un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

East European Coffee Culture Festival este mai bun decât mă așteptam

4 Apr 2025  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

20 comentarii

Am fost la Coffeeast, la Hala Laminor, și s-a dovedit chiar peste așteptările mele. Vineri am mers cu Matilda și părinții mei. Sâmbătă cred că mergem din nou, cu Alice, în prima parte a zilei.

Coffeeast în 2025 este foarte mare, mult mai mare decât mă așteptam, și arată și mult mai bine făcut, mai profesionist organizat. Standurile au un aspect unitar, este spațiu mult peste tot, am băut cafea bună (gratuit), am mâncat patiserie excelentă la Piața 9, am văzut și discutat pe la diverse standuri despre băuturi și alte delicatese. Au trecut imediat trei ore și abia aștept să mergem încă o dată.

Aș fi vrut să fie mai multe mese și scaune. Există vreo două zone cu așa ceva, dar cred că sâmbătă și duminică se vor dovedi puține pentru miile de oameni care vor veni acolo.

Iată câteva fotografii:

Și diverse sfaturi:

Foarte multe standuri de-ale cafenelelor sau prăjitoriilor vă pot servi cu cafea filtru pentru degustare. Dacă vreți un espresso sau cappuccino sau flat white, sunt de fapt mai puține locuri pentru a savura unul și vă recomand:

  • punctul de Welcome Coffee de la intrare, care folosește cafeaua oficială a festivalului, care de fapt îi are în spate tot pe oamenii care au Origo și Brewzeus și este excelentă.
  • “caruselul” din dreapta scenei, unde cam în fiecare oră se schimbă niște barista de la diverse cafenele. Fiecare vine cu cafeaua sa și prepară o vreme acolo cafele pentru cine își dorește. Am băut acolo un cappuccino foarte bun cu cafea de la Murs Coffee, origine Nicaragua.
  • standurile Temple of Brewzeus și Coffeenativ prepară de asemenea la espressoare, iar la Origo Academy vă puteți prepara chiar voi una.

În rest, multă cafea filtru (V60 sau Syphon, mai bine zis), care în general este mai aromată decât cea la espresso, mai plăcută de sorbit lent. Dacă vreți una excelentă, mergeți să gustați la standul Mabo din cea numită Carmen Estate, care este excelentă. M-am bucurat că am gustat din ea acolo. La 126 de lei punga de 125 de grame, nu mi-aș lua acasă, nu cred că aș ști să o prepar la valoarea ei adevărată.

Cafea bună am mai băut și de la standul de pe lângă ei la Vitruvian Coffee. Au o cafenea nouă pe str Teheran 10, trec eu cândva și pe acolo.

După intrare, ne-am dus direct la cei de la Piața 9, care fac patiserie și dulciuri excelentă. Sunt din Cluj, dar urmează să deschidă în București, pe Calea Victoriei 145, cândva prin septembrie. Instagram îmi tot arată reclame la babka de la ei și anul trecut era o coadă atât de mare încât nu am prins. Mă aștept să fie la fel sâmbătă și duminică la Coffeeast și mă bucur că am prins mult mai puțină lume în ziua de vineri.

Am gustat și panettone de la ei, este foarte bun, cu un aluat aerat și gustos. Mi-a plăcut mai mult decât orice panettone din comerț, chiar și decât cele artizanale.

Undeva în zona scenei sunt și cei de la Marsepe, cu praline de ciocolată.

Am vorbit și cu cineva de la standul Pretty Good Coffee, l-am felicitat pentru ideea de abonament lunar la cafea, ceva ce înainte vedeam doar prin reclame de la servicii din SUA.

La un stand Gaggia am văzut noul Gaggia Classic GT, un espressor nou și care are foarte multe funcții pe care mi le-aș dori, precum posibilitatea de a închide boilerul de abur pentru a nu consuma degeaba curent dacă nu  intenționezi să spumezi lapte, reglaje ușoare de preinfuzie șamd. Am chiar un articol scris despre el, dar așteptam să apară în România ca să-i văd prețul și apoi îl public.

Frumos model, am salivat lângă el.

La un stand Lelit am văzut noi espressoare oarecum asemănătoare cu PL62s-ul meu, dar îmbunătățite în diverse aspecte care contează. De exemplu, rezervorul de apă era mult mai ușor de accesat și cu o gură mare prin care să torni apă în el, iar duza de tragere a apei era în partea de jos, eliminând furtului care intră din partea de sus în rezervor. Avea și picioare mari, ca să poți face mai ușor curat pe sub espressor.

Mi-a plăcut și că erau disponibile pe negru sau alb mat. Dacă aș avea de ales, nu aș mai lua espressor cu aspect cromat lucios, nu ține așa bine în timp.

Dacă vreți un vermut excelent, luați acest Moena. Se poate gusta la Coffeeast. Merge băut cu orice, de la apă tonică și până la diverse sucuri artizanale. Eu așa l-am gustat, cu un suc acidulat de pere, și combinația a fost excelentă.

Ritchie Blood Orange with a hint of passion fruit este de asemenea un suc bun. Pe la același stand, cel al Tao Foods, am încercat o băutură de la Bottle Green. Au două tipuri de băuturi, de fapt, cele numite Cordial sunt siropuri pe care le diluezi cu apă plată sau acidulată pentru a face un suc bun și natural, iar cele numite Sparkling Presses sunt deja pregătite, ca o șampanie de copii, fiind acidulate și cu puțin zahăr (4,5%, dacă am reținut corect).

Pain Plaisir au multă patiserie pe acolo și mai nou fac și crackers în colaborare cu Zăganu.

Cei de la Kofi Ti (cică așa se scrie, nu Kofiti) fac mai nou și Kraft Cola. Am gustat din ea, este bună, plăcut aromată, zahăr doar 6,5% față de cei 10% de pe o Cola clasică.

Față de anul trecut există o zonă și mai mare de artizanat și produse adiacente cafelei, inclusiv căni frumoase făcute manual, termosuri, diverse accesorii, chiar și jucării sau decorațiuni. Mai găsiți pe acolo și dulciuri de multe tipuri, limonade, un stand cu ceai matcha și toate accesoriile necesare pentru a-l prepara ca asiaticii.

Am văzut și destule standuri de business, unii cu soluții de POS, alții cu un robot barista, espressoare automate, pungi de cafea și alte materiale de împachetare șamd. Bănuiesc, însă, că cei din domeniul Horeca știu deja despre ele și că pot discuta acolo diverse parteneriate.

    20 comentarii

  1. Piata 9 nu-s din Oradea? Am mancat cel mai bun croissant acolo

      (Citează)

  2. Piata 9 sunt ok ish la Babka dar eu prefer pe cea de la Miez Brutarie artizanala. Au avut niste probleme in ultima vreme dar acum i gasiti la Balls in fiecare miercuri si vineri.

      (Citează)

    • Hai ca e excelenta babka lor, nu doar OKish. Pe cei de la Miez ii știam din Piață Amzei, dar de când au plecat de acolo n-am reușit sa mai iau nimic de la ei din păcate.

        (Citează)

  3. Doar la a doua “lectura” am vazut ca un croissant e 25 de lei… Sunt pe aici ceva colegi cititori din Europa de Vest care sa ne confirme pretul de 5 Euro pentru un croissant?

      (Citează)

    • Eu sunt în România de Vest și dau 22 de lei pe un croissant cu fistic, la o patiserie care îmi place mie. E destul de mare, nu e genul de croissant din care să mănânci două bucăți sau să mai iei și o prăjitură pe lângă – arată cam ca și cel din poze. Nu știu la ce te ajută să compari prețuri, dar am găsit (la o simplă căutare, nici nu știu dacă e relavant sau nu), ceva similar în Viena la 6 euro.

        (Citează)

    • In Amsterdam cel mai bun croissant e facut de “Fournil de Sebastien” – toti francezii care locuiesc in Amsterdam il recomanda ca fiind cel mai bun. Era €1.8 pana de curand cand l-au facut €2 si au pus un anunt mare ca toata cresterea de preturi se duce direct in cresterea salariilor

        (Citează)

    • In spania dau 1.7€ pe un croissant cu unt si 2.2€ pe unul cu ciocolata inauntru si cioco chips pe afara.
      Si 1.2€ un cortado cu lapte (echiv. espresso machiatto) ca sa alunece mai bine croissantul.
      La o cofetarie-bar tinuta de niste italieni.

        (Citează)

  4. A fost anualul Coffee Festival si in Amsterdam, in NDSM – am fost azi dimineata.
    A avut si Mabo un stand. Am stat de vorba cu Bogdan Georgescu acolo. Din pacate nu mai aveau Carmen Estate, dar mi-a zis Bogdan ca oricum nu mi-o vindea pentru ca am un aparat “superautomat” – un Philips care face direct cappucino (5400 parca) si a zis ca stric orzul pe gâște daca o bag in ala. Am luat vreo 4 pachete din alte sortimente.

    Ma bucur ca au venit si anul asta, sper sa-i revad la anul. Intre timp sper sa-mi iau o rasnita si un espressor ceva mai profi

      (Citează)

    • Aia Carmen e senzație într-adevăr. Mi se pare ca la brew îți dai seama mai ușor de arome decât la espresso. Dacă ai un v60 tot e bine, nu e musai sa schimbi espressorul.

        (Citează)

  5. dam167:
    Eu sunt în România de Vest și dau 22 de lei pe un croissant cu fistic, la o patiserie care îmi place mie. E destul de mare, nu e genul de croissant din care să mănânci două bucăți sau să mai iei și o prăjitură pe lângă – arată cam ca și cel din poze. Nu știu la ce te ajută să compari prețuri, dar am găsit (la o simplă căutare, nici nu știu dacă e relavant sau nu), ceva similar în Viena la 6 euro.

    Sigur ca ma ajuta sa compar preturile… Angajatii care produc croissant-ele alea nu sunt platiti nici pe aproape ca si cei din Madrid, Viena, Amsterdam sau Munchen. Chiriile ma gandesc ca nici ele nu se aproapie. Nici eu nu am salariul precum in orasele de mai sus. Totusi preturile pentru produse de genul asta sunt dublu sau intr-un caz fericit +50%… Ce se intampla in HoReCa in RO e o japca generalizata!

      (Citează)

    • Daca vorbim strict de P9, ai fi ‘uimit’ la faza cu salariile. Si conditiile de lucru. Si asa cum o apa plata de 2 lei costa 10 cand te duci la vreun festival, comerciantul nefacand absolut nimic in ciclul de productie al produsului, e undeva normal sa dai 5-10 lei in plus pe ceva (foarte bun – dupa cum au dovedit-o cozile permanente din cele 3 zile). Cafeaua peste tot a foat gratis, deci de acolo “castigai” ce pierdeai la croissante, daca tot vb de perceptie.

        (Citează)

    • Asta remarc si eu, am locuit multi ani in Frankfurt oana in 2024 si mergeam aproape zilnic la cafenele diverse. Un croissant era 1.2-1.5 eur, o cafea 2-3 eur, poate spre 4 una de fitze.
      La noi e 15-20 lei croissantul (aproape dublu) si tot la fel o cafea (semnificativ mai scumpa); merg des prin bucuresti la cafele si nu am vazut mai ieftin. Culmea, e plin peste tot, nu de putine ori ma gandesc ca daca as fi patron acolo as dubla preturile fara probleme.
      Ieri, pe la unirii, pe vantul acela, la cafea de 18 lei si 25 croissantul era plin si la mesele de afara! Nus daca romanul e bogat sau germanul e sarac..

        (Citează)

    • Multe chestii care in alte tari sunt produse cotidiene banale pe care si le permite absolut oricine, in RO sunt marketizate si vandute ca produse de lux pe care doar o minoritate si le permite.

      In RO nu s-a ajuns inca la economy of scale nici macar la multe produse de uz cotidian pentru ca tara e mult prea saraca ca sa cumpere regulat volume mari.
      Si atunci cam orice produs (de calitate decenta) care se vinde in RO se vinde in volume prea mici cu adaosuri prea mari, uriase de-a dreptul. Nici prea multa concurenta reala nu e, prea putine businessuri straduindu-se sa se evidentieze prin ceva unic. Alta explicatie nu gasesc pentru acest fenomen cvasi-generalizat unde atatea si atatea produse absolut banale se marketizeaza de parca ar fi bijuteriile coroanei.

        (Citează)

    • @Tom: croissantul cu fistic (nu știu câte grame are, dar e și mare) e noua fiță peste tot, normal că e scump. Dar discutăm despre București, la un eveniment, nu despre o patiserie din Petroșani. Nu-i nici un fenomen cvasi-generalizat, doar că în orașele mari, în buricul târgului găsești și lucruri scumpe, comparabile cu restul Europei. La Carrefour era un leu și ceva un croissant simplu.

      Sunt convins că și în Frankfurt găsești astfel de produse la prețuri mai mai ca în București.

      @Add01: am căutat și eu la nimereală un bistro / restaurant în București (Bistro Lanka, cu review-uri bune) – un cappucino e 12 lei. Nu te obligă nimeni să bei cafea doar la Unirii.

        (Citează)

    • @dam167

      Omule, de oriunde ai privi, nu exista “croissant de lux”, exista croissant simplu, cu unt sau cu ciocolata (le gasesti la supermarket cu 0.75-0.9€) sau in cofetarii/patiserii, facute artizanal in laboratorul propriu si costa 1.6-1.8€, respectiv 2.1-2.4€ si exista croissant-specialitate cu diverse umpluturi si toppings care costa intre 2.5 si 3€. Niste produse cat se poate de banale. Si ieftine. Sigur, dupa “model”, unele foarte ieftine, altele doar…ieftine.

      A, vrei o “experienta”? Mergi la un restaurant bine cotat, acolo platesti o experienta cu adevarat unica si preparate pe masura.

      Nu mai puneti botul la orice traznaie hipsterista impachetata si marketata sa atraga tot felul de naivi. Incercati sa nu justificati aberatii prin alegerile facute.
      Patiseriile alea nu sunt facute nici de chefi cu stele Michelin, nici de Sfantul Petru care a descoperit baking-ul recreational.
      Patiserie absolut banala. Probabil de calitate peste medie, dar tot banala.

        (Citează)

  6. Radu, asteptam Articolele interesante din fiecare duminica.
    Din cauza serviciului ma trezesc si duminica dimineata devreme – aveam 2 ore de liniste pana se trezea toata casa in care savuram link-urile tale.
    Sper ca e totul in regula – nu renunta la ele.

      (Citează)

  7. Tom:
    Multe chestii care in alte tari sunt produse cotidiene banale pe care si le permite absolut oricine, in RO sunt marketizate si vandute ca produse de lux pe care doar o minoritate si le permite.

    In RO nu s-a ajuns inca la economy of scale nici macar la multe produse de uz cotidian pentru ca tara e mult prea saraca ca sa cumpere regulat volume mari.
    Si atunci cam orice produs (de calitate decenta) care se vinde in RO se vinde in volume prea mici cu adaosuri prea mari, uriase de-a dreptul. Nici prea multa concurenta reala nu e, prea putine businessuri straduindu-se sa se evidentieze prin ceva unic. Alta explicatie nu gasesc pentru acest fenomen cvasi-generalizat unde atatea si atatea produse absolut banale se marketizeaza de parca ar fi bijuteriile coroanei.

    Foarte bun comentariul tau. O chestie precum croissant-ul pe care ar trebui sa o poti lua zilnic, la noi e la categoriai “delicatese”.

    Printre posibilele cauze am mai identificat:
    – lipsa grava de educatie financiara a romanului (citeam zilele trecute o stire care reconfirma ca romanii cheltuie cel mai mare procent din venit pe alimente si bauturi nealcoolice);
    – numarul mare de pitipoance si cocalari care trebuie sa fie vazut in locuri din astea cu staif;
    – Hedonismul si narcisimul la cote alarmante;
    – Patronache romani hulpavi, asta se vede usor cand te uiti pe situatiile financiare ale companiilor lor…

    Dincolo de toate, vorba aia “Prost nu e ala care cere!”.

      (Citează)

    • E bun comentariul pentru că îți convine ție – nu rău, ci doar speculativ. O chestie precum croissantul o iei de la 1 leu la cât o fi prin vreo cârciumă de lux. Nu înțeleg cine te obligă să iei la 25 de lei, și nici de ce ar trebui să ceară respectivul cât consideri tu că ar trebui să coste.

      Nu văd ce legătură au cocalarii și pițipoancele, sau educația financiară (care înseamnă complet altceva) cu prețurile care nu îți convin. În general cârciumile care nu au clienți, sau care nu au un rulaj suficient indiferent de numărul de clienți, se închid.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus