un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Rant: cablurile și porturile USB ar putea fi bine marcate, dar standardul oficial nu este folosit

15 Jan 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Am văzut zilele acestea multe știri despre noi logo-uri pentru cablurile și porturile USB. Nu sunt noi, organizația care reglementează standardul USB le-a introdus de fapt în 2022 și apoi în 2024 a adăugat și noul USB 80 Gbps.

Important este, însă, că există aceste logo-uri și totuși producătorii de echipamente nu le folosesc, deși ar fi foarte utile. Și mi-am adus aminte de ele și este o ocazie bună pentru un rant.

USB Implementers Forum a avut în sfârșit o idee bună. A introdus aceste noi logo-uri, unele care precizează direct viteza portului sau puterea de încărcare.

Problema era următoarea: sunt o mulțime de versiuni USB, de exemplu USB 3.2 Gen 2×1, dar și USB 3.2 Gen 1×2. Erau în total patru tipuri de USB 3.2, cu viteze între 5 și 20 Gbps, și prin urmare doar numele “USB 3.2” nu spunea multe.

Cu toate acestea, foarte mulți producători de echipamente (laptopuri, SSD-uri, cabluri etc) preferau să spună doar USB 3.2 pentru a introduce ambiguitate — credeai că ai cel mai rapid port USB, dar de fapt era doar unul de 5 Gbps.

Situația se complica și mai mult în diverse alte scenarii uzuale. Să zicem că ai un SSD extern foarte rapid, de 20 Gbps, dar ai pierdut cablul cu care vine în pachet sau vrei unul mai rapid. Cum îl găsești pe acesta dacă pe cabluri scrie doar USB 3.2, fără alte detalii?

Așa că USB-IF a schimbat logo-urile, dându-și seama că oamenilor nu le pasă de versiunea de USB (oricum sunt compatibile între ele), ci doar de viteza de transfer și de puterea de încărcare. În imaginea de mai sus, cu culoare sunt logo-urile pentru cutia în care este împachetat produsul, logo-urile mai simple sunt pentru a fi scrise lângă port, pe dispozitiv, iar cele cu baterie sunt pentru porturile de încărcare.

Și la încărcare era de fapt aceeași problemă. Găsești un laptop care se încarcă pe USB-C sau o baterie externă care are ieșire USB-C. OK, dar la ce putere? Dacă ar fi scrisă pe port puterea sa maximă, ai ști ce încărcător sau cablu să folosești pentru eficiență maximă.

Există și logo-uri separate pentru cabluri de date și încărcare, ca să știi ambele valori:

Toată treaba asta pare o idee foarte bună și este chiar enervant de observat că noile logo-uri nu au fost încă folosite pe scară largă. Faceți asta, producători de dispozitive!

 

Este cea mai bună soluție de până acum. Momentan unii marchează porturile cu un SS, iar acel SuperSpeed nu mai spune nimic în ziua de astăzi, sau prin culori diferite. Am văzut de-a lungul timpului porturi albastre, roșii și verzi. Nici aceste culori nu înseamnă nimic pentru omul de rând. Un text clar și citeț ar rezolva totul.

Logo-urile sunt cam mari și nu este loc de ele atunci când ai, de exemplu, un port HDMI și două porturi USB-C la rând pe un ultrabook micuț. Aș spune că este însă loc destul sub porturi, pe burta laptopului, de exemplu. Se găsesc soluții.

Și uitați ce frumos ar putea fi marcate cablurile, ca să știi exact ce ai în mână.

Vă recomandam chiar ieri, total întâmplător, acest cablu pe care mi l-am cumpărat și eu recent. Îmi place că scrie pe el 100W. Nu conform standardului, dar măcar scrie și știu cât duce maxim. Nu l-am putut testa la 100W, că n-am avut cu ce, dar pot confirma că încarcă la 65W un laptop folosind un încărcător compatibil. În acest caz, am folosit un Samsung, dar am ochit și acest Samsung Trio sau acest Ugreen.

 

asus s5507

    8 comentarii

  1. Anker are niste incarcatoare cu tehnologie GaN (mai eficiente si mai mici) la care poti rabata partea care intra in priza pentru transport mai usor.

      (Citează)

  2. Aș merge pe 100W în loc de 65W. Da sunt mai scumpe, dar dacă tot ai 3 porturi și vrei să le folosești simultan mai multă putere nu strică.

      (Citează)

    • Da, dar ideea e sa cari cat mai putin dupa tine. Un incarcator de 100W e mai mare si mai greu decat unul de 65. Eu am un Baseus de 120W cu 4 porturi, dar e dublu ca greutate fata Ankerul de 65, asa ca de cele mai multe ori prefer sa il iau doar pe ala dupa mine, desi are un singur port USB-C.

        (Citează)

  3. Important ar fi și protocolul de încărcare. HP văd că în continuare nu suportă PD3 la laptop, doar PD2 și majoritatea încărcătoarelor acum au PD3.

      (Citează)

  4. Ăsta e genul de situație în care utilizez mereu un cablu Tb4 astfel fiind sigur ca nu sunt limitat de cablu, beneficiind de viteza maxima de încărcare/transfer în funcție de device.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus