un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Nu-mi imaginez cum poate arăta o furtună de foc

13 Jan 2025  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

Tot ce știu despre Los Angeles este din filme și seriale și documentare, iar uitându-mă acum la fotografii de acolo îmi dau seama că am destul de multe locuri în memoria vizuală.

De exemplu, această șosea o știu din câteva jocuri cu mașini și din diverse seriale și show-uri cu case scumpe. Parcă i-aș fi zis Palisades. Chiar așa se numește, zice sursa fotografiei, deci inclusiv numele îl aveam asociat prin subconștient.

Mi se pare ireal să văd acest loc acum și ars, distrus de un incendiu.

Fotografiile de la acest dezastru sunt incredibile. Totul este ars. Parcă vezi amprenta la sol a caselor, rând după rând. Am înțeles că vânturi de 160 de km/h au împrăștiat tăciuni și au ațâțat atât de tare flăcările încât au fost imposibil de stins.

Cine a surprins în fotografii momentul când a început focul în zona Eaton, unde a fost cel mai mare focar. Pompierii au rămas fără apă. Au hidranți și rezervoare plasate la înălțime, dar nu erau dimensionate pentru atât de multe incendii simultan.

Revenind la fotografii, însă, nu am mai văzut niciodată așa o furtună de foc. La noi, în România, te gândești ce tragedie este când ia foc o casă sau, în cel mai rău caz, un bloc. Au fost puține astfel de cazuri, de fapt. Acolo a fost o furtună de foc, cu zeci de case arzând simultan, cu centre comerciale, restaurante, școli și altele.

Cum te lupți cu așa ceva? Cum închei, ca pompier, o astfel de zi și a doua zi o iei de la capăt? Mă uitam și pe sfaturile trimise locuitorilor prin canalele oficiale. Dacă te prinde focul în mașină, stai în interior, cât mai jos. Dacă te prinde în casă, stai în casă, pune prosoape ude la uși. Dacă ia foc casa, pleacă din ea și ai grijă unde fugi sau cum conduci prin flăcări.

Am citit despre o femeie care nu și-a putut mișca fiul din casa cuprinsă de flăcări. Tânărul, un actor chiar, avea un handicap și nu se putea mișca. Prin telefon nu a putut lua legătura la timp cu serviciile de urgență. A murit în incendiu.

Am zis de multe ori că avem norocul să trăim într-o țară liniștită din multe puncte de vedere. Nu credeam să o spun și în comparație cu Los Angeles.

Tot nu înțeleg de ce nu-și construiesc case din materiale mai rezistente. Toate sunt pe structură de lemn și rigips. Unele costă zeci de milioane de dolari, dar nu sunt din cărămidă sau beton. Nu rămâne nimic din ele. Și o explicație este “pentru că așa se fac”.

Se bazează și pe asigurări, dar ca orice alt sistem din America din prezent, Big Insurance scârțâie. Citeam că foarte mulți oameni din zonă au fost anunțați, în ultimele săptămâni sau luni, că asigurările lor au fost anulate pentru că trăiau într-o zonă cu risc de incendiu. Probabil unii au zis că se vor ocupa în curând și de problema asta, poate se ceartă cu asiguratorul, poate caută altul, dar acum, concret, sunt sute sau mii de familii afectate care nu mai au casa și nici nu vor primi vreo despăgubire pentru ea.

Ce vor face? Nu știu. Și eu sunt curios.

sursa foto: CNN, BBC.

asus s5507

    32 comentarii

  1. casele erau din lemn? pare că grinzile metalice și șemineele din cărămidă sunt la locul lor.

      (Citează)

    • Da, casele in LA sunt din lemn si stucco (un fel de rigips) in general.
      Le fac intentionat cat mai usoare pentru ca au risc seismic.

        (Citează)

    • Aia din Japonia, care au risc seismic mai mare din ce isi fac casele? Si mai sunt zone cu risc seismic mare si sunt facute din caramida, piatra, etc..nu din lemn

        (Citează)

    • @Alin

      nu stiu acum, dar in Evul Mediu si le faceau din panouri de hartie, tot din motiv de risc seismic.

        (Citează)

  2. Asigurătorii au anulat polițe nu fiindcă era “o zonă cu risc de incendiu” (incendii au fost frecvent) ci pentru că au constatat un cumul de factori care au crescut considerabil riscul asigurat:
    – lipsă apă în rezervoarele care alimentau hidranții (conservarea apei, în termeni ecologiști);
    – reduceri de cheltuieli operaționale la pompieri (simultan cu creșterea salariilor);
    – vegetație netoaletată, transformată practic în boscheți uscați (tot motive eco și aici).

      (Citează)

  3. Sunt curios cati romani cred ca, daca se intampla o catastrofa nationala acoperita de PAID, vor primi ceva banuti.

      (Citează)

    • Dacă ai fi trecut fără pile la geografie nu ai pune întrebarea asta.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      13/01/2025 la 4:56 PM

      Catastrofă NAȚIONALĂ? Poți să dai niște exemple? Nu văd ce eveniment natural ar putea distruge casele la nivel național

        (Citează)

    • Un meteorit mai măricel cred că ar rezolva problema, de exemplu. Bine, asigurarea caselor ar fi ultima problemă atunci.

        (Citează)

  4. Casele se fac pe structura de lemn pentru ca este eficient (manopera) si asa e reteta locului. Nu au risc seismic, nu au diferente extreme de temperatura.

    Dar daca vorbim de furtuna de foc ca acolo, cand iti bate iadul la poarta, nu mai conteaza ca ai casa din beton sau din lemn, esti mancat oricum.

      (Citează)

    • Daca erau din caramida sau beton nu mai ardeau si nu se mai intindea asa repede si se putea interveni mai eficient, posibil si sa nu se mai poata forma furtuna de foc.

        (Citează)

    • Dacă nici California nu are risc seismic…

        (Citează)

    • @vladutz, daca erau case de caramida, nu se mai intindea focul atat de tare. Se limita la cateva case care erau mai apropiate de zona de vegetatie si atat.

        (Citează)

    • La “incendiul trecut” era o casă absolut neatinsă într-un cartier de cenușă. Dar proprietarii au curățat anterior buruienile dimprejur, au toaletat copacii, schimbat gardul din lemn cu unul din beton iar acoperișul din bitum l-au dat jos și au pus tablă și cu streașina mai mare. Nici măcar geamurile nu li s-au spart de căldură…

        (Citează)

  5. zici ca a luat foc toata harta din gta v

      (Citează)

  6. Great Chicago Fire, 1871: 9 kmp.
    Suprafața din Hiroshima distrusă de bomba atomică: 13 kmp.
    Suprafata din Palisades distrusa de incendii: 106 kmp. Impreuna cu alte zone: 160 kmp.

      (Citează)

  7. mArius:
    Sunt curios cati romani cred ca, daca se intampla o catastrofa nationala acoperita de PAID, vor primi ceva banuti.

    PAID iti returneaza 20K EUR cu care nu poti face mare lucru. M-as ingrijora doar ca asiguratorul la care am polita facultativa sa nu poata face fata.
    Chiar sunt curios daca vor putea fi despagubiti toti cei care aveau polite valabile in LA.

      (Citează)

  8. alunelu:
    Great Chicago Fire, 1871: 9 kmp.
    Suprafața din Hiroshima distrusă de bomba atomică: 13 kmp.
    Suprafata din Palisades distrusa de incendii: 106 kmp. Impreuna cu alte zone: 160 kmp.

      (Citează)

  9. A pus Nova un fragment bun saptamana trecuta unde era si prezentat un “fire tornado”: https://www.youtube.com/watch?v=kcHPuCIChuY

      (Citează)

  10. În anii 90 erau curioziați despre casele americane din lemn si cutiile automate. Mașinile automate le am îmbrățișat, la case tot ne credem mai deștepți.

      (Citează)

    • “Avem incendii pe sute de kmp, imposibil de stapanit din cauza ca e seceta, vant puternic, schimbari climatice”.
      “OK, sa mai taiem cateva milioane de copaci ca sa refacem casele arse in incendii”

        (Citează)

    • La case, suntem mai deștepți. Americanii nu-s posesorii unei colecții de înțelepciune universal valabile. Să nu uităm că de la ei a pornit și wokismul, și trumpismul, ca un exemplu recent.

        (Citează)

  11. alunelu:
    Great Chicago Fire, 1871: 9 kmp.
    Suprafața din Hiroshima distrusă de bomba atomică: 13 kmp.
    Suprafata din Palisades distrusa de incendii: 106 kmp. Impreuna cu alte zone: 160 kmp.

    Pentru context, Bucuresti are 228 kmp….

      (Citează)

  12. Ce arde nu putrezește și nici termitele nu-l mănîncă…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus