un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Câți bani face un canal de YouTube foarte mare din reclame și merch

27 Mar 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Linus de la Linus Tech Tips a făcut un clip în care a arătat foarte multe statistici despre veniturile canalului video pe care îl are. Veniturile grupului media, de fapt, având în vedere că vorbim de mai multe canale de YouTube și peste 100 de angajați, dintre care unii lucrează la merch și alții într-un laborator de testare.

Mi se pare interesant de văzut ce posibilități de monetizare are un canal atât de mare. De exemplu, iată defalcat veniturile pe 2024:

Iată că 55,4% din venituri sunt făcute din vânzarea de merchandise, pentru care are de fapt o echipă întreagă de designeri, experți în țesături, logistică, coletărie, suport vânzare și altele. Cred că majoritatea angajaților acolo sunt, de fapt.

Mai exact, uitați ce vinde:

Șurubelnițele cu clichet și rucsacurile sunt pe primul loc, să zicem, apoi hainele cu 19%. Mie mi se pare că muncesc mult la haine, le fac cu multe buzunare și le testează bine. Din păcate, folosesc materiale pe care eu nu le-aș purta.

Mă uitam că lăudau lansarea unei cămăși care poate fi purtată la muncă, dar și la ceva smart casual, cu materiale care se întind pentru a se așeza bine. Este făcută din poliester și spandex. No thanks.

Termosurile de apă au doar 3%. Credeam că este principalul lor produs, având în vedere câte modele vând în magazine. Până la urmă, însă, șurubelnițele și rucsacurile, dintre care au vândut peste 100.000 de bucăți din fiecare, câștigă.

Este însă interesantă comparația cu veniturile din 2016 și 2020:

În 9 ani, au crescut veniturile din merch de la 3% la 55%, în timp ce simultan și-au scăzut dependența de reclamele YouTube și de sponsorizări. Zic și ei prin clip, dacă-l ascultați cu atenție, că inclusiv fiecare sponsor în parte are o cotă foarte mică din veniturile lor, așa că nu sunt dependenți de aceștia sub nici o formă.

Practic, ei sunt dependenți doar de audiența canalului. Câtă vreme audiența este mare, vând proporțional merch și, pe lângă asta, mai vin și sponsori. Nu le pasă de algoritmul de reclame, de adblockers sau de algoritmi care s-ar putea schimba în această privință.

Acei 11,6% din Adsense sunt împărțiți ca mai jos, în 61% reclame normale și 37% venituri din Premium:

Când oamenii cu abonament YouTube Premium se uită la clipuri video, YouTube plătește acei creatori proporțional cu timpul petrecut de abonatul Premium pe fiecare clip video.

Este interesant de observat că 29% dintre privitori au Premium, dar venitul din acest segment reprezintă 37% din totalul de reclame. Acesta este avantajul unor clipuri mai lungi și a faptului că YouTube plătește uneori mai bine decât dacă afișează reclame de cost mic per vizualizare.

Apropo de veniturile efective, nu dau cifre totale, dar dau exemplul celor mai vizionate clipuri de pe canal:

  • cel mai vizionat short a generat aproximativ 10 cenÈ›i per mia de views.
  • cel mai vizionat clip normal a generat în jur de 2 dolari per mia de views.
  • cel mai vizionat live streaming a încasat în jur de 18 dolari per mia de views.

Un livestreaming este lung, minim 2-3 ore, și se adună mulți bani de la cei cu Premium, dacă se uită la întreg materialul, și de la multe mid-roll ads.

Chiar și așa, 18 dolari per mie este imens și zic și ei asta în clip. Mi se pare că tot acolo spun că în general au un venit la mia de views care variază între 3 și 11 dolari pentru clipurile normale, în funcție de ce publicitate se nimerește pe ele și cât se plătește aceasta.

Conform Viewstats, au avut 771 milioane de views în ultimul an caracteristic. Asta înseamnă un venit doar din reclame Adsense între 2,3 și 8,48 milioane de dolari. Extrapolând de aici pentru veniturile totale, rezultă că acestea ar fi între 38 și 141 milioane de dolari pe an.

Este un calcul grosier care nu ia în calcul că unele dintre acele 771M de views sunt făcute pe livestreaming, unde vin bani mult mai mulți. Chiar și așa, cred că suma finală este undeva pe la mijloc. Oricum, LTT este un business care generează zeci de milioane de dolari pe an.

    2 comentarii

  1. MIe mi se pare înșelător să spui canal de YT, pentru că e o companie de producție, YT e doar una dintre platformele pe care a ales să publice acea producție. LMG sau LTT sau cum vrei să-i spui a cam încercat toate platformele, ba chiar și-au creat ei una (Floatplane).

    Zic că e înșelător să-i spui canal pentru că Linus a avut tot timpul o strategie de producție, care nu a fost gândită strict pentru o platformă de streaming. Un simplu canal de obicei înseamnă clipuri la care te aștepți la un anumit număr de vizualizări și/sau să atragi o anume comunitate. Nici o companie de producție nu are doar 1 sau 2 canale.

    Asta doar la nivel de media, când deja produci niște bunuri (merch) ai nevoie de o complet altă strategie. Ce vreau să spun e că nu ajută pe nimeni dacă faci o analiză simplificată pentru un ceva ce nu este deloc simplu. O să vină doar Blackskull să ne spună ce degeaba e Linu ăla și cum nu se uită el.

      (Citează)

    • dam167: nu ajută pe nimeni dacă faci o analiză simplificată pentru un ceva ce nu este deloc simplu

      eu am ras la produsul vedeta si sticla de apa.
      ma intrebam daca e vb de un canal de fitness care face bani din tipul ala de merch,
      dar am vazut ca oamenii testeaza lucruri pe care le monteaza / demonteaza cu surubelnita
      si atunci am inteles de ce fanii lor cumpara asa ceva.

      nici nu m-am mai gandit la diferenta dintre revenue si profit si cat de diferit e modelul necesar pentru vizualizari (build it one, view it many times) de cel necesar pentru merch (unde ai si costuri semnificative pt fiecare unitate produsa / vanduta).

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus