►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 23 aprilie 2025
Iată un documentar foarte bun despre cum taxele vamale americane cresc prețurile în IT&C »
23 Apr 2025 ·
În ultimii doi ani, tot ce m-am jucat a fost prin GeForce NOW, serviciul de cloud streaming de al NVIDIA, și s-a desfășurat pe un laptop cu MacOS. GeForce NOW mi se pare în continuare cea mai bună soluție pentru gaming de calitate pe Mac, având în vedere că aproape orice joc de PC poate fi disponibil și pe acest sistem de operare.
De ce în ultimii doi ani? Pentru că biroul meu a devenit camera lui Alice, iar desktop-ul meu a rămas acolo, practic nefolosit. Mi-am mutat toate operațiunile pe un MacBook Pro. Întrucât timpul meu liber este de obicei seara târziu, după ora de culcare a lui Alice, accesul la desktop a fost practic imposibil și m-am jucat de pe laptop, prin GeForce NOW.
Totul a mers, în general, foarte bine. Mi-am sincronizat conturile de Steam, Epic, PC Game Pass, Ubisoft și restul, ca să am acces la jocurile mele. Cred că lumea se teme că prin streaming nu poți juca jocuri unde este nevoie de latență foarte mică, precum shootere, dar de fapt nu este o problemă pentru modul single-player. Am jucat fără nici o problemă Call of Duty Black Ops 6, de exemplu, dar și Robocop: Rogue City, unde mai degrabă acolo aș spune că sunt niște faze care necesită reacții rapide.
De fapt, în ultimii doi ani (chiar mai mult, perioada include și o parte din 2022) am jucat următoarele:
➡️ Assassin’s Creed Mirage: care, evident, a funcționat impecabil, fiind genul de joc care se pretează perfect inclusiv pentru planul Free.
➡️ Starfield: din nou fără nici o problemă, având în vedere că este un RPG/adventure cu elemente de shooter care nu necesită totuși reflexe de Counter-Strike.
➡️ Robocop Rogue City: care nu este vreun joc memorabil, dar nici rău până la urmă.
➡️ Everspace 2: un space-shooter pe care l-am cumpărat încă din Early Access și am jucat câte misiuni erau disponibile atunci, dar l-am rejucat integral (inclusiv cu quest-uri suplimentare) pe GeForce NOW după ce a fost lansat complet. Este un joc excelent, îl recomand tuturor celor cărora le-a plăcut cândva Freelancer sau TIE Fighter și alte space-shootere/sim-uri.
➡️ F1 Manager 24: un alt joc care se pretează perfect pentru GeForce NOW inclusiv pe planul Free pentru că poți salva oricând și relua mai târziu. Nu-i rău ca joc, dar trebuie să începeți cu o echipă slabă, altfel devine prea ușor să ieși în partea de sus a clasamentului sau pe podium la fiecare cursă.
➡️ Star Wars Outlaws: pe care l-am jucat mai mult pe PC, dar de sărbători, când am luat laptopul la Galați la socrii mei, l-am rulat și prin NOW.
➡️ Farming Simulator 2025: la care am adunat în ultimul an peste 175 de ore jucate prin NOW. Îmi place simplitate și relaxarea pe care mi-o aduce, îmi place să conduc tractorul brazdă după brazdă pe câmp și să plantez grâu, să-i dau cu fertilizand, să transport apoi apă la sere, să duc grânele la moară și făina la brutării și pâinea la magazinele care vor să o cumpere.
După atât de multe ore am un pic imperiu agricol pe hartă, de altfel, dar producătorii jocului și diverși pasionați l-au întreținut bine cu addon-uri gratuite (inclusiv hărți noi care arată foarte bine, dar vreau să ajung să dețin toate terenurile din harta începută inițial) și nu este un joc în care să te plictisești, de fapt, mai ales câtă vreme alegi tu să variezi periodic ce să cultivi pentru a face periodic ceva nou. Dacă doar pui grâu peste tot, bănuiesc că devine plictisitor după o vreme, dar dacă te diversifici cu diverse culturi și animale și mai și scalezi industria prelucrătoare a lor, dă dependență.
➡️ Forza Horizon 5: este un joc de curse la care mă întorc periodic când am chef de ceva cu mașini. Pentru mine este combinația perfectă: o hartă imensă, variată și arătoasă în Mexic, zeci de mașini moderne de toate tipurile (am pus mai jos poze cu un Taycan și cu un Urus pe care le dețin în joc), curse variate și care nu-ți cer precizia din seria Gran Turismo, de exemplu, și nici nu-ți cer să te antrenezi pe circuite până le înveți toate virajele, ca acolo.
Prin ianuarie mi-am recăpătat accesul la desktop, dar am în continuare abonamentul la GeForce NOW. Uneori mă joc tot pe laptop din diverse motive, de obicei pentru că sunt plecat la socri sau pentru că stau în sufragerie cu laptopul în brațe. De exemplu, acum la Paște am făcut câțiva pași în două direcții:
➡️ Sniper Elite Resistance – cel mai recent din serie, lansat acum în 2025. Este de altfel primul joc din serie pe care-l joc și îmi pare rău că le-am ignorat pe celelalte. Pentru mine, este un fel de combinație Hitman 3 cu Assassin’s Creed Shadows, în sensul că oi fi tu un lunetist în WW2, dar harta este imensă, sunt multe căi și metode de a-ți îndeplini obiectivul tău, iar jocul devine de multe ori unul tactic. Analizezi situație, marchezi inamicii, te prinzi cam în ce ordine să-i elimini și cum să faci să nu sune alarma, iar de multe ori te mai și furișezi ca să-i elimini de aproape, pe stealth, ca în seria Assassin’s Creed.
Ce-mi place față de seria AC, însă, este tocmai această componentă tactică a jocului și multiplele posibilități de acțiune, pe când AC este de fapt mult mai arcade și axat pe luptă brută sau strict pe furișat. Prima misiune din Resistance, de exemplu, ar trebui să fie un fel de tutorial care să te învețe jocul, dar inclusiv în ea ai vreo 5 căi total diferite de a o îndeplini. Este, de fapt, mult mai apropiat de seria Hitman, în sensul că îți oferă foarte multe motive pentru a repeta în total alt mod misiunile incluse.
➡️ Indiana Jones and the Great Circle – voiam de mult să-l joc și am mai avansat un pic în el. Îl începusem recent pe PC, dar cum salvările sunt sincronizate în cloud la aproape orice joc, a fost ușor de continuat pe GeForce NOW și de altfel a rulat și cu grafică mai bună, NOW oferind hardware mai bun și grafică HDR, pe când PC-ul meu nu-l poate rula la aceleași setări.
Înțeleg de ce a fost atât de apreciat, fiind unul dintre jocurile anului trecut. Are furișat, are mistere, are grafică excelentă (necesită obligatoriu ray tracing), pe Harrison Ford în rolul principal și atmosfera aceea de quest pe care au am apreciat-o mereu la serii de la Broken Sword la Uncharted. Este și relaxant de jucat, oferă un challenge, dar nu trebuie să fii vreun maestru al butonării ca să te bucuri de o poveste bună și de o aventură nouă a lui Indiana Jones.
Cum merge streamingul? Când spun că eu nu am probleme, mă refer la utilizarea GeForce NOW de pe un laptop conectat prin Wi-Fi la Internet, pe serverele EU Southeast (le detectează oricum automat pe cele mai bune). Jocurile funcționează în 99% din timp fără probleme câtă vreme nu ești la marginea acoperirii Wi-Fi a routerului respectiv.
Importantă nu este musai banda (am văzut între 20 și 45 Mbps, nu cere o bandă extraordinară), ci latența. Pe la marginea acoperirii Wi-Fi, latențele sunt mai mari, routerul mai ratează pachete și le retrimite, iar asta are impact într-un serviciu de streaming bi-direcțional precum GeForce Now, care nu poate face un buffer de câteva secunde înainte precum se întâmplă pe Netflix sau YouTube sau altă platformă de streaming unidirecțional.
Dacă stai în mijlocul casei tale, ca să zic așa, unde ai semnal bun, nu sunt probleme. Uneori mai îmi bagă și mie câte un stutter, câte o perioadă de 2-3 secunde când totul pare că se blochează sau merge prost, cum se mai întâmplă uneori pe YouTube sau Netflix, dar destul de rar. De obicei pun pauză în joc și aștept să treacă. Nici nu știu dacă-i de la mine, de la routerul meu sau de la ISP și traseul pachetelor prin Internet.
Dacă joci de pe un PC conectat prin cablu la routerul casei, cred că problemele sunt și mai rare. Dacă vrei însă să joci din balcon sau din fundul curții, s-ar putea să fie probleme de latență, dar există planul gratuit pe care puteți testa oricând serviciul.
GeForce NOW oferă în continuare un plan gratuit (puteți vedea aici planurile). Da, este limitat la 1080p și nu oferă ray tracing, dar te poți juca gratuit pe serverele lor, ceea ce este de fapt un lucru foarte bun, fără o limită lunară.
Serviciul suportă o mulțime de jocuri care și ele sunt free-to-play, precum Marvel Rivals, Genshin Impact, World of Tanks, Rocket League, Apex Legends și multe altele, câteva zeci în categoria Free to play.
Asta înseamnă că te poți juca complet gratuit inclusiv pe un laptop neperformant gândit doar pentru muncă office, dar și de pe telefoane Android și iOS, iar unele jocuri rulează direct în browser.
Da, ești limitat la sesiuni de o oră, după care ești deconectat și trebuie să te reconectezi la loc. Sunt însă multe jocuri în care o rundă durează doar câteva minute, deci apuci să joci câteva într-o oră înainte de a te reconecta.
Să zicem însă că deții tu anumite jocuri, dar nu ai pe ce să le joci în afară de GeForce NOW. Poți folosi planul gratuit și atunci deoarece multe jocuri salvează des progresia ta, de obicei la câteva minute, precum Indiana Jones, Assassin’s Creed, Forza, Split Fiction și altele.
Iar dacă sunt jocuri care nu fac automat asta, îți poți pune un simplu timer pentru 55 de minute, moment când salvezi și închizi sesiunea. Pare un pic de muncă, dar face posibil gamingul fără a investi în hardware și pe orice platformă ai la dispoziție. Ce admir în plus este că NVIDIA oferă acest plan gratuit încă de la începutul serviciului și nu a renunțat până acum la el, deși părerea mea este că putea face asta după un anumit punct.
Nu orice joc poate fi jucat pe GeForce NOW, ci probabil trebuie să existe un acord între dezvoltatori și NVIDIA pentru asta. Lista de jocuri compatibile cu platforma include însă 2204 jocuri în acest moment.
Îmi place că foarte multe jocuri sunt adăugate la lansarea lor oficială și lista include titluri moderne, la modă, încă din prima zi. Pentru mine Farming Simulator 2025 a fost disponibil încă din prima zi, de exemplu. Am așteptat să văd anunțul că va fi inclus în platformă înainte de a-l lua.
Zilele acestea văd însă în platformă Blue Prince, care este la modă acum prin puzzle-urile sale, Tempest Rising, care este noul joc de strategie RTS clonă după Command & Conquer, South of Midnight, Commandos Origins, Inzoi, Atomfall, The First Berserker Kazan, Monster Hunter Wilds și altele care sunt acum “all the rage”. A intrat ieri și noul Elder Scrolls 4 Oblivion Remastered.
Majoritatea jocurilor rulate pe GeForce NOW îmi oferă grafică mai bună decât dacă le-aș rula local în desktop. Eu le-aș rula pe un GeForce RTX 3080 și pe un monitor uzual. Platforma le rulează pe RTX 4080 pe planul meu și cu HDR activat. Monitorul meu de laptop poate afișa streaming HDR, cel de desktop nu (ceea ce mi se pare mereu amuzant, dar așa este un MacBook Pro).
Pe GeForce NOW pot juca, de altfel, până la 4K și 240 FPS cu toate setările la maxim. Pot face asta dacă îmi conectez laptopul la un televizor 4K, ceea ce nu am făcut decât de câteva ori (altfel merge tractorul ăla pe ditamai ecranul!), dar ideea este că se poate. Desktop-ul meu nu le-ar putea rula niciodată la o astfel de rezoluție, ca să nu mai zic cu ray tracing și în HDR. La propriu un laptop ieftin de office poate deveni un soi de consolă de jocuri 4K dacă îl conectezi la un televizor în loc să te joci direct pe ecranul lui, ba chiar poți atașa și controller.
Sigur că, în general vorbind, dacă am acces la desktop mă joc acolo, nu pe NOW. Este până la urmă mai simplu și în plus GeForce NOW te deconectează dacă lipsești vreo 5 minute din fața jocului, pe motiv de idle și server ocupat de pomană, în timp ce la desktopul meu pot să pun pauză și să las jocul așa oricât vreau eu. Până la urmă, însă, nici NOW nu poate fi perfect, că altfel nu ar mai cumpăra nimeni procesoare și plăci grafice.
Îmi place tot mai mult ideea de salvări în cloud pe care am văzut-o prima oară pe Steam și acum cred că au implementat-o toate platformele. Avantajul pentru toată lumea este că poți trece oricând la alt computer și continui jocul de unde l-ai lăsat, nu trebuie să-ți copiezi salvările ca pe vremuri. Când mai și testezi laptopuri de gaming, cum fac eu uneori, este chiar super-super.
Avantajul pentru GeForce NOW este că poți continua jocul de pe orice dispozitiv. Întrucât te loghezi în servicii cu contul tău de Steam, Epic, Xbox șamd, GeForce NOW îți trage instantaneu și salvările tale, iar la finalul sesiunii le urcă în respectivele platforme pe cele noi.
Mie asta îmi permite să joc ceva pe desktop și apoi să continui pe laptop dintr-o deplasare sau de pe telefon sau de oriunde altundeva, iar când revin la desktop să găsesc acolo jocul la zi.
That’s kinda it. Mă bucur că, acolo unde Stadia și Luna au eșuat, GeForce NOW rămâne bine pe poziție.
« Știrile zilei despre tehnologie – 23 aprilie 2025
Iată un documentar foarte bun despre cum taxele vamale americane cresc prețurile în IT&C »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
3 comentarii
23/04/2025 la 1:25 PM
dupa ce ai scris azi la stirile zilei mi-am pus si eu aplicatia sa vad despre ce e vorba si am stat vreo juma de ora in witcher 3. A fost un pic frustrant ca a durat un pic sa se instaleze in masina lor virtuala. Si ma gandesc ca daca mai deschid o alta sesiune s-ar putea sa se intample asta din nou asa ca din alea 55 minute practic poti juca vreo 45.
Oricum pare o idee buna mai ales ca un joc acu are si 100GB si chiar daca ar avea versiune de mac la ssd-ul meu 512GB hdd si cu multe prostii instalate poate deveni un pic neplacut.
O sa mai incerc ca am colectionat destul de multe jocuri si n-am unde sa le joc, merci de idee.
vlad(Citează)
23/04/2025 la 3:36 PM
Am un Amazon Fire Stick si un controller pe care le car dupa mine peste tot pe unde calatoresc si e perfect sa joci ceva fara sa te complici cu un laptop sau ceva asemanator. Mai ales de cand am putut sa pun jocurile de pe Xbox Cloud sau cum se cheama
Ah, si am si norocul sa fi fost platitor de la inceputurile serviciului, asa ca am un cont de Founder, care e doar 5.5€/luna (pentru 1080p gaming, e adevarat).
Bobby(Citează)
23/04/2025 la 3:39 PM
În sfârșit un articol foarte OK, bravo Radu.
mormăilă(Citează)