un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Temu, care a deschis depozit local în România, devine o amenințare și mai mare pentru magazinele online românești 🛒

7 Feb 2025  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Incredibil cât de repede se schimbă situația în comerțul online. Eu am auzit prima oară de Temu acum vreo doi ani. Acum aproape un an deja erau o amenințare semnificativă pentru magazine. Astăzi deja au depozit local în România și presiunea creată pe magazinele românești este mult mai mare.

Mi-a rămas în minte o vorbă auzită cândva de la un șef din e-commerce: nici un an nu seamănă cu celălalt. Nu mai știu cine a spus-o și nici una. La o primă vedere lucruri nu par așa complicate: ai un site, listezi produse, îl promovezi, lumea cumpără.

Dacă te uiți mai cu atenție la ce s-a întâmplat în ultimii 10-15 ani în ecommerce, un an chiar nu seamănă cu altul. La un moment dat a venit era mobile-first și a fost nevoie de modificări semnificative ale interfeței. Facebook a făcut ca magazinele să aibă nevoie de echipe de social media, de postări zilnice, experți în reclame și suport oferit prin astfel de canale. După o vreme au început să conteze Instagram-ul și video vertical și s-a schimbat tipul de content și publicitate pe care-l faci.

Acum vine AI-ul, care poate face orice de la predicție de vânzări la oferte particularizate și până la accelerarea proceselor interne, iar marii jucători din domeniu spun că cine nu investește în următorii 2 ani în așa ceva va rămâne în urmă dpdv competitivitate. Acum câteva luni îmi spunea cineva de la eMAG că au modele AI implementate în foarte multe procese, inclusiv în optimizarea cache-ului web sau ceva așa, că folosesc AI în programare și în curând ar vrea să dea și angajaților un asistent AI care să-i ajute în muncă.

În 2011 a apărut Black Friday în România și aproape în fiecare an a adus noi probleme sau măcar provocări privind achizițiile, serverele, curieratul și profitabilitatea.  A venit pandemia și cererea pentru anumite tipuri de produse (de exemplu, home-deco și haine de stat în casă) a explodat. S-a terminat pandemia și magazinele care au rămas cu stocuri mari din anumite tipuri de produse au dat faliment.

Curierii au adus easybox-uri în România și au dezvoltat noi API-uri cu care trebuie interconectare. Serviciile de transport și marketplace-urile (precum are eMAG) oferă șansa magazinelor să vândă în diverse moduri în România și mai nou în străinătate, vezi Evomag care vinde în alte două țări și anul acesta o va începe pe a treia.

Nici nu mai zis despre schimbările legislative care dau și ele de furcă. GDPR-ul a presupus modificări mari în proceduri și securitate. Guvernul se joacă anual cu impozitele pe salarii.

Este mereu ceva de făcut. Și, desigur, dincolo de toate acestea trebuie să și vinzi mai mult.

Acum, mie mi se pare că Temu și Shein sunt cea mai mare amenințare pentru comerțul online din România. Acum câteva luni, Temu era deja al doilea magazin ca număr de comenzi. Eu știu oameni în vârstă, care în general nu cumpără online, dar care au făcut-o pentru prima oară de pe Temu, ajunși acolo din word of mouth și atrași de prețurile mici.

Temu face reclamă agresivă faptului că au deschis un depozit local:

Am încercat să aflu unde este acest depozit și cât de mare este, dar nu am găsit informații. Este, însă, un ghimpe mare pentru magazinele românești deoarece marfa va fi livrată acum mai repede și prin diverși curieri.

 

Am intrat și eu pe site-ul Temu pentru prima oară cu această ocazie. Căutam mai multe informații despre depozit. N-am găsit. Uneori, în funcție de căutare, apare un filtru “depozit local” și informația că un produs se livrează din acesta.

Nu mi-a plăcut interfața pentru cât de aglomerată este. Multe produse în pagină, mult text sub fiecare, dar și unele informații care probabil ajută la conversie, precum faptul că s-au vândut mii de unități și o statistică privind timpul mediu de livrare.

Am mai văzut și prețuri bune. Mă uit de ceva vreme de un suport Magsafe simplu de birou. Nici măcar nu voiam să aibă musai încărcare, ci doar un suport cu magnet pe care să pun telefonul. Costă minim 100 de lei pe la magazinele noastre. Pe Temu, unul de 60 de lei deja este scump față de restul găsite la o căutare rapidă.

Practic, o să fie mai rău pentru business-urile românești. Multe cresc însă datorită faptului că per total crește comerțul online, iar eMAG cu Genius le-a făcut un bine, eu personal cumpărând de la mult mai mulți comercianți din marketplace-ul eMAG, pe când înainte îi debifam imediat din filtre.

În total, însă, Temu fură din vânzările tuturor și își trage o parte tot mai mare. Și nu o face tocmai cinstit pentru că, lăsând la o parte salariile (sau sclavia) din China, Temu nu plătește aceleași taxe ca magazinele din România. Dacă un magazin românesc importă 100 de huse de telefon ca să le vândă, plătește inclusiv taxe vamale pe ele, plus costul birocrației românești, ceea ce se reflectă în prețul plătit de cumpărător. Dacă Temu îți trimite tocmai din China o husă de telefon, cumpărătorul nu plătește taxe vamale pe ea. Trimiterile de sub 150 de euro sunt scutite de taxe vamale.

 

Eu nu mai știu exact cât de bine s-au aliat magazinele românești pentru a face front comun pentru a-și apăra business-ul, dar ar fi cazul să o facă mai bine. Ar putea face două lucruri:

🛒 Să ceară eliminarea scutirii de taxe pentru coletele sub 150 de euro. SUA tocmai a aplicat o astfel de lege. Uniunea Europeană are de prin 2023 planuri să elimine prevederea de minimis privind cei 150 de euro, iar mai nou cere chiar țărilor membre să facă asta. Înțeleg de unde vine, există un cost de a face vama și nu vrei să consumi timpul funcționarului vamal pentru 1,27 euro, în special când salariul său pe oră este mai mare decât acea încasare, dar astfel de scutiri de fapt avantajează una dintre echipe.

🛒 Să ofere servicii proprii mai bune. Momentan magazinele online de la noi își reduc costurile pentru a fi competitive cu concurența și implementează tot felul de chatbots, reduc echipele de suport, de comunicare șamd. Problema este că și cealaltă echipă poate face toate acestea și deci își va păstra mereu diferența pe tabela de scor. Poate că magazinele românești ar trebui o ia în direcția opusă. Nu de alta, dar modelul Amazon are probleme la scară largă, la un număr mare de clienți.

    26 comentarii

  1. Esti tu sigur ca doar Temu fura?

    E atat de gresita gandirea asta, putem sa nici nu vorbim despre Temu, toate magazinele “fura”. Bisnita a existat in Romania si inainte sa existe Temu.

    Exista produse absolut identice vandute in Romania, la preturi de 4-5 ori mai mari decat pe Temu. Absolut identice si facute tot in China.

    Daca era o taxa de transport, hai un profit decent, era ok. Dar de 5 ori mai mult, magazinul local isi merita soarta.

      (Citează)

    • Red: la preturi de 4-5 ori mai mari decat pe Temu

      atunci cand un produs costa 2 dolari la temu si tu vrei sa il vinzi corect si legal in romania.. se aduna rapid costuri pe langa.

      daca aduci putine produse.. deja pleci de la pretul de la temu la care aduni.
      daca aduci un container (pentru pret initial mai mic).. aduni costuri cu depozitarea + pierderi (n-o sa vinzi 100% din ce aduci).. si tot de pe acolo incepi.
      adunci tva si alte taxe si impozite.. si deja te duci in dublu.
      mai pui ceva promovare, comision emag..
      daca adaugi si profitul incepi deja de la triplu.

      nu apar bisnitarii (mai ales daca nu platesc taxe), dar lucrurile nu sunt mereu simple

        (Citează)

    • Daca vrei sa poti lupta cu magazinele din China, trebuie sa faci ceva diferit. Nu poti lua produsele direct de pe Temu ca este mai simplu si apoi sa le vinzi la noi cu adaos comercial. Ca daca tie ti-a fost usor sa faci asta, este clar ca la fel de usor o sa-i fie si clientului potential.

      Eventual poti lua exemplul celor de la Constantin Nautica de acum cativa ani. Au comandat bratari cu 1 dolar de pe Alibaba si le vindeau la noi cu 70 de lei. Dar au facut ceva diferit, au creat un brand, au avut prezenta fizica si in magazine, etc.

      PS: daca ai cumparat produse la pret de Temu nu mai este nevoie sa platesti containerul, fiindca transportul este inclus in pret.
      Containerul il platesti atunci cand cumperi direct de la producator, la preturi ceva mai mici.

        (Citează)

    • Andrei G: nu mai este nevoie sa platesti containerul, fiindca transportul este inclus in pret.

      da, dar e nevoie sa platesti tva si alte taxe daca vrei sa le revinzi pe firma, pentru ca ele nu sunt incluse, deci nu ai ce deduce.
      iar daca iei container.. atunci ai pret mai mic, dar adaugi transport si faptul ca nu le vinzi pe toate, deci posibil sa fie cam tot aia.

      oricum, intentia mea nu era sa fac o analiza completa, ci sa spun ca o firma din ro nu prea are cum sa vanda la pretul temu chiar si cand e acelasi produs, iar lacomia nu e (singurul) motiv.

        (Citează)

  2. Temu, shein, aliexpress și care or mai fi reprezintă o amenințare doar pentru middle-man pentru că elimină necesitatea acestuia. Emag marketplace este o interfață de drop shipping și așa-zișii selleri sunt doar niște samsari. Sunt aceleași produse făcute în sclavia din China dar la care se adaugă și taxa de “afacerist” românaș. Să nu mai vorbim de Amazon, unde găsești fix aceleași imagini în aceeași ordine și aceleași detalii despre produse, de pare mai mult un skin pentru aliexpress decât site de sine stătător.

      (Citează)

  3. Foarte bine! De peste 2 ani cumpar de pe Shein si Temu la 1/3 sau 1/4 din pret. Ultima oara am cumparat niste game boards care erau la pret dublu pe Amazon. Nu mai zic de rechizite, ghiozdane, papetarie, ustensile de bucatarie etc. la preturi foarte bune. Emag marketplace este o bisnitareala care trebuie sa dispara.

      (Citează)

  4. Unii selleri de marketplace sunt decenti (emag, altex, fashion days etc) si am avut ocazia sa cumpar direct de la ei de pe site sau chiar (minune mare in 2025) sa interactionez cu operatori umani.
    Cine vrea/a vrut ieftineli a avut. Inainte erau Dragonul, Europa si Doraly, acum sunt Shein, Aliexpress, Trendyol si Temu. Tarabele s-a mutat online.
    Nu m-ar mira ca patronii care au avut targurile astea sa nu fie acum in spatele depozitului din Ro, ca au deja experienta interactiunii cu partea chineza.

      (Citează)

  5. Sa fim seriosi,pentru boarfe pe care le speli de doua ori si se fac varza sau huse de tel si alte prostioare da merge sa cumperi de pe Temu,dar nu vad ca aceste firme sa se ridice la mai mult decat un bazar chinezesc.Vrei un figider un laptop o garantie pe bune etc mergi pe eMag.

      (Citează)

    • Dap, că și frigiderele de acum au tot compresoare chinezești. Am cumpărat eu acu 2 ani un Gorenje ”dă inox”, dar e numai fața, restul e tablă vopsită și te rogi de el să congeleze 5-6 kilograme de carne, spre deosebire de un Gorenje tot ”dă inox” de acum 18 ani care-i full inox, compresoare Danfoss și congelează și un elefant, inclusiv refrigeratorul dacă dai termostatul mai jos (da, am pățit, că l-am atins fără să vreau cînd l-am spălat și a înghețat și frigiderul, nu doar congelatorul).

        (Citează)

  6. Magazinele online românești sunt o amenințare pentru magazinele online românești.
    Un mic exemplu: pe eMag au apărut recent, cred, RX 580. Da, plăcile alea din 2018 care nu se mai găseau nicăieri prin 2019 sau se vindeau și la 5x prețul normal. Toți le căutau pentru minat ETH.
    Acum pe eMag unii le vând ca fiind *noi*. De unde noi? De ce nu le-ar fi folosit la minat acum 7 ani sau de ce nu le-au vândut atunci.
    Evident le vând doar niște băieți, nu vreun magazin serios, dar prin și pe eMag. Și le livrează “testate”, adică ăsta e motivul pentru care nu e sigilat produsul, că l-au testat pentru client.
    Mișto.

      (Citează)

    • john2381: atunci cand un produs costa 2 dolari la temu si tu vrei sa il vinzi corect si legal in romania.. se aduna rapid costuri pe langa.

      daca aduci putine produse.. deja pleci de la pretul de la temu la care aduni.
      daca aduci un container (pentru pret initial mai mic).. aduni costuri cu depozitarea + pierderi (n-o sa vinzi 100% din ce aduci).. si tot de pe acolo incepi.
      adunci tva si alte taxe si impozite.. si deja te duci in dublu.
      mai pui ceva promovare, comision emag..
      daca adaugi si profitul incepi deja de la triplu.

      nu apar bisnitarii (mai ales daca nu platesc taxe), dar lucrurile nu sunt mereu simple

      Să nu ne rupem de realitate, bișnița se făcea și din Dragonul Roșu cu produse revândute, se face și cu produse cumpărate din Lidl, Kaufland, și duse la magazinul din colț.

      Da, se adaugă niște costuri la cele importate, dar nu de 5 ori mai mult, altfel magazinul s-a orientat prost.

      Dacă ar mai exista obligativitatea afișării adaosului comercial, marketplace-ul ăla ar dispărea de la sine.

        (Citează)

  7. Traiasca temu. Ca am luat tot felu de chestii de la ei. Niciodata haine. Doar tot felul de maruntisuri la preturi derizorii. Ultima data am luat un extractor telescoape ptr ceas tip cleste cu 10 lei. Pe siteurile romanesti e minim un 40 lei.
    Cat despre chinezarii, este plin emagul de ex de chestii de pe temu vandute la preturi de x ori mai mari. Chiar zilele trecute spunea radu de un tester ptr baterii. Acelasi tester pe temu e la juma de pret.

      (Citează)

  8. Problemele de garanție cum se rezolvă?
    Problemele de calitate dubioasă cum se rezolvă?

    Apoi, toate aceste companii sunt puternic subvenționate de către pcc in scopul de a distruge comerțul și ce a mai rămas din industria de la noi ca să ne facă dependenți de rpc. E un joc pe termen lung cu implicații majore și destul de periculos – a se vedea dependența de gaze din rusia și conflictul din ucraina.

    Nu zic că sunt de acord cu prețurile nesimțite ale unora, specula altora și bătaia de joc dar în condițiile în care statul este un pic impotent apar astfel de probleme care nu o să ne ducă nicăieri bine.

    Soluții există gen planul draghi și protejarea producătorilor locali și europeni, subvenții, planuri de investiții, dar noi preferăm să ne mâncăm între noi și să arătăm cu degetul… Păcat.

      (Citează)

  9. Magazinele romanesti si-au facut-o cu mana lor cand au inceput sa elimine suportul uman si sa-l inlocuiasca cu chat boti.
    Dar nici asta nu ar fi reprezentat o problema foarte mare, daca nu ar fi scazut per total calitatea serviciilor.

    De exemplu pe Emag avem:
    – produse fake vandute firme cu sediul social in China;
    – suport prin Chat unde uneori este foarte greu sa intri in legatura cu un agent;
    – livrari intarziate constant, chiar daca platesti Genius special pentru livrarea a doua zi.

      (Citează)

  10. Daca tu crezi Radule ca oamenii cumpara de pe TEMU din cauza ca Emag nu mai are suport online sau alte “servicii” de genu asta inseamna ca nu vezi padurea de copaci.

    Lumea cumpara dupa temu pentru ca dupa cum ai vazut si tu ceva ce costa 100 de lei in romania il iei cu 30-40 de lei de pe TEMU.

      (Citează)

  11. Nu imi plac chinezii, dar nici emag nu mai imi place. Ma minte in continuu ca daca voi comanda pana la 16, primesc produsul maine. Dupa ce platesc, primesc email in care imi zice ca primesc produsul maine, poimaine sau raspoimaine. Deci puie emag. Cumparatul de la magazine fizice a ajuns sa fie mai rapid in momentul de fata. Sclavia din China e sustinuta de intreg lantul care vrea sa faca bani, de la americani la europeni si bisnitari romani. Orice cumperi a fost atins de un sclav chinez, indian sau indonezian. This is it.

      (Citează)

  12. Nu-mi fac griji,
    “Magazinele mari, precum Fashion Days, sunt încă bine”

      (Citează)

  13. Am cumparat multe chestii de pe shein, iar ulterior le-am gasit pe emag cu pretul x4. Bratari de ceas care pe emag erau 40 lei bucata, pe amazon le-am gasit cu 5 dolari/3 bucati. Concurenta asta face bine. Daca aveam noi productie locala mai ziceam sa imi para rau, dar cand totul e bisnita nu vad de ce sa plang de mila emag.

      (Citează)

  14. Așa cum există marfă de pe Temu, Shein și AliExpress vândută de reselleri pe eMag, la fel există și marfă din Jumbo și din Ikea. Probabil fac un fel de dropshipping, nu au stoc și când primesc comanda merg și se aprovizionează apoi expediază.

      (Citează)

  15. Deea:
    Foarte bine! De peste 2 ani cumpar de pe Shein si Temu la 1/3 sau 1/4 din pret. Ultima oara am cumparat niste game boards care erau la pret dublu pe Amazon. Nu mai zic de rechizite, ghiozdane, papetarie, ustensile de bucatarie etc. la preturi foarte bune. Emag marketplace este o bisnitareala care trebuie sa dispara.

    Daca prin “game boards” vrei de fapt sa spui “board games” atunci ai cumparat fake-uri cu calitate mult mai slaba a componentelor.

      (Citează)

  16. Marinel:
    Dap, că și frigiderele de acum au tot compresoare chinezești. Am cumpărat eu acu 2 ani un Gorenje ”dă inox”, dar e numai fața, restul e tablă vopsită și te rogi de el să congeleze 5-6 kilograme de carne, spre deosebire de un Gorenje tot ”dă inox” de acum 18 ani care-i full inox, compresoare Danfoss și congelează și un elefant, inclusiv refrigeratorul dacă dai termostatul mai jos (da, am pățit, că l-am atins fără să vreau cînd l-am spălat și a înghețat și frigiderul, nu doar congelatorul).

    Gorenje e marca chinezeasca (Hisense).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus