►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
23 Apr 2025 ·
Gamers Nexus a făcut un documentar amplu despre tarifele vamale și impactul lor în America. Dacă vă uitați la el veți descoperi de ce să muți producția din China în SUA este ceva ce nu poate fi pus realist în practică.
A zis-o și Tim Apple, de altfel, acum ceva vreme, explicând că nu-i vorba doar de salariile angajaților, ci de disponibilitatea forței de muncă, de zeci de mii de angajați care lucrează într-o singură zonă ce produce majoritatea componentelor necesare, inclusiv unele minore precum șuruburi, mufe și alte asemenea elemente low-tech.
Puteți vedea același lucru și aici. Pur și simplu este imposibil să concurezi cu zonele din China unde fabrica de șuruburi s-a făcut lângă fabrica de oțel și lângă fabrica de carton și lângă cea de spumă, astfel încât tot ce ai nevoie pentru un anumit produs chiar și banal, de la producție și până la împachetarea lui, se află în același loc. Care loc de obicei este și lângă un port de amploare.
Taxele vamale au un caracter complex în prezent. Se taxează produsul finit, dar separat și aluminiul inclus în el, în funcție de cantitate și originea sa, pentru că se aplică în cascadă mai multe decizii de taxare luate de-a lungul timpului.
Și mai este vorba desigur și de salarii. Ora de lucru în China este de 2-4 dolari. În SUA, vreo 10-15 dolari minim și, vorba cuiva, americanii nu se înghesuie să lucreze pe salariul minim. Apoi adaugi salariile mai mari pe întreg lanțul de procurare, plus faptul că retailerii vor musai o marjă anume de profit, că au promis acționarilor anumite rezultate, și în practică prețurile se triplează pe noile taxe vamale, iar producătorii practic pierd bani.
The bad part: documentarul are 3 ore. Serios.
Dar e ok să nu vă uitați la tot. Dați la momentul 23:15 din clipul de mai jos unde Hyte, un producător de carcase de PC-uri, arată foarte deschis toate costurile lor. Îi costă 92 de dolari să importe o carcasă (presupunând o producție de aproape 50.000 de bucăți). Ei își adaugă un profit de 5,28 dolari la fiecare carcasă. Magazinele care o vând (Best Buy, Amazon whatever) adaugă cam 30 de dolari peste totalul anterior și o vând cu 129,99 dolari, ca să fie competitivă pe piață cu alte modele.
Fac apoi calculul în diverse scenarii de taxe vamale deja introduse și unele amânate. Ies niște sume fantastice în care ei, ca producător, nici măcar nu-și mai pot adăuga cei 5 dolari profit, ci vând în pierdere – așa că nu mai vând. Au oprit importul de carcase în SUA.
Mi s-a părut o deschidere excelentă în a arăta costurile lor, marja internă și relația cu magazinele. Merită urmărit măcar acel segment.
Și acum s-ar putea spune “vești bune pentru Europa, atunci”, deoarece acei producători vor dori să vândă mai mult aici în UE pentru a compensa scăderea vânzărilor din SUA și deci poate vin cu prețuri bune. Asta nu este musai adevărat. Pentru a compensa taxele vamale, mulți cresc prețurile nu doar în SUA, ci și în restul lumii. Asta le permite să facă profit mai mic în SUA și mai mare în restul lumii, iar în medie ies mai bine decât dacă ar scumpi doar în SUA sau dacă ar renunța la vânzări acolo.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
Alătură-te discuției, lasă un mesaj