un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Bursă, criptomonede și fonduri de investiții – ediția de martie 2025

28 Mar 2025  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

O nouă lună calendaristică, o nouă lună dezastru pe burse. Ca să încep cu concluzia, mi se pare că, în afara cazului în care sunteți un geniu sau măcar un cunoscător al burselor și principiilor după care variază acțiunile, n-ar trebui să investiți în nimic în această perioadă.

Da, se zice că e bine să cumperi la minim. Problema este că nu se știe când suntem la minim. Fiecare săptămână aduce noi taxe vamale, noi știri despre probleme economice, neîncredere în companii șamd. Inclusiv vedeta NVIDIA și-a pierdut din zvâc. Este foarte posibil să ne îndreptăm spre o recesiune. Dacă vă interesează să băgați acum niște bani și să-i retrageți peste 5 ani, poate că este un moment bun; chiar și așa, însă, de ce să nu mai așteptați un pic?

Articolul acesta este parte din seria lunară state of nwradu.

BURSE

NVIDIA trece prin niște momente interesante, acțiunile evoluând la un preț scăzut fără un motiv clar pentru asta. Rezultatele financiare recente au fost excelente, depășind așteptările. Prea multe războaie comerciale strică, însă, iar acțiunile se învârt acum pe la 111 USD, deși analiștii estimează în medie o țintă de 180 usd peste 12 luni.

Tesla a scăzut considerabil în ultimele luni, este la 50% față de valoarea de pe final de 2024 și investitorii pot să-i “mulțumească” lui Musk pentru asta. Acțiunile au crescut recent, de la 220 usd pe 10 martie până la 270 usd acum, în principal după reclama făcută de Trump și după anunțarea recentă a unor tarife vamale pentru mașini produse în afara SUA.

Personal nu cred că Tesla are un viitor bun la bursă și chiar ar putea da faliment dacă Musk nu dispare rapid din peisajul companiei. Vânzările au scăzut cu 50% față de ian-feb 2024, iar declinul a fost chiar mai mare în unele piețe mari. Musk a creat compania, Musk o distruge, vorba aceea. Nu îi este nimănui clar de ce. Poate că s-a săturat de automotive, poate că îi place mai mult politica, dar mă mir că investitorii nu-i cer cu mai multă tărie demisia. Cred că toți speră într-o minune, într-un avantaj creat de relația cu Trump. Eu nu văd cum ar putea apărea unul. În curând probabil vom asista la închideri de fabrici, Tesla din prezent fiind prea mare pentru volumul de mașini vândute în aceste luni.

O companie cu o evoluție interesantă este Novo-Nordisk, gigantul farmaceutic danez și inventatorul unui medicament popular de slăbire. A fost până recent cea mai valoroasă companie europeană, fiind recent depășită de SAP.

Novo este la -42% față de acum 6 luni, dar analiștii spun că are potențial mare prin medicamentele sale din diverse domenii și dau chiar 50% creștere în următorul an. Din experiența mea cu companiile farmaceutice, medicamente bune nu se traduc rapid și în creștere la bursă pentru că domeniul este mult prea reglementat și orice zvon despre potențiale efecte secundare determină o scădere imediată a valorii acțiunilor.

Nici AMD nu este foarte bine privită în acest moment. În ciuda unei lansări bune de plăci video, AMD concurează cu NVIDIA doar în segmentul 5070 acum. NVIDIA are 89% din piață. Intel se reorganizează, iar noile procesoare sunt bine primite de piață.

Este greu să găsești o companie care pare că va crește în următoarele 6 luni, de fapt. Iată evoluția pe o lună a celor din S&P 500:

Doar Berkshire a lui Buffet, United Healthcare și Exxon au crescut notabil.

S&P 500 a scăzut 4,5% luna aceasta, iar NASDAQ100 a scăzut 6%:

Indicele Fear & Greed a evoluat între Extreme Fear și Fear.

CRIPTO

Nici o veste bună pe acest front. Cred că vestea bună este că Bitcoin, după ce a scăzut până la 78k pe 11 martie, a revenit acum pe la nivelul de 85k usd.

Ripple și-a rezolvat niște probleme cu autoritățile americane, dar nu a crescut conform așteptărilor. Un indice fear & greed pentru criptomonede, care arată încrederea pieței în astfel de instrumente bazat pe tranzacțiile efectuate, a stat tot între extreme fear și fear în ultima lună.

FONDURI DE INVESTIȚII

Nimic remarcabil aici. Majoritatea fondurilor au avut și ele o cădere pe 13 martie, după anunțarea unor noi taxe vamale americane.

Cred că în aceste momente fondurile de investiții sunt un instrument foarte bun. Sunt administrate de oameni al căror job este să obțină randamente bune și, prin natura meseriei, reacționează mai repede la ce se întâmplă în lume.

Mai mult, mă uit în oferta ING de fonduri, unde este foarte ușor de investit direct din Homebank. Din cele 30 de fonduri sunt unele care îți permit să investești în diverse zone ale lumii. Crezi că China va crește? Există un fond cu acțiuni la companii chinezești. Există alt fond cu acțiuni prin Asia. Există un fond cu titluri de stat și alte instrumente sigure din România, altul cu acțiuni la BVB și tot așa.

Toate o pot lua în jos, dar în teorie mai puțin decât pot varia acțiunile individuale cumpărate de fiecare pe BVB sau bursa americană.

    16 comentarii

  1. NVIDIA trece prin niște momente interesante, acțiunile evoluând la un preț scăzut fără un motiv clar pentru asta.

    Poate apreciez eu greșit, dar mi se pare doar o corecție. La P/E ~ 35 nu mi se un preț scăzut. Mi se pare doar că perspectiva , sau așteptările legate de faptul că compania ar putea crește în continuare ”to the moon” s-au disipat – iar asta înseamnă de fapt doar reducerea presiunii speculative – lucru care ține de sentimentul pieții, nu de rezultatele din activitatea economia a companiei.

    Tesla a scăzut considerabil în ultimele luni, este la 50% față de valoarea de pe final de 2024

    Dom’ne, dumneata observi că Tesla e la valoarea de dinainte de alegeri ( inceput de noiembrie 2024)? Și știi că imediat după alegeri a fost un boom fix speculativ, că a câștigat Trump și că a anunțat că-l face șăf la stat pe Musk, iar ce s-a întâmplat până acum pe bursă, în ciuda boicotului publicului, măsoară doar dezumflarea bulei speculative de după alegerea lui Trump? Că, momentan, n-a scăzut mai mult. Adică, tot o corecție.

      (Citează)

  2. Ți-a spus atâta lume că fondurile de investiții nu merita, datorita comisioanelor imense, mai bine investești tu direct in ETF E-uri, dar tu tot o tii pe a ta cu fondurile de investiții. Au comisioane între 0.92 și 2.9% absolut degeaba. plus comision de subscriere și alte nebunii.

    daca îți place să dai bani la ING absolut degeaba, e alegerea ta. Nu vad de ce e mai ușor de investit la ING in loc de XTB,unde comisioanele sunt zero sub 100k euro.

      (Citează)

  3. Cu Revolut, am achizitionat 1,xx acțiuni Tesla acum doua saptamani (efectiv de curiozitate).
    După 2 tranzacții, le-am dat după creștere totala de 20 USD din care s-a scăzut 1,xx USD comision de fiecare tranzacție și am mai pierdut din cele 2 schimburi valutare (alimentare capital inițial și ulterior reconversie în lei) .
    Le-am dat înainte ca diferența Plus sa fie mai mare de ~250 lei când am înțeles ca trebuie declarate la Anaf și impozitate..
    Noroc! (la specula)

      (Citează)

  4. TheSame:
    Cu Revolut, am achizitionat 1,xx acțiuni Tesla acum doua saptamani (efectiv de curiozitate).
    După 2 tranzacții, le-am dat după creștere totala de 20 USD din care s-a scăzut 1,xx USD comision de fiecare tranzacție și am mai pierdut din cele 2 schimburi valutare (alimentare capital inițial și ulterior reconversie în lei) .Le-am dat înainte ca diferența Plus sa fie mai mare de ~250 lei când am înțeles ca trebuie declarate la Anaf și impozitate..
    Noroc! (la specula)

    La ANAF le declari doar cand le vinzi. Si esti impozitat cu 10% doar daca suma totala obtinuta din dobanzi/actiuni/alte surse extra depaseste plafonul, cel mai mic fiind 19.800 lei.

      (Citează)

    • Declaratia unica e pt orice sursa de venit nu este retinuta la sursa (chirii, actiuni pe revolut sau alti brokeri straini etc).

      Ai de platit 10% lui ANAF pt orice profit. Partea de “ai vandut, ai de platit” ai nimerit-o.
      Cand depasesti pragul de 6 salarii minime (in prezent 4050 lei), atunci mai adaugi si plata CASS, pe langa cei 10%.

      In concluzie, TheSame28 o sa aiba de facut D212 anul viitor pt ca s-a jucat de-a traderul.

        (Citează)

    • Platesti impozit oricum.
      Plafonul ala e 24.000 de lei parca si e pentru CAS si CASS.

      Asta inseamna ca daca depasesti plafonul esti obligat sa platesti cotizatia de sanatate si pensii.
      Dar impozitul oricum se plateste

        (Citează)

    • 19800 e plafonul de CASS pe 2024
      24300 (6 salarii minime) ar fi pe anul asta, cum zice Corcoran, daca nu se mai schimba codul fiscal

      Impozit declari si platesti la orice suma castigata, de la 5 lei in sus (10% rotunjit matematic, deci sub 5 lei iese 0 :) ) pentru ca Revolut nu e broker inregistrat in Romania.
      Daca era un broker roman iti retineau ei automat 3%/1%

      TLDR: nu mai folositi Revolut

        (Citează)

  5. Nu ai zis nimic despre emisiunea de titluri Fidelis in Ghiseul.ro
    Suma minimă e 1000 de lei (era 5000 parcă, prin intermediul băncilor) și au 6.8% dobândă pentru cele cu maturitatea la un an.

    Râmâne de văzut cât va fi inflația, dar nu pare un deal rău la prima vedere

      (Citează)

  6. Tesla isi poate reveni daca il da afara pe ala si reduce preturile (inca au marje de mercedes la masini de volum). Poate lejer si sa inchida ochii.

      (Citează)

  7. Florin:
    Declaratia unica e pt orice sursa de venit nu este retinuta la sursa (chirii, actiuni pe revolut sau alti brokeri straini etc).

    Ai de platit 10% lui ANAF pt orice profit. Partea de “ai vandut, ai de platit” ai nimerit-o.
    Cand depasesti pragul de 6 salarii minime (in prezent 4050 lei), atunci mai adaugi si plata CASS, pe langa cei 10%.

    In concluzie, TheSame28 o sa aiba de facut D212 anul viitor pt ca s-a jucat de-a traderul.

    Corect. Ma refeream doar la CASS, la ce am din depozite deja iti ia banca 10%. La ce sume mici am scos din stocks inca nu mi-a dat de buna ziua ANAF :))

      (Citează)

  8. Tano:
    Ți-a spus atâta lume că fondurile de investiții nu merita, datorita comisioanelor imense, mai bine investești tu direct in ETF E-uri, dar tu tot o tii pe a ta cu fondurile de investiții. Au comisioane între 0.92 și 2.9% absolut degeaba. plus comision de subscriere și alte nebunii.

    daca îți place să dai bani la ING absolut degeaba, e alegerea ta. Nu vad de ce e mai ușor de investit la ING in loc de XTB,unde comisioanele sunt zero sub 100k euro.

    XTB e cu comisioane zero, dar cu preț de achiziție mare controlat artificial prin marja mare, pe care o maresc artificial. Aplicațiiile pentru telefon și tabletă nu o arată, iar în interfața web de pe calculator necesită un click suplimentar înainte de achiziție pentru afișare, fără a permite vizionarea simultană a marjei pentru toate pozițiile urmărite.

      (Citează)

  9. SofaDriver: XTB e cu comisioane zero, dar cu preț de achiziție mare controlat artificial prin marja mare, pe care o maresc artificial. Aplicațiiile pentru telefon și tabletă nu o arată, iar în interfața web de pe calculator necesită un click suplimentar înainte de achiziție pentru afișare, fără a permite vizionarea simultană a marjei pentru toate pozițiile urmărite.

    Salut!

    Ne propui alti brokeri?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus