►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 16 aprilie 2025
Iată primele benchmark-uri și prețul în România pentru noile NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti »
Săptămâna trecută am fost la o prezentare Somfy despre rulouri electrice de interior sau exterior pentru ferestre. Somfy este o companie franceză cu vechime în domeniu și care produse diverse sisteme smart home și automatizări de porți de acces, rulouri, perdele acționate electric, sisteme de iluminat și încălzire și altele. Au și propriul hub de control pentru smart home și pot integra alți producători din domeniu, dar în general unii de talia lor, nu “gadgeturi”.
Prezentarea s-a concentrat însă doar pe rulouri electrice de ferestre și avantajele lor. Avantajele îmi închipui că sunt evidente pentru toată lumea: casa se încălzește mai puțin vara și se răcește mai greu iarna, ceea ce înseamnă o economie de energie (electrică sau gaz sau ce aveți).
Iar întrucât astfel de rulouri sunt electrice, pot fi combinate cu senzori de lumină ambientală pentru acționare automată sau programate pe intervale orare, ceea ce aduce de fapt economia.
Discuția s-a dus însă într-o zonă privind legislația și directive europene care cer clădiri cu near-zero carbon emissions. Poate la noi va fi un fel de program Rabla pentru termopane și ar fi bine să includă și finanțare pentru rulouri. Poate că trebuie educat și mai bine consumatorul, astfel încât să ceară dezvoltatorilor imobiliari și rulouri, pentru că dacă le prevezi din stadiul de construcție este mult mai simplu pentru toată lumea.
Părerea mea este că nu ține de consumatorul de rând. Vă zic eu de ce dezvoltatorii imobiliari nu pun si rulouri: pentru că vând oricum apartamentele respective chiar și fără rulouri. Cererea este oricum mare, iar cumpărătorul se bucură dacă găsește ceva într-o zonă pe care o preferă și la un preț decent, nu-i mai pasă dacă are și rulouri. Companiile private își construiesc oricum clădiri după tot felul de standarde din domeniu, așa că doar cei care își construiesc o casă ar putea gândi de fapt de la început rulouri.
Rulourile în sine, însă, mi-au plăcut. Acesta de mai jos este unul de exterior. Înțeleg că poate fi făcut din mai multe tipuri de materiale. Observați de ce trebuie totuși planificat de la început: caseta în care este stocat ruloul și motorul său este mai voluminoasă și ar fi bine să fie lăsat loc deasupra ferestrei pentru ea. Dacă o montezi peste o fereastră deja existentă, pierzi vreo 5-10% din golul ei (ceea ce s-ar putea să nu fie chiar un capăt de țară, în special pentru ferestre foarte înalte).
Ce mi-a plăcut la acest model de exterior este că include o celulă fotovoltaică pe fața sa exterioară. Este mică, vreo 30 de centimetri lungime, dar de la lumina ambientală încarcă o baterie din interior. Bateria aceea ar fi suficientă pentru câteva zeci de zile cu câte 2 acționări pe zi, deci altfel spus pare că aceste rulouri nu au nevoie de o conexiune la energia activă, câtă vreme ai ceva soare pe fațada unde sunt montate. Dacă așa stau lucrurile, îmi place sistemul.
Un rulou de interior, tot motorizat și el, este însă aproape identic cu unul acționat clasic. Semăna perfect cu niște rolete luate de mine din IKEA acum mulți ani. Ce vedeți în imagine este toată roleta, are cam 5-7 centimetri în diametru.
În interior are însă un motor și o baterie. Bateria îi dă o autonomie de aproximativ 6 luni, iar pentru încărcare există o mufă într-un capăt. O dată la câteva luni vii cu un cablu de priză, conectezi adaptorul Somfy și îl înfigi în acea mufă pentru încărcarea roletei. Mi s-a părut tot o soluție bună pentru cei care nu pot trage din construcție cablu de alimentare.
Toate aveau diverse tipuri de telecomenzi pentru acționare electrică, iar prin integrarea cu senzori de lumină și hub-ul numit TaHoma, rulourile pot fi acționate automat sau după program. Nu știu cât costă, se vând prin parteneri și depinde de lungimea și lățimea lor și de materialul ales, dar mi s-au părut bine gândite cu acele sisteme de baterii integrate.
« Știrile zilei despre tehnologie – 16 aprilie 2025
Iată primele benchmark-uri și prețul în România pentru noile NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
16/04/2025 la 11:57 AM
Foarte misto, pacat ca siteul si metoda lor de a-si prezenta produsele….
Poate macar ca intra pe aici si apoi si pe siteul lor.
Lucian(Citează)
16/04/2025 la 12:26 PM
Este oarecum normal ca dezvoltatorii sa nu adauge rulouri din constructie pentru ca asta ar ridica pretul unui apartament cu cateva mii de euro bune.
Andrei G(Citează)
16/04/2025 la 12:40 PM
Ruloul ala e atat de oribil vizual si atatea imbinari care in timp ar prinde mizerie incat cred ca e tencuibil, deci ar trebui sa ii faci loc si in interiorul termosistemului.
Oricum, bateria solara la un astfel de dispozitiv este un gimmick. In practica, cand schimbi geamurile cu unele cu rulouri nu e mare lucru sa mai tragi si un cablu de 220V si nu te mai chinui cu baterii (vezi articolul tau de dimineata).
Apropo, sistemul ala cu telecomanda, in locul unei comenzi cu contact, te obliga sa iei si alte echipamente tot de la ei (hub, HMI etc), in locul unui sistem deschis, cum e tuya, sau a unei comenzi cu contacte clasice. Si mai e si inconvenientul ca trebuie sa stii mereu unde e telecomanda cand vrei sa ridici manual rulourile in locul unui foarte comod si intuitiv buton pe perete (care poate fi comandat si de la distanta)
nashu_mare(Citează)
16/04/2025 la 3:44 PM
pe langa ce-a zis nashu, eu as adauga si ca povestea cu vara le inchidem, iarna le deschidem e valabila pentru cine nu sta acasa. sau vine dupa 18… altfel, nu ai cum sa ai bezna in camera ziua ca sa tii racoarea! mai bine o folie pe geamuri…
deci, in ciuda aerului de casa James Bond, eu as opta pentru jaluzele interioare cu lamele orientabile, astfel incat sa poti lasa mai multa sau mai putina lumina cu zero complicatii electrice :)
cele de exterior la bloc (cred ca) nu prea isi gasesc locul… dar sunt cool, recunosc.
WhiteLion(Citează)
17/04/2025 la 6:22 AM
“Casa se răcește mai greu iarna” datorită ruloului? Cum?
Adrian(Citează)
17/04/2025 la 11:45 AM
Teoretic, daca ai niste geamuri vechi care nu izoleaza prea bine, un strat suplimentar de protectie ajuta la limitarea pierderilor de caldura.
Andrei G(Citează)
18/04/2025 la 8:31 AM
Am deja rulouri electrice de la Eve, Eve Blinds. Merg pe Matter si bateria tine vreo jumatate de an, se incarca prin USB-C si sunt WiFi.
https://www.amazon.de/-/en/MotionBlinds-Upgrade-Roller-Blinds-Apple/dp/B0D54KR9W7/
Sambu(Citează)