►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Luni, pe 17 februarie, am condus vreo 10 kilometri prin București. Pe bulevardele mari era totul bine. S-a circulat decent. Erau și mai puține mașini decât normal, dar se circula cu viteza potrivită pentru iarnă.
Imediat ce am intrat însă pe străduțe mici, printre blocuri, situația a fost alta. Am circulat, practic, prin urmele altor mașini. Am văzut pluguri pe marile bulevarde, dar niciunul pe străduțele mai mici de prin cartiere.
Marți, însă, lucrurile s-au schimbat și nu în bine. Au mai căzut vreo 30 de centimetri de zăpadă, iar situația pe străduțe a fost mult mai rea. În continuare străzile mici nu au fost curățate, iar zăpada căzută după două zile de ninsoare continuă s-a acumulat.
Mă așteptam la mai bine de la primăriile de sector. Ce s-a întâmplat, i-a prins nepregătiți iarna pe primari?
Prognoza era de ninsoare cu vreo 3 zile înainte să înceapă. Nu poate fi atât de greu să ai și 2-3 autoutilitare dotate cu pluguri mai mici, pentru străzile uzuale de prin cartierele vechi, care sunt destul de înguste și întortocheate.
Știți care este norocul autorităților? Că sunt tot mai multe mașini mai noi și mai puternice pe șosea, iar zăpada de până acum a fost moale și pufoasă, așa că mai puțini cetățeni au observat eșecul primăriilor de a reacționa cum trebuie. Pentru pietoni, însă, lucrurile stau ceva mai rău deoarece în multe zone nu există un trotuar sau este blocat de mașini (înzăpezite), iar oamenii circulă prin nămeți în multe zone. În orașul în care mașinile stau pe trotuar, iar pietonii circulă pe stradă, zăpada necurățată este mereu o problemă.
Luni o stradă arăta așa:
Vă pot spune din experiența anterioară că, dacă nu va fi curățată, va arăta așa precum în 2012:
Fotografiile de mai sus sunt de pe aceeași stradă.
Am găsit în trafic, desigur, și nelipsiții șoferi cu mașina acoperită de zăpadă și doar parbrizul un pic curățat. Nu mai zic de căciula de zăpadă de pe mașină. Nici măcar luneta nu o aveau curățată. Dacă nici acum, când zăpada era moale și pufoasă și se lua la cea mai mică atingere, atunci când?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
24 comentarii
19/02/2025 la 6:40 AM
Resursele primăriilor sunt limitate și puține, de bază sunt oamenii cu lopeți dar angajările sunt sistate, deci fac și ei ce pot cu mica mecanizare și cu firmele de PR.
Alături de alți seniori, eu am dat la lopată pe alee și trotuar, apoi cu sare și arată decent. A fost frumos, azi ieșim iar.
Ce vreau să zic că niciun tinerel din vecini, nici măcar din cei care vara își cară ostentativ bicepșii la sală, nu au reușit să ni se alăture deși aveam un snop de lopeți.
Vali(Citează)
19/02/2025 la 9:28 AM
Primăriile au extrenalizat deszăpezirea, și angajările la firmele private care se ocupă cu asta nu au vreo legătură cu înghețarea angajărilor la stat.
Em(Citează)
19/02/2025 la 9:35 AM
Pentru deszapezirea stradutelor ar trebui sa ajute cu lopetile administratiile de bloc si locatarii blocurilor sau caselor, nu mai avem spirit civic…sa vina primaria, sa vina presedintele, sa vina domne americanii sa ne ia zapada de pe strazi si masini. Cum zicea domnul Vali mai sus, nici eu n-am vazut vreun tanar sub 45 de ani la lopata, semn ca tinerii nostri sunt toti IT-sti care lucreaza remote din Grecia pe timp de iarna. Noi pensionarii chiar ne-am bucurat de un moment bun de fitness.
Mihai Dobre(Citează)
19/02/2025 la 2:54 PM
Primariile platesc o multime de bani catre firmele care ar trebui sa se ocupe de curatarea zapezii. Bani care se provin din taxele si impozitele locuitorilor.
Acum eu nu inteleg de ce aveti voi pretentia ca locatarii sa aiba spirit civic si sa curete zapada, activitatea pentru care deja este cineva platit.
Andrei G(Citează)
19/02/2025 la 3:23 PM
@Andrei G
Eu cred că trotuarele au rămas responsabilitatea locuitorilor imobilelor adiacente, vezi Ordonanța 21/2002, art. 9, alin 1, litera h.
Dincolo de asta, eu am prins vremurile când socializare cu vecinii mai însemna și colectarea gunoaielor din parc sau dat la cazma în zona cu arbuști de trandafiri.
Vali(Citează)
20/02/2025 la 1:34 PM
@Vali, eu am dat reply la comentariul acela in care se spune ca pentru curatarea stradutelor ar trebui sa ajute locatarii.
In rest, sunt de acord ca de curatarea trotuarelor trebuie sa se ocupa locatarii imobilelor. Si eu, cand locuiam la curte, ieseam de la 7 dimineata sa dau zapada de pe trotuar. Acum stau la bloc si s-a ocupat administratorul de asta (adica a fost platit cineva sa curete zapada din fata intregului bloc).
Andrei G(Citează)
19/02/2025 la 7:20 AM
Luni nu era nimic ok. Nici bulevardele mari. Liviu rebreanu, pallady, 1 dec era jale. Strazile mici si trotuarele nici acum nu sint ok. Statiile de tramvaie si autobuze erau varza. Asa ca nici un primar, de la beizadeaua lu piedone pana la nicusor nu ia nota de trecere. Totu niste lepre.
Blackskull(Citează)
19/02/2025 la 8:33 AM
Deszapezirea este doar in atributia primariilor de sector
Ronnie(Citează)
19/02/2025 la 7:23 AM
Neata.
Au fost ceva explicatii pe la televizor – pe stradutele mici nu se poate intra mecanizat pe nicaieri. E plin de masini, pe unele stradute nu poti intra nici macar cu masina de gunoi.
Singura solutie e forta de munca umana – datul la lopata, dar astia sunt din ce in ce mai greu de gasit.
Probabil ca solutia ar fi sa importam niste nepalezi pentru viitor – astia sunt si invatati cu zapada si frigul.
Ion Marius(Citează)
19/02/2025 la 10:54 AM
“Singura solutie e forta de munca umana – datul la lopata, dar astia sunt din ce in ce mai greu de gasit.”
Cam cati asistati social avem buni de munca? Vrei ajutor, dai la lopata…
MihaiDB(Citează)
19/02/2025 la 7:36 AM
am auzit luni dimineata la radio o stire despre un primar dintr-o localitate (nu am retinut numele) care cu o zi inainnte a oprit circulatia auto pe strada principala pentru a permite copiilor sa se distreze in zapada in siguranta.
m-am bucurat pentru asa decizie.
despre zapada si bucuresti:
– la bloc asociatia (adica noi) plateste om pentru curatat zapada, deci lucrurile arata bine.
– am curatat masina (de mai multe ori) + o alta suplimentara (nu a mea) si m-am simtit bine.
ps. nici una nu a fost tesla sa se curete singura.
ps2. oare toti soferii sunt suficient de tineri si de atletici sa iti curete “caciula” de pe masina?
– e iarna si e normal (chiar bine as zice) sa ninga.
poate ar trebui sa ne imbracam / incaltam adecvat si sa avem asteptari realiste (oare ne-am bucura mai mult?).
– problema principala cu deszapezirea organizata de primarii e ca zapada nu e stransa / colectata si dusa (macar din locurile in care nu are unde sa fie lasata la margine fara sa blocheze).
daca pe arterele mari ramane loc de circulat (nu mereu si de parcat).. pe stradute nu ai unde sa dai zapada (mai ales de cand cu reorganizarile care ai ingustat strazile de abia ai loc de o masina mica – nu s-a gandit nimeni ca un camion are dificultati, ca nu ai loc sa depasesti un biciclist in siguranta sau ca nu ai unde lasa zapada la margine).
in rest nu am remarcat prea tare ce au facut (sau nu primariile), eu m-am bucurat oricum de zapada, chiar si in trafic.
john2381(Citează)
19/02/2025 la 9:08 AM
De intrat pe stradute(cel putin unde pot), intra….Dar prima masina era cu plugul sus si fara sa arunce nimic si a 2-a cu plugul mai jos, dar in spate zapada era in continuare de ~10 cm 😢. Dar Babaluta se lauda pe FB ce curatenie a facut el 😒
George(Citează)
19/02/2025 la 9:22 AM
Dragilor e ca la vaccinare: intai esentialii > bulevardele, dupa care, plebea.
Ieri masina de dezapezire a primarului #haicasepoate, dadea zapada de la benzinaria mol Eroii revolutiei.
In cartierul meu singurul trotuar fra zapada era cel din fata unui bloc unde locuieste un biet angajat de la primaria lui #totulvafibine #haicasepoate #sectorul4pentrubucuresti #danielbaluta.
In rest multumim lui Dumnezeu pentru zapada asta nemeritata. Fara ea ne uscam pana la primavara.
ionel(Citează)
19/02/2025 la 2:58 PM
Intai esentialii – bulevardele – care sunt curatate de Primaria Capitalei.
Apoi plebea – stradutele – care ar trebui curatate de catre Primariile de Sectoare.
Andrei G(Citează)
19/02/2025 la 3:32 PM
@Andrei G
Eronat, PMB nu are atribuții pe deszapezire, ci doar primăriile de sector
Vali(Citează)
20/02/2025 la 1:36 PM
Cu atat mai mult a fost injurat degeaba Nicusor Dan.
Andrei G(Citează)
19/02/2025 la 9:33 AM
Unul din motivele pentru care împărțirea administrativă a Bucureștiului e complet anapoda.
În sectorul 1 Romprest a fost fail total. Singura deszăpezire pe care am văzut-o a fost duminică după amiază, când câțiva angajați Romprest curățau trotuarul de pe DN1, dincolo de stația meteo, zona prioritara, ce să mai zic.
Em(Citează)
19/02/2025 la 10:31 AM
Intr-o astfel de perioada ar fi trebuit ca transportul public sa duduie. Ca lumea sa fie incurajata sa lase masinile acasa. Doar ca nu. Fix in zilele astea, trotuarele sint full de zapada, statiile la fel, toate alea (mai ales tramvaiele) au intrazieri sau defectiuni. O placere. Am folosit de luni pana azi inclusiv, tramvaiul. Am zis ca e la indemana si fac rahatul praf. Mare greseala. De la chinuitu sa merg pe trotuare, la statul in statii in zapada pana la jumatea țurloaielor pana la asteptatul cu zecile de minute sa vina o tinichea d-aia. De maine trec la masina.
Si apropo, ia ganditi-va cum ar fi fost traficul daca nu era vacanta saptamana asta.
Blackskull(Citează)
19/02/2025 la 11:56 AM
Mi se pare corecta partea de curatat a trotuarului. Dar pe strada nu vad cum ar fi posibil si nici rezonabil pentru locatari sa curete. Un pieton nu are cum sa ajunga pe strada fara sa incalce codul rutier :) Eu unul imi curat nu doar trotuarul dar si trecerea de pietoni alaturata, capacul de la canal, movila de pe mijlocul strazii din dreptul blocului. Dar nu pentru ca ma simt indatorat, ci pentru ca nu am de ales. In afara de faptul ca avem asteptari mai mari de la cei alesi sa administreze orasul, sunt si platiti bani pentru acest serviciu. SItuatie ipotetica: platiti o echipa de zugravi, iar ei in loc sa munceasca freaca duda si tot Dvs sa vopsiti peretii, pt ca pe vremuri oamenii gospodari isi construiau singuri casa, ce se tot plang oamenii de niste amarata de vopsea?
Cosmin(Citează)
19/02/2025 la 12:30 PM
Lasa primariile, care esueaza in fiecare an.
Anul asta au esuat si muuuulti bucuresteni cu brio, este 19 februarie 2025 AD, ora 12:30 si nu mai ninge de ore bune, ba chiar e soare. La mine in parcarea din spatele blocului mai mult de jumatate din masini stau burdusite in zapada, neatinse de sambata cand au cazut primii fulgi. Daca nu au nevoie de masini si nici nu le pasa nici macar sa le curete de zapada, de ce nu eliberam locurile de parcare?!
Roxana(Citează)
19/02/2025 la 1:22 PM
Au nevoie de masini. Doar ca atunci cand ninge, prefera sa le lase acasa ca sa nu aglomereze foarte tare traficul.
Andrei G(Citează)
19/02/2025 la 2:02 PM
Interesant punct de vedere. Si eu am masina si sta de duminica neatinsa. Cu toate astea fac cam 30.000 km pe an. Din care max 1000 in oras si asta ptr ca transport public sau scuter. Sa inteleg ca n-am nevoie de masina? Bine ca mi-ai zis, acu ma duc s-o vand si sa donez altuia locu de parcare.
Blackskull(Citează)
19/02/2025 la 1:18 PM
pentru ca stradutele se vad direct si poti oricand sa dai vina pe nicusor dan. Votam masiv CG!
*ah, ca nu e treaba lui? Conteaza? D-aia am votat la referendum DA, sa vina acum cu scuze d-astea penibile ca nu e treaba lui, ca referendumul nu a fost despre asta? Stim noi mai bine!
animaloo(Citează)
20/02/2025 la 12:01 AM
Scuza-ma. Asta seara au trecut 2 mașini din alea mici pe strada mea
Niciun nu a întrat. Iar străzile de lnaga a mea erau curățate. Nu mai scuza primăriile mai ales astea din Bucuresti. Nu au nicio scuza!. Niciuna
Andrei(Citează)