un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Lumea roboților: cum le-a adus AI-ul încă un premiu Grammy celor de la Beatles

4 Feb 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Melodia Now and Then a celor de la Beatles a câștigat premiul Grammy pentru Best Rock Performance acum câteva zile.

Rolul AI-ului în crearea ei l-am mai scris o dată, dar îmi place mult cum a fost utilizat. Melodia este foarte bună, a intrat între preferatele mele încă de la lansare și este parte din playlist-urile mele de best songs.

Povestea este următoarea: bucăți din melodie au fost înregistrate acum aproximativ 55 de ani. John Lennon s-a înregistrat pe o casetă audio oarecare, pe un casetofon din apartamentul său, cântând această melodie din voce și pian.

În 1995, McCartney, Harrison și Starr, cei trei Beatles în viață în acel moment, s-au întâlnit pentru a înregistra câteva melodii folosind și vocea lui Lennon disponibilă pe înregistrări mai vechi. Din ce înțeleg eu, pentru Now and Then nu s-a putut face nimic deoarece pe singura înregistrare pe care o aveau la dispoziție se auzea prea slab vocea lui Lennon și prea puternic pianul la care cânta acesta.

Acum câțiva ani, regizorul Peter Jackson a făcut un documentar despre The Beatles pentru Disney+. Pentru acel documentar, echipa lui a creat sau a folosit un AI care separă vocea și instrumentele de pe înregistrări vechi. Este probabil genul de sarcină pe care nu-l poți face doar prin separarea frecvențelor, pe când un AI “înțelege” despre ce este vorba acolo, “înțelege” caracteristicile audio ale vocii lui Lennon și ale unui pian și le poate separa-sintetiza-repara foarte bine. La final probabil i s-a spus “ok, acum separă-le în track-uri separate din înregistrarea asta”.

Și au aplicat asta pe înregistrarea veche cu Lennon cântând Now and Then, iar dintr-o dată, prin tehnologia modernă, au avut la dispoziție vocea acestuia, gata de a fi mixată și probabil îmbunătățită pentru un nivel calitativ modern.

McCartney și Starr și-au înregistrat și ei în studio părțile lor din melodie. Harrison a murit în 2001, dar în 1995, când au încercat prima oară să facă ceva cu această melodie, și-a înregistrat partea sa și acea înregistrare a fost folosită acum în varianta finală. La final, a ieșit melodia Now and Then, lansată acum, cântată de cei patru Beatles, doar că în diverse perioade.

O puteți asculta pe Spotify aici sau prin embed-ul de mai jos:

    5 comentarii

  1. Deși n-am fost unul dintre ascultătorii Beatles, melodia e bună. Probabil fiind și influențat de povestea ei.

      (Citează)

  2. da, e spectaculos modul in care au facut posibil asta, melodia e misto, o am in playlist de cand au lansat-o. dar faptul ca au gandit o astfel de posibilitate de atunci de cand era si George cred ca e foarte tare. astia 4 inca au capacitatea de a influenta lumea muzicala dupa atatia zeci de ani.

      (Citează)

  3. mi-au placut Beatels acum 10-15-20 de ani.
    A scoate ceva de la naftalina (cu tot ineditul povestii sale, melodia este in stilul Beatles de acum multi multi ani) nu mi se pare suficient pentru a premia in 2025.
    Melodia nu face decat sa trezeasca amintiri si a urcat in top pe fondul unui val de emotie.
    Eu nu as considera aceasta melodie cea mai buna melodie rock a anului 2025

      (Citează)

    • Eu sunt mai tânăr, nu am prins Beatels, dar melodia este chiar bună. Nu îmi vine alta melodie în cap pentru 2024 🤔 Ai ceva sugestii?

        (Citează)

  4. Au luat premiu Rolling Stones si Beatles, trebuie sa le faca loc si artiștilor tineri .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus