►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Suntem în a patra zi de când mai multe platforme digitale ale statului român au picat și nu au fost repuse pe picioare. Problemele au apărut pe 11 februarie și momentan situația este următoarea:
Ca idee, toate licitațiile publice se desfășoară prin e-licitatii.ro. Autoritățile au anunțat deja amânarea pentru 17 februarie a procedurilor ce trebuiau desfășurate în perioada 11-14 februarie. Întreg sistemul a fost picat 3 zile.
Toate cele de mai sus sunt importante. De exemplu, descrierea oficială a SIAE este “Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în Transporturi este sistemul de utilitate publică utilizat în scopul alocării electronice a autorizațiilor pentru transportul internațional de marfă și atribuirii electronice a curselor și traseelor pentru transport intern de persoane”. E ok, ia și transportul de marfă și de pasageri o pauză sau circulă cu dosar cu șină lipit în parbriz, dacă sistemul informatic nu mai funcționează.
De ce au picat toate aceste platforme care sunt în administrarea Autorității pentru Digitalizarea României? De la fluctuație de tensiune:
Colegii mei și echipa care asigură suportul aplicațiilor au intervenit încă din dimineața zilei de 11 februarie. La o banală fluctuație de curent a avut loc un efect de domino. A afectat bateriile, au fost fluctuații în cascadă, a afectat relația între echipamentele de rețea și sistemele de stocare de date, în lipsă de infrastructură avansată, cum ar fi cloud. Acest lucru ne-a obligat să facem o restaurare a datelor, foarte mare. Acum au intrat deja „mașinile”, ele dictează termenele pentru restaurarea sistemelor. Toate serviciile publice care țin de ADR sunt afectate, dar datele nu sunt afectate. Nu vreau să dau un nou termen pentru restaurarea datelor. Toate licitațiile se vor prelungi proporțional”, a explicat Dragoș-Cristian Vlad, președinte ADR. (Economedia)
Sună a bullshit. Inclusiv explicația este slabă. Dacă a fost o “banală” fluctuație de curent, de ce platformele nu erau protejate de o “banală” astfel de problemă? Aș fi înțeles să fi fost o fluctuație extraordinară, o problemă serioasă, o chestie care se întâmplă o dată la 15 ani și pentru care n-ai fost pregătit cum trebuie. De ce nu au fost însă aplicațiile protejate pentru ceva banal?
Ca analogie, este ca și cum șeful ADR ne-ar spune că s-au dărâmat patru clădiri mari și importante la un banal cutremur de 3,2 grade. Dacă ar fi fost un cutremur de 7,7 grade, ai fi zis că na… este dificil să te protejezi de fenomene extreme. Dar la ceva banal cum explici?
Și efect de domino care a afectat relația dintre echipamentele de rețea și sistemele de stocare de date? WTF, ce era acolo, erau toate serverele legate la aceeași priză cu un prelungitor cu 5 posturi luat din Obor?
Iar după ce ADR anunță că totul a fost provocat de o banală fluctuație de curent, se dă vina pe lipsa cloud-ului guvernamental, care este în construcție pentru câteva sute de milioane de euro. Cloud-ul… este ceva mai nou. Arhitecturile de centre de date redundante, rezistente la fluctuații banale de tensiune și la defecțiunile care apar la orice echipament de stocare, de rețea șamd, nu sunt noi. Sunt de mulți ani de zile bine cunoscute și n-ar trebui ca probleme banale să dea peste cap totul.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
14/02/2025 la 8:18 AM
Dupa 4 zile au reusit sa puna o pagina statica de notificare pe ghiseul.ro ca pana acum nu mergea deloc. Treaba de 5 minute pentru un junior.
etk(Citează)
14/02/2025 la 8:20 AM
Experti competenti.
Robert(Citează)
14/02/2025 la 8:27 AM
Intrebarea e de ce nici unul din sistemele astea nu are vreun backup de genul cloudflare.
Em(Citează)
14/02/2025 la 10:20 AM
Cloudflare nu e backup, te ajuta cu pagini statice in cel mai bun caz, dar daca backend-ul tau e mort degeaba ai Cloudflare.
Rares(Citează)
14/02/2025 la 8:49 AM
La ora 8.40, functioneaza e-licitatie. Reusesc sa ma autentific si nu vad sa fie vreo problema cu site-ul.
Mihai(Citează)
14/02/2025 la 9:30 AM
Nu cumva a fost vreun hacker la lucru?
Andrei Serbanescu(Citează)
14/02/2025 la 10:51 AM
Asa ma gandesc si eu. Cred ca a intrat sa le fure peretii de la apartamente sibienilor care refuza termoizolatia
C(Citează)
14/02/2025 la 10:16 AM
canci bilete de tren online
Pyro(Citează)
14/02/2025 la 10:33 AM
Sau unora prin instituții li s-a cam urât cu prostiile astea vestice, digitalizare, e-nuștiuce. Tot dosarul cu șină e sfânt. Poate vine Președintele Ales pe un cal alb și rezolvă tâmpeniile astea.
(explicație la fel de plauzibilă ca și cea oficială)
Peredhil(Citează)
14/02/2025 la 12:37 PM
S-a făcut un nod pe firul divin, ăla care strunea relațiile lui Ghiță.
Marinel(Citează)
14/02/2025 la 4:35 PM
Eu zic să nu ne facem speranțe prea mari și să ne luăm dosărelul și să ne punem frumos la coadă…
Băncosul(Citează)