un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Laptopurile Asus prezentate la CES sunt deja disponibile la precomandă în România

10 Jan 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Îmi place că Asus aduce în România cam tot ce anunță la CES, în SUA. Acum câțiva ani au adus inclusiv laptopul acela care era doar un ecran pliabil și părea mai mult o demonstrație tehnologică, ba chiar au și vândut toate unitățile importate.

Noile modele de laptopuri cu siguranță vor veni rapid și în România, câteva fiind deja listate la precomandă. Uitați ce mi-a plăcut din lansările lor.

ZENBOOK A14 (UX3407)

Laptopul acesta a fost numit un concurent foarte bun pentru MacBook Air. Zenbook A14 este compact, ușor, performant și vine cu un chipset Snapdragon X Elite pe arhitectură ARM, ceea ce îi dă autonomie foarte lungă, oficial peste 32 de ore.

Arată elegant. Îmi place textul Asus Zenbook pus în mod simplu pe carcasă, ecranul are ramă micuță, trackpadul este mare. Carcasa este dintr-un material numit Ceraluminum, cel mai probabil aluminiu tratat cu un strat ceramic pentru a-l face mai rezistent la amprente și zgârieturi. Cântărește 0,98 kilograme, ceea ce îl face un laptop excelent pentru cei care călătoresc des cu el. Este descris ca fiind cel mai ușor laptop Copilot+, de altfel.

Specificațiile includ Snapdragon X Elite varianta 78, cu 16 GB RAM și stocare 1 TB pe PCI-Express 4.0. Ecranul este OLED de 14 inci și rezoluție 1920 x 1200 pixeli, tastele sunt iluminate, camera web suportă Windows Hello.

Conectica pare bună, cu un port HDMI 2.1 full size, 1 port USB-A rapid și două porturi USB-C 4.0 cu power delivery și ieșire video pe ele. Bateria de 70 Wh se încarcă la 90W.

Costă însă pe măsură, 7.800 de lei la precomandă cu livrări începând cu 17 ianuarie. Sper să testez și eu unul. Aud tot mai des că Windows 11 pe ARM funcționează bine și tot mai multe programe native pe ARM sunt disponibile acum, ca să nu mai folosești translatorul integrat.

VIVOBOOK 16 (X1607QA)

Seria Vivobook este de laptopuri pentru uz general și în general nu pe activități complexe. Office, entertainment, teme, din acestea.

Acest Vivobook 16 X1607QA este tot un model cu Snapdragon X, dar varianta X1-26-100, mai slabă, cu 16 GB RAM și 1 TB stocare. Ecran FHD de 16 inci, cameră Windows Hello, are și tastatură iluminată. Îmi place că Asus nu s-a zgârcit la conectică, acest model având tot un HDMI 2.1, porturi USB-C 4.0 și USB-A 3.2, adică foarte rapidă, poate chiar prea rapidă pentru nevoile uzuale de la un astfel de laptop.

Este un model de 16 inci, așa că a încăput și un bloc numeric pe tastatură.

PLÄ‚CI GRAFICE RTX 50

Fiecare producător de plăci video caută să aducă niște avantaje în modelele sale față de ale concurenței. Asus insistă pe răcire performantă. Unele plăci video din noua seria GeForce RTX 50 au 4 ventilatoare, trei pe o parte și unul pe cealaltă, cameră de vapori patentată, un tratament superior al suprafeței de contact pentru a elimina orice denivelare ce ar putea influența transferul termic și, pentru transfer, folosesc un material care devine din solid lichid la căldură, pentru un contact uniform superior unei paste termice clasice.

Sunt însă mai multe game de plăci video, sub diverse branduri. Am găsit pe site-ul oficial așa:

ROG Astral: seria ROG include cele mai performante plăci, iluminat Aura, tranzistoare performante pentru overclocking șamd. Din seria aceasta fac parte plăci RTX 5090 și RTX 5080, iar pentru fiecare există și o variantă OC Edition overclockată din fabrică.

ROG Astral LC: LC de la liquid cooling. Seria aceasta este disponibilă doar pentru RTX 5090 și vine sub formă de AIO, cu 3 ventilatoare de 120 mm care răcesc lichidul transferat dinspre placa video. Placa păstrează în continuare al patrulea ventilator. Coolerul AIO pare destul de grosuț și probabil aveți nevoie de o carcasă mare, dar avantajul vine la răcire și la aspect.

ROG Strix: comparată cu celelalte, aceasta este placa standard cu 3 ventilatoare pe ea și material cu schimbare de fază. Disponibilă doar pentru RTX 5070 Ti în variantă standard și OC.

TUF Gaming: seria TUF a pornit ca fiind mai rezistență. Plăcile acestea au mai puține luminițe pe ele (cred că doar un logo iluminat), dar sunt ranforsate suplimentar, PCB-ul are o acoperire protectivă care să-l ferească de umezeală, iar răcirea este performantă.

RTX 5090, RTX 5080, RTX 5070 Ti sunt disponibile în această gamă TUF, în variante standard și OC.

(Placa mea video este una Asus TUF RTX 3080 și funcționează excelent de foarte mulți ani)

Prime: plăcile acestea sunt SFF-ready și au o grosime de 2,5 sloturi. Evident, dacă vă construiți un small form factor PC, tot trebuie să măsurați cu atenție dacă încape în carcasa voastră.

ASUS NUC

Când Intel a renunțat la seria lor de mini PC-uri, a preluat-o Asus. Compania a prezentat acum NUC 15 Pro cu procesor Intel Core Ultra 7 din cea mai recentă serie și NUC 15 Pro+ cu Core Ultra 9 și până la 96 GB memorie RAM!

Există chiar și un NUC 14 Pro AI+ care, pe lângă Core Ultra 9 la bord, are și buton dedicat Copilot pe el, plus microfon și difuzor integrat pentru comenzi vocale.

ROG STRIX

Acestea sunt printre cele mai bune laptopuri de gaming. Generațiile noi de ROG Strix, disponibile în mai multe diagonale, au procesoare până la Intel Core Ultra 275HX sau AMD 9955HX3D și bineînțeles că vine cu noile RTX 50 de laptop de la NVIDIA, inclusiv RTX 5090 Mobile.

Poți pune până la 64 GB RAM și 4 TB de stocare pe ROG Strix SCAR și Strix G. Răcirea folosește camere de vapori de suprafețe mari și sisteme cu trei ventilatoare.

Când am testat ultima oară un astfel de laptop am fost impresionat de ecranul său, unul special numit ROG Nebula HDR în tehnologie Mini LED. Acum ecranele sunt de 2,5K rezoluție și până la 240 Hz, iar pe deasupra au un tratament ACR, Ambient Contrast Ratio, care reduce reflexiile nedorite din cameră.

Mai au și Thunderbolt 5, HDMI 2.1, port LAN 2,5 Gbps, iar capacul inferior poate fi scos fără o șurubelniță, doar prin pârghii, pentru acces rapid la RAM și SSD pentru upgrade-uri viitoare. Încă nu le-au afișat prețurile. Și eu sunt curios.

asus s5507

    3 comentarii

  1. toti se duc cu designul spre macbook-ul de la Apple…

      (Citează)

    • Da, design minimalist, simplu, curat.

      Dar nu chiar toti sau mai bine zis nu toate gamele. Cele de gaming n-au nicio legatura cu Apple. Ma rog, nici Apple n-are nicio legatura cu gamingul.

        (Citează)

  2. No OS? Pe bune? Adica era greu sa obtina un deal pt Windows? Ca alte preturi obtine ditamai Asus fata de Gigel care ia licenta pe urma.
    Bine, stiu, la noi romanul se descurca…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus