un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

State of nwradu – ediția de ianuarie 2025

22 Jan 2025  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

The nwradu wants to work. Mi se pare că am stat la ralanti prea multă vreme, începând cu 20 decembrie și până pe vreo 10 ianuarie, iar acum vreau să lucrez, să scriu, să filmez, să testez produse, să lucrez la seriile mele de articole.

A fost o perioadă de vacanțe și mi s-a părut prea lungă. Culmea, nici măcar n-a fost foarte satisfăcătoare pentru că, așa cum vă spuneam la articolul din decembrie, fix în ziua publicării începusem să răcesc și am fost răcit de Crăciun. Nu grav, dar cât să nu fiu în apele mele.

Apoi a trecut Revelionul, Alice a mai răcit ușor încă o dată, am mai răcit și eu și deci ultimele 30 de zile au fost sub spectrul bolii, ca să mă exprim așa, which sucked.

Sărbătorile au fost frumoase. Am fost la Galați și a fost odihnitor, am dormit până târziu în fiecare zi, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat de mult. De Revelion am avut 14 adulți și vreo 3 copii invitați la noi acasă, a fost o petrecere mare. Ca de obicei la astfel de lucruri, cu vreo 2-3 zile înaintea ei am început să ne gândim ce gătim, ce aperitive, ce friptură, ce băutură, cum ne organizăm șamd.

Mie mi s-a părut că a ieșit totul bine. A fost un an bun 2024. Am petrecut cu aceiași prieteni de mai multe ori, uneori la mare la ziua de naștere a cuiva, alteori la nuntă, acum și de Revelion.

Ne-a luat o moleșeală totală după aceea și de asta pe 10 ianuarie am simțit că-mi ies din amorțeală. Probabil am hibernat. Mă bucur însă că am reușit să fac retrospectivele pe care mi le-am propus pentru 2024. Anul trecut nu am reușit asta, ne apropiam de februarie și eu mai aveam de scris despre anul anterior și parcă nu mai avea rost. Acum, însă, am fost mai expeditiv.

Un singur articol tradițional nu am făcut: premiile nwradu pentru ce-a fost mai bun în 2024. Nu simt că am avut suficiente experiențe încât să fie un material relevant.

Aproape am finalizat un decor pentru a filma clipurile video, niște etajere cu obiecte care mă reprezintă. Am montat și luminile cumpărate de Black Friday și sunt foarte mulțumit. Un softbox chiar schimbă total aspectul unui clip video prin lumina sa plăcută.

Acum trebuie doar să și muncească cineva la toate aceste unelte. Adică eu, desigur.

Începe în curând sezonul lansărilor și review-urilor. Chiar în această seară va fi prezentat noul Samsung S25 și intenționez să-l testez după aceea. Mai am niște căști de testat. Cred că mă voi interesa și de un Honor, este un brand tot mai popular. Să vedem ce mai apare.

Ne-am mutat cu totul în noul apartament și am început să ne obișnuim cu el. Ne-am luptat cu niște probleme cu centrala, dar s-au semirezolvat. Am descoperit că trebuie să schimbăm toate siguranțele electrice. Nu doar că nu avem diferențială, dar siguranța pentru toată bucătăria este de 10 amperi, insuficient pentru când pornești mai multe electrocasnice. Am cumpărat deja disjunctoare mai mari, dar o să apelez la un profesionist pentru schimbarea lor rapidă, că altfel mie probabil îmi va lua prea mult timp.

Mă gândesc să montez și o protecție la supratensiune, o să investighez dacă există ceva compatibil.

Nu par a fi multe de zis despre ultimele 30 de zile. Au fost sărbători și am făcut cele cuvenite. Am stat mult în casă. S-a schimbat anul. Este frig.

Lăsând acest haiku la o parte, Matilda a făcut oarecum același lucru ca și mine, dar parcă muncind mai mult. Ea are treburi importante de pregătit acolo pentru munca ei.

 

Alice tușește de zor. Răceala ei a fost foarte ușoară, a avut într-o singură noapte un puseu de febră, dar în rest a tușit de-a rupt. Am fost într-o zi la grădiniță cu ea și toți tușeau.

Am ținut-o și câteva zile pe acasă și a dormit cu noi în pat pentru că tușea imediat ce se punea la orizontală. A fost ok, dar a stat și ea prea mult în casă, răcită fiind.

Alice a rezistat ca un erou de Revelion. Nu s-a speriat de artificii, ci le-a privit cu plăcere. S-a jucat toată noaptea cu vreo 5 copii (la un moment dat au venit și ai vecinilor). S-a culcat la 3:30, odată cu noi.

Eu am mai jucat Farming Simulator 25 din când în când. Liniștitor joc. Ești tu, tractorul și câmpul tău, uneori în ploaie.

Am început să citesc și ultimul volum al lui Sanderson din seria The Way of Kings. La primul volum mi-am dat seama că sunt atât de multe personaje cu diverse interese încât nu mai țin minte multe din volumele anterioare. Am găsit un site care povestește fiecare capitol din celelalte volume într-un mod mai detaliat și momentan citesc asta.

Ne-am uitat la Netflix la niște reality show-uri despre relații: The Ultimatum, Single’s Inferno, din acestea.  Matilda a zis că nu-și dorește să vadă Squid Game și probabil mă voi uita singur.

Nu am ieșit în oraș. Am văzut că s-a deschis o cafenea Temple of Brewzeus, tot a celor de la Origo, și tot în zona Origo, și vreau să ajung și pe acolo într-o zi.

Până atunci, însă, asta mi-a fost luna și s-a mai încheiat un an. Să ne auzim sănătoși la următorul astfel de articol!

    12 comentarii

  1. Eee, nu ai iesit in oras! Come on :)

      (Citează)

  2. cum ai ales disjunctoarele mai mari?
    de 32 sunt suficiente pentru bucatarie?

      (Citează)

    • Ideal este sa apelati la un electrician autorizat, incercati sa obtineti o recomandare. Gasiti si pe youtube destule canale despre instalatii electrice din Romania. Te sperie uneori cat de mult ne place sa traim pe baza de improvizatii. Cautati pe net macar ce nu trebuie facut in cazul unei instalatii electrice sunt destule exemple.

      Configuratiile standard sunt: 32A pe intrare, 16A pe priza si 10A pe lumina.
      In functie de ce consumatori aveti trebuie sa imparti puterea maxima totala la 16A si aflati cate circuite separate va trebuie. Este evident o explicatie simplificata pe intelesul tuturor.

      Exemplu:
      Consumatori bucatarie: plita 3-5 kw, masina de spalat vase 1-2 kw, fierbator apa 1-2kw, aparat de cafea 1-2kw, airfryer 1-2kw etc… TOTAL 7-13kw. Un circuit cu cabluri de 2.5mm si siguranta de 16A suporta maxim 3.5kw, rezulta minim 2 circuite separate. de 2.5mm cu sigurante de 16A.

      Mai jos aveti un tabel cu dimensiunea cablului si ce siguranta maxima puteti pune. Daca puneti sigurante mai mari, siguranta nu sare si cablul se prajeste.

      Size Amps Energy
      2.5 mm2 24A 5.75kW at 240V
      4.0 mm2 32A 7.75kW at 240V
      6.0 mm2 40A 12.9kW at 240V
      10 mm2 53A 12.9kW at 240V

        (Citează)

    • Ciprian: 10 mm2 53A 12.9kW at 240V

      asta mai rar la bloc :)
      conteaza si cat intra in casa de fapt, pentru ca nu e tocmai safe sa imi iau plita de 12kw daca mie imi intra in casa un cablu de 4mm2

      eu speram ca radu sa verifice intai ce cabluri are (inclusiv trasee si conexiuni) si apoi sa isi cumpere disjunctoarele.

        (Citează)

    • Sigurantele (disjunctoarele) protejeaza circuitul (cablurile si conectorii), nu aparatele.
      Din cauza asta se dimensioneaza in functie de circuit (diametrul firului) si nu de cati consumatori ai pe el.

        (Citează)

    • Aici ai mare dreptate, teoretic sigurantele au fost calculate in functie de grosimea cablurilor folosite. Daca pui o siguranta mai mare, exista riscul ca aceste cabluri sa se topeasca daca depasesti consumul calculat initial.

      Nu stiu cum mai este acum, dar in urma cu vreo 10 ani cand mi-a fost inlocuit contorul, nu puteau sa puna mai mult de 32A.

        (Citează)

  3. E recomandabil sa apelezi la un electrician care sa instaleze chestii in tablou. Chiar daca aparent pare simplu – poti face mai mult rau decat bine cu consecinte nasoale.

    Protectie la supra tensiune – Digitop ( 32A, sau 40 A – in functie de cat e siguranta generala). Am de cativa ani, functioneaza cum trebuie ( iti opreste curentul in cateva milisecunde daca apar varfuri in retea peste un prag pe care il setezi tu). Mai sunt si alte variante putin mai complicate – dar la mine asta functioneaza.

      (Citează)

  4. Sunt multe protecții la supratensiune pe piata, dar depinde cum le implementezi. Eu stau relativ aproape de un punct de transformare si e oricum tensiunea mare in general. Iar uneori noaptea ajunge sa depaseasca 260V si e neplacut sa te trezesti fara curent dimineata ca a decuplat protectia…nu stiu inca cum sa rezolv partea asta, mai bine renunt la ea :(

      (Citează)

    • Dacă se întâmplă des sesizează furnizorul – și dacă solicitarea nu primește un răspuns satisfăcător, poți reclama la ANRE, ANPC (două găști de deplorabili, dar asta e) și la final să-i acționezi în justiție, inclusiv cu cerut daune, inclusiv daune morale, pe lângă obținerea unui ordin judecătoresc cu ”obligația de a face”.
      Dacă doar renunți la protecție, o să schimbi echipamente mai des.

        (Citează)

    • @razvan, e un releu de protectie TRACON NARV1 care la revenirea tensiunii in parametri normali recupleaza inapoi consumatorii. Iti trebuie si contactor la el.

        (Citează)

    • razvan: e neplacut sa te trezesti fara curent dimineata ca a decuplat protectia

      inclusiv digitop (recomandat mai sus) stie sa recupleze cand tensiunea revine in normal, dar sunt si relee ceva mai solide de atat.
      digitop e popular pentru ca are si afisaj pe care vezi tensiunea + se vindea intr-o perioada in magazinele mari de bricolaj (deci catre publicul larg) + pret relativ mic,
      dar nu e o piesa tocmai solida.
      pe de alta parte, se poate adauga un releu suplimentar care sa faca decuplarea / recuplarea efectiva (acolo de de fapt solicitarea mare + pericolul), in loc de a se trece intreg curentul prin el.
      in felul asta isi pastreaza functia de monitorizare + comanda si ar trebui sa fie in siguranta.

      atentie: ratingul in amperi notat pe digitop spune despre cat “rezista” releul, nu despre cat protejeaza (el de fapt e despre tensiune / volti, nu despre intensitate /amperi ca un disjunctor), deci e mai bine sa iei unul mai multi amperi, chiar daca ai o instalatie de bloc.

        (Citează)

  5. C:
    Sigurantele (disjunctoarele) protejeaza circuitul (cablurile si conectorii), nu aparatele.
    Din cauza asta se dimensioneaza in functie de circuit (diametrul firului) si nu de cati consumatori ai pe el.

    Ideea este ca nu poti sa îți tragi ce cabluri vrei tu in casa. Standardul este de 2.5mm pentru instalatiile din casa… tot nu reusesc sa decuplez consumatorii, de cabluri si disjunctoare. Da-mi un exemplu cum ai planifica tu o instalație electrica pentru bucătărie. Poate ai comentariul incomplet.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus