►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am fost mereu un adept al urmăritului știrilor ca să știi ce se întâmplă în lumea din jurul tău.
Mă supără oamenii care nu sunt la curent cu nimic din lume. Unii dintre ei se duc la muncă, se duc acasă, își văd de viața lor, dar nu se interesează despre nimic altceva în afara ei. Nu știu ce s-a mai întâmplat prin lume, nu știu cine este prim-ministru în România, ce se întâmplă prin societate, ce evenimente au loc, la ce să fie atenți, ce s-ar putea întâmpla bine sau rău.
Sigur că viața de zi cu zi oricum este foarte complicată, dar cred că o trăiești mai bine informat decât neinformat. Din experiența mea, mulți dintre oamenii neinformați sunt mereu surprinși de evenimente, atunci când ajung oricum în atenția lor, și îi aud spunând fraze de genul “dar nu se poate așa ceva!”, “dar cum este legal așa ceva?”. Când vin alegerile, nu știu cu cine să voteze sau zic “oricum nu-mi schimbă viața” și îi lasă pe alții să le decidă viitorul.
Recent însă am început să văd însă și extrema cealaltă. Oameni care consumă atât de multe știri, încât sunt consumați de ele. Industria de media profită de asta și vine zilnic cu o avalanșă de știri dintre care prea puține sunt de fapt utile. Așa ajung unii oameni să fie foarte stresați de fiecare vorbă aruncată de vreun politician, de fiecare gest care de fapt nu înseamnă nimic, de fiecare idee aruncată. Își fac în cap scenarii despre ce va fi în viitor și sunt deja dezamăgiți că nimeni nu ia măsuri împotriva a ceva ce nici nu a avut loc.
De multe ori, fix asta se întâmplă. Se aruncă în eter idei. Se zic tâmpenii. Se fac declarații sfidătoare. Toate acestea par să-i streseze foarte tare pe unii oameni care consumă zilnic un torent de așa ceva și aproape că sunt convinși că vine apocalipsa. Mai adaugă în pachet și că pe social media 90% dintre postări sunt negative, sunt despre lucruri rele care s-au întâmplat cuiva. Platformele au tot interesul să-ți arate mesaje negative, nu pozitive. Un studiu recent spunea că oamenii interacționează de 3-4 ori mai mult cu cele negative decât cu cele pozitive, ceea ce este în interesul rețelelor sociale.
Mi se pare că nu mai este suficient să fii informat. Într-o lume în care sursele de știri și rețelele sociale mizează pe angertainment, crize și dezastre pentru a te ține cât mai mult timp în mediul lor, pentru audiență și publicitate, a început să conteze să recunoști ce este informație și ce este… spam. Nu este nevoie ca în fiecare zi să citești cum politicianul X este rău-intenționat, ce tâmpenii a mai sus candidatul Y, ce idei crețe a mai avut președintele Z și cum mafiotul M se declară nevinovat. Nu ai nevoie ca zilnic să vezi noi dovezi în acest sens.
Este mult zgomot. Când realizezi asta, îți dai seama uneori și din titluri că de fapt acolo nu este o informație, ci doar content făcut pentru norma zilei sau pur și simplu așa este dansul uzual al politicii. Nu trebuie căzut nici în extrema în care absorbi tot angertainmentul, te indignezi la fiecare lucru negativ citit, dai share la toate și apoi ajungi să trăiești fiecare zi cu teamă sau dezamăgire tot mai mare pentru viitor. Să te informezi nu trebuie să conducă la o închisoare a minții, la furie sau depresie.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
06/02/2025 la 6:57 AM
Pentru astfel de situații s-a inventat lectura, cititul de cărți.
Vali(Citează)
06/02/2025 la 8:00 AM
Cati romani ai vazut sa citeasca carti? Romanii au creierul amortit de TikTok si Feisbuc, la care se adauga misticisme si habotnicie, cocktailul perfect pentru o populatie indobitocita si inepta. Suntem pe ultimul loc in Europa la alfabetizare.
Deea(Citează)
06/02/2025 la 8:40 AM
In sensul sa isi ocupe timpul cu altceva, sau e mai multa logica ce imi scapa?
Bogdan(Citează)
06/02/2025 la 9:57 AM
@Deea
O văd uneori pe soție dar 1/4 din sângele ei este de tătar.
Eu ce să mai zic: mix de român cu albanez, turc, italian.
Deci pare să ai dreptate: nu am văzut români citind.
Vali(Citează)
06/02/2025 la 1:39 PM
Eu cred totusi ca exista romani care citesc carti. De fiecare data cand posteaza Radu ceva despre carti (in general SF) sunt destui comentatori care il completeaza, vin cu recomandari, etc.
Andrei G(Citează)
06/02/2025 la 8:14 AM
Propun să înființăm un club de lectură.
gg(Citează)
06/02/2025 la 8:24 AM
Eu sunt topit dupa romanele de horror pornografic.
Andrei(Citează)
06/02/2025 la 8:40 AM
De acord cu tine. Eu sunt un consumator de stiri si informatie avid, de cand ma stiu. Am amintiri de la 5 ani buchisind prima pagina Scanteia, tin minte si acum poza si titlul cu vizita de lucru a Tovarasului la o Intreprindere din Bihor :)
Dar ce se intampla de ceva vreme e extrem: totul e o apocalipsa: georgescu, suveranistii, incalzirea globala, trump, microplasticul, rusii, poluarea, traficul, educatia, inflatia etc etc. Bombardament constant de problema, frici, spaime si viziuni tragice.
Cum zicea cineva mai sus, am inceput sa citesc mai pe diagonala, dau din umeri, trec mai departe si m-am refugiat mai mult in lumea cartilor, cel mai bun prieten pe care l-am avut vreodata.
Morrissey(Citează)
06/02/2025 la 8:43 AM
E nevoie de o sursa jurnalistica ce triaza, formuleaza corect, relateaza obiectiv si aduce context (spre ex istoricul spuselor persoanei sau al subiectului).
Stiu ca Recorder are stirile zilei pe scurt pe Youtube. Poate ceva mai mult de atat, si inclusiv in format scris.
Bogdan(Citează)
06/02/2025 la 9:59 AM
Nu știu unde ai fost în ultimii ani când statul a plătit presei sume impresionante pentru găzduirea de opinii politice, unii ar spune propagandă.
Recorder primea ceva prin USAID?
Ghinion.
Vali(Citează)
06/02/2025 la 8:45 AM
La job TV ul sta doar pe stiri dar oamenii nu au timp sa stea atenti, prind fragmente si isi fac ei puzzle ul in cap .
conspicuous(Citează)
06/02/2025 la 1:41 PM
Daca televizorul sta doar pe stiri, ar trebui sa fii foarte prost sa nu intelegi despre ce este vorba. Chiar daca nu esti atent prima data, stirile astea se repeta de 3-4 ori pe zi. Cu siguranta ai destule sanse sa iti clarifici informatiile daca nu le-ai inteles 100% de prima data.
Colegii acestia ai tai probabil ca inteleg doar ce vor si aleg sa ignore partile care nu corespund cu imaginea pe care o au deja in cap.
Andrei G(Citează)
06/02/2025 la 8:46 AM
Tocmai am avut o revelatie. Blogul/site-ul tau este cel mai uman din tot ce citesc pe internet.
Numai tu poti trece in doar 24 de ore de la o reclama la o mancare proasta si scumpa la un articol atat de rezonabil, pertinent si adanc, daca stai sa te gandesti…
Morrissey(Citează)
06/02/2025 la 9:36 AM
Eu tot incerc sa ma las :)) da-s curios.
add(Citează)
06/02/2025 la 2:43 PM
Și eu încerc să mă las de știri (in mare parte). Nu e întotdeauna ușor.
Em(Citează)
06/02/2025 la 3:39 PM
Am vazut opinia asta a lui Neil de Grasse Tyson pe subiect:
https://www.youtube.com/shorts/AxM2XTwaaUA
AI va omori internetul, pt ca fake-urile vor fi asa de bune, incat nici cei ce cred fake news-uri acum nu vor mai putea avea incredere in autenticitatea stirilor.
Internetul se va rezuma la clipuri cu pisici, iar informatia reala se va lua din carti.
Cosmin(Citează)