►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Plăcerea mea, când mă uit la știrile și clipurile de la CES, IFA, MWC și altele, este să găsesc mici gadgeturi inedite, care ar putea fi utile în diverse situații. Uneori mă chinui să găsesc câteva. Acest CES a fost însă mai darnic.
Sandisk are o întreagă serie de produse numită Creator Series. Au lansat acum un SSD portabil, cu magneți pe el, pentru a fi atașat direct de telefon. Știți probabil cum este la iPhone-uri, poți filma în ProRes la rezoluție înaltă doar pe un SSD extern rapid, iar cel Sandisk permite asta.
Îmi plăcuse și Desk Drive de la ei, un SSD de pus pe birou, lângă un laptop sau Mini PC, dar am văzut apoi că are nevoie de alimentare externă, nu-i suficient ce primește de la portul USB.
Ce faci dacă trebuie să încarci foarte multe dispozitive pe USB-C? Poate ai diverși senzori, poate organizezi vreun eveniment și ai nevoie de încărcare pentru dispozitive prezentate. Există încărcătoare cu multe ieșiri, pentru astfel de situații.
Plugable PS-10CC are 10 ieșiri USB-C și poate încărca 10 dispozitive simultan. Are un sistem smart de control, în care prioritatea este automat stabilită de la portul 1 spre portul 10, iar puterea realocată dinamic pe măsură ce dispozitivele conectate sunt încărcate.
Din păcate, suportă pe intrare maxim 100W și cred că se putea mai mult, având în vedere că USB-PD se duce până la 240W. Nu am găsit clar specificat nici ce putere de ieșire oferă porturile și dacă diferă între ele. Este, însă, un început bun și o soluție pentru cei ce au nevoi de încărcare speciale.
Ugreen, de exemplu, are încărcătoare de 500W cu 6 ieșiri, dar nu par deloc portabile.
Este un motiv pentru care cablurile USB foarte rapide sunt scurte, de obicei maxim 2 metri: semnalul transmis se degradează rapid dincolo de o anumită lungime și nu poate fi susținută o rată de transfer mare.
Other World Computing a prezentat un cablu optic activ pe USB-C 4. Are conectori USB-C la capete, dar în interior este fibră optică, ce permite transferuri rapide pe distanțe mai mari. Cablul acesta are 4,5 metri lungime, poate fi rulat aproape ca un cablu tradițional “cu sârmă”, și poate fi folosit și pentru încărcare. Bănuiesc că are deci și sârmă în el pentru încărcare, iar doar datele sunt convertite în lumină și transmite prin fibra optică.
Schepsisul este că pe lungimea de 4,5 metri poți transmite doar 60W, iar cablul de 3 metri are oficial 240W. Pentru distanțe mai mari există direct convertoare USB la fibră optică.
(Apropo de cabluri, dacă vreți unul lung și de putere mărișoară, l-am cumpărat recent pe acesta Baseus de 100W și pare foarte bine făcut. Voi mai lua unul și pentru încărcătorul de travel.)
Lexar are o gamă de SSD-uri numite Armor, care sunt USB 3.2 în carcase metalice rezistente la șocuri și cu rating IP66.
La CES 2025, Lexar a arătat cardul de memorie SD numit Armor Gold SD Card. Este făcut din inox, nu plastic, și poate scrie cu 200 MB/s.
Sharge face diverse baterii și încărcătoare cu design spectaculos. Icemag 2 este un acumulator compatibil Qi2, semi-transparent, cu răcire activă. Poate încărca wireless la 15W și pe fir la 30W, are și stand la o adică.
De ce cu răcire activă? Majoritatea încărcătoarelor wireless de putere mare au așa ceva, de fapt, chiar dacă de multe ori ventilatorul respectiv nu se aude. Încărcarea wireless generează căldură și trebuie disipată. Nu-i musai o cerință pentru 15W, dar poate în medii calde (sau dacă locuiești la ecuator) este utilă chiar și pentru astfel de baterii.
Lenovo a prezentat multe laptopuri interesante, dar și o tastatură numită Self-Charging Bluetooth Keyboard. Se încarcă de la lumina ambientală. Va fi lansată în luna mai pentru vreo 80 de euro.
De ce nu, right? Dacă o folosești într-o cameră luminoasă, probabil nu vei mai avea niciodată nevoie de baterii sau încărcare USB.
Targus (de care poate ați auzit mai degrabă legat de rucsacuri și echipamente foto) și Hyper lansează acest trackpad premium pentru Windows. Este mare, are feedback tactil, poate fi particularizat în multe privințe legate de presiune de atingere, reacții, gesturi și comenzi rapide.
Dacă vreți un trackpad mare și performant, acesta ar putea fi ceea ce căutați, atunci când se va lansa în Q2.
Sylvox este un producător de televizoare și au o gamă Outdoor. Modelul Cinema Pro lansat în acest an la CES este dus la extrem: 110 inci diagonală, tehnologie QLED de 5000 nits, rezistent la apă IP55 (poate sta în ploaie) și la temperaturi extreme de la îngheț până la soare puternic.
Dacă vă uitați la prezentări de case scumpe pe YouTube sau seriale de tipul Selling Sunset, ați văzut că multe case de lux au o grădină mare, cu zonă de grătar, piscină, jacuzzi etc. Au deci destui potențiali clienți, ca să nu mai zic de afișaje comerciale sau pentru evenimente.
Într-o zi m-am urcat pe terasa unui penthouse din Primăverii și pe blocul vecin, la penthouse-ul de acolo, era montat un televizor Samsung Terrace, tot de exterior. Sunt chiar și la noi clienți.
Acesta este un fel de grip magnetic pentru telefoane cu Magsafe/Qi2 cu magneți, făcându-le să semene cu un aparat foto. Eu am așa ceva de la Ulanzi și este util când am de făcut multe fotografii cu telefonul.
Cel Belkin lansat acum are avantajul că este și un powerbank de 10.000 mAh cu încărcare prin wireless. Este de fapt un avantaj? Nu știu exact, îl face destul de greu. Nu are nici oglindă pe spate, care este crucială ca să te filmezi/fotografiezi cu camera principală a telefonului.
L-am pus însă aici în listă pentru că astfel de gadgeturi arată ce bine este să ai magneți pe spatele telefonului și mă bucur să văd Qi2 intrând mai tare în piață. Per total, de fapt, pare un an bun pentru Qi2 și Magsafe.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
Alătură-te discuției, lasă un mesaj