică pe lângă subwoofer are și două difuzoare dedicate pentru frecvențe înalte. Mie mi se pare însă că U7 și U8 trebuie împerecheate și cu un soundbar și subwoofer separat, ca să beneficiezi de sunet și mai bun. U8 are chiar o funcție numită Hi-Concerto prin care se integrează mult mai bine cu soundbar-uri Hisense.

 

Pentru mai multe specificații uitați-vă și la comparația aceasta de pe site-ul oficial Hisense.

 

După cum spuneam, puteți vedea aceste televizoare în diverse diagonale în Altex București Nord. Culorile sunt excelente, iar imaginile care rulează pe ele, în general, sunt fără cusur. Se cunosc acele sute, chiar mii de zone de local dimming pe care le au la dispoziție televizoarele, televizoarele U7 și U8 afișând un negru intens, aproape ca pe OLED-uri, nu un soi de gri închis precum modelele fără panou MiniLED.

Singurul lucru pe care l-aș putea reproșa, la o primă vedere, este că par cam groase față de alte televizoare premium din piață, dar la astfel de prețuri nu cred că va conta pentru mulți. În rest, sistemul smart TV include toate aplicațiile de streaming disponibile în România, iar interfața pare ușor de folosit.

Faptul că sunt toate expuse și pornite în acel magazin Altex vă permite să le vedeți și să le analizați chiar voi, dacă vă atrage prețul și vreți să le vedeți și live. Hisense, care este în prezent numărul 2 mondial ca volum livrat de televizoare, va fi în acest an și partener la FIFA Club World Cup, care se desfășoară în SUA între marile cluburi de fotbal, și ar putea veni cu multe oferte bune pentru această gamă.

 

HISENSE UX

Altex, Hisense. N-am văzut acest model, dar o să-mi fac drum prin Media Galaxy-ul din Băneasa, unde va fi expus în varianta de 110 inci.

UX este modelul super-premium al gamei ULED MiniLED. Urcă la 10.000 nits în luminozitate maximă, de 3 ori mai mult decât un U8 și decât cele mai performante OLED-uri din acest moment, iar numărul de zone de local dimming trece de 40.000 pe diagonala de 110 inci.

Panoul este tot MiniLED și urcă la 144 Hz, ceea ce îl face unul dintre cele mai bune televizoare pentru gaming de pe piață, cu un timp de răspuns al panoului de 6 ms și o latență totală de 13 ms în modul Game.

Are două subwoofere integrate, iar sistemul sonor include difuzoare de înalte dispuse pe laterale, pentru a proiecta sunetul și în sus. Are și Wi-Fi 6 pe bandă de 6 GHz.

Vreau să-l văd pentru că sunt curios cât poate duce un ecran de 10000 nits. Țin minte un clip de la Linus Tech Tips în care își importase un televizor de aceeași diagonală și luminozitate și spunea că este ca o lanternă.

 

    1 comentariu

  1. Nu stiu daca e si pentru altii sau nu, dar vad ca toate au ViDAA care cred ca e proprietary Hisense.

    Degeaba ai hardul de top daca softul lasa de dorit. Nu am testat dar din ce am auzit e mult sub Android / Google TV sau WebOS de la LG sau Tizen-ul de la Samsung.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus