un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Iată noile televizoare și electrocasnice Samsung high-end pentru 2025, plus viziunea lor despre conectivitate smart home și AI

31 Mar 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Samsung organizează anual un eveniment în care prezintă în Europa toate dispozitivele pe care le-a arătat și la CES, la început de an, și chiar mai multe. Majoritatea acestor televizoare și electrocasnice urmează să fie lansate în curând pe piață sau sunt deja în magazine, așa că iată pe scurt ce am văzut acolo și ce mi s-a părut special.

Tot cu această ocazie, am înțeles mai bine și care este strategia Samsung de a integra AI-ul în televizoare, dar și în electrocasnice conectate, folosind inclusiv comenzi vocale procesate de AI și tot felul de automatizări ce cresc confortul.

NOILE TELEVIZOARE OLED S95F și S90F

Am văzut noua generație de televizoare OLED de la Samsung. Au fost expuse două modele, unul din gama de top S95F și altul din gama imediat de sub ea S90F. Nu-i pot spune gama medie pentru că mie tot un model de top mi se pare, doar că plasat sub S95F.

Toate intră și sub umbrela Samsung Vision AI, despre care am scris mai jos, care descrie felul în care Samsung implementează AI-ul nu doar pe televizoare, ci și pe electrocasnice conectate și securizate.

Modelul S95D al anului trecut oricum era un televizor foarte bun, căruia nu avea ce să-i reproșezi. Samsung a pus pe acela inclusiv un strat anti-glare care diminua reflexia luminilor ambientale în ecran, pe lângă un panel OLED excelent și conectivitate avansată smart home și inclusiv compatibilitate Matter.

Ce are în plus atunci modelul S95F din 2025? Sunt trei îmbunătățiri majore:

  • ecran mai luminos, care poate ajunge până la 4000 nits. L-am văzut rulând câteva demo-uri foarte bine gândite pentru OLED-uri și calitatea imaginii era excelentă.
  • refresh-ul urcă la 165 Hz pe acest model.
  • procesor nou, numit NQ4 AI Gen3, care se găsește și pe alte flagship-uri Samsung. Procesorul este important pentru că trebuie să realizeze tot mai multe funcții de upscaling, compensare de mișcare, integrare cu alte dispozitive (am văzut demonstrat control dintr-un smart watch, cu tot cu mouse pe ecran), procesare HDR, traducere în timp real (există o funcție AI de Live Translate pentru câteva limbi) și altele.

S90F are același procesor nou, dar panelul nu beneficiază de stratul anti-glare și urcă în refresh doar până la 144 Hz. Sunt ușor ironic spunând doar 144 Hz, este un refresh mai mult decât suficient pentru orice gaming pe 4K.

Se mai păstrează între ele și diferența din 2024. Modelul de top S95F are sistem One Connect, prin care cutia sa de procesare și conexiuni nu este integrată în televizor, ci poate fi montată în altă parte, iar semnalul video și alimentarea sunt asigurate printr-un singur cablu. S90F are electronica integrată în spatele ecranului, fiind un televizor “clasic” din acest punct de vedere.

Apropo, anul trecut am avut S95D și S90D, iar acum sărim la S95F și S90F. Am întrebat pe acolo, dar n-am putut afla clar de ce s-a sărit peste sufixul E, nu că ar conta.

Mai important este că Samsung a anunțat 7 ani de update-uri de sistem de operare pentru televizoarele lor smart, începând cu unele modele din 2023. Este un suport îndelungat care asigură cele mai noi funcții AI și alte integrări, câtă vreme compatibilitatea nu este o problemă. Cei de la Samsung au spus că este metoda lor de a arăta că gândesc pe termen lung integrarea cu SmartThings și alte platforme smart.

THE FRAME PRO

Televizorul The Frame este modelul Samsung gândit pentru a afișa pe termen lung și diverse opere de artă sau imagini preferate de-ale tale. Un televizor stins este un dreptunghi negru pe perete. Samsung vrea să ții The Frame aprins mereu pe imagini frumoase și au contracte cu mari muzee din lume pentru a le prelua operele de artă.

Mai mult, poți schimba rama televizorului cu una care să-l facă să semene a tablou, iar ecranul televizoarelor The Frame are cel mai bun tratament anti-reflexiv pe care l-am văzut vreodată. Pur și simplu pare mat și te poate păcăli rapid că este doar un alt tablou pe perete.

The Frame Pro cumva reușește să îmbunătățească multe aspecte. Generația anterioară mi se părea că nu urcă în luminozitate maximă la fel de mult precum un televizor Neo QLED uzual Samsung, dar Frame Pro pare să fi rezolvat acest aspect. Televizorul este printre cele mai luminoase și printre cele mai intense pe care le-am văzut până acum, oferind culori superbe în conținut uzual HDR sau în gaming, mai ales că panelul urcă la 144 Hz.

Iar dacă vrei să fie și o ramă foto de 65 de inci sau să se deghizeze în tablou, afișând opere de artă din cele mai mari muzee ale lumii, poate face și asta. Mai mult, Frame Pro folosește tehnologia Wireless Connect, prin care cutia sa de electronică și procesare poate fi plasată oriunde în cameră, iar semnalul este transmis wireless la televizor.

Wireless Connect transmite televizorului semnat 4K la 144 Hz (și ar putea și mai mult, dar așa este ecranul The Frame Pro). S-a spus în mod repetat și că acea cutie wireless poate fi pusă oriunde în cameră și, cel puțin în showroom, chiar era montată undeva în lateral, pe o masă. O tehnologie wireless similară văzută de mine pe gama M de la LG avea nevoie mai degrabă de plasare în fața televizorului și fără obiecte între ele, deci este posibil ca Samsung să ofere o soluție mai performantă în acest aspect.

DIN FAȚĂ MUZEU

De altfel, Samsung a anunțat că toată partea de galerii de artă nu va fi limitată la gama The Frame, ci va fi disponibilă pe modelele de top din seriile Neo QLED și OLED.

The Frame rămâne cu avantajul unui ecran mat, care se pretează mai bine la astfel de afișaje. Am zis că și OLED-urile S95 (și în acest an și Neo QLED-urile QN990F, QN900F și QN90F) au ecran tratat anti-glare, dar nu este identic. Cel de pe Frame și Frame Pro este mult mai bun.

BESPOKE AI REFRIGERATOR

După ce anul trecut Samsung a prezentat un frigidere cu ecran de 21 și chiar și de 32 de inci integrate în ușă, care puteau afișa calendar, notițe, fotografii din Google Photos și chiar interfață de comandă pentru alte dispozitive Smart Home, Samsung lansează acum și frigidere cu funcționalitate foarte similară, dar ecrane de 9 inci, ceva mai discrete, numite ecrane AI Home.

 

Am văzut două modele, un side-by-side (adică 2 uși) și un french door (4 uși). Au desigur funcțiile uzuale de pe frigidere de top, adică placă metalică pe spate, filtru UV de igienizare, iluminare individuală pe fiecare nivel, cutii cu umiditate controlată diferit (poate vrei umiditate mai mare la legume, ca să rămână proaspete, dar umiditate mică într-o cutie de brânză sau de carne). Ecranul AI home de 9 inci mi s-a părut foarte luminos și de rezoluție înaltă, mai bun decât pe unele tablete din piață.

Ambele modele beneficiau însă și de doi algoritmi AI inediți. Unul dintre ei recunoaște alimentele pe care le introduci în frigider. Poate recunoaște singur în jur de 33 de alimente (lămâi, castraveți, lapte etc) folosind o cameră video integrată în interior și poți adăuga manual alte 50 de alimente pe care ulterior frigiderul să le recunoască automat. Odată ce le ia “pe inventar”, îți poate recomanda pe ecran rețete folosind preparate din interiorul frigiderului, ba chiar poate face asta în ordinea expirării lor, dacă ai precizat și asta.

Folosește serviciul Samsung Food pentru asta, instrucțiunile de gătit îți apar pe ecran și sunt recitate și prin voce, ba chiar poți trimite rețeta direct unui cuptor conectat, preconfigurându-l pentru gătit.

Mi s-a părut o demonstrație tehnologică interesantă. Nu știu câți oameni chiar vor asculta rețetele sugerate de AI Family Hub sau vor sta să-și catalogheze alimentele, dar sunt sigur că există o mulțime suficientă de oameni care vor modelul de top din orice domeniu, cu astfel de funcții inedite cu care să-și impresioneze vizitatorii.

Al doilea algoritm AI a fost și mai interesant pentru mine deoarece reducea consumul energetic al frigiderului. Aceste modele folosesc o soluție hibridă de răcire, un compresor eficient care este împerecheat și cu un element Peltier. Un element Peltier folosește o proprietate a unor perechi de materiale care, sub acțiunea unui curent electric, transferă căldură de la un capăt la celălalt. Altfel spus, un capăt devine rece, iar celălalt se încălzește proporțional. Aveau chiar și un element Peltier demonstrativ acolo, în care băgai mâna (Bene Gesserit style) și simțeai rapid cum îți este răcită. Avantajul unui element Peltier este că nu folosește piese în mișcare, lichid de refrigerare sau orice altceva, ci pur și simplu natura materialului redistribuie căldura la capetele sale.

Frigiderul acesta compresor + Peltier poate fi privit ca un automobil mild-hybrid, în care elementul Peltier ajută la răcire și are un consum foarte mic energetic. Mai mult, algoritmul AI îți învață în timp obiceiurile. De exemplu, dacă învață că dimineața deschizi de vreo 4 ori frigiderul ca să scoți alimente pentru mic-dejun, iar 20 de minute mai târziu îl deschizi din nou ca să le pui la loc, nu va acționa răcirea frigiderului după fiecare deschidere de ușă, știind că nu are rost, ci va începe răcirea după ce estimează că ai terminat și urmează să lași frigiderul în pace o vreme.

Asta este foarte diferit de un frigider “non-smart”, în care compresorul practic pornește la maxim imediat ce interiorul frigiderului s-a încălzit un pic pentru că i-ai deschis ușa. Per total, se obține o economie semnificativă de energie electrică.

Mi-a mai plăcut că aceste frigidere puteau deschide automat ușa. Poți să atingi un pic senzor de sub ușă sau poți să comanzi prin voce către Bixby deschiderea ușii, ceea ce este foarte util în diverse situații (gen oală de ciorbă). Bixby este chiar complex integrat pe comenzi vocale, recunoscând vocea persoanei care îi vorbește și afișând apoi pe ecran informații din contul Samsung asociat acelei persoane, precum calendarul ei din acea zi și altele.

Tot pe acel ecran, după cum spuneam, poți vedea și controla alte dispozitive smart. Poate fi inclusiv camera video a interfonului de la poartă. Dacă sună cineva și este integrat în SmartThings, îl vezi pe ecranul frigiderului și poți debloca și ușa.

BESPOKE AI LAUNDRY COMBO

Modelul acesta uimește în primul rând prin dimensiunile sale, fiind mult mai mare decât o mașină normală. Are 111 x 68,6 x 87,5 cm și cântărește 147 de kilograme, dar are și alte particularități care o fac inedită.

Una este cuva de mari dimensiuni de pe Bespoke AI Laundry Combo. Am deschis ușa și am avut impresia că, dacă aș fi contorsionist, aș putea încăpea chiar și eu cu totul în interior. Oficial capacitatea este de 18 kg pe spălare și 11 kg pe uscare și pare la fel de mare precum mașinile acelea de spălat din spălătorii publice.

Face și centrifugare la 1000 RPM și are un ecran de 7 inci din care îl poți configura rapid, dacă nu vrei să faci asta din telefon prin SmartThings. Am vorbit cu un reprezentant Samsung și am înțeles în sfârșit mecanismele prin care mașina aceasta și unele din celelalte game pot detecta tipul hainelor pe care le-ai pus în interior și cât de murdare sunt acestea.

Pe scurt, există algoritmi care injectează întâi o cantitate precisă de apă în mașină și apoi îi măsoară nivelul. O parte din apă se îmbiăa însă în haine, iar măsurând nivelul restului apei din cuvă, după câteva minute, algoritmul AI își dă seama ce tipuri de țesături sunt în în mașinărie bazat pe câtă apă au absorbit în acel timp și câtă apă nu.

Un senzor de turbiditate măsoară cât de murdară este apa din mașină după câteva minute de spălare. În funcție de cantitatea de praf sau mizerie dizolvată în apă, mașina de spălat Samsung își dă seama cât de murdare sunt hainele și inclusiv poate adăuga mai mult detergent în interior, că are un rezervor integrat.

Bespoke AI Laundry Combo nu doar că spală și apoi usucă singură foarte bine totul, dar are și alte funcții inedite. De exemplu, poți răspunde la telefon pe mașinărie. Un alt demo o arăta integrată cu o sonerie Ring. Pe ecranul mașinii vezi că sună cineva la poartă și poți chiar debloca ușa, totul prin integrarea în SmartThings a acestor dispozitive și a celor de la alte platforme smart home compatibile (peste 340, zice Samsung).

Nu știu cine stă atât de mult în fața mașinii de spălat rufe pentru a avea nevoie să vorbească la telefon de acolo. O văd utilă însă ca funcție pentru case foarte mari, când poate ești într-o spălătorie din subsol, împăturind rufe, și fix atunci te sună un curier că vine să-ți aducă un pachet, ba chiar sună apoi și la ușă. În loc să alergi spre aripa de est a casei, folosești sistemul AI Home de pe mașina de spălat rufe cu uscător.

Veți spune că poate ar trebui să ai oricum telefonul mobil în buzunar pentru acest caz, dar mie nu mi se pare că trebuie să cari telefonul mobil cu tine prin casă dintr-o cameră în alta, iar Samsung oricum tocmai asta dezvoltă, un sistem interconectat de dispozitive în care orice element smart —televizor, mașină de spălat, smart watch— îți poate arăta notificări din casă sau poate controla alte dispozitive.

ASPIRATORUL JET BOT COMBO AI STEAM+

Sub numele de cod VR9700, acest aspirator-robot este oferta Samsung în gama celor mai complexe aspiratoare de acest tip din piață. Are desigur mapare inteligentă care face harta casei și un senzor care recunoaște obiecte mici pentru a le evita sau semnala. Aspiră și dă cu mopul, având două perii rotative atașate, iar în plus datele despre casă, dar și comunicarea cu cloud-ul Samsung sunt criptate și securizate prin sistemul lor numit Knox, ceea ce elimină de fapt întrebările despre multe alte mărci unde nu știi cum sunt stocate și securizate datele tale sau cine are acces la senzorii robotului aspirator.

Mai mult, acest VR9700 este genul de aspirator-robot cu stație docking de mari dimensiuni, în care descarcă praful, dar și igienizează mopurile. În stație există un rezervor de apă curată și unul de apă murdară. Lavetele mopului sunt igienizate cu apă curată, dar și cu abur la 100 de grade, ceea ce le menține curate, iar apoi sunt uscate cu aer cald la 55 de grade. Este genul robot care face singur totul și periodic tu trebuie doar să-i înlocuiești sacul de praf din stație și să arunci apa murdară.

BESPOKE AI LAUNDRY și BESPOKE AI JET ULTRA

Nu vreți mașină de spălat combinată deja cu uscător, precum Combo-ul de mai sus? Am văzut aici și unități separate, numite Bespoke AI Laundry. Ambele aveau ecrane de 7 inci la rezoluție foarte bună, cu o interfață ce făcea foarte simplă alegerea programelor și oferea apoi informații despre mersul mașinăriilor.

Mașina de spălat, cel puțin, avea și un consum energetic cu până la 55% mai mic decât cerința minimă a clasei energetice A. Algoritmi precum AI Wash+ și AI Dry+ ajută la reducerea consumului, iar întregul mecanism de detecție a murdăriei și dozare automată a detergentului fac și spălarea mai eficientă.

Bespoke AI Jet Ultra este un aspirator vertical. Eu am testat unul Samsung acum vreo doi ani și era foarte performant. Acesta nou este și mai puternic, Samsung spune chiar că este cel mai puternic aspirator vertical de pe piață, ajungând la 400 wați, dar vine și cu avantaje suplimentare. De exemplu, senzori din vârf îl ajută să recunoască un colț de cameră, unde periei de pe capul de aspirare îi este imposibil să ajungă, iar în acel moment procesorul aspiratorului crește automat puterea de aspirare pentru a trage cât mai mult praf din locurile unde nu-l poate antrena chiar peria rotativă.

Același algoritm și senzorii aspiratorului pot identifica și tipuri de covoare pentru ajustarea automată a puterii de aspirare. Ajustarea se face aproape imediat ce intri sau ieși cu aspiratorul de pe covor. Am vorbit chiar cu un inginer coreean care mi-a explicat entuziasmat cum funcționează algoritmul respectiv și legătura cu forma periei și cum au eficientizat motorul pentru a-i crește performanța. Am plecat cu impresia că, indiferent despre ce electrocasnice vorbim, întotdeauna mai poți adăuga ceva nou sau îmbunătăți performanța existentă.

MONITORUL DE GAMING ODYSSEY G8

Am văzut de fapt două monitoare de gaming acolo. Unul dintre ele, Odyssey G9, este un model ultra-wide, rezoluție 5.120 x 1.440 (32:9 iese) cu panel OLED. Generația actuală, cod G91F, are refresh înalt și compatibilitate DisplayHDR 600, dar este atât de mare pentru birourile uzuale încât mi se pare un produs prea nișat, deși nu m-ar deranja să joc Flight Simulator pe așa ceva

Cel care mi-a plăcut este Odyssey G8, pe care sper să-l pot testa și eu. Este un monitor cu aspect elegant și reglabil pe înălțime. Ecranul este un QD-OLED de rezoluție 4K și refresh la 240 Hz, cu timp de răspuns de 0,03 ms, ceea ce pare overkill pentru gaming, având în vedere că nici noile RTX 5090 nu-l pot solicita la maxim, dar până la urmă este un model care va prinde multe generații de plăci video.

Sunt sigur că este foarte bun pentru gaming, iar un ecran OLED mă gândesc că este un mare avantaj în jocuri, unde multe dintre ele mai degrabă au scene avantajate de negrul absolut al unui astfel de panel, decât de luminozitate foarte mare. Eu nu-mi doresc luminozitate mare de la un monitor de care stau aproape, de exemplu, ci calitate maximă în zone întunecate, iar OLED-ul excelează acolo.

Vreau să-l testez și pentru că am impresia că un ecran QD-OLED poate fi un avantaj inclusiv în editare video, unde poți regla mai bine nivelurile de shadows și culorile. Voi încerca să fac rost de o mostră, după cum spuneam.

NOUL TELEVIZOR 8K QN990F

Acesta este noul vârf de gamă al televizoarelor Samsung, dacă socotim că cele 8K sunt peste cele 4K și cred că putem face asta. Modelul QN990F este unul Quantum Dot, tratat anti-glare și care în acest an urcă la 240 Hz refresh.

De asemenea, acest model beneficiază și de sistemul Wireless Connect, prin care cutia aceea ce conține partea electronică poate fi montată oriunde în cameră și transmite un semnal wireless către televizor, semnal care poate fi 8K la 120 Hz sau 4K la 240 Hz. Bănuiesc că nu mai este nevoie să spun că imaginea era impecabilă, iar panelul miniLED asigură multe zone de dimming pentru HDR-uri cât mai multe. Va fi disponibil în diagonale de la 65 la 98 de inci, dar prețul încă nu a fost anunțat.

SOUNDBAR-URI ULTRA SLIM

Și aceste soundbar-uri mi-au plăcut pentru că le-am găsit surprinzător de subțiri, de micuțe pe înălțime și adâncime. Practic, dacă pui televizorul pe perete și acest soundbar sub el, soundbar-ul nu va ieși mai mult în afară. Dimensiunile sunt de 38 mm înălțime și 40 mm adâncime.

Am văzut două modele, unul mai lung și altul mai scurt. Au coduri de model mai noi decât ce am găsit acum pe site-ul Samsung, dar probabil vor fi lansate în curând și în România. Cele mai scurte erau din seria HW-S710GD, sunt 3.1 și includ și subwoofer în pachet. Suportă Dolby Atmos Wireless și inclusiv sistemul Q-Symphony, prin care, dacă sunt cuplate cu un televizor Samsung compatibil, sunetul este proiectat simultan prin soundbar și prin difuzoarele televizorului simultan, obținând un sistem cu mult mai multe canale.

Cele mai lungi sunt din seria HW-S810GD și sunt modele 3.1.2, adică au în interior difuzoare suplimentare care proiectează în sus.

Nu știam de existența acestei serii, dar mi se pare binevenită pe piață. Sigur că nu vor fi la fel de puternice precum soundbar-urile uzuale, de dimensiuni mari, dar acestea ultra slim sunt gândite în principal pentru cei care își doresc un soundbar discret, micuț, pus sub televizor fie direct pe masă, fie pe perete. Din ce-am auzit eu acolo în expoziție, chiar și un astfel de ultra slim oricum oferă sunet mult mai bun decât o face doar televizorului, mai ales când adăugăm și subwooferul wireless din pachet.

FRIGIDERUL DE 75 CM LĂȚIME

Nu cred că acest frigider, cod RB7300, este musai un model al anului 2025, dar mie mi-a plăcut mult pentru că este printre puținele de lățime mai mare decât cei 60 centimetri uzuali ai acestor electrocasnice. RB7300 are o lățime de 75 cm, ceea ce înseamnă mai mult spațiu în interior pe fiecare raft și pe fiecare poliță de pe ușă.

Știți cum este uneori, fiecare centimetru în plus contează. Noi am avut un frigider de 70 cm și acei 10 cm suplimentari la fiecare nivel chiar se făceau simțiți. Îi simt lipsa, acum că avem altul de 60 cm. Cel Samsung văzut de mine avea chiar 75 cm și, dacă aveți loc de montat un frigider de lățime mai mare, nu stați pe gânduri, chiar merită.

Acest model în particular avea congelatorul în partea de jos, foarte mult spațiu pe ușă, mai multe cutii de depozitare în interior, placă metalică spate și inclusiv un sistem AI Energy Mode, care scade consumul energetic cu până la 15%. AI Energy Mode învață din comportamentul tău și își ajustează consumul în concordanță cu asta. De exemplu, dacă vede că de obicei gătești pe la ora 18, nu va trage tare să răcească interiorul de fiecare dată când închizi ușa pentru că știe că probabil o vei deschide din nou după câteva minute, ci așteaptă un timp înainte de a activa la maxim compresorul.

SSD-UL 9100 PRO

Acesta este SSD-ul de top de la Samsung care, ca producător de memorii flash, are și o gamă excelentă de SSD-uri. Observați că au trecut de la clasicele coduri precum 980 Pro sau 990 Pro la acest 9100 Pro, care este un SSD de tip PCI-Express 5.0.

Aceste SSD-uri au fost anunțate acum vreo săptămână sau două. În fotografia de mai sus se află modelul de 4 TB, care are un rating oficial de 14.800 MB/s pe citire și 13.400 MB/s pe scriere. Există și o variantă de 8 TB, de altfel. Cea de 2 TB costă în jur de 1.400 de lei, creșteți cu 80% prețul la fiecare dublare suplimentară a capacității.

TELEVIZORUL MICRO LED

L-am păstrat pe acesta pentru final pentru că în sfârșit am văzut cu ochii mei un televizor Micro LED adevărat. Ca să pun lucrurile în context, acest televizor de 110 inci era listat pe eMAG și Altex la 730.000 de lei, adică în jur de 150.000 de euro, iar din câte știu eu s-au vândut vreo două bucăți în România.

Tehnologia în sine este inedită. Cea Micro LED este foarte asemănătoare cu cea OLED, adică fiecare pixel în sine este auto-iluminat și emite lumină. Diferența este că pixelii OLED-urilor sunt fabricați din materiale aparținând chimiei organice (este în nume, Organic LED), pe când Micro LED-urile sunt produse din materiale anorganice precum nitrat de galiu și nitrat de indiu.

Aceste materiale din televizoarele Micro LED oferă luminozitate mult mai mare și rezistență mult mai mare în timp, deci durată de viață mult mai lungă. În același timp, se pot stinge la nivel de pixel, deci obțin și negru absolut.

Tehnologia nu este nouă, eu am scris de ea prin 2018 și acest televizor cred că este modelul din 2021 sau poate mai nou. Micro LED-urile nu au devenit încă mai populare în piață pentru că, spun zvonurile, tehnologia de producție este greu de stabilizat, de obținut la un randament bun și la costuri reduse.

Oricum ar fi, acest Micro LED de 110 inci de la Samsung, cod MNA110MS1ACXXH, oferea o imagine excelentă. Este un televizor 4K, dar foarte luminos și cu culori excelente. Dacă Micro LED va fi viitorul televizoarelor, este unul bun.

Acest model în particular avea și ceea ce Samsung numește monolith design, adică aceeași grosime peste tot, un paralelipiped perfect, gros de 25 mm. De asemenea, ecranul nu avea o ramă neagră, un bezel, ceea ce contribuia la aspectul premium.

SAMSUNG VISION AI

Toate televizoarele prezentate se află sub umbrela unui concept numit Vision AI de către Samsung. Acest Vision AI are trei piloni:

1️⃣ imagini și sunet optimizate prin inteligență artificială. Am văzut câteva demo-uri bune de tip before and after în care AI-ul din televizoare face diverse optimizări, precum upscaling prin rețele neurale (recunoaște obiectele din imagine și asta ajută mult la creșterea rezoluției lor), îmbunătățirea unor mișcări rapide (minge de fotbal, scroll de text pe burtiere), îmbunătățirea imaginii (de exemplu iluminarea suplimentară a unor zone negre dacă sunt înconjurate de unele foarte luminoase, pentru a face vizibile detalii și acolo).

2️⃣ integrare cu SmartThings, platforma Samsung de smart home și obiecte conectate. 340 de companii partenere sunt de asemenea compatibile cu SmartThings, precum Tapo sau Philips Hue sau Ring. Televizorul îți poate afișa deci imagini de la camerele video, un dashboard din care să activezi lumini sau alte dispozitive, notificări de la electrocasnice compatibile samd. Ați citit mai sus cum inclusiv mașinile de spălat haine devin tot mai complexe.

3️⃣ experiențe personalizate, precum wallpaper generat de un AI și alte funcții conexe.

Toate acestea sunt securizate prin Knox. Am vorbit chiar cu un specialist în astfel de lucruri și l-am întrebat ce face, mai exact, sistemul Knox lansat inițial pe mobile și în ultimii ani extins la televizoare și electrocasnice conectate. Sunt mai multe funcții în Knox, dar, pe scurt, sistemul folosește criptare pentru securizarea datelor personale, în special a parolelor, astfel încât acestea și alte chei de login să nu poată fi interceptate în clar atunci când circulă între diversele dispozitive din casă sau către cloud-ul de control.

Knox are o memorie proprie pentru astfel de date, izolată de memoria principală a dispozitivului. Accesul aplicațiilor 3rd party nu este permis, ci sistemul de operare Samsung preia cereri de date și doar el poate accesa informațiile securizate Knox. Mai există și diverse alte metode, precum izolarea rețelei în jurul unui dispozitiv problematic și alte principii de securitate.

Am văzut demonstrații pe toate cele trei principii de mai sus. Știu că este greu uneori să vezi diferența între algoritmi de upscaling, atât la modul on-off pe propriul televizor, dar și între modele diferite. Am văzut eu acum și da, sunt ușor de observat când ai două televizoare unul lângă altul. Sunt diferențe subtile, de fapt, dar uneori acei algoritmi AI de pe Samsung fac fața unei persoane mult mai clară sau îmbunătățesc semnificativ detalii fine de arhitectură sau texturi.

Există și o funcție Live Translate, dar nu va fi disponibilă în România. AI-ul din televizor traduce automat subtitrarea în alte limbi, ceea ce mi-ar plăcea să văd implementat pe scară cât mai largă pentru a face accesibil orice canal TV. Samsung a introdus inclusiv pe telecomenzile anului 2025 un buton AI, în partea de sus, cu care poți activa astfel de funcții sau informații adiționale despre filmul la care te uiți, actorii săi, chiar și diverse alte comenzi avansate.

În ce privește integrarea SmartThings, s-a zis inclusiv despre posibilitatea ca ceasul tău inteligent, când detectează că ai adormit, să închidă automat televizorul. Am văzut un demo în care controlezi televizorul din ceas și mă refer prin gesturi și mișcarea mâinii, când ceasul devine un fel de mouse pe care-l miști în aer.

Am văzut chiar și o integrare disponibilă doar pe laptopuri Samsung în care puteai trece mouse-ul de pe ecranul laptopului pe cel al televizorului. Nu mă refer la secondary display pentru PC. Pur și simplu, având televizorul în preajmă, îl puteai controla prin Netflix și alte aplicații folosind mouse-ul conectat la computer, ba chiar puteai scrie și din tastatură direct în televizor.

Întreaga idee de AI și interconectivitate prin Smart Things merge și pe electrocasnice. Am scris mai sus despre frigiderul care recunoaște alimentele din interior, îți spune ce ai putea prepara cu ele și, dacă ești de acord, transferă programul de gătit la un cuptor inteligent. O mașină de spălat recunoaște tipul țesăturilor puse la spălat și cât de murdare sunt, apoi configurează automat și programul lor de uscare. Ecranul de pe frigider răspunde la comenzi vocale, îți arată fotografiile familiei și te lasă să răspunzi la videointerfon. Sunt diverse funcții AI și în spate pentru reducerea consumului energetic sau ajustarea iluminatului.

Am rămas cu impresia că Samsung mizează puternic, cel puțin în zona premium momentan, nu doar pe AI, pentru că această orientare era deja clară, ci și pe interconectivitate între dispozitive și nu doar Samsung. Cum mi-a spus un om de-al lor, în timp ce discutam despre noile televizoare, orice ecran poate fi acum un televizor, chiar și cele de telefon, tabletă sau frigider. Samsung vrea să ai funcții cât mai multe și conectate pe toate aceste dispozitive, astfel încât să îți ușurezi viața și să îți crești confortul indiferent pe care-l ai în mână sau unde te afli în casă.

Asta nu este o idee rea, în special dacă în viitor va deveni din ce în ce mai accesibilă și mai prezentă și pe electrocasnicele din toate gamele, nu doar modele high-end. O mulțime de posibilități noi se deschid, de fapt, chiar și cu dispozitive deja uzuale, precum un telefon, un smart watch și un televizor Samsung, care acum pot (sau vor putea foarte curând) să conlucreze mult mai bine și să se controleze unul pe altul.

Cred că toate vor putea deveni și mai bune într-un viitor în care controlul vocal va fi mult mai precis datorită unor algoritmi AI buni de interpretare și traducere, astfel încât momente în care să întrebi televizorul, în limbaj natural, cât timp mai are uscătorul până termină de învârtit rufele sau să-i spui să deschidă ușa de la intrare să fie ceva normal.

    7 comentarii

  1. samsung, stii ceva de timeshifting?

    de cand ai decis ca mumu pe romania, eu nu mai cumpar tv samsung – stiu, oricum sunt un irelevant.

      (Citează)

  2. Opriți planeta, vreau să cobor…
    Atâtea mii de ore irosite pentru dezvoltarea și testarea unor funcționalități cvasi-inutile.
    Abia aștept să vorbesc cu frigiderul să-mi spună când expiră lămâile, în timp ce desenez cu stânga prin aer (că oamenii poartă de obicei ceasul pe mâna non-dominantă) ca să dau înapoi 10 secunde pe NetMax+ că am pierdut pupicii între personajele principale din cauză că trimiteam o rețetă la cuptor. Doar rețeta, că ingredientele le iau eu mai târziu și le pun într-o tavă.
    Dumnezeule mare…

      (Citează)

  3. Sa vb la …..masina de spalat, asta inseamna barosăneală.
    Electrocasnicele astea au ajuns ca masinile, pline de prea multa electronica si functii inutile. Numai ecrane, ecrănașe, touch-uri, voice control etc. Si cu cat sint mai complicate cu atat cresc sansele sa se bulească ceva.

      (Citează)

  4. la naiba, nu se mai termina articolul mini romanul…

    Nu știu cine stă atât de mult în fața mașinii de spălat rufe pentru a avea nevoie să vorbească la telefon de acolo…

    ce uiti tu e ca produsele astea nu sunt numai pentru piata din romania sau europa. probabil ca vor fi duse si in usa/ca unde ce crezi, oamenii au camere dedicate unde au masina de spalat/uscatorul si in aceeasi camera calca si rufele (am fost, am vazut) eh, cand ai de stat 30 min sa calci rufele, telefonul la etaj si te suna -insert persoana- parca are sens sa raspunzi la masina de spalat, nu?

      (Citează)

    • Are mai mult sens sa cari telefonul cu tine, nu sa ai cate un telefon pe fiecare electrocasnic.

        (Citează)

  5. Eu sunt curios cum va putea Samsung dezvolta propriul ecosistem dacă e dependent, pe anumite platforme, de sisteme de operare produse de alte companii, precum Android/Google.

    Efectiv nu au libertatea de a implementa ce și cum își doresc. Sau, dacă vor castra grav Android-ul stock, în favoarea propriilor implementări, ele vor fi cu diferite probleme (a se vedea propriile aplicații și problemele lor actuale) și, cel mai important, cu un lag extraordinar de mare la fiecare release.

      (Citează)

  6. Nu i-ai intrebat daca, in sfarsit, pun pe televizoarele lor Dolby Vision si Dolby Atmos ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus