un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Hai că ne-am speriat degeaba! La Romsilva se dau prime de pensionare de doar 58.000 de euro (mii de prime, se pare, și salarii de 100.000 de lei pe lună)

23 Jan 2025  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Așa zice o clarificare de la Romsilva, precizează Florin Negruțiu:

În urma emisiunii „În fața ta” în care ministrul Mediului Mircea Fechet a spus că la Romsilva se încasează bonusuri de pensionare care ajung la 100.000 de euro (!), Romsilva dă un comunicat de presă în care spune că este o exagerare:

  • respectivul angajat nu a luat o primă de pensionare de 100.000 de euro, ci de DOAR 58.000 de euro, după impozitare.

  • media primelor de pensionare în ultimii doi ani a fost de DOAR 18.000 de euro sumă netă și de ele au beneficiat 1.267 de persoane.

La un calcul simplu, 18.000 înmulțit cu 1.267 înseamnă 22.806.000 de euro. Prime de pensionare, plătite DOAR în ultimii 2 ani.

Aceste prime se dau din 1992.

Și li se pare normal, cum multora li se pare normal să trăiască precum nababii în funcții la stat. Azi nimeni nu mai trebuie să fure, fură statul pentru ei!

Discuția începuse de aici.

Și doar 22 de milioane de euro prime de pensionare în ultimii doi ani, un fleac. Oare câți angajați are Romsilva de s-au pensionat, în doar doi ani, peste 1.200 de oameni? Și oare cât este acolo o primă de Crăciun sau de Paști sau de xerox sau de radiație electromagnetică (copacii, se știe, sunt periculoși)?

Apoi Ciolacu ne va spune cu seninătate cum trebuie să crească din nou taxele oamenilor cinstiți, cum crește TVA-ul și cum mulge bani tot de la cei care n-au încotro și trebuie să plătească orice taxă mai bagă guvernul. Iar milioane sunt convinși că de fapt companiile străine sunt dușmanul de clasă, când de fapt aceștia se ascund, la propriu, între copaci.

Și nu e musai vina Romsilva (Regia Națională a Pădurilor) aici. Dacă citiți comunicatul din care preia F. Negruțiu cifrele, mai apare acolo și următoare frază:

Conform legislatiei in vigoare, respectiv Statutul Personalului Silvic, votat in Parlament, promulgat si publicat in Monitorul Oficial, personalul silvic beneficiaza de o gratificatie in momentul pensionarii, ”egala cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima luna de activitate, suportata de angajator.”

Primele acelea sunt date prin Parlament încă din 1992. Cei de la Romsilva doar și-au făcut salariile cât au vrut ei în anii următori. Și dacă faceți un calcul, omul care a ieșit la pensie cu acel bonus înseamnă că avea un salariu brut lunar de 50.000 sau 100.000 de lei, din moment ce prima este de minim 5 ori salariul brut. Sigur, nu-i rămâneau 100.000 de lei în mână, era salariul brut acela, dar sigur îi merita având în vedere starea excepțională a pădurilor românești! Nu?!

    18 comentarii

  1. Groaznic! Si daca mai sunt astfel de cazuri prin alte insititutii de stat inseamna ca chiar suntem foarte prosti ca natie!

      (Citează)

    • Da, sfânta nație română inocentă și onestă care n-ar permite niciodată ca așa ceva să se întâmple. Acești sfinți homo dacus renumiți mondial pentru corectitudine, ordine și disciplină. Cum sunt ei asupriți de niște malefici (sigur reptilieni) care îi forțează să fie corupți și să dea și să ia … ăăă … stai că nu-mi vine cuvântul … ăăă … șpagă, mită, peșcheș, șperț, bacșiș, atenție, cadou, ciubuc, plocon, plic, omenie. Să participe la sinecuri cu prime și salarii imorale, să-și vândă și pe mă-sa pentru 30 de arginți. Oh umanitatea.

      Cum nu vii tu Țepeș doamne ca punând mâna pe ei,
      Să-i împarți în două cete, în smintiți și în mișei,
      Și în două temniți large … bă stai așa că sunt cam toți mișei și mai bine îți vezi de treabă că sunt prea mulți care vor bani degeaba și mai dă-i în plm.

        (Citează)

  2. Cum, nu ne fura UE, Soros, americanii si NATO? Faptul ca tara asta e distrusa de romanasii nostri si nu occidentul malefic e bine stiut de cine are mai mult de 2 neuroni.

      (Citează)

    • Eh, toți ne fură pe undeva. Și se fură și la străini. Diferența este dacă se face cu acordul celor de la putere sau cu teama de a fi descoperit.

      În România nu are însă nimeni curajul să reorganizeze aceste structuri pentru că de acolo vin voturi și putere în teritoriu și posturi călduțe cu care să mulțumești aliații și rudele.

        (Citează)

  3. Un inginer silvic are cam 94.000 lei pe an, net, salariu și ce le-o mai da.
    Ah, Romsilva se autofinanțează, ce rost are aluzia cu creșterea taxelor?

      (Citează)

    • Am vrut sa ma fac inginer silvic. Apoi am ajuns prin Borca si am zis pas la meseria asta.
      940000 net pe an e o mizerie. De fapt meseria asta e naspa din cauze de nebunie maniaca a unora care vor sa fure.
      Si cum nu sunt genul sa ma indoi la unii, ai mei ar fi participat la inmormantarea mea prematura.

        (Citează)

  4. voi va dati seama ca asta e probabil 1% din ce cheltuiesc astia la stat? vezi ASF, Apele Romane si alte institutii, daca eram un neam normal la cap eram 2 milioane in strada.

      (Citează)

    • E o discuție lungă aici. Sunt unii care promit reforme, dar îi votează prea puțini de fiecare dată. Restul zic o formă de “să fure, dar să-mi dea și mie ceva” sau măcar de “să-mi dea și mie ceva și închid ochii”. Așa că n-am fi niciodată 2 milioane în stradă, de fapt.

      De fapt, la cel mai bun rezultat al USR de până acum, Turul 1 la prezidențiale, au votat 1,7 milioane cu Lasconi. La parlamentare, cam 1,2 milioane.

      Sunt prea puțini care fac legătura între cum astfel de cheltuieli umflate sau contracte date pe șpagă sau risipa de bani le scade lor calitatea vieții. Mulți au impresia că de fapt sunt bani pe undeva sau resurse sau o grămadă de aur pe care stă un dragon și o păzește și doar oamenii răi de la putere nu vor să le dea și lor din ea.

        (Citează)

  5. Vali:
    Un inginer silvic are cam 94.000 lei pe an, net, salariu și ce le-o mai da.
    Ah, Romsilva se autofinanțează, ce rost are aluzia cu creșterea taxelor?

    Adică niște cetățeni au fost puși sa administreze niște bunuri al căror proprietar este statul roman, ei încasează niște taxe pe aceste bunuri si, daca tot au bani, fac ce vor cu ei? Pfuu, ne-am dat dracu’… SI 94k pe an net e puțin, sau cum?

      (Citează)

  6. Toate astea s-au petrcut sub nasul si cu acceptul tovarasilor politicieni. Care acum vin si oracaie ca vai nu mai sint bani si tre sa taie si sa dea afara. Pai intai sa plateasca ei, ca au de unde. Sa dea pana acopera tot deficitul bugetar. De la primari pana la tovarasu presedinte. Toti sa scoata banu. Asa ar fi fost normal daca exista justitie care sa-i scuture. Da’ asa, platesc tot prostii toate tampeniile lor.
    Cum a zis cineva : Politica este arta de a obține voturi de la săraci și fonduri de la bogați, promițându-le unora protecția față de ceilalți.

      (Citează)

    • Nu cred că are ce face justiția. În acest caz, de exemplu, acele bonusuri au fost date legal și nu prin hotărârea directorului, ci printr-o lege votată de Parlament.

      Eu cred că majoritatea risipei nu se întâmplă ilegal, ci legal. Legile sunt aberante, autonomia unor regii prea mare, bonusurile și pensiile speciale prea mari — dar au fost acordate legal și este de fapt foarte greu să schimbi asta, mai ales când toți cei implicați în lanțul de decizie (parlamentari, judecători etc) sunt avantajați de acele legi.

      Poate ne trebuie un AI la conducere. Oamenii nu-și vor decide niciodată scăderea câștigului.

        (Citează)

    • Mi se pare un teren periculos daca ar decide AI. Poate sa analizeze volume mari de date, sa compare cu un behcmark, cu ce fac alte tari etc si sa vina cu propuneri echitabile pe care sa le analizeze o comisie formata din oameni.
      De exemplu, poate acea persoana cu 100K EUR brut (58K EUR net) chiar a avut rezultate excetionale pe parcursul carierei si merita din plin acel beneficiu, chiar daca asta nu e bonus de performanta.

      Dar nu ar strica sa existe o comisie cum a facut Elon DOGE acum in SUA.
      DNAr: Directia Nationala AntiRisipa

        (Citează)

  7. Ești tu invidios pe unii

      (Citează)

  8. 500K RON brut inseamna 290K RON net, nu e nicio dezmintire in comunicatul lor, doar au scris cifra mai mica pentru ca e mai convenabil :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus