►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
17 Feb 2025 ·
GÂNDURI ·
Apropo de Nordis, guvernul nostru trage de timp în loc să voteze o lege care să interzică dezvoltatorilor să construiască locuințe din banii cumpărătorilor, cerându-le avans de 100% și apoi lăsându-i fără case. Ai fi zis că așa ceva trebuia pus în practică încă de la falimentul Planorama, nu de acum, dar na…
La final de ianuarie, două proiecte de lege în acest sens au fost clasate de noul Parlament. Nu au intrat niciodată pe ordinea de zi și, atunci când s-a făcut noul Parlament, au fost clasate (adică trase pe linia moartă). USR a redepus proiectul lor.
De reținut ar fi și că PNL avea încă din 2019 un astfel de proiect depus la Parlament, dar nu a cerut niciodată discutarea lui în plen deși partidul a fost la putere în tot acest timp, așa că proiectul respectiv exista doar ca un dosar cu șină într-un sertar. Mulțumim, liberali!
Am o curiozitate acum: ce se va întâmpla cu șantierele Nordis? Se adaugă multor clădiri nefinalizate din București și alte orașe? În Mamaia, cel puțin, ansamblul de blocuri este uriaș, dar fiind în litigiu cu peste 1.200 de creditori, nu cred că va dori cineva să-l preia. În București, pe Fabrica de Glucoză, este doar scheletul unei clădiri, sunt câteva coloane și planșeuri. În Sinaia este o groapă. Rămân așa, un monument al corupției, alături de multe alte clădiri similare din orașe (Cathedral Plaza, aia de a ars la Armenească, ruina de la Hala Traian, Planorama etc)?
Un prieten care locuiește în Germania mi-a arătat cum sunt legile privind plata imobilelor în Munchen. Citez:
Planul de plată conform Ordinului privind Agenții Imobiliari și Dezvoltatorii (MaBV) enumeră un total de 13 servicii prestate diferite. Cu toate acestea, dezvoltatorul nu are voie să emită o factură pentru fiecare serviciu prestat în mod individual, ci trebuie să le grupeze în maximum șapte plăți parțiale.
Planul de plată stabilește ce procent din costurile totale poate fi alocat de către dezvoltator pentru fiecare serviciu prestat. Acest lucru este conceput pentru a oferi chiar și persoanelor fără experiență o imagine de ansamblu asupra serviciilor mai costisitoare. Pe parcursul fazei de construcție, clientul trebuie, de regulă, să primească toate facturile.
1. Serviciu Prestat:
Dezvoltatorul poate solicita 30% din suma convenită după începerea lucrărilor de terasament (1. serviciu prestat), dacă vinde și terenul aferent construcției. În toate celelalte cazuri, procentul este de doar 20%.
2. – 13. Serviciu Prestat:
Dezvoltatorul poate solicita 70% din suma convenită pentru celelalte douăsprezece servicii prestate. Această sumă este defalcată după cum urmează:
Originalul este aici. Pe înțelesul tuturor, nemții au împărțit construcția în 13 etape. Avansul maxim pare a fi de 30% și asta doar după începerea lucrărilor de terasament, nu pe vorbe și randări pe computer. Restul sunt enumerate acolo. Undeva la început scrie că, deși sunt 13 servicii, dezvoltatorul are voie să-ți facă maxim 7 facturi pentru ele, adică trebuie să le mai grupeze și să facă în paralel treabă, nu să ceară bani imediat ce-a instalat ceva.
Simplu și eficient. Și nu mai vine soția patronului să cheltuie banii de construcție pe petreceri și operații estetice care o fac să arate ca un personaj evil din Final Fantasy, iar dezvoltatorii au tot interesul să evite întârzierile și blocajele, că altfel nu încasează bani. Când îi iau în schimb pe toți în avans, nu mai au de ce să se grăbească, de ce să aducă muncitori în plus, de ce să nu folosească banii pentru cine știe ce altă investiție sau construcție și tot așa.
Nu trebuie inventat ceva nou în România, nu trebuie nici vreo mare operațiune de gândire. Trebuie doar să copiem modelul german sau al altei țări cu legi în favoarea omului de rând și, desigur, să nu lăsăm marii dezvoltatori să controleze politicieni sau să fie chiar ei acolo sus.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
17/02/2025 la 7:49 AM
Lăsând la o parte cazul Nordis și discutând la modul general, nu înțeleg cum anume lipsa legislației împiedică oamenii să plătească avans cât vor ei, adică 10 – 20%.
Altfel spus, ce îi oprește în prezent pe oameni când încheie un contract să plătească doar 20% avans.
Și spun asta la modul absolut sincer, nu cred că există vreo constrângere la plata avansului, există doar un procent minim pe care și-l stabilește fiecare firmă, dar nu am auzit să existe o obligație de a plăti integral prețul din faza de proiect.
Mirel(Citează)
17/02/2025 la 8:06 AM
Pai multi sufera de lacomie: la plata integrala in avans primesc o reducere mai mare decat randamentul pe care cred ca-l pot obtine in 1-2 ani (timp in care li s-a promis ca va fi gata constructia).
Plata etapizata in functie de stadiul constructiei este doar una din solutii, ce faci daca dezvoltatorul vinde acelasi apartament mai multora? Corect ar fi sa se poata deschide o carte funciara provizorie pentru fiecare apartament si sa fie inscrisi viitorii proprietari. Dupa receptie, sa se faca dezmembrarea si cartile funciare finale.
Vlad(Citează)
17/02/2025 la 8:20 AM
Exista unii oameni care joaca la pacanele si exista alti oameni care joaca la imobiliare.
Andrei(Citează)
17/02/2025 la 8:52 AM
Nu toți banii sunt albi. Unii au și bani „la negru” care trebuie să dispară rapid într-o achiziție care costă mult.
Octav(Citează)
17/02/2025 la 12:36 PM
E ca aia de cumpara Crypto , FOMO (fear if missing out) si atunci pentru ca vor si ei o bucata atunci dau avans cat cere dezvoltatorul.
L!nuX(Citează)
17/02/2025 la 1:17 PM
Nu e lacomie, e mesaj comercial amestecat cu prostie. Au data limita sa plateasca avans si sa obtina apartamentul la pret mic, versus sa inceapa sa se intereseze si sa piarda acel pret mic, ca il ia altul.
Acelasi procedeu se foloseste si in ecomm: “Ultimele 2 bucati”, “30minute tine oferta”…. e un mesaj cat sa nu mai stai sa mai cauti daca e un pret bun si faci un balans daca te risti si iei la pret bun, cu riscul ca nu era de fapt pret bun sau sa iar te risti sa cauti si cand iti dai seama ca e pret bun sa nu mai gaseste la pretul ala. E pura psihologie de marketing!
Se intampla asa la Black Friday: semnul de oferta, stii ca unele produse se dau repede, cumperi si teapa, era “oferta” la misto.
Somebody(Citează)
18/02/2025 la 10:53 AM
Explicația mi se pare și mai simplă decât cele de mai sus: când găsești, după niște căutări, un apartament care să-ți placă, ești la mâna dezvoltatorului. Cererea este mare, casele se cumpără, deci accepți condițiile impuse sau nu cumperi acolo.
nwradu(Citează)
19/02/2025 la 12:48 PM
Radu, FOMO este tot o forma de lacomie, in care oamenii aleg sa ignore/minimizeze riscurile pentru ca sunt atrasi de castigul probabil.
Am fost in situatia in care imi placea un apartament dar era inca in stadiul de proiect. N-am avut curaj sa “ma bag” pentru ca dezvoltatorul nu avea foarte multa experienta si nu mi-a inspirat incredere. A vandut toate apartamentele pana sa toarne fundatia si a reusit sa le si termine intr-un timp decent. Dupa terminarea constructiei, unele au aparut la revanzare cu 30-40% mai scumpe.
Vlad(Citează)
17/02/2025 la 8:32 AM
Dupa finalizarea proceselor, administratorul judiciar va scoate la licitatie terenurile sau constructiile. Cei care vor castiga licitatiile vor primi ce este fizic pe locatie fara obligatii.
Florin(Citează)
17/02/2025 la 9:58 AM
Doar ca procesele pot dura ani de zile, timp in care constructiile ridicate partial se vor deterioara. Sau pur si simplu ideea dezvoltatorului initial nu se va mai potrivi cu liniile de design ce vor fi la moda atunci.
Cel mai probabil, dupa o perioada care poate depasi si 10 ani, cineva va prelua terenurile, va demola constructii ridicate si va face altceva, de la zero.
Andrei G(Citează)
18/02/2025 la 10:54 AM
Îți dai seama ce cost imens va fi acolo?
Eu cred că vor rămâne ruine. E plin deja orașul de ele.
nwradu(Citează)
17/02/2025 la 9:59 AM
poate ar trebuie sa vedeti si raportul de pret intre ro si tarile occidenteale.
toti vrem case ieftine, construite unde vrem noi si cum vrem noi, dar sa avem utilitati si drumuri. in Germania este enorm de scump sa construiesti si poate cel mai important: nu construiesti unde si cum vrei tu! iar autorizatia de constructie este atat de scumpa, incat din acei bani ti se fac drumuri
mihai(Citează)
17/02/2025 la 10:13 AM
În germană numeralele ordinale se notează cu punct după cifră. 1. înseamnă primul. 2. – 13. serviciu prestat nu sună românește, e vorba de al doilea pînă la al 13-lea serviciu, sau, cum zici mai bine mai jos, etapă.
Emil Ion(Citează)
17/02/2025 la 10:35 PM
Pai problema in Romania nu e a avansului . Problema este a utilizarii fondurilor precum ai zis Radule, si a “promisiunii de vanzare” . Tu rezervi o promisiune 3-4 ani pana cand finalizeaza ala visul, si daca ai noroc si ajunge la final, e posibil sa-l primesti sau e posibil sa afli ca e deja vandut catre alti 2 clienti (ca in cazul Nordis).
Ar fi multiple variante , ESCROW cu statul , in care tine banii statul si la livrare (sau pe parcurs) in x transe ii livreaza dupa ce s-a asigurat ca s-au efectuat lucrarile. Dar nu mai exista varianta schimbarii proiectului de 10x pe parcurs (ca la NORDIS) . In loc de compartimentarea de etaj pentru 40 de apartamente, au facut 44 :)))) ca erau cam mari si s-au mai gandit ei, ca legea le permite o diferenta de 5% . Cine verifica.
Liviu(Citează)
18/02/2025 la 10:56 AM
Există variante, dar de obicei ești la mână dezvoltatorului. Accepți condițiile lui sau nu cumperi acolo, iar cererea este mare și găsește mereu un cumpărător care să le accepte.
De asta este nevoie de legi care să limiteze posibilitățile de abuz.
nwradu(Citează)
18/02/2025 la 5:38 AM
Nu chiar.
Dată limită aveau, dar prețul oferit era fără îndoială bun. Poate fi discutabilă oportunitatea investiției la Mamaia, dar prețul oferit , relativ la prețul pieței, nu era scam de marketing.
Schema a pedalat pe încălcarea promisiunii de vânzare. Iar fraudele , premeditate sau nu, au abuzat de încrederea construită în timp, deoarece constructorul a livrat in primele valuri.
Catalinx(Citează)
18/02/2025 la 8:54 PM
Din punctul meu de vedere, cine e dispus să cumpere blana ursului din pădure, într-o țară plină de țepari și exemple nenumărate de șmenuri cu implicații politice, își merită soarta. Nu am nicio compasiune pentru pierderea acestora. Așteaptă și cumpără ce poți vedea și atinge și are toate actele în regulă. Că doar nu cumperi o pereche de pantofi.
Nici planul nemțesc nu mi se pare ok. E mai degrabă o protecție a consumatorului combinată cu niște lobby de la dezvoltatorii lor care vor să nu suporte prea multă povară fiscală cu creditele.
Ești dezvoltator imobiliar serios? Ok, marcă tu banul, împrumuturi la bancă etc și finalizează proiectul. Și apoi îl vinzi bine mersi. La ce preț vrei tu. Chiar poți face licitație dacă e ceva atractiv și cu mulți doritori. Altfel, apucă-te de gogoși și lasă blocurile la cei care pot susține financiar așa ceva.
krantz(Citează)