►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 8 aprilie 2025
S-a montat crucea mare pe Catedrala Națională – iată cum arată »
Gaggia lansează pe piață un espressor care îmi place. Este desigur un model pentru casă, pentru pasionații de cafea, și îmi place cât de multe idei bune și tehnologii utile au integrat în el.
Espressorul se numește Gaggia Classic GT și deja este clar că-i bun pentru că se numește GT. Costă mult, este lansat la 7.500 de lei la eDream (și sunt și câteva pachete combo cu râșnițe performante). Arată așa:
Sub capotă: Gaggia GT este un model cu două boilere, unul pentru apă și altul pentru abur (multe espressoare nu au două boilere, ci un schimbător de căldură pentru a obține două temperaturi diferite). Fiecare boiler are propriul PID, care este un instrument de auto-reglare a temperaturii pentru a o menține cât mai stabilă.
Asta ar fi partea tehnică și este excelentă din punctul meu de vedere. Gaggia spune că espressorul se și încălzește rapid pentru a ajunge la stabilitate termică, ceea ce contează mult atunci când vrei rapid o cafea.
Acum trecând la părțile care mi se pare că te ajută zi de zi pentru a face prepararea mai plăcută, întâi tava în care se scurge apa are două poziții. O poți scoate de jos și o montezi cu un etaj mai sus, astfel încât să poți folosi ce vrei tu, căni mici de espresso sau căni înalte de latte. Asta este o funcție care mi-ar fi utilă și mie, că prepar în diverse recipiente cafeaua de-a lungul zilei.
Gaggia GT are și un mic ecran deasupra, cu câteva butoane tactile. De acolo poți seta următoarele:
Citiți și: Cum se face un espresso, explicația inginerească.
Mai are și 5 butoane tip clapetă, din care declanșezi de fapt procesul de extracție. Și aici sunt câteva idei bune. De exemplu, un buton este dedicat pentru pre-infuzie, că poate vrei să o dezactivezi. Când dai de butonul de extracție a cafelei, ecranul îți cronometrează extracția, desigur, iar anterior arată temperaturile boilerelor. Toate acestea fac ajustarea extracției mult mai simplă, ceea ce contează mult când cumperi cafea de specialitate și vrei să pierzi cât mai puțin din ea reglând astfel de parametri pentru a ajunge la extracția optimă care dă aromele acelea bune.
Ultimul buton de aici activează și dezactivează circuitul de abur. Asta este de asemenea util pentru situația în care nu vrei abur din al doilea boiler, că poate nu spumezi lapte, dar vrei totuși apă fierbinte pentru a lungi un espresso într-un americano sau pur și simplu ca să scoți apă pentru a face un ceai.
Chiar nu-mi pot închipui nici o funcție pe care aș dori-o și care lipsește de pe acest Gaggia GT. Are pe lateral chiar și un șurub din care, dacă rotești, controlezi presiunea dorită în grupul de extracție pentru că acționează direct asupra valvei de suprapresiune. Nu-i musai ceva ce aș face eu, dar contează că se poate face asta fără să demontezi espressorul.
Prețul de lansare de 7.500 de lei este mare, dar cam pe la aceste valori se învârt oricum espressoarele high-end de casă. M-am uitat la Coffeeast la un Lelit Bianca, de exemplu, și observam că au reparat unele dintre problemele Lelit-ului meu (design mai bun pentru rezervorul de apă, de exemplu), dar costă 11.500 de lei. Multe altele costă în jur de 7.500 de lei și sunt mașini complet analogice, în timp ce acest Gaggia Classic GT integrează toată acea electronică de reglaj care aduce în casă multe dintre funcțiile espressoarelor mari de cafenele. Sunt sigur că va fi o nouă vedetă pe această piață.
« Știrile zilei despre tehnologie – 8 aprilie 2025
S-a montat crucea mare pe Catedrala Națională – iată cum arată »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
08/04/2025 la 1:18 PM
“să pornească la o anumită oră, ca să găsești espressorul preîncălzit deja”
Asta e pentru saraci. Eu am o asistenta care e special angajata pentru asta.
Andrei(Citează)
08/04/2025 la 11:20 PM
Me too:))
Florin(Citează)
08/04/2025 la 2:53 PM
Ziceai ca are tot ce iti doresti. Ei, pt ca nu are grup E61, nu are nici posibilitate sa pui un kit de profilare de presiune, astfel incat sa reglezi presiunea in timpul extractiei.
mArius(Citează)
08/04/2025 la 3:22 PM
poate ca nu-si doreste asta
GabrielG(Citează)
08/04/2025 la 3:37 PM
Faptul ca habar n-am ce ai zis ma face sa ma simt linistit si impacat cu mine insumi
Sorin(Citează)
08/04/2025 la 11:19 PM
Se poate pe orice espressor single boiler, manual din valva de abur, chit ca mai scazi temperatura daca tii prea mult si golesti apa din boiler
Florin(Citează)
08/04/2025 la 4:25 PM
Ce au ajuns si LLM-urile in ziua de azi, sa isi doreasca un expresor.
Alex(Citează)
08/04/2025 la 5:10 PM
Citesc acest articol savurand o cana de cafea Jakobs (25 RON pachetul de 500g) facuta la cana Upphetta de la IKEA (40 RON). Life is good!
Sol(Citează)
08/04/2025 la 6:46 PM
Cafeaua Jakobs e pentru cafeaua Jacobs ceea ce sunt adidasii PLIMA pentru adidasii PUMA? Asa s-ar explica si pretul de 25 lei pe 0.5 kg.
alunelu(Citează)
08/04/2025 la 7:56 PM
E urât cu spume. Am unul automat cu preț comparabil care face un espresso excelent la o simplă apăsare de buton și folosind o cafea decentă.
dumy(Citează)
09/04/2025 la 9:09 AM
Deci voi sunteti dispusi sa asteptati juma de ora DIMINEATA doar ca sa beti o cafea?
F.(Citează)
09/04/2025 la 9:46 AM
Nu astepti jumatate de ora, dureaza doar cateva minute pana faci cafeaua. Eu am un espressor ieftin, fara functie de preincalzire automata, dar nici acolo nu dureaza mult.
Pornesc espressorul si, pana se incalzeste boilerul 1-2 minute, pun cafeaua in portafiltru si o presez. Apoi dau drumul la cafea si este totul gata in maxim 3 minute.
Ceva mai repede decat daca as face la ibric si ceva mai lent decat daca as face la un espressor de tip Tassimo sau Nespresso.
Andrei G(Citează)
09/04/2025 la 10:03 AM
Eu sunt dispus, dar nu în fiecare zi – în timpul săptămânii merg la birou, iar acolo am unul automat. În rest, îmi place procesul în sine, în weekenduri sau zilele libere îmi fac la filtru, uneori, când am o cafea mai scumpă, mai folosesc și râșnița manuală.
În zilele când merg la birou oricum n-aș vrea să beau cafea acasă – așa m-am obișnuit, nu pierd neapărat timpul la cafea.
dam167(Citează)
09/04/2025 la 11:07 AM
Eu sunt dispus sa astept si o ora. Problema e ce faci cand cafeaua din punga noua a fost prajita un minut si jumatate in plus si ai uitat sa ajustezi rasnita cu o treapta, iar presiunea cu 0,5 bari? Ziua e pur si simplu distrusa!
Andrei(Citează)
09/04/2025 la 11:31 AM
Pui lapte.
Laur(Citează)
09/04/2025 la 1:36 PM
Noi bem cafea cu lapte. Caut un astfel de aparat care să spumeze automat laptele și să facă o astfel de cafea cu spumă de lapte doar apăsând pe un buton, fără multe setări și alte chestii.
Nevasta mea bea doar cafea Jacobs măcinată, nu vrea să schimbe marca de cafea orice i-aș spune.
Pentru mine asta este foarte important, vreau să-i fac plăcerea.
Acum folosim un astfel de aparat, dar (cu excepția primelor cafele în zilele când l-am cumpărat) laptele continuă să curgă în cană până îl opresc manual:
https://www.emag.ro/espressor-manual-breville-prima-latte-15-bari-1-5-l-recipient-detasabil-lapte-0-3-l-rosu-inchis-vcf046x-01/pd/D2W0RMBBM/
Îmi recomandați un aparat mai bun, vă rog?
Fărcaș Gelu Dănuț(Citează)
09/04/2025 la 1:59 PM
Eu am un model similar cu al tau (Breville Prima Latte III) de aproape 2 ani si face exact ce spui tu ca iti doresti. In functie de butonul pe are il apasi, curge exact cantitatea necesara de lapte/spuma necesara pentru un Cappuccino sau un Latte.
Doar ca pe mine ma enerveaza foarte tare procesul de curatare a circuitului pe care vine laptele. Daca nu il cureti zilnic, raman urme depuse pe tevi si schimba cu totul gustul bauturii.
Andrei G(Citează)
09/04/2025 la 6:22 PM
Acest OZN nu are nicio asemănare cu Gaggia Classic din bucătăria mea, care este cu adevărat cel clasic, inclusiv la preț. La fel și râșnița Gaggia, care nu sughiță la Tchibo Barista.
SofaDriver(Citează)
09/04/2025 la 11:02 PM
Mulțumesc. Eu sunt la al doilea aparat și ambele au avut acelașidefect.
Numă deranjează procesul de curățare al aparatului, este OK.
Fărcaș Gelu Dănuț(Citează)
09/04/2025 la 11:20 PM
Se pare că modelul Breville Prima Latte III nu mai se vinde (sau nu l-am găsit eu).
Fărcaș Gelu Dănuț(Citează)