un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Top smartphone-uri în Europa în 2024: Samsung crește la vârf, dar Motorola este adevăratul câștigător

21 Feb 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Canalys a publicat statistici despre piața de smartphone în Europa în 2024, fără Rusia, și lucrurile stau aproape ca în trecut. Totul poate fi rezumat prin imaginea de mai jos:

Mai exact, cifrele sunt următoarele:

  • Samsung a livrat aproape 46,4 milioane de telefoane, o creștere de 6%
  • Apple a livrat 34,9 milioane de telefoane, o creștere de 1%
  • Xiaomi a stat constant la 22,2 milioane de telefoane, creștere 0%
  • Motorola a ajuns la 8 milioane de telefoane, crescând 26% într-un an.
  • Oppo și OnePlus, la comun, sunt pe locul 5 cu 4,1 milioane de telefoane și creștere 13%

Restul pieței este de 20,5 milioane de unități, pentru un total de 136 de milioane de telefoane livrate în 2024 în Europa. Numărul este cu 5% mai mare decât cel din 2023.

Recunosc că mă așteptam la o creștere mai mare de la Samsung, care în 2024 mi s-a părut că a avut o strategie foarte agresivă de preț (adică oferte bune atât pe seria S24, dar în special pe Galaxy A55). Cred însă că la nivelul de top, la volume de peste 40 de milioane de unități, orice creștere single-digit este de fapt foarte bună pentru că vorbim, totuși, de multe milioane de clienți noi.

Apple mai mult ca sigur a fost numărul 1 ca valoare a vânzărilor. Telefoanele lor sunt aproape toate în segmentele 600+, pe când Samsung vinde foarte multe A55 și A35.

2024 a fost un an în care și Samsung a activat bine la segmentul high-end, Samsung S24 Ultra intrând în top 10 cele mai vândute telefoane la nivel mondial (și bănuiesc că și în Europa) după câțiva ani de absență a unui flagship Galaxy de acolo. La Apple, însă, chiar și cel mai ieftin model disponibil, precum noul iPhone 16e, face parte din segmentul 600+.

Mă miră stagnarea Xiaomi într-un an de creștere a întregii piețe. Cred că sunt mulți factori la mijloc. Aș da vina în principal pe o comunicare slabă a avantajelor pe care le aduc modelele Xiaomi. Uneori trebuie să insiști pe ce este wow sau unic pe modelele tale și să le menții în atenția publicului. Mai dau vina și pe gama prea mare, sunt foarte multe modele Xiaomi și Redmi în ofertă.

Motorola, în schimb, a făcut exact opusul și s-a văzut din rezultate. Au venit cu prețuri foarte bune și diferențiatori clari (stocare mare, aspect inedit etc) și s-au poziționat bine în piață și iată o creștere de 26% în condițiile în care nici măcar nu au în ofertă un adevărat flagship, precum ceilalți, ci activează mai degrabă în zona entry, mid și mid-high.

Oppo și OnePlus au o strategie care pare, de asemenea, să funcționeze. OnePlus și-a construit nișa sa clară pe piață. Oppo vine (sau revine) tot mai mult în atenție prin telefoane bine construite și foarte performante.

Chiar cred că Oppo ar avea mult mai mult loc de creștere inclusiv în piața noastră, dacă ar investi mai mult în asta. Uitați-vă doar în ultima perioadă pe review-urile celor care au pus mâna pe telefoane greu de găsit în România. Find X8 a fost foarte bine apreciat, iar în aceste zile toată lumea laudă pliabilul Find N5.

În România, brandul care investește mult mai mult în reclame și ambasadori este Honor, de fapt. Canalys nu a dat statistici pentru România, deși sunt disponibile clienților plătitori. O să încerc să obțin unele pentru vreun articol viitor.

    14 comentarii

  1. Trecand de la un Samsung A53 (care dupa 2.5 ani a decis sa nu se mai deschida) la un Motorola Edge 50 Neo, diferenta e de la cer la pamant.
    Iar pentru cei 1500 de lei dati ca sa-l iau din Altex la liber, merita toti banii.

      (Citează)

  2. Gabon:
    Trecand de la un Samsung A53 (care dupa 2.5 ani a decis sa nu se mai deschida) la un Motorola Edge 50 Neo, diferenta e de la cer la pamant.
    Iar pentru cei 1500 de lei dati ca sa-l iau din Altex la liber, merita toti banii.

    Ce anume te incanta? Eu dupa aproape 4 ani de A52 5G am trecut la un iPhone 16 max, dar nu e ce trebuie, din pacate.

      (Citează)

    • e simplu de dedus ce-l incanta in cazul lui, a trecut de la pere la pere. tu ai trecut de la pere la mere (sic) si tot nu ne-ai zis ce anume nu e ce trebuie.

        (Citează)

    • In primul rand ecranul este mult superior. Apoi procesorul. Eu nu sunt mare utilizator al telefonului. Niste stiri, Whatsapp, Reddit si cam atat. Dar pe Samsung unele aplicatii se miscau super greu (spre exemplu cea de la BMW). Sau cand intram in masina dura cam 1 minut pana cand puteam sa folosesc telefonul. Ca el in timpul asta se conecta la masina si nu mai reactiona la nimic altceva.
      Per total Motorala e mai rapid, ecran mai bun, feeling mai bun in mana (e si mai mic putin ceea ce imi place ca pot sa scriu mesaje cu 1 mana)

        (Citează)

    • GabrielG: e simplu de dedus ce-l incanta in cazul lui

      probabil ca are un android clean pe un hardware bun (raportat la banii dati).

        (Citează)

  3. Gabon:
    Trecand de la un Samsung A53 (care dupa 2.5 ani a decis sa nu se mai deschida) la un Motorola Edge 50 Neo, diferenta e de la cer la pamant.
    Iar pentru cei 1500 de lei dati ca sa-l iau din Altex la liber, merita toti banii.

    Si eu mai trag de A52-ul meu cateva luni. Inca nu m-am decis ce urmeaza. Pe lista scurta A56 dau daca mai cresc un pic bugetul, Nothing 3a sau Pixel 9a.

      (Citează)

  4. GabrielG:
    e simplu de dedus ce-l incanta in cazul lui, a trecut de la pere la pere. tu ai trecut de la pere la mere (sic) si tot nu ne-ai zis ce anume nu e ce trebuie.

    Ah.. sunt prea multe de zis. Nu asta cautam prin scrierea unui comentariu aici, dar daca chiar vrei sa afli, vezi pe blogul meu pe pagina a doua e articolul despre iPhone. Doar partea cu e-mailul si pozele ca atasament am rezolvat-o cu Outlook. In rest ramane valabil tot ce am scris.

    PS: scuze, am scris iPhone 16 max din greseala, am 16 Plus.

      (Citează)

    • Alexje: Ah.. sunt prea multe de zis. Nu asta cautam prin scrierea unui comentariu aici, dar daca chiar vrei sa afli, vezi pe blogul meu pe pagina a doua e articolul despre iPhone. Doar partea cu e-mailul si pozele ca atasament am rezolvat-o cu Outlook.In rest ramane valabil tot ce am scris.

      PS: scuze, am scris iPhone 16 max din greseala, am 16 Plus.

      CUm ai reusit sa atasezi pozele la email ? Multam!

        (Citează)

    • Poate că nu ar trebui să-ți scriu aici, dar atât s-a putut. Sticla ecranului are o duritate mai mică la modelele noi, e mai elastică și se sparge mai greu. Dezavantajul e că se zgârie mai ușor. Dacă ții degetul pe space, tastatura devine un fel de trackpad și poți pune ușor cursorul unde vrei. Nu e de vină telefonul sau iOS că una dintre aplicații (Mail) nu e fix cum vrei tu.

      @Vivi: Ca să trimiți o poză ca atașament trebuie să fie în Files (copiezi ce vrei în files și vor apare acolo). Attach file și orice imagine adăugată de acolo va fi ca atașament.

        (Citează)

    • Nu este de vina telefonul (produs de Apple) sau sistemul de operare (dezvoltat de Apple) ca aplicatia de mail default (dezvoltata de Apple) are un mod de folosire total neintuitiv?

      Probabil ca de vina sunt Google si Samsung ca au creat pana acum aplicatii intuitive si oamenii s-au obisnuit ca lucrurile sa functioneze usor. Nu sa faci doua operatiuni diferite ca sa poti trimite o poza pe mail

        (Citează)

    • De asta sunt atâția clienți de mail, ca să poți folosi ce ți se potrivește mai bine, nu e obligatoriu să fie Apple Mail – nu orice nu ți se potrivește e neintuitiv pentru toată lumea.

      Eu n-aș spune că nu e bun Pixel doar pentru că nu-mi place Gmail.

        (Citează)

  5. @Vivi
    Am instalat Outlook. Nu m-am gandit din prima ca pot instala o alta aplicatie de e-mail. Outlook-ul merge perfect, ataseaza pozele simplu ca pe android. Singurul inconvenient, daca as putea spune asta, nu te lasa sa alegi la ce dimensiune trimiti pozele, ci ataseaza la marimea lor maxima. Cel putin nu am gasit prin setari asta. Oricum e oke si asa.
    Acum le folosesc pe amandoua in paralel pentru ca aplicatia de e-mail implicita e suficienta pentru citit si scris e-mailuri.

    @dam167
    Da, asa o fi in legatura cu sticla, dar mi s-a parut frustrant sa se zgarie fix in primele zile. Acum, dupa cateva luni, nu imi mai pasa. Daca tine telefonul cat a tinut A52-ul, sunt fericit. Cu toate ca inca mi se pare greu sa scriu de pe el. Si la tastare si la stergere text are lag urat de tot uneori, mai ales aici in browser.

    Cu restul m-am obisnuit destul de mult.

      (Citează)

  6. Eu am luat telefoane Motorola pentru persoanele mai în vârstă din familie de vreo 2-3 ani. Mai ieftine decât A55, specs mai bune in general. Bateria încă se ține foarte bine, și aplicațiile se mișcă rapid, și nu trebuie să le fac vreo depanare la fiecare câteva săptămâni. Telefoanele Samsung care mi-au trecut prin mână (la același nivel de entry-mid) par toate foarte foarte încete și storage-ul intern e foarte mic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus