►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
14 Mar 2025 ·
Am testat un laptop Lenovo de gaming. Este un model Lenovo Loq 15IRX9 care poate fi cumpărat cu un preț foarte bun, între 4700 și 5200 de lei (PC Garage), fiind printre cele mai accesibile laptopuri de gaming din piață, ceea ce a fost cerința mea când m-au întrebat dacă vreau să testez un laptop.
Lenovo 15IRX9 include o placă video NVIDIA GeForce RTX 4060 și un ecran Full HD de 144 Hz și l-am testat pentru a vedea cum rulează tot felul de jocuri pe el. Vestea bună este că vă puteți juca aproape orice joc în rezoluția nativă a ecranului, cu grafica la High sau măcar fără multe compromisuri de calitate, inclusiv titluri moderne.
Să începem cu caracteristicile sale hardware. După cum am spus, inima de gaming a sistemului este o placă grafică GeForce RTX 4060 cu 8 GB memorie video, iar acest model testat de mine a avut un procesor Intel Core i5-13450HX, care este un model cu 6 nuclee Performance și 4 nuclee Eficiente. Sufixul HX din nume denotă seria de procesoare performante pentru laptopuri, acesta putând urca până la o putere de 157W și o frecvență maximă de 4,6 GHz.
Este o combinație bună, undeva la granița între entry level și mid-level pentru generația din care face parte (considerând că sunt și modele cu RTX 4050), de unde și prețul său din magazine. Mai are la bord 16 GB de memorie DDR5-4800, tastatură iluminată pe alb, Wi-Fi 6 2×2, un SSD Micron foarte rapid de 1 TB, dar și conectică bună la porturi.
Acest laptop este unul cu coadă la spate, cum îmi place mie să spun, pentru că balamalele sunt cu vreo 2 centimetri mai retrase față de muchia laptopului. Majoritatea porturilor se află în partea din spate. Acolo găsiți conectorul de alimentare, un HDMI 2.1, două porturi USB-A de tip 3.2 Gen1, dar și un port RJ-45 de Ethernet, care este de ajutor când vreți să instalați rapid jocuri sau să jucați competitiv. Restul porturilor sunt pe partea dreaptă, adică un alt USB-A 3.2 Gen 1 și un combo jack plus microfon. Există și un port USB-C care este și mai rapid, de tipul USB 3.2 Gen 2, și suportă și ieșire video de tip DisplayPort, dar și alimentare de 140 W.
Mi-ar fi plăcut să văd și un cititor de carduri, dar până la urmă este un laptop de gaming, nu de muncă, deși placa video GeForce RTX 4060 permite și editare video rapidă și utilizarea altor aplicații care necesită mai mulți cai-putere. Îmi place la acest design că aerul fierbinte este împins în spatele laptopului și deci nu te deranjează pe la ecran sau prin laterale, unde ții mâna pe mouse.
Tastatura mi s-a părut bună. Tastele sunt mari, cu un feedback plăcut la apăsare și o cursă destul de lungă. Laptopul are și bloc numeric separat, iar tastele săgeți sunt și mai mari și puțin separate de celelalte pentru a fi ușor de găsit cu mâna.
Să trecem la ecran, care în opinia mea contează la fel de mult precum placa video. Lenovo a ales o soluție bună, zic eu, adică ecranul este unul de 15,6 inci, ceea ce ține laptopul în dimensiuni și greutăți rezonabile. Are 2,4 kilograme, ceea ce îți permite să-l pui într-un rucsac și să-l transporți cu tine fără să-l simți ca pe o povară în spate sau în brațe, iar mie mi se pare că un ecran de 15-16 inci este dimensiunea perfectă pentru un laptop de gaming. Mai mic de atât și parcă nu mai vezi bine detaliile pe care se chinuie placa video să le randeze, iar în extrema cealaltă laptopurile de 18 inci mi se par prea mari.
Ecranul acesta de 15,6 inci, în format 16:9, este deci pe placul meu. Este un panel IPS de rezoluție 1920 x 1080 pixeli și care urcă în refresh adaptiv până la 144 Hz. Pentru o placă video RTX 4060 este o pereche foarte bună deoarece majoritatea jocurilor vor rula foarte bine în Full HD cu frame rate mare. Panelul în sine nu este foarte luminos, doar 300 nits, destul de uzual pentru acest nivel de preț, ceea ce înseamnă că nu are HDR, iar luminozitatea este bună pentru gaming în interior, nu afară în lumina soarelui.
Cum merg, însă, jocurile? Haideți să începem mai bine cu benchmark-urile clasice, ale căror valori le puteți compara cu orice alt laptop care vă interesează. Menționez că pe acestea, dar și toate jocurile, le-am testat pe Performance Mode, care poate fi activat din utilitarul Lenovo preinstalat. Performance Mode solicită la maxim procesorul și placa video și folosește și mai agresiv răcirea, iar rezultatele au fost cu aproximativ 7-8% mai bune decât în modul normal.
În 3DMark am obținut scoruri bune pentru această configurație, precum:
Uimitoare a fost diferența de performanță din testul DLSS. Placa NVIDIA RTX 4060 poate activa DLSS inclusiv cu frame generation. DLSS este o tehnologie NVIDIA foarte utilă pentru crescut rata de cadre și ea funcționează în două moduri. În primul rând, randează cadrul la o rezoluție mai mică și apoi folosește niște algoritmi AI pentru a crește rezoluția acestuia, păstrând o calitate bună a imaginii. Cu noile drivere, plăcile RTX 4060 pot folosi chiar un model AI de tip transformer pentru acest upscaling, care obține rezultate chiar foarte bune inclusiv pentru detalii fine.
În al doilea rând, DLSS poate genera frame-uri suplimentare. Toată generația RTX 40 poate genera un singur frame suplimentar, practic dublând rata de cadre pe secundă. Sunt mici probleme acolo de latență crescută și de erori de detalii fine, în anumite cazuri, dar tehnologia va fi foarte utilă în viitor, în jocuri tot mai performante care vor avea nevoie de un astfel de boost. De altfel, puteți vedea și din acest test ce înseamnă o combinație de upscaling și frame generation: practic o creștere de 4 ori a ratei de cadre pe secundă.
Să trecem și la jocuri reale. Încep cu Assassin’s Creed Mirage, unde am obținut 121 fps mediu pe setările High (și 81 fps 1% low) și 92 fps pe setarea Ultra high (cu 61 fps 1% low). Am vrut să încep cu acest joc pentru că Assassin’s Creed Shadows, care se lansează pe 20 martie, folosește tot același engine, dar cu câteva îmbunătățiri. Estimarea mea este că, dacă în Mirage obții 121 fps pe High, atunci Shadows va rula și el fără probleme cu un frame rate mai mult decât suficient pentru gaming fără probleme.
În Star Wars Outlaws m-am jucat cu 65 frame-uri pe secundă pe grafică Ultra și chiar 90 frame-uri pe secundă după ce am activat DLSS-ul, un rezultat foarte bun pentru acest joc cu grafică spectaculoasă. Aici se vede însă limitarea memoriei video de doar 8 GB a plăcii grafice pentru că uneori apar mici stutter-uri când placa încarcă și descarcă elemente noi din memorie. Se pot rezolva scăzând calitatea grafică la alt nivel și obținând un frame rate chiar și mai mare.
Indiana Jones este un joc foarte recent lansat și unul dintre puținele care nu rulează pe plăci fără ray-tracing. Asta înseamnă că doar plăcile NVIDIA RTX 20 și mai noi îl pot rula, deși jocul este atât de solicitant grafic încât acest RTX 4060 se dovedește cam minimul pe care-l doriți pentru a vă juca într-un mod plăcut.
Nici acest joc nu are un benchmark dedicat inclus, dar jucându-l prin diverse scene am obținut 55-65 fps în exterioare și 70-100 fps în interior, cu grafica pe High. Și aici apar acele micro-stutters cauzate de memoria video, dar dispar și acestea dacă reduci unele setări precum calitatea părului sau folosești DLSS pentru ajutor.
Oricum, Star Wars Outlaws și Indiana Jones au grafică excelentă și tot felul de efecte de iluminare bine lucrate și m-am bucurat să văd că le poți rula fluent pe acest laptop, desigur cu compromisuri la setări, dar nu compromisuri care să scadă mult din calitatea vizuală și, în cele din urmă, din plăcerea de a te juca satisfăcut aceste jocuri. Pentru un laptop entry-level, mi se pare important să te poți juca, în primul rând, în condiții bune. Pentru cele perfecte, există alte niveluri de preț.
Dacă vă plac jocurile cu mașini, am testat Forza Horizon 5 și Forza Motorsport. Chiar vă recomand Horizon 5, este un joc foarte bun plasat în Mexic, în tot felul de scenarii pitorești, pe când Motorsport are loc pe circuite și este de fapt concurentul principal pentru seria Gran Turismo de pe Playstation. Oricum, ambele jocuri au rulat excelent.
Forza Horizon 5 a arătat 95 frame-uri pe secundă pe setarea Extreme de grafică. În Forza Motorsport, am prins între 78 și 95 fps cu diverse setări de reflexii și efecte speciale. Ambele se joacă deci foarte bine și nu trebuie să renunțați la calitatea grafică pentru ele.
Singurul joc care a gâfâit a fost Flight Simulator 2024, dar mă așteptam la asta. Și cel din 2020 a rulat foarte slab pe cele mai performante plăci de atunci și nu mă așteptam la altceva nici acum. Decolând cu un A320neo de pe Otopeni, am avut 45 frame-uri pe secundă pe grafică bună.
Activând însă funcția DLSS cu frame generation, frame rate-ul a sărit la 90, ceea ce îl face total altă lume. Flight Simulator 2024 este, de asemenea, genul de joc în care generarea de frame-uri se potrivește perfect. Peisajul se schimbă lent sub avion, nu există multe lumini colorate sau tot felul de detalii fine și alte elemente care să creeze problemele uzuale ale generării de cadre.
Am mai testat și Age of Mythology Retold, dacă vreți un joc de strategie, iar acesta a rulat fără probleme cu peste 60 de cadre pe secundă. În Doom Eternal, de asemenea, am obținut 140 de cadre pe secundă, mai mult decât este necesar pentru a-l juca în condiții excelente. Asta îmi dă speranțe bune și pentru viitorul Dark Ages.
Altfel spus, perechea de GeForce RTX 4060 cu ecran de 15,6 inci la 144 Hz pe Full HD este foarte bună. Veți putea juca inclusiv jocuri moderne la frame rate mare. Trebuie să faceți niște compromisuri de calitate, desigur, ceea ce era de așteptat la acest nivel de preț, dar concluzia este că RTX 4060 rămâne de fapt o placă video capabilă chiar și în acest an pentru cei cu bugetul de până în 5000 de lei.
Gândiți-vă că laptopurile de gaming merg de la 4000 de lei până la 25.000 de lei, iar pe măsură ce prețul crește și performanța este tot mai mare. Totuși, pentru 5000 de lei, care este în zona entry-level de fapt, combinația aceasta hardware oferă o experiență plăcută celor care nu au bugetul pentru ceva și mai bun, precum un 4070.
Nu uitați, de asemenea, că un astfel de laptop poate fi bun la muncă. De exemplu, Adobe Premiere Pro și Davinci Resolve Studio au foarte multe funcții de editare sau efecte speciale accelerate de plăci NVIDIA, ca să nu mai vorbesc despre randarea finală a clipului, care este de 2-3 ori mai rapidă pe astfel de plăci decât doar pe procesorul Intel. NVIDIA accelerează și aplicații de dezvoltare și simulare și multe altele pe care le puteți găsi prin secțiunea de Studio de pe site-ul lor.
De asemenea, puteți rula un AI pe un astfel de laptop. Placa RTX 4060 permite asta și puteți folosi diverse programe disponible gratuit. Poate fi chiar ChatRTX de la NVIDIA, care permite instalarea a vreo 2-3 AI-uri de text și fotografii, sau puteți utiliza Ollama sau alte utilitare pentru a încărca din multe alte variante disponibile pe Internet. Anul trecut, la Innovation labs, am văzut diverse proiecte de AI ale unor studenți și toate rulau pe laptopuri de gaming. Sunt sigur că în acest an voi vedea și mai multe, de altfel, pentru că un astfel de computer oferă portabilitate si performanță scalabilă cu bugetul disponibil.
Singurul lucru pe care l-aș putea reproșa acestui laptop este că difuzoarele sună un pic cam înfundat și nu au deloc bass. Pe laptopuri de gaming, însă, în general este recomandat să folosești căști over-ear ca să nu te deranjeze zgomotul ventilatoarelor. Acest model Lenovo în particular nu este foarte zgomotos față de altele din piață, însă orice zgomot de ventilatoare mie mi se pare obositor în timp, așa că dacă pui căști rezolvi două probleme dintr-un foc.
Nu sunt mai multe de zis. Mi se pare că așteptările mi-au fost depășite de la unul dintre cele mai accesibile laptopuri de gaming. Acest Lenovo LOQ 15IRX9 cu GeForce RTX 4060 este suficient de ușor pentru a fi transportat fără probleme, îmi place design-ul cu porturi și evacuarea de aer cald în spate, iar placa video duce mult mai bine jocurile, inclusiv pe unele noi, decât mă așteptam să o facă.
Preț: 5.200 lei la PC Garage.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
14/03/2025 la 3:16 PM
Mie tot nu îmi vine să cred că un laptop atât de performat este mai ieftin decât un telefon mobil. Sau trebuia să scriu invers. Oricum, ideea e aceasi. Nu ai cum.
Adi(Citează)
14/03/2025 la 5:03 PM
Face sens când se umflă bateria și service refuză înlocuirea
Vali(Citează)
14/03/2025 la 6:14 PM
@Vali, da-ne si noua mai multe detalii, ca sa stim daca ocolim modelul acesta sau nu.
Te-ai lovit tu de problema aceasta?
Stiu ca bateriile au garantie 6/12 luni. Al tau cat de vechi era cand ti s-a umflat bateria?
Si cine s-a ocupat de service, producatorul sau Depanero?
Andrei G(Citează)
16/03/2025 la 6:14 PM
Dă-ne și nouă detalii, de ce “face” sens și nu “are” sens?
Andrei I(Citează)
15/03/2025 la 3:03 PM
La seria LOQ de la Lenovo, am înțeles că cele cu procesor Intel ar fi avut sau au ceva probleme cu placa de bază, însă cele cu AMD Ryzen nu.
Vlad(Citează)