un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

New Glenn, racheta uriașă a lui Bezos, a zburat cu succes pentru prima oară

17 Jan 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Există o nouă rachetă de mari dimensiuni în operare. Se numește New Glenn și are o înălțime de 98 de metri, cam cât clădirea Sky Tower din București. Tocmai a efectuat cu succes prima misiune spațială.

Compania Blue Origin a fost fondată de Jeff Bezos, care își diversifică astfel afacerile într-un nou domeniu. Blue Origin are deja două vehicule spațiale în operare: New Shepard este o rachetă de mici dimensiuni, gândită pentru turism spațial și care a efectuat deja cu succes zboruri (inclusiv cu Bezos la bord). New Glenn este o rachetă de mari dimensiuni, de talia Falcon Heavy de la SpaceX.

Mai exact, New Glenn are un diametru de 7 metri și o înălțime de 98 de metri. Primul etaj funcționează cu 7 motoare produse tot de Blue Origin. Acel prim etaj este gândit pentru a fi reutilizabil, așa cum și boosterele SpaceX aterizează la loc și sunt refolosite în alte misiuni. Planul este ca și al doilea etaj să devină reutilizabil în viitor.

Oficial racheta poate transporta 45 de tone pe Low Earth Orbit și 13 tone pe orbita de transfer geostaționară, la altitudini mult mai mari. Ar putea trimite 7 tone spre o orbită lunară, fiind deci capabilă pentru aproape orice tip de misiune.

Mie îmi place cum au gândit ciclul de lansări. Fabrica Blue Origin și rampa de lansare de la Cape Canaveral se află la doar 14 km distanță una de alta. Undeva în interiorul acestei zone se află și centrul de control, stația de realimentare, unitățile de mentenanță și tot ce mai este nevoie. Practic, Blue Origin poate opera zbor după zbor din această zonă. Boosterul aterizează pe o barjă în ocean, de unde este adus la mal.

Prima misiune s-a încheiat cu succes. Racheta a decolat și a dus primul etaj pe orbită, care apoi a accelerat suplimentar până pe orbită medie, având la bord un fel de platformă satelitară numită Blue Ring, construită tot de companie.

Boosterul nu a aterizat cu bine pe barja sa, dar șansele să se întâmple asta erau considerate oricum minime. Contactul a fost pierdut. Racheta a aprins cele trei motoare, conform planului, dar ceva n-a mers bine sau pur și simplu nu a nimerit barja.

Puteți vedea lansarea în clipul oficial de mai jos, la momentul 1:54:00.

Nu că este uimitor cât de mult și cât de rapid se privatizează accesul la spațiul cosmic? SpaceX conduce această cursă, Blue Origin vine din urmă, China dezvoltă mai multe tipuri de rachete reutilizabile.

Europenii par însă că rămân în urmă. Ariane 6, care a zburat pentru prima oară anul trecut, nu a fost gândită pentru întoarcere la sol, ceea ce nu o va face competitivă ca prețuri, ci doar va asigura independența accesului european în spațiu în caz că ne certăm cu orice alt furnizor de astfel de servicii.

New Glenn este numită după John Glenn, apropo, primul american care a orbitat planeta, în 1962. Glenn a avut o carieră foarte bună după aceea, devenind senator al SUA pentru 24 de ani, iar la vârsta de 77 de ani a zburat din nou în spațiu pe naveta spațială Discovery.

 

Update: o zi mai târziu, Starship 7 a adus cu succes boosterul imens la sol, în brațele turnului de lansare, dar etajul 2 a fost pierdut în zbor.

asus s5507

    3 comentarii

  1. Pe Twitter, NASA ii aduce un omagiu lui David Lynch. Frumos si emotionant

      (Citează)

  2. Abia astept primul bloc construit pe luna, sa ne mutam acolo, pare ca o sa avem o vedere frumoasa catre pamantul pe care l-am distrus.

      (Citează)

    • Louis:
      Abia astept primul bloc construit pe luna, sa ne mutam acolo, pare ca o sa avem o vedere frumoasa catre pamantul pe care l-am distrus.

      Sa ne calmam ca nu am “distrus” pamantul.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus