un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

reMarkable Paper Pro chiar este o tabletă remarcabilă (review)

21 Jan 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Tableta aceasta reMarkable Paper Pro își merită numele. Chiar este remarcabilă. Este un produs de nișă, dar pentru nișa ei de clienți este un produs excelent. Cunosc mai mulți posesori de tablete Remarkable și toți le descriu la superlativ. După ce am testat și eu o astfel de tabletă pentru o vreme, pot să înțeleg de ce.

Ce este Remarkable Paper Pro? Este o tabletă cu ecran eInk gândită pentru a lua notițe, pentru a schița sau desena pe ea, pentru a citi cărți sau documente și poate să faci observații pe text. În particular, varianta aceasta Paper Pro este cea mai nouă din gamă și introduce un ecran eInk color, nu monocrom, plus că este mai rapid decât cele anterioare.

Preț: Remarkable Paper Pro la evoMAG costă 5.399 lei acum. Găsiți la ei și Marker, Marker Plus, husă oficială.

(Eu voi scrie Remarkable, că este substantiv propriu. Oficial se scrie reMarkable.)

CE POȚI FACE CU REMARKABLE PAPER PRO

Tableta are conectivitate minimă la internet, gândită pentru a salva notițe în cloud și pentru a descărca fișiere. Îi spunem tabletă, dar nu are browser, nu poți vedea filme pe ea, nu rulează nici un program 3rd party. Este ca o agendă, ca un caiet electronic cu diverse funcții smart în plus.

Dacă vi se potrivește ca produs, însă, o să vă placă. Cui se adresează Remarkable Paper Pro? În principal oamenilor cărora le place să folosească agende pe hârtie.

Eu sunt un astfel de om. La muncă aveam o agendă în care notam de toate: ideile de la o ședință, ce mai trebuie ca să terminăm un proiect, îmi făceam un mic to do list pentru ziua aceea, scriam numărul de telefon al unei persoane și îl încercuiam de 3 ori pentru că trebuia să-l sun urgent șamd.

Știu că mulți au migrat spre aplicații digitale de luat notițe și folosesc și eu vreo două. Chiar și astăzi, însă, am o agendă de hârtie cu care merg la conferințe și notez cu pixul în ea ideile, subliniez ce-mi place, trag o săgeată până la altă idee, scriu de mână o întrebare pentru prezentatori și o subliniez ca să nu uit de ea la finalul prezentării, când se pun întrebări. Acasă folosesc notițele pentru un articol.

Remarkable Paper Pro funcționează la fel, dar devine o tabletă digitală. Vine cu câteva avantaje mari față de o tabletă normală, anume:

➡️ ecranul și stylusul ei imită aproape perfect feelingul de a scrie pe hârtie. Le-a ieșit excelent acest aspect. Am încercat să iau notițe și pe iPad Mini cu Pencil Pro, de exemplu, și nu m-am putut obișnui cu felul în care alunecă stylusul pe ecranul ei de sticlă. Pe Remarkable Paper Pro, însă, simt ca și cum aș scrie pe hârtie.

➡️ ecranul eInk înseamnă autonomie mare a bateriei, acesta făcând refresh doar când se schimbă ceva pe el.

➡️ nu îți distrage atenția. Eu nu m-aș fi gândit la acest aspect, dar mi l-au spus toți cei pe care-i cunosc și care au tableta. Uneori intri într-un flow creativ în care schițezi ceva, gândești un plan și-l pui pe “hârtie” (adică ecran), faci vreo mare schemă sau tabel împreună cu alți 2 oameni la o masă rotundă.

Știu și că orice tabletă are un mod “do not disturb”, dar de multe ori nu pleci cu ideea că vei scrie timp de o oră pe tabletă diverse idei și planuri și bugete, așa că nu-l activezi. Când notificările sunt active sau WhatsApp este la un click distanță, de multe ori nu apuci să intri în acel flow de muncă.

Știu că toate acestea par motive destul de puerile, de fapt, de a nu utiliza o tabletă normală, care este mult mai versatilă. De asta am și spus că Remarkable Paper Pro se adresează unei nișe de clienți care apreciază astfel de lucruri și își permit luxul de a o cumpăra (pentru că este scumpă). S-au vândut câteva milioane de bucăți până acum, deci nișa există și cumpărători sunt.

Pentru cine este, deci, această tabletă? Iată exemple de utilizare gândite de mine:

  • Iei des notițe pe la ședințe sau prezentări, desenând ca pe hârtie, scriind în orice loc vrei tu, combinând textul cu desenele de mână șamd.
  • Ești genul care “gândește” pe hârtie. Faci diagrame bloc (flowcharts, adică, pentru cei mai tineri), faci liste to do, faci liste de materiale, împarți oameni pe echipe, gândești planuri de viitor, desenezi cum ar trebui compartimentat depozitul, faci o schemă electrică pentru un preamplificator etc.
  • Citești cărți sau fișe diverse, poate faci și adnotări sau corectări pe ele.
  • Vrei un fel de tabletă de mari dimensiuni pe care să explici unor oameni tot felul de chestii, iar la final să trimiți și tuturor prin email ceea ce ai schițat acolo.
  • Ai foarte multe documente și le vrei organizate pe toate într-un singur loc, alături de toate notițele tale.

TEHNOLOGIA DIN REMARKABLE PAPER PRO

Tableta este una mare, are ecran de 11,8 inci în diagonală și o ramă mare în jurul acestuia, dimensiunile totale fiind de 274.1 x 196.6 mm. Este și foarte subțire, cu doar 5,1 mm, cântărește 525 de grame și pare destul de solidă, fiind realizată din aluminiu.

Ecranul în sine este unul eInk color, care teoretic poate afișa 20.000 de culori. Numărul acesta contează mai puțin, de fapt, important este că poate afișa vreo 10 distincte. Este sunt destul de “spălăcite”, ca pe un eInk, așa că nu vă închipuiți că vă uitați la fotografii pe o astfel de tabletă.

Le-a ieșit însă bine de tot ecranul, care imită foarte bine senzația de hârtie atunci când folosești stylusul Remarkable. Este o combinație de vârf de stylus cu folia ecranului și cu tehnologia care răspunde fără lag la ceea ce scrii, dar și prin faptul că pixelii sunt foarte apropiați de vârful stylusului. Nu ai senzația aceea că afișajul este de fapt în adâncime, cum se întâmplă la o tabletă normală cu un strat gros de sticlă deasupra.

Ecranul are și autoiluminare, desigur, ca un Kindle Paperwhite. Este de intensitate slabă, dar asta nu contează. Ziua nu ai nevoie de ea, ecranul se vede ca o foaie de hârtie cu text pe ea. Noaptea, în beznă, când ochii tăi nu mai văd ecranul, iluminarea internă se aprinde exact cât să-l facă vizibil fără a te deranja la ochi.

Tableta are baterie de 5.000 mAh și conectivitate Wi-Fi. Revin la funcțiile ei conectate. Mai vreau să spun la specificații că sunt două stylus-uri disponibile pentru această tabletă. Cel normal, numit Marker, are funcția clasică de stylus.

Al doilea, numit Marker Plus, este stylus normal la un capăt și gumă de șters la celălalt capăt. Exact ca pe un creion, îl întorci și ștergi direct pe ecran cu el, în timp ce cu stylusul simplu trebuie întâi să selectezi unealta Eraser din meniu. Este genul de detaliu care contează pentru mulți oameni și îi face să simtă tableta ca pe o agendă de hârtie.

CUM FUNCȚIONEAZĂ REMARKABLE PAPER PRO

V-am spus ce poți face cu ea. Cum faci însă asta? Păi partea de luat notițe este asigurată, cam ca în orice aplicație de agendă/notițe, de folosit stylusul în moduri care imită diverse intrumente de scris, precum creion, creion mecanic, stilou, ballpoint pen, fineliner, marker și altele.

Am făcut mai jos niște comparații între ele și, pentru că este o tabletă color, poți alege culoarea cu care scrii și culoarea markerului cu care dai peste un text pentru a-l evidenția, desigur.

Poți scrie de mână și atât. Poți scrie de mână și apoi un algoritm destul de bun îți recunoaște textul și îl transformă în text de mașină, ceea ce a funcționat neașteptat de bine inclusiv în limba română și cu scrisul meu urât. Poți scrie și dintr-o tastatură virtuală, ca la orice altă tabletă normală.

Toate acestea se întâmplă în notițe, care pot fi organizate pe dosare. Notițele pot avea mai multe pagini, desigur.

Un avantaj al sistemului digital este că ai și o unealtă de selectare a unui bloc de text ca să-l muți în altă parte. Uneori iei notițe rând după rând, apoi dintr-o dată prezentatorul se întoarce la ce-a zis anterior și mai dezvoltă o idee și pe hârtie nu ai ce să-i faci… scrii unde poți, faci o săgeată că acel paragraf ar trebui inserat mai sus etc.

Pe Remarkable Paper Pro, selectezi tot ce-ai scris, le muți mai jos cu drag and drop și faci loc ca să mai inserezi text sau ce vrei tu să desenezi în altă parte.

Există și un număr mare de shortcuts și funcții pe care le poți accesa rapid din apăsări cu mai multe degete, swipe-uri și altele, pentru power users.

Tableta vine și cu conectivitate la internet, de fapt la cloud-ul Remarkable prin care face totul. Nu sunt multe funcții aici, dar cele care sunt par utile. De exemplu, faci backup-ul notițelor în cloud și le poți deschide apoi și din computer folosind aplicația Remarkable.

Tot cu această aplicație poți insera fișiere în tabletă și o poți organiza mai bine. Există și un plan pe bani, dacă vrei, care face backup la un număr nelimitat de notițe și mai introduce câteva beneficii. Un power user de Remarkable probabil îl va dori, e vreo 3 dolari pe lună.

Există și conectivitate cu diverse aplicații. De exemplu, există o extensie de Chrome cu care poți trimite un website în tabletă, ea neavând browser. Este echivalentul la a “printa” acel site ca PDF și a-l trimite în Remarkable, însă, iar uneori asta vine cu diverse probleme. Pe unele site-ul mai complexe sau interactive nu vor fi afișate bine toate imaginile, de exemplu.

Mai poți conecta Remarkable-ul cu Google Drive, Dropbox și Onedrive, ca să descarci direct de acolo anumite documente compatibile.

Ai la dispoziție și integrare cu Microsoft Word și PowerPoint, ca să trimiți de acolo un document în tabletă. Va fi trimis însă în format PDF.

De pe tabletă poți trimite documente prin email sau poți face screen sharing către un computer care are aplicația Remarkable de Windows sau Mac instalată. Asta este o funcție gândită mai mult pentru a prezenta audienței ceva ce-ai schițat acolo. Cineva mi-a spus că o folosește ca să facă meditații cu copilul, îi arată pe un televizor mare cum face diverse probleme de matematică.

CE NU MI-A PLĂCUT

În primul rând, toată partea de conectivitate și integrare cu aplicații 3rd party mi s-a părut foarte rudimentară. De exemplu, există doar extensie de Chrome. Există doar integrare cu Word și Powerpoint, dar nu și cu Excel.

Și apoi mi se pare rudimentare formatele suportate. Poți exporta notițele tale doar ca PDF, PNG și SVG. Dar un JPG ce-avea?

Când imporți fișiere, când le transferi în tabletă, poți folosi doar PDF și ePUB. Poți importa și JPG, dar doar prin interfața web, și va fi convertit automat în PDF în tabletă. De ce nu poți pune direct în format Word sau PowerPoint? De ce nu și alte formate de cărți electronice, de exemplu?

Pentru cât costă, mă așteptam să exista compatibilitate cu foarte multe formate de text și imagine, poate și cu aplicații clasice de notițe precum OneNote, Notes, Evernote, Goodreads, Samsung Notes și ce-o mai fi.

Alte probleme sunt de natură fizică, aș spune. Stylusul stă destul de slab atașat magnetic de tabletă și este nevoie de o husă care să-l țină legat mai bine acolo, altfel poate cădea imediat ce le puneți într-o geantă sau când le manevrați. Având în vedere cât costă un Remarkable, luați-i și o husă, doar să fie una care are prindere suplimentară pentru Marker.

Este o problemă și cu încărcarea, în sensul că tableta nu este compatibilă cu toate încărcătoarele. Când mi s-a descărcat, nu a vrut să se încarce de la nici un încărcător rapid de-al meu. În specificații scrie că merge cu cele de 5-15 wați. În practică, s-a încărcat doar când am conectat-o la portul de la laptop.

Mie mi s-a părut și prea mare, dar înțeleg dorința de a fi aproape cât o coală A4. Eu aș fi preferat un Remarkable mai mic, de format A5, să zicem cât o tabletă de 8-9 inci.

Dincolo de toate, rămâne problema prețului. Tableta în sine este inutilă fără un Marker și o husă. Se ajunge la niște sume pentru care îți poți cumpăra iPad Air și stylus sau cea mai performantă tabletă Samsung, de exemplu, sau un iPad Pro din generația anterioară. Iar acelea sunt computere cu adevărat, poți face orice pe ele, inclusiv editare video.

Remarkable Paper Pro (și Remarkable 2, de altfel, care nu este color, dar în rest tot ce-am spus mai sus rămâne valabil) este însă pentru oamenii care nu vor o tabletă bună la toate, ci una așa cum am descris mai sus: o agendă digitală cât mai apropiată de una de hârtie, cu avantajele pe care le aduce acest model.

Dacă asta vă doriți, nu vă va dezamăgi. Se pare că mulți își doresc asta, cei de la evoMAG spunând că toate tabletele dispar din stoc foarte rapid după ce sosesc în magazin.

Preț: Remarkable Paper Pro la evoMAG costă 5.399 lei acum. Găsiți la ei și Marker, Marker Plus, husă oficială.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Interesant review!
    Careva observatii:
    – partea de documente – daca o tii in context “caiet”, nu ai nevoie de word sau ppt. Pentru asta ai un laptop. Pe caiet ai nevoie sa editezi cu un creion, sa subliniezi etc
    – marker plus mi se pare o inventie de luat banii oamenilor. Din ala am si eu, dar nu prea imi vine sa “sterg” ecranul cu el, la cat costa si tableta si markerul. Cred ca am folosit de maxim 10 ori functionalitatea “guma de sters”
    – husa e FOARTE scumpa. Gasesti mai ieftine si de calitate buna pe Amazon sau prin alte parti. Poate au rezolvat intre timp problema dar ce vindeau ei nu avea suport dedicat pentru marker si se pierdea regulat prin geanta.
    -husa cu tastatura e “nice to have” dar iti scoate tableta din contextul “caiet”.

    Iar userii de remarkable nu vor neaparat tablet “sa faca si altceva cu ea”, targetul intial era “inlocui cele 5 caiete cu unul singur “. Am senzatia ca se indeparteaza usor de ideea initiala

      (Citează)

  2. În Singapore este mult mult mai ieftină.

      (Citează)

  3. Nu m-ar deranja sa-mi cumpere firma una…

      (Citează)

  4. Pe partea de citit eram curios daca si la asta lăcrimează ochii ca la (G.Becali) kindle de.la retro iluminare..

    Ai citit o ora un epub cu stylusul în mana..? poți selecta/ traduce ca pe readere le moderne de android (MoonReader, Readera, FBreader, Kreader, Kuro..) ai încercat benzi desenate alb negru în format CBR..

    Nu știe mobi , jpeg nu-i nimic..dar e fatal sa nu nu deschida cbr care-i doar un container rar/zip redenumit

      (Citează)

    • eram curios daca si la asta lăcrimează ochii ca la (G.Becali) kindle de.la retro iluminare

      Eu am kindle neiluminat, dar nevasta-mea citeste ore intregi pe unul cu lumina si nu s-a plans niciodata de ochi. Mai modifica intensitatea luminii si vezi cum e, sau vezi un oftalmolog.

        (Citează)

  5. Și iPhone sau iPad sunt substantive proprii.

      (Citează)

  6. Utila ca un frigider cu wifi.

      (Citează)

  7. E interesantă tableta, dar prețul e uriaș. Mai sunt și alte tablete e-ink la un sfert din preț. Vreo șansă să faci un review la un BOOX sau ceva asemănător?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus