►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Samsung Galaxy Ring face exact ceea ce promite: este un smart ring cu autonomie bună, construcție chiar excelentă și senzori care îți monitorizează pulsul, temperatura, activitatea fizică sau felul în care ai dormit.
Mi s-a părut însă remarcabil unde a ajuns tehnologia modernă și miniaturizarea. Vorbim de un inel din titan, care cântărește aproape 3 grame și care în interiorul său curb include baterie, senzori, comunicație Bluetooth și restul tehnologiilor de la bord.
Preț: începând cu 2.000 de lei la eMAG, Samsung.
Încep cu PSA-ul că nu-ți cumperi, pur și simplu, un Galaxy Ring. Trebuie să știi ce mărime ai nevoie. Pentru asta poți comanda un kit de măsurare a degetului pe care vei purta inelul și, odată ce i-ai determinat dimensiunea, comanzi mărimea potrivită ție.
Kitul de măsurare fie îl returnezi, fie vine cu un voucher ce se scade din valoarea inelului. O altă variantă este să mergi la un magazin Samsung. Acolo poți proba pe loc și pleca pe loc cu inelul potrivit. Oricum, procesul include deci un pas în plus față de achiziția unui telefon sau a unui ceas.
De asemenea, ar trebui să vă gândiți dinainte pe ce deget veți purta inelul și măsurați acel deget. Samsung recomandă pe arătător, care este cel mai vascularizat deget și deci senzorii pot măsura mai ușor acolo pulsul. Poate fi purtat însă pe orice deget. Eu am ales inelarul de la mâna dreaptă, ca să fie simetric cu verigheta de la stânga. Pentru mine (și cam orice alt bărbat care a testat inelele) a fost bună mărimea 10.
Pachetul include inelul și cutiuța lui de încărcare, care arată aproape ca o cutie de inel de logodnă. Mereu am glumit că trebuie să fii atent când cumperi un Galaxy Ring unei femei; poate se așteaptă la alt gen de inel.
Cutia este transparentă. Inelul se înfige în centrul ei și se încarcă acolo. Cutia în sine are și ea o baterie proprie cu o capacitate de cam 130% din cea a inelului (adică îl mai încarcă o dată și ceva), ca la earbuds, dar în rest trebuie să o conectezi pe USB-C.
Este bine gândită, cu o bandă de lumină ce se aprinde în jurul inelului pentru a indica starea de încărcare, și ușor de luat cu tine dacă pleci de acasă pentru multe zile.
Inelul… arată ca un inel mai grosuț. Nu foarte gros, are 7 mm lățime și 2,6 mm grosime și am văzut deseori verighete mai mari decât acesta. Galaxy Ring se poate comanda în trei culori, auriu, argintiu și negru, iar suprafața exterioară este concavă, ceea ce contribuie la confortul general al celorlalte degete.
Undeva pe inel este o dungă discretă. Aceea ar trebui să fie pe partea dinspre palmă, astfel încât și senzorii de pe interior să se alinieze mai bine cu degetul.
Sunt trei senzori în interior:
Am început să port inelul pe 20 decembrie, deci sunt vreo trei săptămâni de când îl port non-stop. Mi s-a părut neașteptat de confortabil încă din primul moment și cam așa este în continuare.
Mă temeam că mă va deranja în viața de zi cu zi, fiind purtat pe mâna de mouse (mâna de Counter-Strike, cum se zice). Nu s-a întâmplat asta. Nu m-a deranjat niciodată când țin mâna pe mouse sau pe taste sau pe volan sau pe vreun alt obiect. De asemenea, fiind din titan, nu m-am ferit niciodată în a-l lovi de obiecte, uși sau altceva, știind că va rezista.
Singurul moment când mi se pare deranjant este atunci când strângi foarte tare degetele între ele, moment când de fapt mă dor degetele alăturate inelarului. Inelul intră un pic în ele. Situații ar fi dacă, de exemplu, îți strângi foarte tare degetele între ele sau dacă ții în mână vreo sacoșă foarte grea, a cărei toartă îți strânge și compactează degetele într-un mod similar.
În practică, însă, chestia asta se întâmplă foarte rar și nu s-a dovedit o problemă în purtare. Este, pe scurt, ca o verighetă mai groasă.
Treaba aceasta se schimbă un pic noaptea, când senzorii am impresia că măsoară mai des sau sunt mai vizibili. De multe ori noaptea, de sub inel iese o lumină roșie și verde, de parcă ai purta unul dintre inelele Căpitanului Planet. Și asta este mai mult o curiozitate de observat, nu ceva deranjant. Nici măcar pisicilor mele nu le-a păsat.
Inelul rezistă la apă până la o presiune de 10 atmosfere, deci la o adică ai putea face și scufundări ușoare cu el. Eu l-am purtat fără probleme la duș sau când am spălat vase cu el. Nu a avut nici o problemă.
Bine. Funcționează așa cum trebuie și cum a promis Samsung. Autonomia este de aproximativ 7 zile pentru mărimea mea, iar încărcarea se face rapid în cutiuța de transport, fiind vorba de o baterie de mici dimensiuni în interiorul inelului.
În rest, inelul își face bine treaba. Accelerometrul măsoară numărul de pași pe care-i faci ziua și are și o detecție automată de workouts. Senzorul de flux sanguin măsoară pulsul. Cel de temperatură măsoară temperatura pielii, dar în general doar noaptea.
La pachet, cele trei determină și mărimi derivate, precum nivelul de stres, un Energy Score și altele.
Pentru aproape toate ai la dispoziție grafice care-ți arată evoluția zilnică, plus rapoarte mai detaliate. Pentru stres, de exemplu, poți vedea valorile la fiecare 10 minute.
Temperatura pielii este măsurată doar noaptea și înțeleg de ce. Nu are mare relevanță ziua și oricum este puternic influențată de factori externi. Noaptea, însă, stai într-un mediu stabil, iar temperatura pielii are relevanță pentru calitatea somnului, care crește atunci când dormi la o temperatură potrivită pentru asta.
Raportul de somn, de fapt, nu doar că îți indică etapele acestuia și durata lor, dar și astfel de informații despre temperatură și nivelul de oxigenare a sângelui.
Per total, mi se pare că Samsung a făcut tot ce se poate face acum cu un inel inteligent. Dacă nu vreți un smart watch (nu vă place să purtați ceas sau aveți un ceas analogic bun), atunci Galaxy Ring este o alternativă bună pentru a avea totuși măsurători privind calitatea somnului, stresul, mișcarea fizică și alte asemenea informații.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
10/01/2025 la 8:18 AM
Ai inlocuit verigheta sau l-ai pus pe mana dreapta?
eBogdan(Citează)
10/01/2025 la 8:41 AM
Scrie in articol, nai citește încă o dată.
Cineva(Citează)
10/01/2025 la 8:42 AM
Tu chiar ții să adaugi un comentariu inept la aproape orice articol?
zgriptorul(Citează)
10/01/2025 la 10:25 AM
@zgriptorul: Trebuie sa-si faca norma de link-uri in nume.
Face astfel de comentarii pe toate blog-urile. E la fel de iubit peste tot haha
Florin(Citează)
10/01/2025 la 12:34 PM
Eu zic sa ii facem cadou lui bogdanel 1000 linkuri seo de pe fivver, sa nu se mai chinuie sa comenteze precum un bot de fiecare data la orice articol.
Louis(Citează)
10/01/2025 la 8:20 AM
Dpmdv somnul și stresul nu par a fi măsurate corect. Somnul căci nu măsoară undele Alpha și Theta iar cât despre stres sunt atât de multe variabile încât nici nu vreau să mă gândesc.
Eu aș vrea să facă măsurători și la transpirație, compoziția sângelui cu tot ce conține… dar deja vorbim despre altceva.
gg(Citează)
10/01/2025 la 11:52 AM
Ma intereseaza subiectul, ai putea detalia ce ar tb sa faca pt a masura somnul si stresul? dar si celelalte
Si in special daca exista ceva care sa faca asta corect.
mac gregor(Citează)
10/01/2025 la 12:05 PM
@mac gregor: doar polisomnografia masoara corect cum ti-e somnul. Ce fac ceasurile/inelele e BS de marketing.
Florin(Citează)
10/01/2025 la 12:18 PM
@mac gregor: somnul și stresul se aproximează în funcție de puls și oxigenul din sânge. Există niște tipare și măsurători, de exemplu pulsul scade când dormi și presupun că ajută și alte măsurători să confirme – de exemplu accelerometrul arată că nu te miști iar oxigenul poate arăta că nu respiri bine.
În general variația pulsului spune destule despre cum funcționează corpul uman, crește la oboseală și infecții, poate sugera aritmii sau arată condiția fizică generală (pulsul în stare de repaus). Mai sunt și tipare în funcție de vârstă, determinate statistic, care sunt luate ca reper. Ceasurile și brățările (dar cele bune gen Apple, Garmin sau Whoop la brățări) încă sunt cele mai precise dispozitive non medicale pe care le poți purta normal, că nu e comod să ai senzori lipiți de corp.
dam167(Citează)
10/01/2025 la 9:25 AM
Înainte de a alege Samsung te-ai uitat și la Oura? Dacă da, de ce ai ales Samsung?
Vlad(Citează)
10/01/2025 la 11:02 AM
Măsurătorile pulsului din timpul somnului nu sunt chiar ok din ce văd în print screen. Faptul că ai măsurători peste 100 bpm (110 apare acolo) înseamnă că sunt erori, nu dormi la 110 bpm. Așa am pățit și eu la Apple Watch (primul) și nu știu dacă ulterior s-a schimbat ceva la senzor sau doar s-au eliminat acele măsurători după un algoritm. Genul ăsta de măsurători eronate pot fi din cauza mișcărilor mâinii sau pierderea contactului cu pielea, dar problemele astea ar trebui să fie mult mai rare la un inel decât la un ceas, care nu tot timpul stă fix pe încheietură în aceeași poziție.
După părerea mea nu e suficient ce face inelul, pe hârtie face de toate dar nu e destul de precis. Nu se compară cu un ceas sau cu o brățară ca lumea dacă ai nevoie de măsurători. Dacă ești sănătos și vrei doar să te mai uiți la ce măsoară e ok, dar să te bazezi pe el pentru ceva anume nu cred că e destul de precis.
dam167(Citează)
10/01/2025 la 11:07 AM
Merge bine si cu Iphone?
Corcoran(Citează)
10/01/2025 la 11:13 AM
Impresionant ce reusesc sa faca OURA, acum si Samsung.
Pretul este totusi mare, dar tehnologia este inca la inceput.
Momentan o bratara este alegerea mai buna pentru cei care vor monitorizarea.
Apropo de asta, Samsung n-a mai scos o bratara de cativa ani buni.
Catalin(Citează)
10/01/2025 la 12:08 PM
M-am documentat mult cand a aparut si mereu concluzia la care am ajuns a fost ca nu se merita, tot ce masoara este apoi interpretat de catre AI care nu are toate datele necesare sa traga o concluzie.
Cat despre sleep tracking – cauta “Polysomnography” si vezi ce masoara si compara cu ce masoara un inel cu 2 senzori. Nu se poate compara, la fel rezultatele mi se par aiurea avand in vedere ca apoi sunt interpretate.
“Polysomnography records your brain waves, the oxygen level in your blood, and your heart rate and breathing during sleep. It also measures eye and leg movements.”
Apoi vorbim despre studii stiintifice, eu inca nu am gasit ceva concret cu privire la aceste device-uri, doar ca nu sunt exacte/precise.
gg(Citează)