un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Bursă, criptomonede, fonduri de investiții și imobiliare – ediția de aprilie 2025

25 Apr 2025  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Luna aceasta a fost dezastruoasă pentru bursa americană. Taxe vamale au fost introduse și scoase aproape în fiecare zi în primele săptămâni din aprilie. Acțiunile NVIDIA au scăzut dramatic. Tesla a raportat profit cu 71% mai mic. Trump s-a certat și cu șeful Rezervei Federale.

Ușoara acalmie din ultimele zile nu înseamnă nimic. Administrația americană poate suci oricând toate deciziile luate până acum, iar teama investitorilor vine de fapt din observația că nu există un plan și nu există decizii luate după studii de impact, ci după ureche.

Știți ce a mers însă bine? Aurul. Și mă bucur că am putut profita de asta.

BURSA

Acțiunile NVIDIA au scăzut constant în acest an, pe fondul scandalului cu China și al apariției DeepSeek. Acum se învârt pe la 100 USD, departe de cei 150 USD de prin noiembrie și decembrie. Culmea este că bula AI nu s-a spart și NVIDIA probabil va anunța rezultate record și pentru acest trimestru, dar scăderea acțiunilor vine pe un fond de teamă. Oamenii se tem de piața americană și de companiile care ar putea cădea brusc sub incidența unor taxe vamale mari sau a unor restricții introduse de statul chinez.

Iată NVIDIA în ultimele 6 luni:

Analiștii dau în continuare o țintă înaltă pentru NVIDIA la 12 luni, în jur de 180-200 USD:

Mi se pare wishful thinking. Compania poate că are finanțele solide, dar este imposibil de prezis politica perechii SUA-China și reacția investitorilor. Eu n-am vândut acțiunile atunci când au început să scadă, așa că sper să aibă dreptate.

 

În ce privește Tesla, rezultatele financiare de acum câteva zile au fost foarte slabe, cu o scădere de 71% a profitului. Venitul a scăzut cu 2 miliarde de dolari. Vânzările au scăzut semnificativ în lume, în special în unele țări mari.

Culmea este că acțiunile Tesla au crescut aproape 10% după anunțarea rezultatelor. Un motiv ar putea fi pentru că Musk a anunțat că se va retrage treptat din rolul său din administrația americană, lăsând doar 1-2 zile pe săptămână pentru asta, și revenind la conducerea Tesla. De asemenea, a zis că el insistă pentru taxe vamale mici, care încurajează dezvoltarea și business-ul.

Tesla a mai anunțat și planul de a lansa servicii robotaxi în Austin în luna iunie și de a produce un milion de roboți Optimus pe an în 2029.

Personal nu înțeleg de ce au crescut acțiunile și cred că nici Musk nu înțelege ce are lumea cu el. De exemplu, a spus că protestele împotriva Tesla au fost prea bine organizate și deci sigur plătite de cineva. Mă mir că n-a dat vina direct pe Soroș sau pe BYD.

În primul rând, americanii or fi cumpărat mai puține Tesla pentru că Musk s-a băgat la concedieri și emailuri amenințătoare prin DOGE, dar vânzările în restul lumii au picat pentru că Musk se băga în politica altor țări, sprijinind pe față un partid extremist din Germania și dând tweeturi inclusiv despre judecătorii din România. Vânzările n-au scăzut pentru că Musk nu era prezent la sediul Tesla ca să conducă acea companie, ci pentru că are apucături nasiste și mesaje extremiste care sunt total în opoziție cu mentalitatea clientului uzual de mașini electrice. Gândiți-vă numai la câtă prostie a fost acolo apropo de Germania. Să ai fabrică acolo, să fie una dintre piețele tale principale și totuși tu să susții pe față extremiștii care n-ar cumpăra nici morți mașinile pe care le produci?

Părerea mea este că, dacă Musk vrea ca Tesla să-și revină ca imagine, nu trebuie să se întoarcă în companie, ci să demisioneze total de la conducerea ei și să o încredințeze altcuiva. Asta ar trebui să-i ceară investitorii.

Tesla are oricum problema mai mari de core business. Cybertruck se poziționează tot mai mult ca un eșec. Un milion de precomenzi, dar cu vânzări totale de mii de unități și stocuri mari nevândute care stau prin parcări. Producția deja a fost micșorată. Chinezii au recuperat pe partea de tehnologie și sunt lideri în baterii, tehnologii de încărcare și autonomie de aproape 1000 de kilometri.

Acțiunile Tesla sunt acum pe la 250 USD, cam cât erau și prin octombrie. Au crescut până la 450 USD după victoria lui Trump, crezându-se că Musk va fi avantajat de asta. Musk și-a distrus cu mâna lui toată încrederea pe care o primise.

Dacă vă uitați însă la principalele companii din SUA, majoritatea au scăzut semnificativ în această lună. Este incredibil că toată această pierdere a fost cauzată de planuri proaste și declarații păguboase. Nu există o criză reală care să declanșeze aceste scăderi, nu au existat falimente și căderi bancare ca în 2008. Este o criză făcută de beția de putere.

Trump face ceea ce a promis că va face. Omul spune de foarte mulți ani că americanii sunt trași în piept de China și trebuie introduse taxe vamale. Înțeleg că prin anii 90 cerea același lucru pentru electronicele japoneze. Cred că toată lumea l-a ignorat până ce a ajuns președinte, cu puteri executive și fără consilieri pricepuți, moment când a făcut ce a vrut și iată consecințele.

Mă întreb dacă chiar se aștepta ca, imediat după introducerea taxelor vamale, China să vină ploconindu-se la americani, așa cum pretindea că se va întâmpla în diverse mesaje din campania electorală. Poate că da. În acest caz, aș spune că nu cunoaște China, un stat care își produce în interior de toate, iar cetățenii ascultă ordinul de la partid dacă de mâine li se spune să nu mai cumpere nici un produs american.

Părerea mea este că de fapt chinezii sunt reținuți și nu vor să retalieze mai puternic pentru că au o relație simbiotică față de SUA. Sunt printre cei mai mari creditori ai SUA și exportă și masiv acolo. Vor ca SUA să funcționeze totuși bine și acesta este motivul pentru care nu zic vreun “de mâine blocăm toate exporturile Apple din China pentru niște controale, că parcă nu au dosarul cu șină de care trebuie“.

 

Într-o zi președintele Rezervei Federale a declarat că administrația Trump a adus schimbări semnificative și a introdus taxe vamale mai mari decât se aștepta lumea. A doua zi Trump a postat: ““Jerome Powell of the Fed, who is always TOO LATE AND WRONG, yesterday issued a report which was another, and typical, complete ‘mess!’ Trump wrote. “Powell’s termination cannot come fast enough!””

L-a mai numit și “a major loser”. Câteva zile mai târziu a declarat că nu-l va concedia. Apoi l-a atacat iarăși pentru politica monetară. Na, prezi acum vor evolua bursele în acest context.

 

Iată evoluția S&P 500 și NASDAQ 100:

Investitorii sunt pe Fear, dar măcar nu mai este dezastrul de la începutul lunii, când indicele era la valoarea 4.

AURUL

Aurul a crescut cu peste 20% în acest an. Iată un grafic de la noi, unde prețul pe gram era pe la 400 de lei în decembrie și zilele trecute a atins 480 de lei. În vremuri de criză, mulți investitori preferă să ia aur, iar știrile spun că și statul chinez a mai cumpărat câteva tone de pe piață.

Am profitat și eu de acest trend. Pe la final de martie am vândut ce acțiuni mai dețineam, când era clar că urmează un rollercoaster. La început de aprilie am mutat niște bani în aur. Sunt deja la +6%.

N-am cumpărat la propriu aur, ci am băgat banii care erau deja în eToro din vânzarea de acțiuni într-un ETF numit SPDR Gold.

The SPDR Gold ETF is an exchange traded fund that aims to offer investors an innovative, relatively cost efficient and secure way to access the gold market. The fund has been trading since 2004, and is the largest physically backed gold exchange traded fund in the world. The fund is managed by State Street Global Advisors, the asset management division of State Street Corporation, which is a major wealth management and investment firm headquartered in Boston, Massachusetts.

The investment objective of SPDR Gold Trust is for SPDR Gold Shares to reflect the performance of the price of gold bullion, less the fund’s expenses. For many investors, the costs associated with buying shares in this ETF in the secondary market and the payment of the fund’s ongoing expenses may be lower than the costs associated with buying, storing and insuring physical gold in a traditional allocated gold bullion account.

The trustee of the fund is BNY Mellon Asset Servicing, and the custodian of the physical gold is HSBC Bank. The SPDR Gold exchange traded fund is listed on the NYSE where it trades under the stock ticker GLD.

Are aceeași evoluție cu prețul aurului și este, într-adevăr, o metodă simplă de a investi în aur. Să deții lingouri sau monede oficiale emise de bănci este mai complicat, într-adevăr, la fel și să cumperi aur pe la târguri. Printr-un ETF vinzi când vrei și ai banii în 3 zile lucrătoare.

FONDURI DE INVESTIȚII

Fondurile au aceeași problemă ca și acțiunile, evoluează într-un mod greu de estimat în această perioadă. Depinde mult și în ce fond investești, de asemenea. Titlurile de stat sunt safe, ceva pe Europa emergentă poate nu așa de mult.

Aș vrea mai degrabă să vă atrag atenția asupra faptului că ING oferă 5,5% dobândă pe an la depozite bonus. Au acolo în Homebank un cont de economii. Dacă mutați niște bani în el, îi puteți pune într-un depozit bonus pe 4 luni, cu dobândă de 5,5% pe an.

CRIPTOMONEDE

Bitcoin a evoluat nebunește în ultima lună și a trecut de la un minim de 75.000 USD la 93.000 USD acum. În ultima zi a evoluat chiar de la 94k la 91k și apoi înapoi la 93k. Sunt fluctuații mari.

Indicele Fear and Greed pentru criptomonede este însă mult mai optimist decât cel pentru acțiuni.

IMOBILIARE

Conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (it’s a thing), vânzarea la nivel național a crescut cu 2% față de martie 2024. În București a scăzut, de fapt, față de anul trecut, dar în martie 2025 au fost cele mai multe tranzacții din 2025.

Cele mai mari creșteri de tranzacții au fost în Timiș, Cluj și Constanța.

În ce privește chiriile, o analiză Storia spune că au scăzut față de luna anterioară:

Comparativ cu luna anterioară, prețurile au crescut în cazul garsonierelor (+7%) și apartamentelor cu două camere (+15%) din sectorul 1, dar și în cazul garsonierelor (+2%) și apartamentelor cu trei camere (+5%) din sectorul 2. De asemenea, prețurile au scăzut în cazul apartamentelor cu două camere din sectorul 2 (-2%), din sectorul 3 (-2%) și din sectorul 5 (-3%), dar și în cazul apartamentelor cu trei camere din sectorul 1 (-1%), din sectorul 4 (-5%) și din sectorul 5 (-3%). În cazul celorlalte sectoare și tipuri de imobile au fost înregistrate stagnări.

Sectoarele 4 și 6 sunt cele mai slabe, în medie, pentru închiriat un apartament:

 

    6 comentarii

  1. Depozitele ING au dobânzi mici, ca de obicei, TBI au cele mai bune depozite și se face totul online, rapid și sigur. De ce as pune la ING când am la TBI 6.6% pe 3 sau 5 luni.

      (Citează)

  2. “Sectoarele 4 și 6 sunt cele mai slabe, în medie, pentru închiriat un apartament:”

    Trebuie raportat si la costul de achizitie, nu doar la suma overall pe care o castigi din chirie. Degeaba iei 1200 de euro chirie daca apartamentul a costat 300k, mai bine iei 450 de euro chirie pe o garsoniera care costa 80k (cifre aruncate din burta)

      (Citează)

  3. Tano:
    Depozitele ING au dobânzi mici, ca de obicei, TBI au cele mai bune depozite și se face totul online, rapid și sigur. De ce as pune la ING când am la TBI 6.6% pe 3 sau 5 luni.

    Mda, am zis si eu sa instalez acum aplicatia TBI sa vad ce si cum.
    Dupa ce a ramas blocata, am resetat parola, pana la urma am intrat.
    Dupa 5 secunde deja aveam reclama la Dyson pe tot ecranul. In aplicatia TBI.
    Pas.

      (Citează)

  4. Can te uiti la tabelul ala cu preturile medii la chirii, te intrebi cum pot unii oameni sa se mai gandeasca ca este de preferat sa locuiesti in chirie toata viata decat sa iti cumperi un apartament/o casa.

      (Citează)

  5. mArius: Mda, am zis si eu sa instalez acum aplicatia TBI sa vad ce si cum.
    Dupa ce a ramas blocata, am resetat parola, pana la urma am intrat.
    Dupa 5 secunde deja aveam reclama la Dyson pe tot ecranul. In aplicatia TBI.
    Pas.

    Te duci in sucursala si rezolvi.
    I-am intrebat de aplicatie, au zis ca au in plan sa lanseze una, dar nu se stie cand.
    O faci mai pe old school, mergi in banca si aia e.
    Pana la urma, diferenta de 1,1% fata de ING este suficienta sa treci peste.

      (Citează)

  6. ce fintech-uri folositi pentru a obtine dobanzi la sumele din EUR ?
    – Revolut – vad ca minus faptul ca e garantat de schema de garantare din Lituania. Poate fi o provocara cand/daca Puțin se vrea să-i “denazifice”.
    – ING are optiunea, dar costurile lunare/anuale mi se par prohibitive
    – Salt Bank nu ofera depozit in EUR
    – N26 n-am reusit sa-mi fac cont nici cant am fost fizic in Germania acum cateva luni.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus