un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Noul iPhone 16e costă mult prea mult

19 Feb 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Noul iPhone 16e a fost anunțat acum câteva minute și este… greu de catalogat, să zicem. Un model hibrid ciudat despre care îmi este greu să spun exact cui se adresează.

Problema sa adevărată este prețul. Costă 700 de euro (3.500 de lei) în varianta de 128 GB și 830 de euro (4.150 lei) în varianta de 256 GB. Pentru aceiași bani, îți poți lua iPhone 15 Pro second-hand (de la Flip, verificat, în stare foarte bună și cu 2 ani garanție), care este superior din toate punctele de vedere.

Precomenzile încep pe 21 februarie, iar vânzările din 28 februarie. Dar nu văd vreun motiv bun pentru a-l cumpăra.

Noul iPhone 16e este un telefon de 6,1 inci, dar cu un ecran care are refresh la 60 Hz, care nu suportă always-on și nici măcar funcția de Dynamic Island. Ecranul oricum este inferior față de iPhone 16, având luminozitatea maximă și cea de HDR mai mici. Pe spate, iPhone 16e are o singură cameră foto de 48 de megapixeli, care face și un zoom optic 2x bun.

Procesorul este A18, același ca pe iPhone 16, dar cu 1 nucleu de GPU mai puțin (5 în loc de 6), și prezentarea Apple a vorbit mult despre funcțiile Apple Intelligence, care rulează bine pe acest procesor, dar în România asta nu contează așa mult.

Capacitatea bateriei nu este clar precizată, dar autonomia este superioară modelului iPhone 16, care are aceeași diagonală. Suportă și încărcare wireless, dar una foarte lentă la doar 7,5W și, foarte important, iPhone 16e nu are magneți Magsafe, ceea ce înseamnă că nu va putea fi utilizat cu toate accesoriile compatibile decât dacă-i cumpărați o husă cu magneți.

Are buton Action pe lateral, dar nu și buton Camera Control, cum a fost introdus pe toată seria iPhone 16 în septembrie 2024.

În concluzie, iPhone 16 normal este cu vreo 500 de lei mai scump decât acest nou iPhone 16e, dar măcar primești în plus ecran mai bun, Dynamic Island, buton Camera Control, cameră ultrawide în plus (care face și macro), magneți Magsafe și încărcare wireless mai rapidă.

Iar dacă-l compari cu iPhone 15 Pro, cel de anul trecut, care SH ajunge cam tot acolo la preț, păi Pro-ul are chipset la fel de performant, trei camere foto pe spate, ecran la 120 Hz cu Dynamic Island și always-on, magneți Magsafe, carcasă din titan, port USB mult mai rapid, ecran mult mai bun, încărcare mai rapidă și mai multe moduri de fotografiere și filmare.

Comparațiile nu sunt deloc în favoarea noului iPhone 16e. Spuneam că nu înțeleg prea bine cui se adresează. Celor care vor un procesor rapid, dar pe un ecran mai slab decât pe iPhone 16 și cu refresh tot la 60 Hz? Celor care vor musai Apple Intelligence, dar atât? Nici măcar două camere pe spate?

Sigur, este cel mai ieftin iPhone nou, de ultimă generație. Dar este și atât de limitat încât nu văd cum dorința de a avea un iPhone nou de ultimă generație poate justifica achiziția acestui model.

Sigur, sunt mulți cumpărători care nu au mari pretenții de la telefonul lor, vor să meargă WhatsApp și să facă o poză, iar în același timp nu vor să iasă din sistemul Apple. Totuși, cu atâtea telefoane refurbished sau cu modele mai vechi disponibile încă în magazine, nu reușesc să văd nici un avantaj pentru noul iPhone 16e, în afara faptului că este din 2025.

Uitați aici o comparație cu alte iPhone-uri.

    13 comentarii

  1. deci în 2025 mai exista telefoane fara always on display?

      (Citează)

    • Scuza-ma ca nu inteleg, poate pentru ca am trecut de 30 de ani, la ce iti trebuie always on display pe telefon? Ti-e teama ca te tine bateria prea mult si ai nevoie de ceva care sa ti-o descarce degeaba?

        (Citează)

    • Ceas, să vezi dacă ai notificări etc. Impactul în autonomie este neglijabil.

        (Citează)

    • @BGDN, always on display este una dintre cele mai utile functii ale unui telefon. Nu inteleg de ce va este tuturor atat de frica de consumarea bateriei.Pentru ce o pastrati?

      Faptul ca pot vedea oricand ceasul si ce notificari am primit, fara sa ma intind de fiecare data sa deblochez telefonul, compenseaza cel 5-6 procente de baterie consumate in 24 de ore.
      Intre timp mi-am mai setat si un widget pentru vreme pe AOD, dar asta nu este chiar asa de util.

        (Citează)

  2. BGDN:
    Scuza-ma ca nu inteleg, poate pentru ca am trecut de 30 de ani, la ce iti trebuie always on display pe telefon? Ti-e teama ca te tine bateria prea mult si ai nevoie de ceva care sa ti-o descarce degeaba?

    Să se uite cat îi ceasu. În caz ca uita sa se uite la smartwatchu de la mana …

      (Citează)

    • Always On display este genial. Mi se pare o functie in top 3 la un telefon. La Samsung poti sa o setezi sa devina ON doar cand ai un apel pierdut, un mesaj, un email etc., deci nu consuma nimic in plus decat cand primesti ceva. Dar e atat de fain doar sa ma uit cu coada ochiului la telefon si deja sa stiu daca are rost sa il deschid sau nu, decat sa tot dau cu degetu ca sa vad daca am mai primit ceva.

        (Citează)

  3. Pentru corporatiii,
    Noi la corporatie ca telefon standard avem IphoneSe3 :)))
    Probabil s-au ga dit sa inlocuiasca se-ul cu e

      (Citează)

  4. Eu cred că e clar pentru cine e – pentru cine vrea cel mai ieftin iPhone. Sunt destule motive aici, nu înseamnă că e doar pentru Whatsapp – e sistemul Apple, ai Apple Watch, AirPods, MacOS, iPadOS, poate folosești deja aplicațiile sau serviciile Apple (Music, Fitness+, iCloud etc.).

    Comparațiile cu alte modele sunt pentru pasionați, pentru cei care știu exact ce vor de la un telefon. Cine intră în magazin și vrea cel mai ieftin iPhone nu stă să vadă de ce unele modele au 2 camere, câți Hz are ecranul sau ce e aia dynamic island. Iar dacă nu te interesează detaliile astea, de ce ai lua un telefon mai vechi, care le are? de ce SH în loc de unul nou? Plus că, fiind cel mai ieftin, poate ai șanse la o ofertă decentă la operatori, cu abonament (eu așa am luat primul SE).

    Normal că cine se uită după Pro sau Pro Max n-o să-l cumpere, ar fi chiar culmea.

      (Citează)

  5. cica o sa adauge FUNCTIA dynamic island mai tarziu cu un update de soft

      (Citează)

  6. 13 mini era ideal.

      (Citează)

    • Presupun ca daca a fost atat de bun telefonul ala, l-ai cumparat, nu?
      Cum mai merge acum, dupa 2-3 ani?
      Simti nevoia de un upgrade sau crezi ca mai poate fi folosit inca 1-2 ani?

        (Citează)

  7. Sa ai “blog (si) de tech” si sa nu aduci in discutie ca telefonul asta are primul modem dezvoltat de apple…de aia te intrebi cine il cumpara.

      (Citează)

    • Si ce aduce in plus acel modem dezvoltat de Apple? Are ceva ce m-ar face pe mine ca utilizator sa prefer acest telefon in locul altor modele cu modem third-party?

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus