un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Integrarea naturală a Gemini în română este vedeta adevărată a funcțiilor Samsung Galaxy AI

27 Mar 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Cea mai nouă funcție AI introdusă de Samsung în noile Galaxy S25 este și cea mai bună de până acum. Mă refer la integrarea cu Gemini în limba română.

Am spus că voi testa o vreme funcțiile AI din noul Samsung Galaxy S25 Ultra și am făcut asta. Marea majoritate sunt cele introduse încă de anul trecut sub numele de Galaxy AI și se referă la editarea de fotografii, eliminarea de obiecte nedorite din ele, traducere, rezumarea notițelor șamd. Toate sunt în continuare prezente în telefon și chiar au fost îmbunătățite.

Integrarea cu Gemini, însă, mi se pare de domeniul science-fiction având în vedere că acum 2 ani nu exista nimic de acest gen, iar astăzi telefonul a devenit un asistent real, cu care poți purta conversații în limbaj naturală (și, repet, în limba română) și cu care poți rezolva mult mai repede o mulțime de lucruri. Pentru prima oară am simțit că văd începutul unei noi etape în dezvoltarea telefoanelor mobile, cea de asistent personal umanizat.

Știu că par foarte entuziasmat de integrarea Gemini în Galaxy S25 Ultra, dar eu sunt utilizator de Google Assistant de foarte mulți ani. Avem câteva Google Home prin casă și aproape zilnic întrebam, în engleză, “how’s the weather” sau “how’s the traffic” sau ceva legat de știri, de calendarul propriu șamd. Îl foloseam la fel de bine și pe telefonul mobil și chiar controlam diverse elemente smart home din el. Una dintre primele propoziții spune de Alice în engleză a fost “hey gugă, turn on the coffee machine”, pentru că ne auzea pe noi spunând zilnic asta.

Sunt deci foarte încântat să văd un asistent real, funcționând pe unul dintre cele mai bune AI-uri din piață, care acum mă ascultă în română și îmi răspunde la fel. Întreaga trecere prin AI-ul Gemini îl face mult mai performant când este vorba de înțeles ce-i spui (de unde, de altfel, și limba română, ceea ce Google Assistant nu avea), dar și de sintetizat răspunsuri competente.

În foarte multe cazuri, de exemplu, am renunțat să mai caut informații pe Google, ci țin apăsat butonul On/Off al telefonului și vorbesc (în română!) către Gemini, care caută pe net și apoi îmi recită răspunsul. Este ceva mai dificil de făcut screenshoturi cu interfața respectivă întrucât se lansează ca un overlay și dispare imediat ce ai terminat de vorbit, dar ca descriere ar fi cam așa:

Eu întreb “care este temperatura safe de gătit puiul?” și vocea în română îmi recită că este de 74 grade C, plus niște informații despre cum să o măsor. De observat că eu am vorbit în romgleză aici, am zis safe în loc de sigură, pe ecran mi-a arătat cuvântul “seif” ca fiind recunoscut, dar Gemini s-a prins ce vreau de fapt. Acesta este avantajul AI-ului, își dă seama mai bine ce ai vrut să zici.

Eu întreb “cine a câștigat Champions League în 2017” și primesc răspunsul că Real Madrid, învingând Juventus cu 4-1 la Cardiff, ceea ce este desigur adevărat. Am întrebat și “în ce an a câștigat Nico Rosberg campionatul de Formula 1” și nu doar că a recunoscut bine numele pilotului, dar mi-a și răspuns.

Toate acestea ar fi fost căutări pe Google. Aș fi deschis Chrome sau aplicația Google, aș fi scris din tastatură ce vreau, aș fi corectat 3 typos, poate răspunsul ar fi apărut direct ca snippet sau poate că ar fi trebuit să intru pe linkurile primite. Așa am aflat direct răspunsul. Mi s-a zis răspunsul, de fapt.

Funcționează și pentru treburi mai complexe. Am întrebat care sunt știrile zilei și am primit un rezumat al lor. Undeva la final erau menționate și 5 surse, dintre care Digi24, Știrile ProTV și Libertatea.

Am întrebat dacă am nevoie de viză pentru SUA și răspunsul inițial a fost că depinde de cetățenie și scopul vizitei, un răspuns chiar mai lung cu diverse informații. Am spus apoi doar “sunt cetățean român” și Gemini a înțeles că mă refer la situația de mai sus și mi-a dat informații despre cazul meu.

Toate acestea se întâmplat cu telefonul pus pe masă, iar eu prezent în cameră. Am apăsat un buton la început, apoi am lăsat telefonul jos în timp ce eu vorbeam și în timp ce Gemini răspundea. Mi s-a părut o situație inedită, ceva ce nu mai făcusem până acum, și foarte aliniată cu viziunea mea privind cum trebuie să evolueze telefoanele în viitor, adică spre asistenți digitali ușor de controlat prin voce și mai ales în limba română și în limbaj natural, indiferent de subiectul discuției.

Sunt și multe alte scenarii de utilizare, de altfel. Gemini poate vedea la ce pagină web te uiți în browser, când îl trezești, și îi poate face rezumat sau poate răspunde la întrebări despre ea. Iată un exemplu util. Așa arăta o pagină web, numai reclame:

Am chemat Gemini să-mi facă un rezumat:

Între timp a apărut și integrarea cu Google Maps. Când folosești Google Maps și apeși butonul de Gemini, îi poți cere să te ajute în diverse moduri, de exemplu să-ți găsească un restaurant cu terasă. Mi-a zis câteva sugestii, m-a întrebat care mă interesează, am spus “al doilea” și a înțeles ce vreau să spun prin asta.

Pot întreba și chestiuni de genul “cât timp fac până la Muzeul Antipa?”, iar Gemini recită rezultatul și îmi arată și Google Maps. Dacă mă uit la un clip video și activezi Gemini, pe lângă butonul de “întreabă despre ce am pe ecran” apare și unul “vorbește live despre videoclip”, în care o voce (în engleză, de data aceasta) mi-a spus într-un limbaj foarte natural (“ok, here’s the scoop on the video…”) despre ce este vorba în el, în 2-3 propoziții. Rezumatul a fost perfect, apropo.

Am spus de la început că văd de fapt începutul acestei tehnologii. Google și Samsung mai au de lucrat la unele aspecte. Google în particular te pune să alegi între Gemini și Google Assistant. Pe Gemini încă nu merg comenzile smart home, ci doar pe Google Assistant — dar cu acesta încă nu te înțelegi în română.

Pronunția în limba engleză este, de altfel, mult mai bună. În română este un fel de sintetizare vocală care uneori pronunță aiurea acronime sau termeni, dar 99% din ce zice se înțelege. Personal aș putea folosi totul și în engleză, dar cred că dezvoltarea limbii române ar fi și mai bună pentru un viitor în care tehnologia aceasta să fie ușor accesibilă tuturor, în special persoanelor care nu se pricep bine la butonat telefoane și aplicații. Potențialul pentru termen lung deja se vede clar.

Google a anunțat însă că Google Assistant va fi înlocuit în viitor complet de Gemini, care va căpăta și integrarea smart home. Am așteptat mulți ani ca Google Assistant să știe română; în cele din urmă, a adus-o un transformer AI.

 

 

Dincolo de acestea, Galaxy AI integrează și restul funcțiilor pe care le-am mai prezentat anterior. Cea de editare AI a fotografiilor a fost mult îmbunătățită, în special la recunoașterea obiectelor din fotografie. Tu le încercuiești grosier (și stylus-ul S-Pen ajută mult), dar AI-ul le izolează foarte bine. Mi s-a părut că algoritmul de eliminare din fotografii a fost mult îmbunătățit, la fel și cel de generare de fundal în locul obiectului înlocuit.

Iată un exemplu foarte bun. În fotografia de mai jos, eu am încercuit întreg paiul negru din pahar, dar algoritmul a izolat exact bucățile vizibile și apoi le-a eliminat foarte bine.

Pe imaginea rezultată am încercuit din nou bucata difuză de pai din băutură și algoritmul și-a făcut foarte bine treaba până la capăt. Am eliminat și ceva de pe masă, de asemenea.

Fotografia aceasta ar putea fi cea reală:

Dar de fapt am adăugat eu eoliana aceea în spate, desenând-o simplu peste o fotografie existentă, iar AI-ul a plasat una reală exact unde trebuie, acolo la orizont.

Nici măcar nu trebuie să fie fotografia făcută cu Galaxy S25 Ultra, ci poate fi luată de oriunde. M-am distrat o vreme cu Alice desenând pisici în diverse fotografii și apoi Galaxy AI le genera acolo. Eu și Alice le izolam apoi prin desenare și le măream, punând câte o pisică uriașă în cadru, spre amuzamentul lui Alice.

Toate acestea par să meargă mult mai fluent și mai rapid și mai precis decât anul trecut, unde parcă apăreau mult mai des erori. Toată partea de Photo Assist, Drawing Assist și Photo Ambient Wallpaper au făcut un pas în față.

Există în continuare și uneltele care te ajută să scrii, de exemplu să îți genereze un email sau un mesaj, să schimbi tonul unuia deja scris sau să rezume un text (de exemplu un copy paste mare cu un text trecut în Samsung Notes) sau să organizeze notițe luate în grabă.

Partea de interpretor n-am avut unde să o testez în acest timp. Știu de anul trecut că funcționează inclusiv cu limba română, care a fost lansată în a doua jumătate a anului 2024, și te lasă să vorbești cu cineva, tu în limba ta, persoana respectivă în limba ei, iar telefonul face traducerile ca un translator adevărat. Mi se pare utilă în special în țări mai exotice (Thailanda, Vietnam, Coreea etc) unde nu toată lumea vorbește engleza, dar și pe la noi în Europa, în funcție de zonă.

Este genul de unealtă pe care, așa cum am mai spus, te vei bucura că o ai inclusă gratuit în telefon atunci când ai nevoie de ea și te ajută, pe când alte telefoane nu au așa ceva. Nu doar că traduce în limba respectivă, dar și pronunță cu o voce realistă, iar persoana cealaltă poate vorbi direct în limba sa ca să continuați conversația.

Audio Eraser s-a mai dovedit bunicel, fiind capabil să elimine zgomot nedorit de pe fundalul clipurilor filmate cu telefonul. Uneori, în special dacă filmați mult cu telefonul, o astfel de funcție este binevenită, mai ales că nu toate editoarele video o au implementată sau ușor accesibilă unui utilizator începător.

Per total, Galaxy AI pare că se duce în direcția “câte ceva pentru fiecare persoană”, iar Samsung mi se pare că a făcut ce trebuie prin două decizii strategice. A colaborat și mai bine cu Google prin implementarea Gemini ca asistent personal, unde eu văd și cel mai mare potențial pentru viitor. Apoi, a îmbunătățit funcțiile deja lansate din Galaxy AI, în loc să lanseze o mulțime de funcții noi; este un domeniu care are nevoie de consolidare și rafinare pentru a arăta că au planuri de termen lung legate de AI.

Fotografia de featured image de la acest articol, de altfel, am generat-o pe telefon în Drawing Assist, cu un prompt de genul “telefonul viitorului”. Se pare că va fi un pliabil :P

    5 comentarii

  1. Nu stiu daca pe Samsung au pus un model mai avansat, dar pe Pixel vocea in romana e extrem de robotica, lenta si cu greseli. Am intrebat de scorul unui meci si mi-a spus do-ua-zecii-si-doua minus cincii-spre-zece.
    Suna mult mai natural in engleza.
    Dar e surprinzator cat de bine intelege intrebarile in romana

    Partea de editare si generare foto am senzatia ca nu va fi disponibila pe modelele mai vechi.

      (Citează)

  2. Mai de mult încerca cineva să îmi explice că Siri e cea mai performantă. Siri ce atunci când sunt în mașină și telefonul e un CarPlay mode, îmi răspunde la întrebări trimițând-mă să citesc pe net. Iar când îi ceri să îți răspundă cu voce îți spune că “I don’t understand that” :)

      (Citează)

  3. Tot AI-ul ăsta mi se pare un consum uriaș și inutil de energie electrică*.
    Da, m-am jucat și eu, am încercat să folosesc în muncă, dar pierd mult mai mult timp încercând să-i explic ce vreau decât căutând eu și alegând rezultatul care mă ajută cel mai mult din lista de rezultate. Plus că, dacă e o chestiune despre care nu știu absolut nimic, nu pot lua de bun ce-mi spune AI-ul, mă duc și caut și eu să văd că e bine ce a zis.
    Am pus aceleași întrebări în chatGPT, Gemini, Copilot, Claude, Mistral.
    chatGPT a fost cel mai bun pentru mine, iar Gemini cel mai slab.
    Cel mai mult l-am folosit pentru traduceri, cu întrebări de genul: “Care este în România echivalentul lui «fellow doctor» din SUA?”

    Altfel, pe telefon, chiar nu găsesc nicio utilizare. Asta cu dat drumul la coffee machine se pare că e de bază. Probabil că s-a consumat energie electrică cât pentru un mic sat ca să facă asta, dar nu contează.
    Am încercat și eu cu știrile – nu am răbdare să ascult ce-mi citește telefonul și mai ales, prefer să intru eu pe hotnews/digi/etc și să-mi aleg singur știrile pe care le citesc.

    Cade AI-ul pe noi, dar Google Maps îmi arată de 30 de ani același traseu când merg la țară, peste un deal (4 km de drum pietruit) deși niciodată nu am luat-o pe acolo, ci pe șosea (7 km de asfalt). Fac drumul ăsta de 4-5 ori pe an. M-aș fi așteptat ca după primul an să zică: “Uite aici traseul, am văzut că nu vrei să mergi pe acolo și ți-am pus ultimii kilometri pe drumul pe care mergi tu tot timpul.”

    *ca și majoritatea rețelelor d̶e̶ ̶b̶o̶ț̶i̶ sociale. Dacă se închid mâine tiktok, FB , instagram, cred că avem energie electrică gratis.

      (Citează)

  4. La mine pe S25+ nu apare opțiunea limbii române și nici nu-mi indica vreun update disponibil al Gemini. Cum ai adaugat-o?

      (Citează)

  5. Cornel: update

    Am găsit, încercasem sa adaug romana ca a 2-a limba (prima fiind engleza), însă era listara doar ca limbă principala.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.