►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Galaxy A55 a fost unul dintre cel mai bine vândute telefoane Samsung în anul trecut, la nivel mondial, iar asta nu este o noutate. În general seria A50 este campioana vânzărilor Samsung, fiind modelul lor mid-range spre flagship de mare volum, și prin urmare Samsung îi dă multă atenție în fiecare an.
Este cel mai bine vândut telefon și în România, așa că haideți să vă spun mai multe despre noul Galaxy A56, pe care l-am testat două săptămâni. Înainte de a începe, însă, vreau să vă spun despre preț: telefonul acesta a fost lansat la 2.300 de lei și, o lună mai tâziu, când scriu acest articol, costă deja oficial sub 1.900 de lei.
Mai mult, eMAG îl vinde deseori, aproape în fiecare weekend, cu reducere de 10% față de acest preț. Uneori reducerea este acordată direct, alteori este în cadrul unei campanii Multi-deal și trebuie să mai adăugați în coș un al doilea produs, dar puteți găsi ceva foarte ieftin de 2-3 lei (sau un dop de piuliță de 0,85 lei, cum am găsit eu) pentru a activa reducerea de 10%.
Samsung A56 poate fi cumpărat deci deja cu 1.700 de lei și mai puțin, ceea ce îl face o afacere excelentă la acest preț.
Preț Samsung A56: 1.900 de lei, dar scade și sub 1.700 de lei de obicei în weekend, la eMAG, PC Garage, Samsung și alții.
Și să începem cu construcția, care mi se pare excelentă pe Samsung A56. Este practic definiția pentru un model midrange spre flagship, A56 având rama laterală din aluminiu, unul frumos prelucrat cu o textură fină de metal natur. Pe față și pe spate are Gorilla Glass Victus+, care nu este ultima generație a sticlei rezistente de la Corning, dar este oricum una solidă, rezistentă la zgârieturi și scăpări.
Carcasa are rating IP67 de rezistență la apă și praf, dar asta nu mai este ceva neobișnuit. Samsung A56 are, de asemenea, 77 mm lățime și 7,4 mm grosime și în mâna mea stă foarte bine, iar marginile sale, muchiile sale, nu te taie și nu par deranjante în vreun fel la atingere.
De observat la design că avem din nou o insulă a camerelor pe spate, un camera bump, după ce ultimele două generații aveau camere care ieșeau individual din carcasa telefoanelor, exact ca la seria S de flagship-uri. Nu cred că asta contează, telefonul arată bine oricum, dar ce nu-mi place este că pare un pic de spațiu sub acest camera bump, cam jumătate de milimetru, și acolo sigur în timp se va strânge praf care trebuie scos cu o perie moale, asta desigur în cazul în care nu folosiți vreo husă ce ascunde zona respectivă și nici nu vă interesează să-l curățați periodic.
Aș mai preciza faptul că, deși eu testez aici varianta neagră… mă rog, gri grafit îi spune Samsung, dar este practic neagră, vă recomand să cumpărați un model mai viu colorat. Eu aș alege pentru mine varianta Verde măsliniu și chiar mi-ar plăcea să văd culori și mai vii în anul următor.
Trecând la hardware, nu am nimic de reproșat acestui telefon, în special când costă în jur de 1.700 de lei. Ecranul este unul de 6,7 inci, rezoluție 1080p și refresh adaptiv până la 120 Hz. Este și foarte luminos, ajungând la 1900 nits peak, adică poate reda și conținut HDR la o calitate bună.
Chipsetul este un Exynos 1580, un model octa-core construit în 4 nm și împerecheat cu 8 GB memorie RAM. Chipsetul acesta s-a dovedit chiar peste așteptările mele, în sensul că deși este evident unul de mid-range-uri bazat pe benchmark-uri și performanțele sale generale în aplicațîi și jocuri, oferă o experiență plăcută de utilizare. În general nu agață, interfața se învârte plăcut, aplicațiile rulează fără probleme și nu am simțit că experiența de utilizare a lui A56 ar fi trasă în jos de chipset.
Iată mai jos rezultatele din benchmark-urile clasice, ca să le puteți compara cu alte telefoane:
Concluzia mea după utilizare ar fi că, pentru acest preț, primești un telefon confortabil de utilizat, care rulează fără probleme aplicațiile uzuale și te poți și juca pe el, chiar dacă nu desigur la aceeași calitate ca pe un flagship, care costă însă cel puțin dublu. Iar stabilitatea termică este foarte bună, chipsetul nu intră în throttling termic, deci odată ce pornești jocul te poți juca fără pierdere ulterioară de performanță.
Singura întrebare aici este cum va rezista acest telefon pe termen lung. Sunt sigur că măcar vreo 2-3 ani nu vor fi probleme în a rula orice aplicație, dar Samsung oferă 6 update-uri majore de Android pe A56 și, pentru Androidul de peste 6 ani și ce fel de aplicații și algoritmi AI vor fi atunci integrați în el, s-ar putea dovedi un chipset lent. Asta este însă ceva valabil pentru orice chipset din prezent de pe mid-range-uri, iar adevărul este că dacă vă doriți un telefon pe care să-l păstrați 5-6 ani, cel mai bine este să investiți într-un flagship care va îmbătrâni mult mai bine sau mai lent, ca să zic așa.
Să vă spun rapid și de baterie, care este una de 5000 mAh. Putea fi mai mare, sunt în piață telefoane de această diagonală cu acumulatori mai mari, dar Samsung este o companie conservatoare în această privință, ca și Apple sau Google. Măcar se încarcă la 45 de wați, însă doar pe fir. Acest telefon nu are încărcare wireless, ceea ce ar putea fi cel mai mare punct negativ al său, de fapt.
Autonomia este bună, telefonul ține peste o zi, însă autonomia depinde atât de mult de felul în care utilizează fiecare telefonul încât nu mai este deloc ușor să dau informații competente despre ea.
Trecând la camerele foto, sunt aceleași ca pe generația anterioară. Cea principală este una de 50 megapixeli cu stabilizare optică și mai ai și una ultrawide cu senzor de 12 megapixeli. A treia cameră este de macro și eu unul nu-i mai dau atenție.
Fotografiile de pe Samsung A56 mi s-au părut bune pentru un telefon de acest preț. A56 este genul de telefon cu care faci fotografii pentru social media sau o amintire în familie sau un produs interesant văzut în magazine. Dacă vreți un telefon cu care să faceți sute de fotografii pe lună sau să filmați la o calitate cât mai bună, aveți nevoie de ceva din segmentul flagship pentru asta, precum un S25 Ultra.
Majoritatea oamenilor vor fi mulțumiți de rezultatele obținute cu A56. Fotografiile din timpul zilei surprind suficient de multe detalii fine, gama dinamică este suficientă, face și un efect plăcut de adâncime de câmp dacă are unde. Am văzut și fotografii în care telefonul m-a surprins plăcut cu rezoluția obținută în scene foarte complexe.
Fotografiile de noapte sunt decente, sunt foarte luminoase de fapt și asta face ușor de înțeles ce se întâmpla în scena respectivă. Apare însă un efect mult mai agresiv de smoothing, care estompează zgomotul de imagine, dar și texturile fine din imagine, ceea ce uneori le dă un aspect mai artificial decât ar fi cazul.
Dacă vreți să intru mai în detaliu, am observat și că uneori telefonul suprasaturează prea tare culorile. Am fotografii în care pe rând verdele, roșul sau galbenul sunt suprasaturate, sunt mai intense decât le vede ochiul meu, dar nu se întâmplă mereu asta. Cred că ține de condițiile generale de iluminare de acolo și în anumite situații telefonul intensifică anumite culori la post-procesare.
De asemenea, în interfața camerei sunt opțiuni și de zoom digital 4x și chiar 10x. Nu le folosiți niciodată! Inclusiv 4x oferă o calitate slabă a imaginii și se duce rapid spre pictură de ulei. Zoom-ul digital 2x este maxim ce poate face senzorul păstrând totuși o calitate decentă.
Telefonul și filmează 4K la 30 fps, dar nu vă așteptați la rezultate ca de flagship. Stabilizarea nu este de aceeași calitate ca pe seria S, în special noaptea. Per total, însă, întreg modulul foto-video face o treabă decentă pentru un telefon de 1700 de lei, chiar dacă nu sunt îmbunătățiri față de generația anterioară.
Samsung include și funcții AI în acest telefon. Dacă pe seria S sunt însă frumos grupate într-un meniu Galaxy AI, aici le găsiți ascunse în Advanced Features > Intelligent Features și nu sunt prea multe la număr. Lipsește de exemplu integrarea excelentă cu Gemini de pe seria S25, unde poți vorbi în română și AI-ul îți răspunde tot în limba română, dar și alte funcții de editare text.
Cea mai importantă dintre cele disponibile pe A56 este Object Eraser, cu care poți încercui într-o imagine obiecte de înlăturat, iar telefonul face o treabă decentă în a le scoate de acolo și a genera un fundal în locul lor.
O altă opțiune bună este Circle to Search, care se declanșează cu o apăsare lungă în partea de jos a ecranului. Această funcție făcută de fapt cu Google a devenit probabil cea mai populară dintre cele introduse de Samsung pe telefoanele sale. Îți permite să încercuiești rapid ceva de pe ecranul telefonul, poate dintr-o fotografie sau un screenshot sau dintr-o aplicație, și se face apoi o căutare Google pentru ce este acolo, în general cu rezultate foarte bune. Chiar este utilă și am folosit-o și eu de multe ori, fiind mult mai rapidă decât să tastezi într-o căutare google clasică.
Samsung Wallet a fost activat oficial odată cu lansarea Galaxy A56 în România. Este o alternativă la Google Wallet și poți pune în el carduri, boarding pass-uri, carduri de fidelitate șamd.
Și ca să rezumăm totul, noul Galaxy A56 nu dezamăgește prin nici un aspect și este un foarte bun mid-range din partea superioară a segmentului. Samsung nu a riscat nici o modificare prea îndrăzneață, dar față de generația anterioară a montat un ecran mai luminos, a făcut încărcarea pe fir mai rapidă, a făcut telefonul mai ușor cu 15 grame și a păstrat toate celelalte atribute care fac seria una de succes în foarte multe piețe, inclusiv România.
Este un telefon foarte bine construit, cu hardware rapid și camere foto bune pentru majoritatea oamenilor, dar avantajul său principal rămâne prețul la care este deja vândut pe piață. Îl poți lua deja sub 1700 de lei, un preț excelent pentru ceea ce oferă în total acest model, iar în următoarele luni prețul probabil chiar va mai scădea un pic, măcar la oferte speciale. Combinația de preț versus hardware și calitatea construcției fac aproape imbatabil acest model.
Preț Samsung A56: 1.900 de lei, dar scade și sub 1.700 de lei de obicei în weekend, la eMAG, PC Garage, Samsung și alții.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
09/04/2025 la 8:08 AM
Aparu si poco f7. Varianta pro e la reducere acu pe siteul oficial. 2100 lei. Cu codu POCOF. Eu zic ca e binisor peste samsung la performante si are 6 ani updateuri.
Blackskull(Citează)
09/04/2025 la 10:19 AM
Evident. Exista telefoanele POCO, nu as folosi un Samsung nici macar daca mi l-ar da pe gratis.
IonP(Citează)
09/04/2025 la 2:09 PM
Pe Amazon x7 pro e 310 euro…
Fata de petarda asta de Samsung e net superior
Dave(Citează)
09/04/2025 la 10:29 AM
Ai uitat, sau omis, sa scrii despre stocare, si anume faptul ca au eliminat suportul pentru card microSD, pierzand un mare avantaj asupra concurentei.
Sol(Citează)
09/04/2025 la 10:51 AM
Personal, nu reusesc sa inteleg acest avantaj, l-am tot vazut adus in discutie.
Ok, ai mai mult spatiu pentru stocarea pozelor.
Dar, am 2 aspecte pe care nu le inteleg.
1. La un moment dat se umple cardul. Ce faci cu pozele, iei card mai mare( daca da, pana cand, de cate ori treci la carduri mai mari?), le descarci pe pc ? Daca le descarci pe pc, ghici ce, hdd/ssd urile se mai strica , deci tot le pierzi la un moment dat.
2. Cardurile SD se mai strica si ele si atunci ai pierdut tot.
mArius(Citează)
09/04/2025 la 12:39 PM
Pe acelasi principiu nici de spatiu de stocare mai mare de 64/128 GB nu ai nevoie pe telefon.
1. Ca la un moment dat se umple acel spatiu si ce faci mai departe cu pozele? Iei telefon cu spatiu de stocare mai mare? De cate ori treci la un telefon cu spatiu mai mare si cat costa upgrade-ul fata de un card SD? Le descarci pe PC?
Si daca le descarci pe PC, ghici ce, HDD/SSD-urile se mai strica, deci tot le pierzi la un moment dat.
2. Telefoanele se mai strica si ele (la fel cum se strica si cardurile SD) si atunci ai pierdut tot.
Andrei G(Citează)
09/04/2025 la 2:57 PM
Nu e un avantaj pentru că SD și micro SD sunt mult mai lente și mai puțin fiabile decât stocarea internă a telefoanelor. Fișierele foto-video sunt tot mai mari, citirea și scrierea poate fi o problemă chiar și oentru carduri decente, mai ales pentru cele ieftine.
Pentru formate audio încă e suficient, dar pentru imagine se încearcă trecerea la alte tipuri de carduri. Încă nu se pot elimina complet, camerele foarte compacte (gen action) to asta folosesc, dar trebuie să ai grijă ce cumperi. La telefoane, cine dă 2 mii de lei pe un telefon n-o să dea 2-3 sute pe un card bun.
Devine mai comod să plătește 10-20% din prețul telefonului pentru o capacitate mai mare de stocare și aia e.
dam167(Citează)
09/04/2025 la 6:38 PM
@dam167, nu te supara, dar poti sa-mi explici cum de SD-urile sunt suficient de rapide pentru camere compacte de tip action, dar sunt prea lente pentru nea Gheorghe care face 3 poze cand merge in vacanta?
Andrei G(Citează)
09/04/2025 la 8:55 PM
@Andrei G: pot. Nea Gheorghe se uită la GB de pe card și cumpără un SanDisk Ultra, că o fi bun. Dar telefoanele vin cu 50 mpx și 6K, 8K și alte cifre care să-l dea pe spate pe nea Gheorghe și la un moment dat n-o să meargă bine. De asta cei care ne pricepem știm că nea Gheorghe o să fie mulțumit dacă plătește de la început 200 de lei în plus pentru stocare.
Cei care folosesc pe bune camerele alea action nu cumpără carduri de 50 de lei, pentru că nu-și permit să piardă filmări sau să nu funcționeze la potențial maxim acea cameră. Sunt carduri care încă fac față, dar sunt scumpe, iar cine nu se pricepe n-o să le cumpere.
Pe scurt, la un telefon de 1700 de lei n-o să iei un card de 3-400 lei care e suficient de bun.
dam167(Citează)
10/04/2025 la 9:50 AM
@dam167, un card microSD V30, care ofera o viteza de vreo 2-3 ori mai mare de scriere decat poate inregistra Samsung A56, costa in jur de 60 de lei 256GB sau 100 de lei pentru 512GB.
Asa ca am putea sa lasam exagerarile cu 300-400 de lei. La un telefon de 1700 de lei, un card de 60 de lei este suficient de bun.
Andrei G(Citează)
09/04/2025 la 11:05 AM
Deja cand vad Exynos nu ma mai intereseaza.
david(Citează)
09/04/2025 la 12:19 PM
“Carcasa are rating IP67 de rezistență la apă și praf, dar asta nu mai este ceva neobișnuit. Samsung A56 are, de asemenea, 77 mm lățime și 7,4 mm grosime și în mâna mea stă foarte bine, iar marginile sale, muchiile sale, nu te taie și nu par deranjante în vreun fel la atingere.”
Daca sta bine, asta inseamna ca ajungi cu degetul mare din coltul ecranului pana in coltul opus cu o singura mana? Sau e o alta paleta de tenis, ca asa cere piata…
Prefer un telefon mai vechi, cat mai tine, dar care imi incape in buzunar si nu trebuie sa merg cu rucsacul si ca care pot sa il folosesc cu o singura mana.
cineva(Citează)
09/04/2025 la 1:33 PM
@cineva, daca tu ai fi producator de telefoane mobile, catre ce ai aloca resursele companiei?
Catre un telefon mare cat o paleta de tenis care se adreseaza unei majoritati de peste 90% dintre potentialii clienti?
Sau catre un telefon compact care se adreseaza unei minoritati de sub 10% dintre clienti?
Andrei G(Citează)
09/04/2025 la 1:37 PM
Catre amandoua.
mArius(Citează)
10/04/2025 la 7:52 AM
Foarte bun review ul cu o singură mențiune Samsung wallet nu este încă disponibil pentru adăugare de carduri de plată ca și Google wallet, deci este doar o aplicație în care îți stochezi cardurile de fidelitate și alte chestii. Din punctul meu de vedere este inutilă până nu poți adăuga și carduri de plată
Daniel(Citează)
10/04/2025 la 10:08 AM
Da, de aceea avem cloud.
mArius(Citează)
10/04/2025 la 1:54 PM
Pai asta spun, daca tot ne bazam pe cloud, de ce se mai lanseaza telefoane cu memorie interna mai mare de 128 GB? In anumite situatii, ar fi suficienti chiar si 64 GB.
Andrei G(Citează)