un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

2024 Year in Review: cele mai mari eșecuri în tehnologie

8 Jan 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Culmea, am făcut o listă mai mare de eșecuri în tehnologie în 2024 decât lista celor mai bune dispozitive din 2024. Sigur, acea listă putea fi mai mare. Sunt o mulțime de dispozitive bune, de fapt, dar eu le-am trecut doar pe cele extraordinare.

Tech fails, însă, au fost remarcabil de multe. În mod neașteptat, aveam în listă multe procesoare și multe produse Apple.

PROCESOARE INTEL DEFECTE

Aceasta a fost o problemă pe care am urmărit-o în mai multe articole pentru că am fost uimit de amploarea ei. Pe scurt: procesoarele Intel de top din generațiile 13 și 14 aveau probleme de fabricație ce generau în timp defecte iremediabile. Nu puteai fi rezolvate cu vreun patch software, iar în cele din urmă Intel a acceptat să le înlocuiască la cererea clientului.

Până la acel punct, însă, a fost nevoie de investigații independente și studii statistice privind de ce atât de multe procesoare Intel pică, compania refuzând să accepte din prima că există probleme. Au fost luni întregi de computere și servere care se blocau din senin, oamenii dând vina pe software prost, iar de multe ori aceste probleme au generat pierderi de bani și clienți. Când serverul pe care te joci se blochează, nu o să te joci prea mult acel joc.

Pentru Intel, este o pierdere de miliarde și unul dintre motivele pentru care acțiunile la bursă au scăzut substanțial în 2024, iar compania are profit mult mai mic.

 

PRIMELE PROCESOARE AMD ZEN 5 AU FOST SUB AȘTEPTĂRI

Ca să rămân în zona procesoarelor, primele AMD Ryzen 9000 s-au lansat cu benchmark-uri sub așteptări. Primele sosite pe piață, precum 7700x sau 7600x, nu au fost chiar bine primite.

Procesoarele ofereau o performanță ușor mai mare decât a generației anterioare sau asemănătoare, dar la un consum energetic mai mic. Când pui însă în ecuație performanța per leu cheltuit, în condițiile în care și vechea platformă AM5 rămânea performantă, AMD a avut parte de o lansare meh și asta m-a întristat pentru că sunt utilizator al procesoarelor lor și țin cu underdog-ul.

Lucrurile s-au mai rezolvat în timp cu lansarea seriilor superioare și a celor X3D. AMD avea însă nevoie de o lansare wow pe fondul problemelor Intel și nu  a obținut-o. Mai mult, Intel a venit cu o concurență onorabilă pe noile lor procesoare, iar plăcile video Battlemage sunt bune. Nu m-ar mira ca în viitor să vedem mai multe console portabile cu chipset Intel, de exemplu.

APPLE VISION PRO

Eu am numit casca Vision Pro ca fiind eșecul anului. Am spus asta pentru că dezvoltarea ei a costat probabil miliarde de dolari și produsul este cu siguranță bun, cea mai performantă cască VR de până acum, dar… nu este dorită în piață.

Vision Pro a fost lansată la început de februarie 2024. Review-urile au fost bune. Hype-ul a fost mare. Și totuși, după vreo două luni mulți utilizatori spuneau că au folosit casca din ce în ce mai puțin.

Deși lansările au continuat în noi țări de-a lungul anului 2024, Apple a redus periodic ținta de vânzări, iar acum se aude că producția a încetat. Aveau pe stoc componente pentru sute de mii de căști. Nu mai este nevoie de altele.

Explicația mie mi se pare simplă: oamenii nu vor să poarte pe cap o cască grea, atunci când ecranul laptopului sau al telefonului le rezolvă la fel de bine problemele. În plus, casca este un dispozitiv folosit în singurătate. O fi o piață și pentru VR, dar s-a dovedit mică, în special la prețul cerut de Apple.

APLICAȚIA SONOS

Prin luna mai 2024, Sonos a lansat o nouă aplicație de mobil, iar utilizatorii au fost foarte dezamăgiți de ea. Aplicația era instabilă și lipseau din ea o mulțime de funcții pe care cea veche le includea.

Pentru mine n-a fost vreo problemă. Deși am un soundbar Sonos, am folosit aplicația doar ca să-l configurez, iar muzică pun direct din Spotify. Foarte mulți, probabil utilizatori mai vechi, foloseau însă aplicația Sonos pentru playlist-uri, servere de muzică, comanda diverselor servicii externe, funcții precum alarmă sau timer și altele.

Scandalul a fost atât de mare încât Sonos a fost nevoită să reacționeze rapid și în forță, promițând update-uri dese ale aplicației. Au abandonat alte planuri pentru a reintroduce în aplicație funcțiile lipsă și înțeleg că în prezent majoritatea au fost introduse la loc. Chiar și așa, a însemnat o pierdere de bani și de potențiali clienți pentru companie și inclusiv amânarea lansărilor de Arc Ultra și Sub 4 cu câteva luni.

APPLE INTELLIGENCE

Nu-i tocmai uzual să lansezi un produs nou fără funcțiile sale cele mai titrate, dar asta a făcut Apple cu iPhone 16.

Apple Intelligence, suita de funcții AI de diverse feluri pe care Apple o implementează în prezent în telefoane și tablete, a fost prezentat cu tam-tam în primăvară. S-a dovedit apoi că nici o funcție nu va fi lansată odată cu iPhone 16, în septembrie, iar primele funcții au sosit abia cu update-uri ulterioare și inclusiv acum noi versiuni de iOS aduc noi șmecherii la bordul telefoanelor.

Mi s-a părut fail pentru că de obicei se spune, despre Apple, că îi lasă pe alții să testeze apele, iar apoi vin ei cu o soluție bine pusă la punct. Apple Intelligence a fost însă întârziat și lansat lent, iar majoritatea funcțiilor au fost considerate banale și aproape inutile de majoritatea oamenilor.

Ultima parte nu cred că este așa importantă. Funcțiile AI n-au cum să revoluționeze viața fiecărei persoane. Ține de fiecare să găsească ceva util în ele pentru obiceiurile sale de utilizare și, dacă găsește, atunci este un bonus binevenit alături de telefon, nu un motiv de achiziție.

În particular pentru noi din Uniunea Europeană, Apple Intelligence lipsește de tot, ba chiar și funcții non-AI precum screen mirroring. Apple a anunțat că le-ar putea adăuga prin aprilie 2025, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla.

Tot un fail Apple, dar mic: husele Finewoven, care au fost de slabă calitate încă de la lansarea lor din 2023 și în 2024 au fost retrase de pe piață.

RABBIT AI și HUMANE PIN

Cel mai interesant produs de la CES 2024” s-a zis despre Rabbit. Atât Rabbit cât și Humane au produs un fel de broșă smart, cu asistent AI. Au obținut chiar și zeci de mii de precomenzi.

Totul s-a fâsâit după primele review-uri, când dispozitivele s-au dovedit lente, cu lag mare până la oferirea răspunsului, și nu atât de utile. Cu toți avem deja în buzunar telefoane care pot face mult mai rapid și eficient funcțiile acestor dispozitive.

Așa cum s-a zis de multe ori, pare o idee bună să-i zici asistentului AI de pe piept “cheamă-mi un Uber”, dar în practică tot trebuie să te uiți pe un ecran ca să te asiguri că ți-a chemat mașina pe partea potrivită a străzii, că a înțeles corect destinația șamd. Nu o să comanzi nici mâncare pe nevăzute și nici nu vei dicta emailuri importante fără a verifica punctuația pe ecran.

S-au dus repede. Probabil vor reveni peste câțiva ani.

TIKTOK

Mai trebuie să zic ceva?

Înainte de alegeri am fost la o conferință de presă organizată de TikTok în care niște străini declarau cu seninătate că politicienii nu-și pot promova postările, că au moderatori pe română și fact-checking.

Două săptămâni mai târziu, s-a dovedit că alții pot promova cu milioane de euro postările politicienilor, în schimb, fără nici o problemă. Algoritmii TikTok sunt, în cel mai bun caz, ineficienți. În cel mai rău caz, a fost o manevră făcută cu complicitatea rețelei sociale.

Cum pentru promovare s-au folosit și conturi din 2016, adică de pe vremea când TikTok nu era lansată internațional, ci disponibilă doar în China, pare tot mai probabil că rețeaua și proprietarii ei chinezi au fost implicați în întreaga campanie.

 

asus s5507

    4 comentarii

  1. Tik Tok e un esec? Eu as zice ca e cea mai de succes platforma ever. E extrem de buna la indobitocit si manipulat oamenii si nimeni nu ii face nimic. Chiar si in SUA nu cred ca vor pati ceva, Trump o sa ii lase in pace, ca a vazut cati idioti poate atrage de partea lui cu ea.

      (Citează)

  2. Eu TikTok l-as trece la cel mai mare succes de manipulare. Chiar tehnologic este o realizare sa poti manipula sau mai bine zis sa oferi sansa ca cineva sa faca asta la nivelul din Romania, e ceva care in romanul 1984 implica un efort considerabil.

      (Citează)

  3. Am avut cateva ore un Apple Vision Pro, foarte misto de folosit, de jucat cu masina de formula 1, de privit pe Luna, de admirat rechinii, elefanti, de legat la mac si incercat sa o folosesc pentru munca…dar la sfarsit am ramas cu impresia ca e un gadget super misto, dar dupa 2-3 zile nu mai ai la ce sa o folosesti. Poate daca esti singur acasa sa folosesti modul cinema cand te uiti la filme/seriale..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus