►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Ca să revin un pic la cabluri, am luat în casă două cabluri de rețea plate. Mă uitam după niște patch-corduri și am văzut că există cabluri plate, care mi se par mult mai avantajoase.
Ce avantaje văd eu:
Un cablu rotund are avantajele sale în alte situații, dar și cele plate câștigă în alte situații. E bine că există.
Ambele luate de mine sunt “Noudwell”. Am luat unul de 5 metri și unul de 20 de metri. Conectorul RJ-45 are clema protejată de o altă clemă ca să nu se rupă prea ușor. Le-am instalat pe ambele, merg fără probleme pe 1 Gbps.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
16/01/2025 la 2:40 PM
sunt dragute cele plate, dar ai grija ca firele nu mai sunt torsadate, deci “zgomotul” va fi mai mare. pe distante foarte scurte (cativa m) probabil nu conteaza, dar pe distante mai lungi, peste 10m, s-ar putea sa simti atenuari masive, mai ales daca folosesti toate cele opt fire (conexiune gigabit).
stiu ca luasem o astfel de bobina, vreo 30m, si ma miram de ce merge doar putty, nu si alte servicii (cum ar fi accesul web). conectivitate era, dar limitarea era uriasa.
WhiteLion(Citează)
16/01/2025 la 5:10 PM
La cel pe care l-am tăiat eu de curiozitate firele erau torsadate, doar că pe perechi, nu toate. Ce am observat eu e că firele erau parcă mai subțiri o idee și izolațiile individuale ale firelor mai moi.
Altfel, fără îndoială că sunt mai vulnerabile la zgomot, dar dacă nu aveai decât putty la 30 de metri, trebuie să fie mai mult de atât.
Am câteva astfel de cabluri, unul scurt pe care îl car cu mine în rucsacul de laptop, unul de la o cameră video în interiorul casei și două de tras net de la router la clienți în diferite încăperi, dar niciunul de 30m. Cele mai lungi au 15 și 20 de metri, le-am testat pe ambele cu rate de transfer de până la 950Mbps și mai mult nu permit echipamentele. Cel mai scurt e CAT 6 cu rating de min 1Gbps și 250Mbps, celălalt e CAT7 cu ratin de min 10Gbps și 600Mhz, dar oricum n-am cu ce testa peste 1Gbps.
Fără îndoială cablurile sunt pentru uz domestic de interior, sau small office, unde lungimea e limitată, sunt folosite doar să conecteze clienți nu servere, sau routere intre ele, unde estetica și ergonomia e mai importantă decât rigoarea funcțională.
De unde mă gândesc că dacă la 30m mergea doar putty trebuie că SNR-ul era infect în mediul ăla, fie ceva data center cu semnale parazite electrice oribile, fie cablul bobinat strâns sau innodat.
În mod normal la CAT5E, cablul bobinat și înnodat nu reprezintă o problemă, de la CAT6 în sus e ok dacă e bobinat rezonabil ( la CAT8 cred că nu mai e OK pentru a obține viteze de 40Gbps), dar în general raza minimă de îndoire / bobinare pe aplicații fixe de cam 5xdiametrul cablului și 10-12x pe aplicații mobile – care-i destul de mică, pentru cablu cilindric.
Dar pentru cel plat, care e foarte flexibil, se poate întâmpla ușor să faci un nod , sau un bobinaj foarte strâns – iar dacă faci asta pot apărea probleme.
Catalinx(Citează)
16/01/2025 la 3:22 PM
Foarte bine spus.
Eu am avut surpriza sa am probleme cu calitatea semnalului si la cablu normal, rotund, de exterior, bine ecranat, la approx 75m, desi teoretic trebuia sa duca 100 m.
enzo(Citează)
16/01/2025 la 3:36 PM
Doar pentru ca e rotund nu e o garantie ca e si bun.
E plina piata de cabluri “contrafacute” – care nu sunt facute doar din Cu (cupru) ci CCA (aluminiu placat cu cupru) si care in timp, duce la o reactie foarte “draguta” mai ales in contact cu umezeala :))
Dar ma asteptam ca un inginer cum e Radu sa acorde mai multa atentie lucrurilor facute pentru o perioada lunga de timp (doar nu schimbi cablul de retea din casa la 1-2-3 ani precum routerele alea testate “wink”
La cat e pretul Cu in ultimul timp….orice cablu de retea cu pret sub 2lei/m ar trebui sa va puna semne de intrebare.
Detalii ca AWG, UTP vs FTP, cat.5 – cat.6 sunt pentru un articol separat.
Dar poate si-a tras si fire de curent de 0,75 pentru prizele suplimentare – ca e mai maleabil si costa mai putin.
Sorin(Citează)
16/01/2025 la 4:07 PM
@Sorin Bre, calmează-te…nu sunt cabluri îngropate prin pereți, pe care tre’ să-i spargi peste câțiva ani, că s-au nasolit. Chiar Radu zice că merg puse pe sub covoare. Sunt consumabile ieftine cu care rezolvi elegant o problemă fără să le zidești, sau mai știu eu ce
Cătălin Tănase(Citează)
16/01/2025 la 4:29 PM
Si cam unde crezi ca duce firul ala?
La router – care isi schimba pozitia o data la saptamana? /s
sau la TV care e pus undeva si “moare” acolo pana la urmatoarea redecorare?
dar apoi se plange lumea ca “agata” filmul pe netflix sau ca ii pica zoom-ul cand are nevoie si nu stie de ce :)) ca merge netul greu si e providerul prost.
Faptul ca ai iconita activa pe desktop cu 1Gbps nu inseamna si ca e in parametrii.
I-am raspuns si lui @enzo de ce putea sa aiba probleme cu cablu la 75m (am gasit cabluri in care o pereche, cea maro, avea izolatia lipsa din 2 in 2 metri….nu mergea pe gigabit nici la 5m (si era o rola de 300m luata pt bagat in canal la renovarea casei). Cum era sa descoperi asta la final de lucrare? :)
In orice plinta poti sa pui pana la 3 cabluri de retea (mai greu de rezolvat la usi, dar exista solutii si acolo daca te ocupi de la inceput de problema)
Astea sunt cabluri de luat in deplasare, pentru cateva zile, nu pentru folosirea pe lunga durata de acasa.
Consumabil e si telefonul, dar parca nu-l iei pe cel mai ieftin, desi ai putea suna si de pe el, nu?
Sorin(Citează)
16/01/2025 la 4:30 PM
@Sorin, probabil ca a avut de tras un cablu printr-o zona unde nu isi permite sa sparga peretii acum. Daca el a testat si merg fara probleme pe conexiuni Gigabit, ce conteaza ca peste 2-3 ani nu vor mai fi bune si trebuie sa cheltuie alti 20-50 de lei pentru alt cablu?
PS: nu stiu cum este la noul apartament, dar in vechea locuinta stiu ca Radu a pastrat acelasi router pentru o perioada destul de lunga de timp.
Andrei G(Citează)
16/01/2025 la 5:07 PM
E bun un subiect de genul…oricum vorbim doar intre noi ca Radu nu o sa mai “viziteze” aceste articol :)
Nu tintit catre tine Andrei, dar stiti ce rol are torsadarea cablurilor in cazul transmisiilor de date? si de ce nu e bine sa tragi cablu de date pe langa cel de curent?
Sau de ce conteaza grosimea conductorului de cupru in cazul retelelor electrice?
O aeroterma de 2000W merge si cu un prelungitor din piata de 10lei (cu fir de 0,5-0,75mm), dar asta nu inseamna ca si esti in siguranta. Si poate sa mearga o iarna, doua sau chiar 5 ani si dupa aia il schimbi ca brusc nu mai merge.
E suficient o data sa crape si o sa pierzi mai mult de 10lei.
Principiul asta de “merge si asa” e cauza multor probleme ce pot fi evitate.
Tocmai pentru ca nu schimba des routerul (sau pozitia acestuia) e clar ca firul ala nu e temporar, ci doar solutia gasita (in timp cedeaza firul, covorul face o cuta unde trece peste el, chiar si aspiratorul “simte” firul cand trece peste el).
Cat despre pereti in blocurile noi…dai gaura cu surubelnita in 80% cazuri (asta ca sa nu zic ca trebuia facut in proiect si partea de tras fire de TV+net in orice camera, dar in goana dupa bani dezvoltatorul trage pana dupa usa (ca doar merge si asa), providerul monteaza acolo si apoi sa se descurce fericitul posesor al creditului :))) cu trasee si semnal in toate camerele.
Dragut ca acest articol vine dupa cel cu cablurile USB unde se plangea ca nu sunt trecute specificatiile pentru a stii care e calitatea lor.
Un cablu bun tine si 10 ani….sunt mai bine de 10 de cand a aparut CAT.6 si mai duce lejer 5-10 pana sa ajunga depasit (viteze necesare in locuinte de 10Gbps)
Un cablu bun e 3lei/m – 20m=60 lei
Un cablu de ocazie e 20lei daca tine 3 ani….il schimbi de macar 5 ori…deci 100lei (pret actual)
Concluzia:
Incercati sa nu faceti lucruri de mantuiala acolo unde conteaza, desi stiti ca sunt de durata.
Sorin(Citează)
16/01/2025 la 5:09 PM
Si daca cineva ramane fie si cu o farama de informatie si e curios de mai mult, cateva detalii tehnice mai usor explicate gasiti mai jos:
https://www.dipolnet.ro/cablul_torsadat_utp_pentru_internet_-_defintii_standarde_parametrii_bib526.htm
Sorin(Citează)
16/01/2025 la 4:11 PM
pana in 10m eu mai iau de la ubiquiti, is moi si mai subtiri ca firul de la incarcatorul telefonului.
add(Citează)
16/01/2025 la 5:03 PM
Stiu ca-s bune doar in lungimi scurte. Am primit de exemplu demult cu unele routere, dar era 1m. Si nici pt chestii mai sensibile (ca un TV) parca nu le-as folosi
mArS(Citează)
16/01/2025 la 6:22 PM
“Un cablu rotund are avantajele sale în alte situații, dar și cele plate câștigă în alte situații. E bine că există.”
esenta articolului aici.
john2381(Citează)