►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Cursa din Arabia Saudită putem spune că s-a decis în primul viraj, unde Verstappen a luat o penalizare de 5 secunde fără de care probabil ar fi fost câștigător la final. Mi-a plăcut însă întreaga cursă, a fost plăcut să văd diversele strategii ale piloților și să mă întreb care se va dovedi de succes la final.
Oscar Piastri trece la conducerea campionatului mondial și, poate mai important, se poziționează prin calmul său și prin rapiditatea de care a dat dovadă aproape în fiecare cursă de până acum ca unul dintre marii piloți ai anilor următori.
Au tot fost discuții despre posibilitatea ca Max Verstappen să plece de la Red Bull în viitor. Verstappen le-a răspuns sec că el nu are asemenea gânduri și acum se concentrează doar pe îmbunătățit performanța monopostului, pas cu pas.
Eu nu cred că Verstappen va pleca de la Red Bull. Mi se pare genul de pilot care va sta acolo aproape întreaga sa carieră, făcând o pereche emblematică precum au fost Schumacher cu Ferrari sau Hamilton cu Mercedes. Poate pe final, peste niște ani, să facă o mutare.
Între timp, însă, nu are de ce să plece. La anul “se resetează” monoposturile și poate că Red Bull vor avea din nou o mașină de locul 1. Chiar dacă nu vor avea și să presupunem că altă echipă iese în față, cum se întâmplă uneori la astfel de tranziții de la o tehnologie la alta, o mutare nu s-ar putea face peste noapte, chiar și presupunând că Verstappen va dori să treacă la o echipă cu șanse să-i aducă un alt titlu mondial. Poate după un an sau doi revine Red Bull ca performanță, cine știe; echipa va colabora cu Ford în curând și rămâne de văzut cum vor sta lucrurile.
Verstappen s-a dovedit cel mai rapid în calificări. Olandezul arată că, deși Red Bull nu are cel mai bun monopost, pe anumite circuite mai tehnice el rămâne cel mai rapid pilot și are și potențialul de a duce la capăt cursa pentru o victorie.
Piastri, Russell, Leclerc, Antonelli și Sainz i-au urmat pe grila de start. Sainz s-a poziționat foarte bine. Norris a avut un accident în Q3 și a pornit de pe locul 10, ceea ce practic îl descalifica de la prezența pe podium pe un circuit unde depășirile sunt dificil de făcut.
Cum am spus, mie mi s-a părut că s-a decis în primul viraj. Piastri a plecat excelent de pe locul 2, iar primul viraj era pe partea sa de circuit. A ajuns primul acolo, Verstappen nu a avut loc pe lângă el și a ieșit în afara liniei de demarcare a pistei, iar asta i-a adus o penalizare de 5 secunde pentru că și-a păstrat locul ieșind în afara zonei.
Decizia a fost la limită. Uitați-vă la imaginile de mai jos (sau la reluare), piloții erau unul lângă altul atunci când Verstappen a ieșit în afara pistei. Este primul tur, în general te rogi să nu fie un mare acroșaj în primul viraj, în special pe un circuit îngust. Unde se termină exact zona în care Piastri trebuia să-i lase loc și lui Verstappen și începe zona în care olandezul a ieșit de pe circuit nu forțat de adversar, ci pentru a obține voit un avantaj mi se pare discutabil.
Sigur, arbitrii știu mai bine regulile pentru astfel de situații și probabil au acces și la telemetria monoposturilor. Dacă au văzut, de exemplu, că Verstappen nu a frânat suficient pentru a putea lua acel viraj pe pistă și a intrat în el “la rupere”, atunci decizia este mult mai ușor de explicat.
Oricum, în loc de penalizarea de 5 secunde putea fi la fel de bine una de 10 secunde, dar și doar o simplă instrucțiune de a ceda locul 1 lui Piastri, ceea ce l-ar fi readus pe Verstappen chiar în spatele australianului în următorul tur și cursa ar fi fost relansată.
Verstappen a pilotat excelent cap-coadă. S-a distanțat de Piastri până la vreo 2,5 secunde, apoi a intrat să-și execute penalizarea de 5 secunde și la un schimb de anvelope. A ieșit la vreo 5 secunde în spatele lui Piastri, dar până la finalul cursei s-a apropiat din nou la 2,5 secunde. Fără incidentul din virajul 1, ar fi putut fi la fel de bine el câștigător.
1️⃣ Piastri a pilotat și el excelent, de altfel. Este chiar remarcabil, aș spune, pentru un pilot aflat în al treilea sezon în Formula 1 și care dovedește mereu că își păstrează calmul și rămâne rapid pe orice circuit. A câștigat meritat această cursă, iar 2️⃣ Verstappen a ajuns pe locul 2, urmat de 3️⃣ Leclerc, care a obținut acest loc după ce a conservat foarte bine primul set de anvelope.
Anvelopele lui Piastri la final:
4️⃣ Norris a făcut o cursă foarte bună, plecând de pe locul 10 și terminând pe locul 4. Mă mir că nu l-a votat lumea pilotul zilei. A avut o strategie bună, a plecat cu harduri când aproape toți ceilalți au plecat pe mediumuri.
A terminat la doar o secundă de locul 3, în timp ce 5️⃣ Russell era mult mai în spate. Totuși, Norris parcă a arătat din nou că, atunci când este sub presiune, greșește. Acum a greșit intrarea la boxe, frânând foarte târziu, și a greșit și ieșirea de la boxe, fiind foarte aproape de o penalizare pentru încălcarea liniei de ieșire.
Asta mi-a adus aminte de una din cursele anterioare unde a ieșit pe lângă Verstappen, dar el fiind cu roțile pe iarbă, unde era clar că nu are cum să depășească din lipsa aderenței. Uneori zici că se bagă yolo în față și mi-l închipui urlând “aaaaaah” în cască în acest timp.
Clasamentul s-ar fi putut schimba substanțial dacă am fi avut un safety car în a doua jumătate a cursei. Cu atâția debutanți, aproape că mă așteptam la un astfel de incident, dar mai bine că n-am avut parte de el. Un pluton compactat de safety car ar fi putut aduce multe surprize, inclusiv în Piastri vs Verstappen pentru locul 1 și Leclerc vs Norris pentru locul 3.
Antonelli a condus fără reproș. Hamilton a plecat de pe 7 și a terminat pe locul 7, dar am avut parte de o înfruntare bună de câteva tururi cu Norris.
Sainz și Albon au terminat pe 8 și 9 și mi se confirmă din nou că Williams este echipa favorită în acest an la locul 5 în clasamentul general, deși la distanță încă mare de locul 4.
Îmi pare rău să văd că Bortoleto nu confirmă deloc așteptările. Dintre debutanții din acest an, este pilotul cu cel mai bun palmares în campionatele inferioare. Mai mult ca sigur este vina echipei Kick Sauber, având în vedere că nici Hulkenberg nu obține performanțe mult mai bune.
The Good:
The Bad:
Piastri trece pe primul loc în clasament, iar Verstappen îl egalează pe Norris. Echipa McLaren este acum pusă într-o situație delicată: pe care pilot în va avantaja în cursele următoare, dacă vor fi puși într-o situație în care au de ales?
Norris și Piastri sunt tineri și cu mulți fani. 2025 pare anul în care ei doi se vor lupta pentru titlul mondial. Ce va alege echipa?
Piastri, apropo, are 24 de ani. Este născut și crescut în Melbourne dintr-un tată cu origini italiene, iugoslave și chineze și o mamă de origine scoțiană și irlandeză. Este singurul pilot care a câștigat în ani succesivi Formula Renault, Formula 3 și Formula 2 — practic a câștigat ultimele campionate în care a activat până ce a ajuns în Formula 1.
Russell rămâne aproape de Verstappen, dar distanța crește apoi și Leclerc nu pare un concurent la titlu în acest an.
În clasamentul echipelor, Ferrari ar putea depăși în curând pe Red Bull, care practic rămâne echipa cu un singur pilot care aduce puncte. Remarcabil cât a urcat și Haas, fiind aproape de Williams pentru locul 5, deși cred că pe termen lung Sainz va aduce puncte mai multe echipei sale.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
1 comentariu
21/04/2025 la 4:39 PM
Cauciucurile arata asa pentru ca in turul de dupa final pilotii aduna “material” intentionat pe ele, ca sa creasca greutate totala a monopostului.
Alin(Citează)