un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Iată ce-i nou pe Samsung Galaxy S25 Ultra, S25 și S25 Plus (plus prețuri de lansare)

22 Jan 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Noile Samsung Galaxy S25 intră la vânzare pe 7 februarie. Le-am văzut deja, le-am butonat, le știu specificațiile și prețurile de lansare.

Vedeta acestui an este din nou modelul Ultra. Samsung S25 Ultra are cele mai multe îmbunătățiri și schimbări, pe când S25 și S25+ sunt mai degrabă mici upgrade-uri generaționale gândite pentru cei care n-au schimbat telefonul de 3-4 ani.

Update: live la precomandă pe eMAG, cadou stocarea dublă: Samsung S25 Ultra, Samsung S25+ și Samsung S25.

Iată ce este nou pe Samsung S25 Ultra.

O NOUĂ FORMĂ

Ultra are acum colțuri rotunjite și de asemenea este un pic mai îngust, a scăzut cu 1,5 mm. I-au scăzut și greutatea de la 232 grame la 218 grame, iar împreună aceste modificări îl fac mai confortabil de ținut cu o singură mână, dar și în buzunar.

Telefonul are în continuare ramă de titan și este acoperit cu Gorilla Glass Armor 2 pe față și Victus 2 pe spate. Rama ecranului, bezel-ul cum i se zice, este foarte subțire, iar telefonul pare un ecran dintr-un capăt în altul. Arată foarte bine.

Vorbind de aspectul fizic, Ultra este disponibil în 4 culori, dar din păcate sunt destul de șterse. Eu l-aș lua pe bleu, oficial numit Silver Blue, ca măcar să se cheme că are o culoare pe el.

CAMERĂ ULTRAWIDE MAI BUNĂ

A doua îmbunătățire binevenită este la camera ultrawide, care are un nou senzor. Avem în continuare pe telefon camera principală de 200 Mpx, apoi una cu zoom 3x și una cu zoom optic 5x, iar camera ultrawide urcă de la 12 megapixeli la 50 de megapixeli.

Obiectivul ei este mai deschis, f1,9 față de f2,2, o veste bună pentru fotografierea în lumină slabă, dar senzorul cu mai mulți megapixeli face acel binning 2×2 de pixeli și obține cadre mult mai detaliate. Camera ultrawide mi se părea punctul slab al telefonul anterior și mă bucur că a fost îmbunătățită, având în vedere că este des utilizată.

Mai mult, întrucât camera ultrawide realizează și fotografiile macro, acestea vor avea acum o calitate superioară. Se pare că fotografia macro este realizată prin crop pe senzor, iar detaliile fine surprinse sunt mult mai multe când pleci cu un senzor care are de 4 ori mai mulți pixeli. M-am jucat un pic cu modul macro și mi s-a părut evidentă îmbunătătirea, dar vom vedea mai multe atunci când voi face un review complet.

CHIPSET SNAPDRAGON PE TOATE MODELELE

A treia îmbunătățire este la chipset, care acum este un Snapdragon 8 Elite for Galaxy, construit în 3 nm. Vestea bună este că și S25 normal și S25 Plus au Snapdragon 8 Elite, nu Exynos ca în anul anterior, iar acest chipset este construit în 3 nm și toate testele de până acum spun că este foarte performant în aplicații și jocuri, plus că este mai eficient energetic decât generația anterioară.

Toate telefoanele vin cu 12 GB memorie RAM, iar stocarea este de 125/256/512 GB pe S25, de 256/512 GB pe S25+ și de 256/512/1024 GB pe S25 Ultra.

SOFTWARE ÎMBUNĂTĂȚIT, INTEGRARE GEMINI ȘI NOI FUNCȚII AI

Telefoanele vor fi lansate cu OneUI 7, care aduce schimbări semnificative. Interfața arată mai bine și are un aspect modern.

Setările rapide au fost și ele modificate și în plus s-a trecut la acel sistem ca în iOS, unde dacă tragi din dreapta sus deschizi setările rapide, iar pentru notificări tragi din stânga sus. Spre deosebire de telefoanele Xiaomi, însă, pe Samsung nu trebuie să închizi întâi setările rapide ca să poți deschide notificările, ci poți comuta direct între ele.

A fost introdus un Now Bar, care să zicem că alternativa Samsung la Dynamic Island de pe iOS. Unele aplicații pot afișa mesaje sau date suplimentare în partea de sus, în bara de stare, de exemplu un cronometru activ sau control pentru muzică.

AI-ul a venit cu funcții noi. Cea mai importantă mi se pare integrarea Google Gemini direct în telefon. O apăsare lungă pe butonul on/off declanșează acum Gemini, căruia îi poți dicta în limba română întrebări sau sarcini și le execută chiar bine. În timpul hands-on-ului nu am putut testa dacă poate interacționa și cu sisteme smart home, așa cum o face Google Assistant, și asta rămâne de văzut la un review.

Gemini vine însă cu avantajele integrării cu diverse aplicații, inclusiv unele Google, nu Samsung. Îl poți întreba pe Gemini despre ce ai pe ecran și te poate ajuta cu rezumatul unor site-uri sau rezumatul clipurilor YouTube. Îi poți cere informații, de exemplu să-ți găsească o farmacie în jur, și face asta apelând la Google Maps și îți răspunde rapid cu o listă.

Rămâne de văzut exact cum funcționează toate acestea în România, dar ne îndreptăm tot mai mult spre ideea de asistent personal pe telefon.

În ce privește funcțiile Galaxy AI din telefon, există acum un Now Brief, care îți aduce în față informații despre ziua ta. Dimineață vei vedea starea vremii și programul zilei tale, pe la prânz vei vedea știrile importante și niște remindere, seara poate o fotografie făcută în ultimele ore. Vom vedea în ce măsură se poate configura, dar, așa cum spuneam, ne îndreptăm spre ideea de telefon ca asistent personal, nu doar unealtă de comunicare și fotografiere.

ÎNCĂRCARE QI2

Zvonurile au fost adevărate. Telefoanele sunt compatibile Qi2, dar nu au și magneți incorporați. Există însă huse cu magneți în ele. Am și văzut una transparentă pentru S25 Ultra și sunt sigur că vor fi disponibile mult mai multe 3rd party.

Asta este bine pentru că acum telefoanele vor putea folosi toate accesoriile Magsafe din piață, după cum am mai spus de multe ori.

Din păcate, nu s-a schimbat nimic la capacitatea bateriilor sau la încărcarea lor și avem astfel:

  • S25 Ultra: 5.000 mAh, încărcare la 45W pe fir, 15W wireless și 4,5W reverse.
  • S25+: 4.900 mAh, încărcare la 45W pe fir, 15W wireless și 4,5W reverse.
  • S25: 4.000 mAh, încărcare la 25W pe fir, 15W wireless și 4,5W reverse.

FILMARE ÎN FORMAT LOG

Toate telefoanele pot filma Log, deși la hands-on nu am putut să-mi dau seama de formatul exact și rata de biți. Formatul Log salvează un clip video aparent “spălăcit” la culori, dar de fapt nu are aplicați algoritmii din telefon de colorizare și sharpening.

Trebuie să faci tu asta, în procesare ulterioară, dar avantajul este că poți regla culorile cum vrei tu și poți obține o imagine mai soft, mai naturală.

Puțini vor face asta, fiind o procedură consumatoare de timp, dar pentru cei care vor, S25 poate filma în Log. Am văzut că S25 Ultra, cel puțin, filmează Log inclusiv la rezoluție 8K.

ALTE ÎMBUNĂTĂȚIRI

Samsung a îmbunătățit diverse alte funcții din telefon. Cea de eliminare a zgomotului ambiental din înregistrări funcționează mai bine. Filmarea pe timp de noapte a fost îmbunătățită. Generarea de imagini pornind de la un prompt text decurge mai bine.

Am apreciat mult că limba română este bine integrată atât în Galaxy AI, cât și în Gemini, care înțelege bine româna și îți răspunde la fel.

👎DOWNGRADE LA STYLUS

Un downgrade s-a înregistrat la stylus, care nu mai are funcție Bluetooth. Funcționează la fel ca înainte pentru a desena pe ecran și pentru a folosi interfața cu el.

Bluetooth-ul integrat, însă, îi permitea să fie o telecomandă pentru camera foto, ceea ce mi s-a părut mereu o funcție utilă. Puneai telefonul pe un suport și te fotografiai de la distanță apăsând pe S Pen, ceea ce era de mare ajutor când foloseai camera normală sau ultrawide pentru a prinde în imagine un grup mare de oameni, de exemplu.

Samsung spune că atât de puțini foloseau acea funcție bluetooth a stylusului încât au eliminat-o, probabil pentru a ține costurile sub control.

 

S25 și S25+

Modelele mai mici, S25 și S25+, sunt însă foarte asemănătoare cu cele de anul trecut. Au aceleași ecrane, aceleași camere foto, care deja au chiar mai mulți ani vechime acum, și aceleași baterii. Rama lor este tot din aluminiu, nu din titan ca pe modelul Ultra.

Singura îmbunătățire hardware este la chipset, care este noul Snapdragon 8 Elite cu 12 GB RAM pe ambele modele, deci fără Exynos în acest an. Mai avem, desigur, toate îmbunătățirile de software și AI și Gemini, dar altfel telefoanele par a fi gândite pentru cei care nu au mai upgradat de acum 3-4 generații.

Mi-a plăcut însă culoarea Navy de pe S25 și S25+. Este un albastru foarte intens și așa aș cumpăra telefonul, nu pe celelalte culori.

PREȚURILE SERIEI S25

Prețurile sunt aceleași ca anul trecut. Avem așa:

  • Samsung S25 cu 128 GB: 4.499 lei
  • Samsung S25 cu 256 GB: 4.799 lei
  • Samsung S25 cu 512 GB: 5.399 lei
  • Samsung S25+ cu 256 GB: 5.699 lei
  • Samsung S25+ cu 512 GB: 6.299 lei
  • Samsung S25 Ultra cu 256 GB: 7.199 lei
  • Samsung S25 Ultra cu 512 GB: 7.799 lei
  • Samsung S25 Ultra cu 1 TB: 8.999 lei

Nu cunosc încă ofertele speciale de precomandă. Dacă vă tentează însă un astfel de telefon, de obicei merită să profitați de ele. Prețurile mai scad în timp, dar nu imediat.

SPECIFICAȚII

Samsung S25:

  • ecran 6,2 inci, Dynamic AMOLED 2x, 1080 x 2340px, refresh max 120 Hz
  • ramă aluminiu, Gorilla Glass Victus 2 pe față și spate, carcasă IP68
  • Snapdragon 8 Elite for Galaxy, 12 GB RAM, 128/256/512 GB
  • baterie 4.000 mAh, încărcare fir 25W, wireless 15W
  • cameră principală 50 Mpx f/1,8, ultrawide 12 Mpx f/2,2, zoom optic 3x 10 Mpx f/2,4, selfie 12 Mpx f/2,2

Samsung S25+:

  • ecran 6,7 inci, Dynamic AMOLED 2x, 1.440 x 3.120 px, refresh max 120 Hz
  • ramă aluminiu, Gorilla Glass Victus 2 pe față și spate, carcasă IP68
  • Snapdragon 8 Elite for Galaxy, 12 GB RAM, 256/512 GB
  • baterie 4.900 mAh, încărcare fir 45W, wireless 15W
  • cameră principală 50 Mpx f/1,8, ultrawide 12 Mpx f/2,2, zoom optic 3x 10 Mpx f/2,4, selfie 12 Mpx f/2,2

Samsung S25 Ultra:

  • ecran 6,9 inci, Dynamic AMOLED 2x, 1.440 x 3.120 px, refresh max 120 Hz, S Pen inclus
  • ramă titan, Gorilla Glass Armor 2 pe față, Victus 2 pe spate, carcasă IP68
  • Snapdragon 8 Elite for Galaxy, 12 GB RAM, 256/512/1024 GB
  • baterie 5.000 mAh, încărcare fir 45W, wireless 15W
  • cameră principală 200 Mpx f/1,7, ultrawide 50 Mpx f/1,9, zoom optic 3x 10 Mpx f/2,4, zoom optic 5x 50 Mpx f/3,4, selfie 12 Mpx f/2,2
asus s5507

    3 comentarii

  1. Wow, cum să scoată funcția stylusului de a declanșa camera?? Chiar era foarte utilă, printre cele mai utile funcții ale lui :))

      (Citează)

  2. Si lumea tipa in fiecare an ca “Apple nu inoveaza si sunt aceleasi telefoane”

      (Citează)

  3. -Spre deosebire de telefoanele Xiaomi, însă, pe Samsung nu trebuie să închizi întâi setările rapide ca să poți deschide notificările, ci poți comuta direct între ele.-

    Merge si la xiaomi treaba asta de ceva vreme

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus