►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dacă v-ați uitat pe la review-urile străinilor poate ați văzut că acest Pixel 9a este numit “best smartphone” și că nu i se reproșează mai nimic. Nu uitați că acelea sunt review-uri americane pe o piață unde nu au multe mid-range-uri, pe când noi aici în România avem de unde alege.
Este un telefon bun, dar în următoarele minute veți vedea citi cum mă plâng de anumite părți negative care poate par sau nu importante, dar gândiți-vă întâi la prețul acestui telefon. Pixel 9a costă 2.800 de lei la lansare, un preț foarte mare. Este cu 1000-1100 de lei mai scump decât un Samsung A56 sau un Nothing Phone 3a (inclusiv 3a Pro este mai ieftin), de exemplu, și cred că pentru acest preț putem fi exigenți și putem cere ca totul să fie aproape de nivelul unui flagship, dar în anumite aspecte Pixel 9a nu se apropie de un astfel de nivel.
Preț Pixel 9a: 2.799 lei la lansare la eMAG.
Să începem cu construcția. Telefonul este excelent îmbinat și muchiile sunt plăcut rotunjite pentru a nu te deranja la mână, iar carcasa are rating IP68.
Cred că rama neagră a ecranului este un picuț cam groasă pentru anul 2025 și acest nivel de preț. De asemenea, materialele sunt sub așteptări. Lateralele sunt din aluminiu, dar ecranul este protejat de Gorilla Glass 3, care este destul de veche, iar spatele lui Pixel 9a este din plastic. Prin comparație, Samsung A56 are Gorilla Glass Victus+ pe față și pe spate deși costă 1100 de lei mai puțin.
Puteți observa și că a dispărut zona supraînălțată a camerelor, acel camera bar, iar modulul foto este acum la nivel cu partea din spate a carcasei. Avantajul este că telefonul nu mai joacă atunci când îl pui pe masă cu spatele în jos.
Dezavantajul este că pare cumva învechit. Sigur că asta este o părere total subiectivă a mea și poate vouă vă place acest aspect, dar mie îmi aduce aminte de smartphone-urile de acum 10 ani, iar în plus îmi place vizorul care devenise emblematic pe seria Pixel, era elementul său de design care îl făcea ușor de recunoscut.
Există un avantaj al ridicării capacului spate până la nivelul camerelor și anume bateria mai mare. Google a pus o baterie de 5100 mAh pe un telefon de 6,3 inci, ceea ce este un raport foarte bun. Acumulatorul se încarcă la doar 23 de wați pe cablu, ceea ce pare puțin, dar de fapt este un upgrade față de generația anterioară care putea maxim 18W.
Chiar și așa, Pixel 9a este un telefon care se încarcă în mai mult de o oră de la 0 la 100%, ceea ce n-am mai văzut de ceva vreme. Pixel 9a are și încărcare wireless și, ca să vă spun de acum despre autonomie, telefonul acesta te duce fără probleme o zi întreagă și intri cu vreo 30% în noapte.
Să trecem la hardware-ul efectiv. Pixel 9a are chipset de flagship, este vorba despre Tensor G4 care se găsește și pe modelele Pixel 9 Pro. Nu este cel mai rapid chipset al generației sale, dar este unul performant și care rulează aplicații și jocuri fără reproș.
Iată rezultatele din principalele teste de benchmark, ca să le puteți compara cu ale altor telefoane, dar sunt superioare altor telefoane mid-range și cred că o parte din preț mare cerut pe Pixel 9a este justificat de acest chipset performant – dar doar o parte, telefonul tot scump mi se pare.
Stabilitatea termică este bună la 74%. Performanța oferită a scăzut puțin pe parcursul a 20 de teste repetate la rând, cum se face acest test.
Tensor G4 este împerecheat cu doar 8 GB de RAM pe Pixel 9a, față de 12 GB pe Pixel 9 și 16 GB pe Pixel 9 Pro. Alegerea aceasta m-a dezamăgit un pic pentru că pe de o parte ai un chipset performant, dar nu-i dai RAM-ul necesar pentru a fi utilizat la maxim.
Problema nu este acum. Acum totul rulează bine. Telefonul acesta va avea însă 7 ani de upgrade-uri de Android, se va duce până la Android 22, și cine știe peste câțiva ani câte functii AI vor fi integrate în Android și în alte programe uzuale, dar care nu vor putea rula pe doar 8 GB de RAM.
Asta rămâne de văzut, desigur (și este o problemă a tuturor mid-range-urilor din prezent, exceptând Nothing Phone 3a Pro), dar pe de altă parte Pixel 9 normal are mai mult RAM și multe alte avantaje și costă doar vreo 500 de lei în plus în acest moment, fiind alegerea mai bună din astfel de privințe.
Ecranul are 6,3 inci în diagonală și acea ramă neagră destul de groasă, dar măcar afișajul este unul de calitate. Pixel 9a urcă până la 2700 nits peak brightness, iar ecranul are un refresh maxim de 120 Hz, dar care, atenție, nu vine activat implicit. Trebuie să intrați în setările de Display și să activați opțiunea Smooth Display pentru asta.
Să trecem la alt aspect pentru care seria Pixel este cunoscută și anume calitatea fotografiilor. Pixel 9a face fotografii foarte bune pe timpul zilei. Telefonul are pe spate două camere:
și care pot filma 4K la 60 fps. Pe față avem selfie cam de 13 Mpx f/2,2 cu filmare 4K la 30 fps.
Ziua fotografiile sunt foarte bune, cu nuanțe bine reglate și suficiente detalii fine surprinse în fotografii. Doar roșul pare suprasaturat, dar de obicei doar în fotografiile făcute în soare puternic, nu și în cele de interior.
În rest, nota 10 din partea mea pentru capacitatea lui Pixel 9a de a surprinde imagini foarte bune, cu o gamă dinamică bine reglată, cu HDR-uri care parcă nu au acel halou inestetic în jurul zonelor cu contrast mare și, în general vorbind, cu rezultate peste ale altor telefoane mid-range care nu sunt la fel de bine reglate pe timpul zilei.
Eu am fost mulțumit chiar și de modul portret. Mie nu mi se pare că nu ar detecta bine contururi sau fire de păr, ci mai degrabă că face o estompare treptată a portretului, simulând efectul real al unui obiectiv foarte deschis și evitând senzația aceea de decupare prea artificială, prea forțată, pe care o dau unele telefoane.
Există și un mod macro excelent pe Pixel 9a, făcut de camera ultrawide și care obține detalii fine foarte plăcute, deci puteți fotografia și de aproape cu acest telefon.
Am insistat un pic pe termenul “în timpul zilei” până acum. Când fotografiez noaptea, Pixel 9a obține rezultate dezamăgitoare.
În primul rând, nu activează singur modul Night Sight de fotografiere de noapte, ci trebuie să nu uiți să faci tu asta din meniu, de fiecare dată. Pe modul standard, așa cum se deschide camera foto, imaginile sunt întunecate și lipsite de detalii fine și cu un halou inestetic în jurul multor surse de lumină.
Odată ce activezi Night Sight, imaginile devin mai luminoase, dar durează 3 secunde să faci fotografia. Chiar și așa, imaginile au în continuare probleme cu înflorirea surselor de lumină, sharpness exagerat și pierderea detaliilor fine. În noapte, camera mi s-a părut banală și mă așteptam la mai bine de la ea.
Pixel 9a m-a dezamăgit tare și pe filmare. Clipurile 4K nu au deloc detalii fine și nu înțeleg de ce. Bitrate-ul la care filmează este de 40-45 de Mbps, o valoare mai multe decât suficientă pentru imagini de calitate foarte bună, dar toate clipurile filmate mi s-au părut șterse, lipsite de detalii de parcă m-aș uita la ceva de rezoluție mică trecut printr-un algoritm de upscaling. Le puteți vedea în review-ul video.
Sper că Google lucrează la vreun patch. Nu doar calitatea este o problemă, ci și faptul că aproape orice mișcare a telefonului adaugă un fel de motion blur care face imaginea greu de urmărit și estompează suplimentar detaliile.
În plus, am avut o problemă pe care foarte rar am întâlnit-o pe alte telefoane, un flash de alb atunci când am comutat între camere în timp ce filmam. Acest flash nu a apărut la fiecare comutare între camere, ceea ce este și mai ciudat.
Nuanțele sunt, de asemenea, mult mai saturate pe filmare decât în fotografii. Este ca și cum o altă echipă de oameni ar fi lucrat la algoritmul de filmare și parcă nu le-a dat nimeni acces la semnalul venit direct din senzorul camerei, ci au improvizat ei ceva.
Stabilizarea optică este medie, dar suplimentar există un mod Locked în care se face crop pe senzor pentru o stabilizare electronică mult mai puternică, ceea ce poate fi util în anumite situații.
Oricum, Google trebuie să facă ceva pentru a îmbunătăți filmarea, rezultatele lui Pixel 9a seamănă cu alte unui telefon de sub 1000 de lei, nu unul de 2800 de lei. Update: m-am mai gândit la asta. Nu cred că poate fi făcut ceva. Combinația de senzor de 1/2″, adică foarte micuț, și cu imposibilitatea de a aplica algoritmi avansați de prelucrare când filmezi cu 30 de cadre pe secundă probabil duce la această calitate slabă a filmării.
Compania Google mai este cunoscută pentru ceva: tehnologia AI dezvoltată, în special cu Gemini. Haideți să vorbim si de software și, înainte de AI, vreau să spun că Pixel 9a este un telefon fără bloatware, doar cu aplicațiile Google preinstalate, și totul rulează bine.
M-am bucurat să văd prin meniuri opțiuni de wallpaper-uri generate de AI pe baza unor alegeri de-ale tale, iar o altă parte de AI este integrată în editarea foto. (Mai sunt și tapete oficiale cu echipele Liverpool și Arsenal. Bănuiesc că Google este sponsor)
Mai exact, acel Magic Editor din Google Photos lucrează rapid, 3-4 secunde timp de așteptare pentru modificări, dar culmea este că același tip de editor de pe telefoane Samsung este mult mai performant.
Magic Editor din Google Photos are probleme în a detecta obiectele pe care le încercuiești în fotografii, de exemplu dacă vrei să elimini ceva nedorit, și uneori este nevoie de mai multe încercări pentru a înțelege ce vrei să-i arăți. Odată ce a selectat ce trebuie, eliminarea obiectelor din fotografii se face cu succes, dar trebuie să ai noroc la început.
Mai mult, aceleași opțiuni îți permit să generezi obiecte noi în fotografie. Google dă exemple cu adăugarea de flori sau altceva. Am încercat eu să fac asta și rezultatele au fost de multe ori foarte slabe, practic inutilizabile.
Într-o fotografie în care i-am cerut să adauge trei avioane pe cer nu a făcut bine asta în niciuna din cele 3-4 variante generate automat, iar rezultatele erau hilare. Avioanele erau incomplete sau diforme în cea mai bună dintre cele 3 imagini generate, iar rezoluția era oricum slabă. În altă situație, i-am cerut să adauge trei pisici galbene și m-am trezit cu ceva gen trei pikachu.
Rezultatul pentru “Flori în colț”:
Alte funcții merg bine. Best Take analizează o succesiune de fotografii și alege fețele oamenilor astfel încât să nu aibă ochii închiși sau gura deschisă sau ceva, ceea ce este foarte util la fotografii de grup.
Add Me este o altă funcție bună în care te poți adăuga foarte ușor într-o fotografie de grup. Faci o fotografie, apoi cineva din grupul fotografiat deja vine și te înlocuiește de fotograf, iar tu te duci alături de ceilalți pentru a doua fotografie. Google le combină binișor ca să fie toată lumea in imagine, ceva din nou foarte util când vrei să fii și tu alături de toată lumea în imagine. Am pus pe YouTube un demo.
Modelul AI Gemini este bine integrat în telefon și, la fel ca pe seria Samsung S25, poate fi invocat cu o apăsare lungă pe butonul on/off. Culmea este că nu poți vorbi cu Gemini în română. Limba română nu este suportată și Gemini nu înțelege ce-i spui.
Treaba asta este dubioasă pentru că pe S25 poți vorbi fără probleme cu Gemini în exact aceeași interfață, ba chiar îți răspunde la loc în română. Am scris recent despre asta și eram chiar încântat despre cum poți să întrebi ceva prin voce, în română, iar Gemini îți răspunde tot vocal și tot în română.
Pe Pixel 9a nu merge asta. Probabil se va schimba în viitor, vor adăuga și limba română, dar momentan nu este. În schimb, Gemini Live știe limba română, ceea ce doar face omisiunea inițială și mai ciudată.
Practic, din acea interfață unde limba română nu este înțeleasă apeși pe butonul Live, care deschide un modul conversațional și acolo vorbești și ți se răspunde în română. Gemini Live poate vedea chiar și ce filmezi cu camera telefonului și poți întreba lucruri de genul “ce este în imagine” sau altceva similar și în general răspunsurile sunt bune și conversația decurge fluent.
Care este, prin urmare, concluzia? Concluzia ar fi că, la 2800 de lei, Pixel 9a este prea scump pentru ce oferă. Pixel 9 costă 3.300 de lei și uneori are 10% reducere, luați-l pe acela. Sau, dacă vreți un mid-range bun și mult mai ieftin, Samsung A56 costă 1.650 de lei.
Pixel 9 are un procesor rapid și face fotografii bune ziua, dar avantajele se opresc acolo. Este greu de justificat prețul de 2800 de lei la lansare când materialele nu sunt cele mai bune, rama ecranului este cam mare, filmarea este de o calitate inferioară, primești tot 8 GB de RAM ca pe orice alt mid-range, iar acum la lansare Gemini funcționează mai bine pe telefoane Samsung decât pe cel al Google.
Pixel 9a este un telefon cam de 2000-2100 de lei, în opinia mea, și aș aștepta să ajungă la un astfel de preț înainte de a-l cumpăra.
Telefonul acesta trebuia lansat prin ianuarie sau februarie, odată cu alte mid-range-uri performante ale acestui an, iar până acum poate i-ar fi scăzut prețul pentru a fi competitiv cu ele.
Sau poate că Google crede că Pixel 9a concurează doar cu iPhone 16e pe piață, care costă mult mai mult, dar asta nu cred că este adevărat nici măcar în SUA și cu siguranță nu în România, unde Samsung, Nothing, Redmi, Xiaomi, Oppo și alții au o ofertă solidă pe mid-range-uri și în general prețuri mult mai mici. Dacă eram eu Google, aș fi făcut altfel strategia de preț pentru acest model.
Preț Pixel 9a: 2.799 lei la lansare la eMAG.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
14/04/2025 la 8:17 AM
Si daca era la jumate de pret, tot nu l-as fi cumparat. Boycott USA!
Andrei(Citează)
14/04/2025 la 9:51 AM
Stai, ce?
In afara poate de Huawei (care oricum are un OS bazat pe Android AOSP, oricat s-ar da ei ca au dezvoltat singuri) ce optiune de telefon mai exista fara tehnologie USA?
Edit: m-a luat Andrei G cu cateva secunde, e cazul sa ma duc sa fac o cafea
Sorin(Citează)
14/04/2025 la 10:06 AM
E o paleta de telefon, pentru cine vrea sa joace ping pong cu telefonul. Am avut 4 pixel-uri dar am renunțat la ele de când le fac palete
Tano(Citează)
14/04/2025 la 10:53 AM
Radu, un review la McLaren se poate te rog? :)
Sorin(Citează)