un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Noul Model Y de la Tesla poate fi comandat în România cu livrare în martie, dar este scump

24 Jan 2025  ·

AUTO  ·

37 comentarii

Nu a durat mult. Tesla a anunțat că noul Model Y este de acum disponibil și în România, cu livrare în martie pentru cei care-l comandă acum.

Comunicatul mai precizează și că “va fi prezentat publicului din România din 31 ianuarie 2025”, adică probabil va putea fi văzut la showroom-ul din Pipera și condus.

Problema este că m-am înșelat foarte tare la preț. Noul Model Y Launch Series costă 60.990 euro la lansare, iar după cum vedeți în imagine versiunea anterioară LR AWD poate fi comandată cu 10.000 de euro mai puțin. Și în SUA a fost același soc legat de preț. Include doar autopilotul de bază în acel preț.

De obicei o generație nouă auto costă mai mult decât cea veche, dar nu cu atât de mult și fără modificări substanțiale de motorizare.

Prețul de lansare este ridicol de mare având în vedere că Model 3, care a primit facelift-ul acum un an și are fix același interior, costă cu 10.000 de euro mai puțin, la 49.990 euro. OK, diferă un pic pe exterior, dar nu în rău, și are în schimb autonomie mai mare (se duce oficial la 678 km cu jantele de 18) .

Mai mult, dacă folosiți linkul acesta înainte de a comanda, primiți discount încă 500 de euro, chiar și pentru mașini din stocul Tesla, care de obicei sunt noi și în drum de la fabrică spre România.

Ministerul Mediului a lansat niște zvonuri că ar vrea să crească valoarea unui tichet Rabla Plus, deși probabil nu cu mult. Chiar și așa, cred că majoritatea doritorilor se vor orienta de acum spre Model 3, ocolind acest Model Y Launch Series. Iar dacă Musk continuă cu saluturi naziste și seriile de declarații cu tentă politică legată de UE, s-ar putea să-l ocolească și mai mulți sau măcar să descopere că acționarii companiei vor să-l înlăture de la conducere.

    37 comentarii

  1. Heil no.

      (Citează)

  2. Daca scazi culoarea – 1300, Acceleration Boost – 2500 si jantele – 2200 iese doar cu 3k mai scumpa decat Y LR AWD actual.

      (Citează)

    • mda. Asa pare, ca pretul e ala pentru seria Launch.

      problema e la muskulisme. Chiar voiam sa imi iau tesla, dar cum tovarasu o arde cum o arde (crescand destul de mult stresul economic pe UE-US) am zis sa mai stau. Si vedem dupa

        (Citează)

  3. Din păcate nu. Devine tot mai important să alegem și politic când facem achiziții din astea și prefer să dau de muncă unui european decât sș își ia musk încă o primă în condițiile în care el are o agendă împotriva europei.

      (Citează)

    • in ce sens e impotriva europei?

        (Citează)

    • Tesla are fabrica in Berlin, dar gândirea nu e punctul tău forte

        (Citează)

    • Mai ales al tau, Vlad. Daca Amazon are subsidiare in Europa inseamna ca Amazonul nu mai incaseaza nimic din ce se incaseaza in Europa? Gandeste, nu esti planta!

      Plus ca si vanzarile se adauga la vanzarile generale Tesla ( influenteaza price stock, increderea boardului in prezentarea vanzarilor anuale….). Asa ca Mircea zice bine ce zice.

      Unul din motivele pentru care isi deschid companiile fabrici in anumite zone, e ca sa nu mai plateasca taxe de import clientul din in acea zona, la achizitionare.

      Musk e un i.diot caruia i s-a urcat puterea la cap si care deja se crede in vreun film gen Hunger Games.

        (Citează)

  4. s-o vanda la pretenarii lui chineji is rusi…

    f frumi Radule ca te plangi pe de o parte de situatia de la noi, ca iese CG si cu ai lui, si pe alta ii dai inainte cu Gaylon aka cel mai bun prieten al lui Xi si Vladimir….

    top influenkereala ce sa zic… 💩

      (Citează)

  5. Atât timp cat prețul de exploatare a vehiculului pe kilometru, raportat timpul pierdut la stațiile de încărcare și service nu devine favorabil în România pt electrice, o să rămân la alte surse(oricare ar fi ele, chiar și cărbuni). Probabil ca nu mai e mult pt ca vad ca se forțează aiurea normele euro, mașinile cu combustie sunt din ce în ce mai scumpe și taxele/impozitele cresc și ele pt mașinile non-electrice. Sper să apară o nouă tehnologie pt baterii care să fie mai sustenabilă decât litiu(și să determine un preț mai mic), sau guvernele să frâneze adopția de electrice(nu am nimic cu această tehnologie, atât timp cât muritorii de rând își pot permite în continuare să facă naveta către muncă pe o ruta pe care nu există mijloace de transport în comun).

      (Citează)

    • Timpul pierdut la statiile de incarcare: zero, o incarc acasa in fiecara seara. Service? Zero – nu are nevoie de mentenanta si nici de revizii. Pe 100 km mergeam cu 14 lei, de saptamana viitoare zero ca tocmai imi montez fotovoltaice. (sau zero peste 3 ani cand mi se amortizeaza panourile.)

        (Citează)

    • @Florin, la service ma refer la un eventual incident. Reparațiile sunt mult mai costisitoare și mai ales la Tesla dureaza foarte mult(o zic din experienta, 4 luni sa schimb un parbriz). Oricum chiar și revizi ai la fel ca și la alte mașini minus uleiuri și filtre ulei. Referitor la incarcare, felicitări, dar nu toti avem cum sa o băgăm in priza acasa. Și cel mai important, rămâne ce am spus mai sus: cei care fac naveta pe rute fără transport în comun ar trebui lăsați să poată să ajungă până la prima statie de mijloc de transport în comun cu un preț adaptat salariilor din țara respectivă. Nu poți să îi ceri unui român cu salariu 1000euro să plătească 1000euro/luna rata la o Tesla pe 5ani ca sa se deplaseze până la job. Guvernele actuale vor eliminarea vehiculelor cu combustie fără ai interesa ce vrea lumea, și de aici răsare cu succes câte un Georgescu, Trump, etc…

        (Citează)

    • Astia care va laudati ca le incarcati doar acasa, banuiesc ca le frecati numa prin oras. Ca banuiesc ca nu plecati cu casa dupa voi prin concedii, ca s-o incarcati doar acasa. Si banuiesc ca aveti o electrica mica si mai ieftina gen spring. Ca altfel nu vad unde e jmecheria sa-ti iei o masina electrica mare si scumpa ca s-o freci doar prin oras. Cu cat mai mica cu atat mai utila in oras, eu asa vad peoblema.
      Si banuiesc ca daca electrica o incarcati doar acas si o frecati doar orin oras, atunci clar aveti si o termica ptr concedii gen. No?

        (Citează)

  6. Zici Tesla si tragi apa.
    Vine criza si sa o sa dormiti in ele cand o sa va treziti cu credite de 60k pentru tinichele pe roti care nu mai valareaza nici jumate din pret dupa 3 ani.

      (Citează)

  7. Mai bine un renault rafale. Patrujdămii full. Si arata a masina. Musc sa-si bage tezla-n rect.

      (Citează)

  8. Chiar daca aveam banii pentru Tesla, la ce campanie face idiotul extremei drepte de peste tot, sigur as zice pas

      (Citează)

  9. Cat timp brand-ul inca se asociaza cu top oameni mizerabili global, eu zic PAS. Sunt suficiente variante pe piata si poate cel mai bine in aceste momente e sa stam mai cumpatati.

      (Citează)

  10. Foarte bine, mă bucur să văd atitudine de acest tip. Sper să-l înlăture de la conducerea companiei, că pare instabil mental.

    Sunt curios ce alternative electrice ați văzut în piață. Clasicele ID.5, Ford Explorer, Mach-E sau altceva?

      (Citează)

    • din punctu meu de vedere singura alternativa, cinstita, este Polestaru. Ba chiar arata mai bine chinosuedezeasca

        (Citează)

    • nici una… conceptul in sine e f limita(n)t

      e doar un pas intermediar – la un mom dat pe la 1900 cineva crezut si ca masinile pe aburi ar fi o idee buna….

        (Citează)

  11. urweiss:
    nici una… conceptul in sine e f limita(n)t

    e doar un pas intermediar –

    limitat de? stai sa ghicesc; nu poti face decat 500km cu un plin si dureaza 53422 de ore
    intermediar catre? stai sa ghicesc. Hidrogen

    Am ghicit?

      (Citează)

    • limitat de timpul meu liber care costa si ala ceva si care e oricum in short supply

      500km ai daca te tarai cu 90-100, mai spre 250-300 daca ii dai 140+… dupa care ia si cauta charger din ala bun pt 40-60 de min sa faci urm 250 de km la o viteza normala sau 500 in ritm de cfr

      cine are timp si chef de asa ceva, by all means, go for it

      dar e … naiv … sa crezi ca acestia vor fi majoritatea

        (Citează)

  12. La fiecare urmator articol cu masina psihopatului si fascistului de Musk o sa iau o pauza de o saptamana de la blog.
    Da stiu, nu ma obliga nimeni sa intru sa citesc, bla bla bla. Dar atata forma de protest sa fac si eu.
    Sigur, poate intreba Radu, da cu masina ce ai, ce ai domle cu progresul?
    Nu mersi, si Von Braun tot progres facea.
    Sa zicem mersi ca nu i-a reusit progresul la timp.

    E ok, masina ta, pasiunea ta, viata ta, bravo, sa o conduceti cu placere si fara incidente cat mai mult, dar scuteste-ne pe noi de produsele psihopatului, nu vreau nimic de la Musk nici macar cadou.

      (Citează)

    • Mie imi plac articolele cu Tesla.
      Deci tu nu inseamna majoritatea.

      Tu te contrazici singur: nu suporti articolele dar nu numai ca citesti dar si comentezi la ele, timp pierdut enorm fata de cazul in care nu ai fi dat click pe titlu.

        (Citează)

    • Vin braun…baiatu care trimisa rachete pe luna. Dap, s-a oprit la timp

        (Citează)

    • Nu mersi, si Von Braun tot progres facea.

      E bine că n-au luat oamenii rachete de la el. Bine, unii au luat, cred că cel mai mult englezii.
      Oamenii de talia asta sunt exploatați, pentru că ceea ce fac ei aduce valoare.

      Sa zicem mersi ca nu i-a reusit progresul la timp.

      Eu zic să zicem merci că s-a predat atunci americanilor și nu rușilor. Că totuși rușii au ajuns primii în spațiu și fără el. Cu el nu le-ar fi fost decât mai ușor.
      Deși, în contextul curent, când Europa n-are vechicule spațiale și suge grav la capitolul tehnologie spațială, nu știu dacă ”mersi” e cuvântul potrivit în vreun fel.

      intermediar catre? stai sa ghicesc. Hidrogen

      Bio-diesel – farm, baby, farm! /s

        (Citează)

  13. urweiss:
    ,mai spre 250-300 daca ii dai 140+…

    Ce mai contează ca legea, in Ro, zice ca viteza maxima e 130

    Dar aia e. Nu toti suntem curieri

      (Citează)

    • – nu in toate tarile e limita de viteza 130
      – in alea in care e limita de viteza se poate merge fara pb / amenda cu +10 cat arata pe indicator (chiar si in NL unde e 100 ziua si 120 noaptea)
      – punctul meu e valid si in situatia in care mergi cu 130 in RO (ramai cu 300 nu 250 range… ce sa spun mare diferenta…)

        (Citează)

    • oricum frumos de observat ca ai venit cu niste contrargumente solide nu cu un ad-hominem slab

      kudos to you

      /s

        (Citează)

    • – nu in toate tarile e limita de viteza 130

      Așa este – omul a zis în România.Altfel, evident că nu în toate țările, în unele e 115 ( UK, parte din US – piața inițială a Tesla), în unele părți din US e 97 – 105km/h. În China, cea mai mare piață de auto electrice, limita maximă e 120 km , cu drumuri express limitate la 100km/h.
      În Europa doar Germania are unele sectoare nelimitate – iar acolo se vede, mă îndoiesc că mașinile electrice vor cuprinde piața în totalitate, că n-ai ce căuta cu ele în cruising pe banda 3, doar pe segmente scurte – fițe -, Polonia și Bulgaria au limite de 140, iar restul 130 sau mai jos. Declarația lui @animaloo e corectă, a ta e whataboutism.

      – in alea in care e limita de viteza se poate merge fara pb / amenda cu +10 cat arata pe indicator

      Până dai în radar . E fals ce spui, în Olanda ai 3km/h toleranță, sau 3% dacă ești peste 100km/h – la 120km/h ai maxim 124 – dacă mergi tu cu +10 și nu iei amendă e posibil să-ți arăte ceasul de bord mai mult decât ai de fapt.
      În Elveția toleranța e 5km/h pe autostradă, la 126 e amendă cred că 40CHF, dar nu mă cita la proces
      În Luxemburg, și Austria e 3% peste 100km/h , deci ca în Olanda. În Belgia e 6% peste 100km/h, în Franța e mai complicat , în funcție de metoda de măsurare ( între 5 și 10%).

      – punctul meu e valid si in situatia in care mergi cu 130 in RO (ramai cu 300 nu 250 range… ce sa spun mare diferenta…)

      Argumentul tău e undeva între invalid și cel mult forțat – tot un fel de whataboutism.

      Situația aia apare cu o frecvență redusă, dacă nu cumva ești șofer de autostradă și atât, în condițiile în care România are sub 1300 km de autostradă, la peste 85000 km de drumuri. Ca densitate teoretică, autostrăzile reprezintă undeva la 1.5% din drumurile țării. Garantat sub 5%.
      Ca frecvență practică se poate ca autostrada să fie utilizată de șoferi, în general, în proporții mai mari, dacă sunt șoferi care comută peste o bucată de autostradă, dar considerând că românii conduc distanțele cele mai mici ( cel mai puțin ) de prin Europa și că media de 22,000 km/an , conduce la medii zilnice sub 100km/zi și populația nelocuind pe marginea autostrăzii, ponderea statistică medie a condusului pe autostradă nu poate fi nici 50%, de fapt, cu excepția limitelor de weekenduri, autostrăzile românești sunt cam goale , comparativ cu cele din Europa ( am mers de destule ori in zile diferite prin Europa de la Est la Vest și invers), ponderea trebuie să fie mult mai mică – cât, nu știu, că românii nu prea facem studii staticce decât la mișto cu politică și inutilități.
      Dacă spui că tu mergi doar pe autostradă , depășești limitele de viteză și pentru tine e important, bravo, dar e irelevant și whataboutist.
      Și eu depășesc limitele de viteză, și ce pot să-ți spun că în România se circulă în medie pe autostrăzi, când nu e aglomerat, cu viteze SUB 130km/h – eu circul cu 120-145km/h în funcție de starea de spirit și dacă mă grăbesc și nu mă depășesc prea mulți. Cei mai lenți NU SUNT cei cu mașini electrice, ci cei cu mașini vechi (gen foarte vechi, că veche e și a mea) și probabil cei care au experiență mai redusă de condus, cum e și normal.

      Nu – nu sunt fan mașini electrice, eu sunt cu diesel power FTW – dar argumentele tale sunt fie false fie irelevante.

        (Citează)

    • Absolut valid ce limite de viteze sunt in us,uk si china pt unu care sta in europa continentala.

      Am dat in radare in toate tarile alea mentionate. Inca astept amenzile (n‘are numere de RO masina – ar fi venit sigur daca erau).

      Cum ziceam mai sus, cine are timp si chef sa mearga ca cfrul, go for it. Pt mine e mai imp sa ajung mai repede la pct ala B sa fac acolo ce am de facut acolo ( si luand cu mine ce am chef – bicle, roof box) decat sa imi petrec timpul cautand urm charger.

      🤷‍♂️

        (Citează)

  14. Iata un moment in care imi apreciez si mai tare TDI-ul.

      (Citează)

  15. Cele mai relevante sunt limitele din România pentru români care vorbesc în românește, pe un blog românesc despre o rablă electrică.
    Altfel, care e treaba cu Europa continentală, gen dacă nu locuim in România, cui ii pasă pe unde locuiești sau circuli tu in special.

    Inca astept amenzile

    Păi atunci vorbești din burtă. De ultima amendă m-a anunțat tata aseară. Franța + 6km/h , au reținut +1, că au 5km/h toleranță/ corecție => 68 de euro.

    Cum ziceam mai sus, cine are timp si chef sa mearga ca cfrul

    Sau cine nu vrea puncte de amendă pe permis, dacă e in România, sau cine are mașina înmatriculată civilizat pe numele și adresa lui, și nu are poftă de amenzi de la toate camerele – în general , vasta majoritate a conducatorilor auto.

    Ce ai tu chef e relevant pentru tine și , parțial sunt de acord, atâta că argumentele cu care te justifici – fără să fie nevoie, că nu citește Greta pe-aici – sunt false sau irelevante ca să faci un caz.

      (Citează)

  16. urweiss: ai venit cu niste contrargumente solide nu cu un ad-hominem slab

    nu am venit cu contraargumente solide: viteza maxima e 130. Nu in toata europa continentala, ci in Romania. In Europa viteza maxima “e de toate” ca sa zic asa

    “ad-hominem slab” – mie imi place cand oamenii folosesc cuvinte care suna misto, dar habar nu au ce inseamna. Dupa care isi bazeaza argumentatia pe asta.
    Care era adhominemu? Ca te-am facut curier?
    nu este o insulta. Curieratul este o meserie normala ca orice alta meserie. Atat ca curieratul are o chestie pe care alte meserii nu o au: merg mult, deci evident ca pentru un curier (pune aici si vanzatorii) au nevoie de o masina care sa aiba un range mare.
    Restul de oameni nu prea fac zilnic bucati de peste 100km. Majoritatea nu fac nici macar 100km/zi. Ca atare aceasta teama privind “cati km fac pe zi” nu exista.

    Majoritatea oamenilor nu fac peste 300km in fiecare wknd. Daca wknd de wknd bagi distante de genu asta…timpul tau nu valoreaza nica boss.

    Cand faci vacante lungi, iar intervine o treaba. Daca faci vacante dese cu masina, eventual cu bicle/rulete si iti iei electrica, caputu tau nu e bine. Normal ca in conditiile alea electrica nu e treaba deloc. Dar, daca ne uitam pe sosele, inclusiv vara, nu sunt atat de multi oameni care sa faca asta. Ba, daca vrei sa stii de la om cu benzinara: daca faci asta des, nici macar benzinara nu e treaba.

    Deci, conceptul nu este limitat. Ba din contra, unui numar limitat de oameni nu i se aplica conceptul. Nu am inteles inca “pas intermediar la ce”.

    “Cum ziceam mai sus, cine are timp si chef sa mearga ca cfrul”
    fix gandirea care ne-a dus la nambar 1/2 morti pe sosele. “MERG TARE PE SOSEA CA SUNT UN COMPLEXAT DAR AM NISTE CAI LA MASINA!!!! DA-TE BAH”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus