►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am utilizat noul ceas Instinct 3 de la Garmin. Seria Instinct este una de ceasuri rezistente, robuste, rugged cum zic americanii. Sunt ceasuri pe care să nu te temi să le porți zi de zi la muncă mai dură sau în drumeții sau sporturi extreme, iar această nouă generație, Instinct 3, aduce câteva îmbunătățiri, cele mai importante fiind introducerea unui ecran AMOLED și a unei lanterne cu LED puternice.
Modelul testat de mine, cel de 50 mm, are și o autonomie a bateriei de aproape 24 de zile. De asemenea, Instinct 3 are multe dintre funcțiile smart și de tracking de sport și de sănătate de pe Fenix 8, care este modelul de top al Garmin, și o să spun de acum de la început că mie mi se pare un ceas foarte bun pentru cei care vor avantajele uzuale ale ceasurilor Garmin, dar într-o carcasă rezistentă la șocuri și lovituri.
Preț: 2.229 lei la lansare în varianta 45 mm AMOLED, 2.479 lei pentru 50 mm AMOLED.
Dau cadou un astfel de ceas: Garmin mi-a trimis două, pe unul l-am testat pentru review, al doilea este încă sigilat în cutie. Îl dau într-un concurs pe Instagram. Comentați acolo spunând de ce-l doriți sau la ce v-ar fi util și peste o săptămână aleg un comentariu bun pentru a-l câștiga.
Ecranul AMOLED este nou pentru seria Instinct. Sunt două tipuri de ceasuri Instinct 3, de fapt. Sunt cele cu ecran AMOLED și sunt cele cu ecran MIP, care suplimentar au și încărcare solară. Ambele sunt disponibile în carcase de 45 și 50 mm și sunt de obicei disponibile în două culori. Una este mai serioasă, de obicei negru sau gri închis, cealaltă este mai viu colorată, având cureaua sau chiar carcasa portocalie sau turcoaz, pentru cei care vor un ceas care să sară în evidență la încheietură.
(Mai există și un ceas numit Instinct E. Acela este disponibil în 40 și 45 mm și este o versiune mai light a seriei Instinct, fiind mai degrabă asemănător cu generația Instinct 2.)
Ecranul AMOLED este binevenit pentru că oferă culori strălucitoare și ușor vizibile în soare, plus posibilitatea de a particulariza mai bine fețele de ceas. Cam toată interfața, în special rapoartele despre somn, puls, trasee, pași și ce mai vrei tu sunt de asemenea avantajate de introducerea acestui ecran color. Mai mult, noaptea poți activa opțiunea Red Shift, când interfața devine toată roșie, ceea ce face ceasul mai puțin deranjant în beznă totală.
Prin comparație, ceasurile Instinct 3 cu ecran MIP sunt monocrome. MIP înseamnă memory-in-pixel, este un tip de afișaj alb-negru care oferă însă o autonomie mai mare a bateriei, acele Instinct 3 ajungând până la 40 de zile de autonomie față de 24 de zile pe varianta AMOLED. În plus, în jurul ecranului există un inel de celule fotovoltaice care încarcă suplimentar ceasul când stai la soare și îi pot da, în teorie, o autonomie practic nelimitată.
De asemenea, afișajul MIP este ușor vizibil în soare puternic, prin natura tehnologiei sale monocrome care are un contrast foarte mare, ceea ce este un avantaj în anumite sporturi chiar extreme, precum ultramaratoane sau drumeții de durată.
Instinct 3 cu AMOLED, în schimb, cel pe care l-am testat eu, mi se pare că se așează undeva la mijlocul drumului. Este un ceas rezistent, robust construit și gândit pentru activități mai dure, dar vine totuși cu confortul unui ecran color care face experiența mai plăcută în utilizarea de zi cu zi. Pare un ceas robust, dar mult mai casual decât varianta solară care pare o unealtă mai de nișă.
Vorbind de construcția sa, Instinct 3 este făcut dintr-un polimer ranforsat cu fibre, iar în această generație a apărut și un inel metalic suplimentar în jurul carcasei pentru rigiditate suplimentară. Ecranul este protejat cu sticlă rezistentă, dar nu se dau alte detalii despre ea.
Carcasa ceasului este însă ridicată vreo 2 milimetri peste sticla ecranului, ceea ce o ferește suplimentar de lovituri sau zgârieturi accidentale, iar întreg ceasul pare foarte bine făcut și îmbinat. Are și o certificare MIL-STD-810 pentru rezistență la șocuri, vibrații și temperaturi extreme.
Instinct 3 m-a uimit prin cât de ușor este, atunci când l-am pus la mână. Ca o comparație, Fenix 8 de 51 mm, care are practic același dimensiuni, cântărește 102 grame în varianta de oțel și 92 grame în cea de titan. Instinct 3 are 59 de grame, cu 40% mai puțin. Cureaua cu care se livrează ceasul este una din silicon, de 26 mm, și o poți schimba, fiind prinsă cu telescoape.
Tradițional ceasurile Instinct 3 au un afișaj secundar rotund pe cel principal, ca o complicație a acestuia, iar acolo afișează diverse mici informații sau pictograme. Instinct 3 Solar păstrează acel design. Instinct 3 AMOLED îl păstrează, de asemenea, dar în mod virtual. Majoritatea fețelor de ceas create special pe pentru acest model au în continuare acea complicație rotundă în care îți sunt afișate diverse informații contextuale, dar în alte meniuri, de exemplu când citești notificări sau te uiți la rapoarte, beneficiezi de întreg ecranului AMOLED color, ceea ce este un alt avantaj al acestuia.
Ce este însă important de reținut: acest ceas nu are ecran tactil. Are cele 5 butoane clasice Garmin pe lateral, dar ecranul nu este unul tactil. Dacă vreți musai ecran tactil, acest ceas nu este pentru voi, ci ar trebui să vă uitați direct la seria Fenix sau poate la Forerunner.
Pe mine unul nu m-a deranjat absența ecranului tactil pentru că nu-mi place să apăs cu degetul pe ecran de ceas, iar Garmin are oricum multe butoane laterale. Am preferat mereu ceasuri prin a căror interfață pot naviga folosind butoanele laterale sau coroana rotativă sau poate un inel rotativ în jurul ecranului, cum au avut unele Samsung în trecut, pentru că nu-mi place să navighez și să apăs cu degetul pe ecran.
Am degetul mare și atunci când îl pun pe ecran mi se pare că astup exact elementele pe care ar trebui să le văd ca să le mișc sau apăs. Cum ziceam, însă, cred că pentru mulți lipsa ecranului tactil ar putea fi un deal breaker și este deci important să rețineți că Instinct 3 nu include o astfel de funcție.
Ceasul include în schimb acea lanternă excelentă pe care Garmin o implementează pe tot mai multe ceasuri. Eu o folosesc zilnic și îmi este foarte utilă. Știu că foarte multe ceasuri oferă un soi de lanternă virtuală aprinzând ecranul la luminozitate maximă, dar nu este deloc același lucru.
În primul rând, lanterna de pe Garmin este plasată pe lateral în partea de sus a ceasului, o poziție în care poți ține mâna natural, nu cu încheietura sucită, atunci când iluminezi zona din jurul tău sau când lucrezi ceva sau cauți ceva pe sub un dulap.
Apoi, lanterna aceasta este foarte puternică, iluminează câțiva metri pătrați în fața ta și chiar la distanță mai mare în beznă totală. În al treilea rând, este foarte ușor să comuți de pe alb strălucitor pe o lumină roșie și ceva mai slabă, care este ideală atunci când vrei să aprinzi noaptea lumina lângă cineva care doarme, fără a-l deranja.
În mod normal, lanterna este utilă în drumeții sau ca să vezi ceva rapid noaptea prin cort sau în jurul tău. Eu o folosesc însă zilnic aici în oraș, uneori ca să văd noaptea pe unde calc, prin zone întunecate, dar de și mai multe ori pe acea lumină roșie. O aprind pe roșu ca să nu o deranjez pe Matilda când vin la culcare, o aprind dacă mă ridic noaptea din pat să caut ceva sau să pocnesc vreo pisică sau ca să nu o trezesc pe Alice atunci când am treabă prin camera ei sau când trebuie să inspectez cum doarme. Nici nu are rost o comparație cu alte funcții de lanternă de pe ceasuri sau telefon, aceasta din ceasurile Garmin fiind mult mai utilă.
Restul funcțiilor sunt cele uzuale de pe un smart watch Garmin. Mie îmi place să le împart în trei categorii: funcții smart, funcții pentru tracking de sănătate și pentru activități sportive.
Pe partea de smart watch propriu-zis, desigur că Instinct 3 îți arată notificările primite din telefon, cât să știi dacă are rost sau nu să-l scoți din buzunar. Dacă devin prea dese, poți configura ca un buton să activeze modul Do Not Disturb, de exemplu. În plus, poți configura ceasul ca între anumite ore să treacă automat pe modul Do Not Disturb sau chiar Sleep, când afișajul îți arată mai puține informații și nu se declanșează la mișcarea mâinii tale.
Ecranul AMOLED este unul always-on. Există și multe fețe de ceas pe care le poți lua prin aplicația Connect IQ. Chiar dacă nu scrie clar că sunt făcute pentru Instinct 3, poți instala multe dintre cele pe care le găsești acolo și vor funcționa fără probleme, iar cele gândite pentru seria Instinct includ de obicei ceva special în acea complicație rotundă din centrul ecranului.
Mie mi s-a părut însă foarte bună chiar fața default cu care a fost inițializat ceasul. Am pus-o pe culoare roșiatică, pentru a fi mai ușor de citit, și am configurat vreo 5 câmpuri de date din interiorul ei cu ce am vrut eu, adică autonomia bateriei, numărul de pași făcuți, condițiile meteo, body battery și altele.
Pentru sănătate, Garmin include senzori care îți monitorizează pulsul sau somnul, de exemplu. Există acel Body Battery în care ceasul îți spune cam câtă energie ai și câtă ai recuperat la somn, iar estimarea este excelentă. Raportul s-a potrivit mereu cu o noapte agitată sau cu puțin somn, iar în general seara am observat că începeam să mă simt obosit cam în același timp când și ceasul îmi spuneam că sunt practic “consumat”. Mai mulți producători de smartwatch-uri au introdus un astfel de body battery în ultimul an, dar al lui Garmin pare cel mai precis, probabil și pentru că au experiență mai mare.
Ai desigur și statistici și rapoarte privind puls, variația ritmului inimii, cum ai dormit, câți pași ai făcut, calorii și altele, inclusiv pe perioade lungi de timp. Poți să vezi, de exemplu, câți pași ai făcut într-un an de zile. Ar mai fi de menționat că Instinct 3 include generația 4 de senzori, nu generația 5 ca noul Fenix 8, ceea ce înseamnă că nu măsoară și temperatura pielii și nici nu va face electrocardiogramă, dar nu mi se pare un minus semnificativ. Era clar că pe undeva s-au făcut compromisuri pentru a reduce prețul față de un Fenix 8, iar generația 4 de senzori oricum este precisă și a fost instalată pe mai toate ceasurile Garmin din ultimii ani.
Pentru activități sportive, ceasul este de asemenea bine dotat, prin carcasa lui fiind și gândit pentru astfel de lucruri. În primul rând, are GPS precis și poate monitoriza pe unde și cât alergi sau mergi sau faci alte activități sportive de exterior. Toate au rapoarte specifice pentru fiecare tip de activitate, de exemplu de câte ori ai dat per minut la vâsle atunci când faci rafting.
Există zeci de activități în meniul de Workouts, inclusiv golf, pescuit, călărit, alergare pe pistă, alergare pe cărări de munți, triatlon, mai multe tipuri de ciclism și de înot, sporturi de iarnă precum ski sau snowboarding sau patinaj, sporturi acvatice, sporturi de echipă și multe altele. De exemplu, poți să te monitorizezi și în timp ce joci fotbal sau baschet, tenis, chiar și sporturi cu motor, ceea ce poate părea ciudat, dar îmi aduc aminte când Sebastian Loeb spunea că pierde 7000 de calorii pe zi la Dakar, iar în plus inclusiv în astfel de activități contează pulsul, traseul urmat și altele.
Ca o curiozitate, există și Gaming între opțiunile de activități fizice, probabil tot din rațiuni de a monitoriza cât timp faci astfel de activități și câtă energie consumi.
Ce vreau să zic este că Instinct 3 excelează la monitorizarea activității sportive și este unul dintre motivele pentru care ceasurile Garmin sunt foarte populare. În plus, ai opțiunea de a monitoriza o expediție, când ceasul dezactivează alți senzori și marchează periodic waypoint-uri pentru a înregistra traseul urmat.
Poți folosi funcția și în sens invers, planifici o drumeție într-o aplicație dedicată și apoi o încarci în ceas, iar pe ecran vei vedea direcția următorului waypoint și distanța. Ceasul include, desigur, busolă și altimetru, nu doar GPS, și știe să-ți indice corect calea spre următorul punct de pe traseu.
Un lucru care lipsește de pe Instinct 3 este însă opțiunea de hartă integrată în ceas. Practic, pe ecran vei vedea o linie care arată traseul urmat de tine, dar nu suprapusă peste o hartă topografică. Fenix 8 are astfel de hărți integrate și mă mir că Instinct 3 nu le are, tocmai acesta fiind un ceas parcă și mai potrivit pentru drumeții, escalade și alte aventuri mai dure prin natură.
Ca să fie clar, vezi o hartă precisă în telefon, atunci când transferi drumețiile tale în aplicația Connect de telefon. Doar pe ecranul ceasului nu ai o hartă sub linia care arată traseul urmat.
Alte minusuri eu nu am găsit. De fapt, cum am spus la început, Instinct 3 mi se pare un ceas făcut pe principiile Garmin, adică foarte bun pentru monitorizare sport și sănătate, cu autonomie mare a bateriei. În plus, Instinct 3 vine cu aspectul acesta rugged care este căutat de unii clienți.
Poate că sunt cei care se îmbracă sport sau practic și un astfel de ceas li se potrivește mai bine. Poate că muncesc genul de muncă în care au genul de muncă în care preferă un ceas rezistent, de exemplu dacă merg des pe șantiere sau lucrează cu mașinării.
Poate sunt genul care doar sunt neatenți și își lovesc sau freacă ceasul de pereți, uși, obiecte și altele și unul cu aspect ceva mai finuț ar avea mult mai repede cicatrice de utilizare. Poate fac sporturi extreme, escaladă, mountain bike, maraton, drumeții diverse și mers cu cortul și orice altceva ce presupune viteză sau contact cu obiecte dure. Pentru ei, există noul Instinct 3.
Preț: 2.229 lei la lansare în varianta 45 mm AMOLED, 2.479 lei pentru 50 mm AMOLED.
Dau cadou un astfel de ceas: Garmin mi-a trimis două, pe unul l-am testat pentru review, al doilea este încă sigilat în cutie. Îl dau într-un concurs pe Instagram. Comentați acolo spunând de ce-l doriți sau la ce v-ar fi util și peste o săptămână aleg un comentariu bun pentru a-l câștiga.
Specificații Garmin Instinct 3 AMOLED:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
11/02/2025 la 9:14 AM
Fenix 8 nu e modelul de top de la garmin. Au si alte ceasuri mai avansate, mai scumpe.
Alin(Citează)
11/02/2025 la 11:37 AM
RE: ”Un lucru care lipsește de pe Instinct 3 este însă opțiunea de hartă integrată în ceas.”
Să știi că nu-i neapărat un minus. Am avut mai multe modele de Garmin până acum, în mod special cele destinate triatlonului. La fel, nu aveam posibilitatea de a vedea harta, dar puteam încărca fără probleme un traseu GPX, pe care sa-l urmez. Ceasul îți arată traseul principal (o linie), iar dacă te abați te avertizează că ești off track. Pe drumurile forestiere nu ai nicio problemă, e puțin mai dificil la poteci. Însă, încă o dată, dacă te-ai abătut câțiva metri de la traseu ești avertizat sonor și te poți orienta în teren, ca să revii pe calea cea bună.
Emilian Nedelcu(Citează)
11/02/2025 la 1:54 PM
“Poate că muncesc genul de muncă în care au genul de muncă”
Deci e pentru politicieni?
Sorin(Citează)
11/02/2025 la 7:07 PM
scrie ca are Garmin pay, adica pot plati la kaufland cu el?
Georgica(Citează)
14/02/2025 la 12:30 PM
N-au vrut sa puna si harti… degeaba atat ecran color.
add(Citează)